Stranica 14 od 34 PrviPrvi ... 4121314151624 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    napisala sam da mi nema veze kako je netko rodio i gdje je netko rodio, već mislim da su važna razmišljanja koja ima o svom porodu prije nego što se dogodio i nakon što se dogodio, bilo pozitivna, bilo negativna, bila indiferentna, bila snažna, bila nevažna, zatimutjecaj tih razmišljanja na viđenje sebe, svoga tijela, svoga djeteta, svijeta oko sebe i konačno utjecaj promjena tih razmišljanja i osjećanja tokom života na iste ove stvari koje sam navela.
    evo kad ovako o tome pišem sve više ne kužim kak vama to nema veze jedno s drugim LOL
    A ja, što te više čitam, te sve manje razumijem.
    Važno je da mi je nevažno kako mi je protekao porod? I to utječe na moje roditeljstvo?
    Ne trebaš se više truditi, tko te shvatio, shvatio te je, pusti nas ostale u našem mraku...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

možemo se naći jedino na stingovom koncertu, upravo sam saznala da imam karte, boli me briga za sve ostalo

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Nikakvih takvih dubinskih misli i osjećaja nisam imala, zato valjda i ne shvaćam zašto je sam porod, stav o porodu itd., misli tijekom poroda itd., kao determinirajući i super važan, za majku ili za dijete. Niti me transformiralo, niti utjecalo na viđenje djeteta. Niti mi je trudnoća bila nešto posebno važna, osim što mi je drugo tromjesečje bilo ludilo - ono, kao na extasyju, energetski. CR sam imala. Meni je važno da je dijete sad tu i što će od njega ispasti. Ja tu ne vidim poveznice, ali mislim da se nećemo naći (stav determinacije i stav to je samo početak), ma koliko se objašnjavale jedne drugima.
    I ja razmišljam identično.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    možemo se naći jedino na stingovom koncertu, upravo sam saznala da imam karte, boli me briga za sve ostalo
    E, dobro si rekla .

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ja vjerujem medicinskom osoblju u bolnici pa za mjesto poroda biram bolnicu jer mi to osoblje ne može doći doma (gdje bi mi bio ugodniji boravak nego u bolnici).
    A ja isto tako razmišljam kao ti, samo što vjerujem medicinskom osoblju koje bi bilo na mom porodu kod kuće. Kao i što im vjerojatno vjeruje i većina žena koje bi željele roditi kod kuće uz njihovu asistenciju. U čemu je onda razlika?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    A ja isto tako razmišljam kao ti, samo što vjerujem medicinskom osoblju koje bi bilo na mom porodu kod kuće. Kao i što im vjerojatno vjeruje i većina žena koje bi željele roditi kod kuće uz njihovu asistenciju. U čemu je onda razlika?
    Razlika je u tome da je sva medicinska oprema, uključujući operacijsku salu, u neposrednoj blizini u slučaju da je to potrebno.
    Meni osobno je to vrlo važno; poštujem ako tebi nije. Ali nemojmo govoriti da razlike - nema. I da je isto naći se u bolnici u takvom slučaju, ili biti kod kuće, čak i da je bolnica vrlo blizu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Razlika je u tome da je sva medicinska oprema, uključujući operacijsku salu, u neposrednoj blizini u slučaju da je to potrebno.
    Meni osobno je to vrlo važno; poštujem ako tebi nije. Ali nemojmo govoriti da razlike - nema. I da je isto naći se u bolnici u takvom slučaju, ili biti kod kuće, čak i da je bolnica vrlo blizu.

DA li dopuštaš misao (ideju, činjenicu) da je određenom broju žena potrebna ta sala isključivo zato što se nalaze u bolnici i potvrgnute su okolini i intervencijama koje su dovele do toga?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    DA li dopuštaš misao (ideju, činjenicu) da je određenom broju žena potrebna ta sala isključivo zato što se nalaze u bolnici i potvrgnute su okolini i intervencijama koje su dovele do toga?
    Isto koliko ti dopuštaš premisu da je određenom broju žena potrebna ta sala da spase živote njih i njihove djece.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Isto koliko ti dopuštaš premisu da je određenom broju žena potrebna ta sala da spase živote njih i njihove djece.
    Naravno. Mislim da to nitko ne poriče. Postoje situacije kad je CR potreban, ali se takva stvar u neforsiranim porodima ne događa u minutama kao što je često situacija u bolnici, niti u tolikom broju kao u bolničkim porodima. Vjerujem da većina žena koje rađaju kod kuće svjesne su omjera određenih rizika.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Postoje situacije kad je CR potreban, ali se takva stvar u neforsiranim porodima ne događa u minutama kao što je često situacija u bolnici, niti u tolikom broju kao u bolničkim porodima.
    Ne bih se izjašnjavala kad je carski rez potreban, a kada nije, niti u koliko minuta nešto može poći po zlu, nisam liječnik.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Po meni je pitanje koliko su hitna stanja hitna, tj. koje je to vrijeme koje smije proći od trenutka kada stručna osoba utvrdi da nešto nije kako treba pa do trenutka kad rodilja treba stići u salu. Jer, kao što svi znamo, ima kod nas i bolnica tj. rodilišta u kojima isto tako nema operacijske sale, kao što na primjer i u Zagrebu ima rodilišta koja nemaju NICU - pa svejedno žene rađaju i u tim rodilištima i pretpostavljam da nitko ne misli da time čine nešto opasno ili neodgovorno; iako bi se i njih i dijete u slučaju takv epotrebe moralo voziti negdje drugdje.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja vjerujem medicinskom osoblju koje mi je na porodu kod kuće da me kontinuirano prati i da je u stanju prepoznati problem puno prije nego postane hitan. Ja osobno preferiram rađe taj oblik kontinuirane skrbi, nego u bolnici uz izjavu "ona je prvorotka, trajat će to" i onda satima budeš sama. Iz moje perspektive, vjerojatnije je da će ta medicinski potkovana osoba prepoznati da nešto nije ok, nego da sam većinu vremena sama u bolnici uz npr ctg - zbog same činjenice da se ta osoba brine samo za mene i nikog drugog.

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo je čisti cinizam, a mislim da je bolje da u tom smjeru ne krenemo, jer onda sve ode u kupus.
    Za "pare" koje su mi "oni uzeli" sam dobila 15-ak predavanja od kojih su bezveze bila možda dva.
    Ostala su bila korisna. I na kraju su "oni" napomenuli: "čuvajte potvrdu, vrijedi vam i za ubuduće, da muž može biti s vama i na sljedećim porodima", tako da nemoj tvrditi nešto što nisi provjerila, zbunit ćeš čitatelje.
    Uz to, sasvim mi je jasno zašto tečaj koji se sastoji od 15 predavanja po sat-dva i tečaj koji se sastoji od 2 sata nisu na isti način priznati.
    Ne, nije cinizam već živa istina.

Ti bi generalizacijom svog iskustva mogla također zbuniti čitatelje.

Zašto?

U ovom specifičnom slučaju zato što cijena u svim rodilištima nije ista, jer u svim rodilištima tečaj nije isti, i jer u svim rodilištima potvrda ne vrijedi i drugi puta, a sve sa samo jednim ciljem: da si bolnica uzme love od trudnica koje žele da im netko bude blizu na porodu.

(A bome ima i onih koji puste muža samo od izgona. Kaj, sve ovo ostalo nije rađanje?) Uostalom, to što rodilja želi da joj muž/netko bude prisutan trebalo bi biti najnormalnija stvar na svijetu, a ne privilegija ako imaš 800 kn viška i tjedan dana vremena. Prisiljavati ljude da to plaćaju je u najmanju ruku bezobrazno.

A tko rađa doma, recimo, uopće nema taj problem. :D
    Posljednje uređivanje od Nimrod : 03.11.2010. at 16:39

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Ja vjerujem medicinskom osoblju koje mi je na porodu kod kuće da me kontinuirano prati i da je u stanju prepoznati problem puno prije nego postane hitan. Ja osobno preferiram rađe taj oblik kontinuirane skrbi, nego u bolnici uz izjavu "ona je prvorotka, trajat će to" i onda satima budeš sama. Iz moje perspektive, vjerojatnije je da će ta medicinski potkovana osoba prepoznati da nešto nije ok, nego da sam većinu vremena sama u bolnici uz npr ctg - zbog same činjenice da se ta osoba brine samo za mene i nikog drugog.
    Nicely put, ovo totalno potpisujem!
    To je točno ono što sam ja htjela reći s primjerom svoje mame!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo, sad ja imam dojam da se vrtimo u krug
    anchie, ako se ne varam, ovdje nitko nije protiv dozvoljavanja opcije asistiranog poroda kući, kao u nl.
    baš sam neki dan razgovarala s jednom babicom koja je bila na edukaciji u nl, i kaže da nije samo stvar babice, nego i logistike, što smo više puta ponovili i ovdje.
    dakle, ona je, ako nešto zapne, u kontaktu s bolnicom, dr pomažu savjetima. itd.
    uvijek će netko dati prednost bolnici, a netko kući, kućama za porode i sl. kako kaže sirius, većina žena je svjesna omjera nekih rizika.
    dakle, problem je u argumentaciji.
    i još je jedan problem, a koji gubimo iz vida pričajući o nl, a to je rađanje kući u našim, današnjim hrvatskim uvjetima.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    nisam te skužila na što misliš?
    ako misliš na vodič, postoji na kraju popis i reference.

Mislila sam da ima 40 stranica teksta za pročitati i naučiti ( literatura je u idućim stranicama ) , znači treba i vremena da se sve pročita i upamti. I treba da ima bar 40 stranica, jer što se više zna, manja je mogućnost da porod pođe po zlu.

A ako pročitaš i naučiš 400 stranica, još je bolje, a da ne govorim o 4000 stranica ( bar toliko nauče budući doktori u kolegiju ginekologijie ).

Kad pogledam s druge strane, ja sam previše tehnološki nastrojena, meni sve mora biti pasterizirano, dezinficirano, ja ne bih mogla kupiti sir i vrhnje iz posuda na placi. Znači ja već po tome nisam za raspravu ovakve vrste.

Ustvari sam se uključila samo zato da ispričam svoje iskustvo da se nikome zbog neznanja ili neznam čega dogodi što i meni.

Cilj poroda je živo dijete i ja vas molim da mislite samo na to, jer roditi, a ne imati dijete je prepreteško i ne zaboravlja se. Nikad.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 03.11.2010. at 20:51

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Mene interesira konkretan odgovor na pitanje: Koje su opasnosti poroda kod kuce?

Da se opet ne zavrtimo u krug- asistiranog kucnog poroda, s educiranim asistentom, s bolnicom na max. 20 minuta- ukratko, kucnog poroda po NL standardima.

Koji su rizici (pritom ne mislim na rizike tipa zastoj lifta ili previd babice)?

Interesira me sto se sve moze potpuno nepredvidjeno dogoditi, sto se ne moze detektirati bez bolnicke aparature (ili se moze detektirati ali prekasno), a zahtjeva hitnu (hitniju od ca. 20 min) bolnicku intervenciju? Sto se konkretno dogodilo u tim slucajevima kad se radilo o sekundi?

Na primjer:
    Ovo sam isto pitanje postavila svojoj prijateljici, doktorici, iz HR, prije svog poroda. Rekla mi je da ne zna sto se dogadja u NL u slucaju prolapsa pupkovine( sto kod nas npr. zahtjeva hitni carski rez)
    Moja NL babica je rekla da u tom slucaju babica sama, rucno, vrati pupkovinu unutra.
    Ista mi je prijateljica spominjala mogucnost odvajanja posteljice od maternice. O ovome smo pricali prije par dana pa pitanje vise nisam mogla proslijediti babici.

Ne znam je li itko tko je ukljucen u ovu diskusiju dovoljno medicinski kvalificiran da mi odgovori na ovo pitanje. Ali mislim da je za raspravu jako bitno da "odredjene rizike" imenujemo, po mogucnosti i kvantificiramo. Ukoliko postoje.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo samo kratko na pitanje o prolapsu pupkovine:
    - jako važna stvar: događa se vrlo rijetko, a najčešće kada se prokida vodenjak- jer se bebina glavica nije dovoljno "angažirala" tj. spustila u zdjelicu,
    pa prilikom prokidanja ako naglo ojednom iscuri puno plodne vode, može se dogoditi da povuče pupkovinu prije nego se spusti glavica
    - još rjeđe se događa ako vodenjak spontano pukne, dakle u iznimno rijetkim situacijama
    - ako se dogodi: žena treba kleknuti na sve četiri s povišenom stražnjicom i netko joj odmah treba nježno pridržavati pupkovinu gazom
    pazeći da nigdje ne pritišće i nazvati hitnu (ako je kod kuće); u tom položaju treba biti hitno transportirana u bolnicu na carski rez

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Zaboravila sam napomenuti-svaki unaprijed utvrdjeni rizik za porod (medju ostalim blizanacka trudnoca, zadak ili nespustanje u zdjelicu) indikacija je za bolnicki porod.
    Ne znam moze li se prolaps pupkovine dogoditi ako se beba spustila u zdjelicu?

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    Zaboravila sam napomenuti-svaki unaprijed utvrdjeni rizik za porod (medju ostalim blizanacka trudnoca, zadak ili nespustanje u zdjelicu) indikacija je za bolnicki porod.
    Ne znam moze li se prolaps pupkovine dogoditi ako se beba spustila u zdjelicu?
    Teško kad je bebina glava na otvoru.
    Ja sam prije nekog vremena razgovarala sa prijateljicom koja je specijalntica ginekologije u velikom hrvatskom rodilištu , te sam ju pitala koliko je ona puta vidjela prolaps pupkovine. U oko godinu i pol stažiranja (i dežuranja) svega dva puta: jednom je bilo spontano puknuće vodenjaka ali beba je bila zadak, drugi put je na amnioskopiji slučajno probušen vodenjak i pupkovina je ispala.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

sirius, naravno da je rijetko, i neka je. Da bar ne bude nikada. Ali, jednoj mami je previše da je i jednom u sto godina, ako je ona ta jedna.
    mammaJ nije to samo tako jednostavno,zar ne? Neću o detaljima, ne treba.

Porod je divan, ne treba se bojati. Cijeli život je rizik, pa ga svi zdušno prihvaćamo. A roditi? K'o ništa.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da nije jednostavno... na kraju priče odgovornost je na ženi koja rađa, gdje, kako i uz koga će rađati.

Ptanja što ako ovo i što ako ono, moramo postavljati, samo... voljela bih kad bi se postavljala uvijek ne samo kad je riječ o kućnom porodu.

lunja, naravno, zna se koje su indikacije za bolnički porod, to smo već pretresli

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lunja, pogledat ću za odljuštenje posteljice u Enkinovom "A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth" pa ću navečer napisati više. U principu je to rijetka, ali ozbiljna komplikacija, s tim da postoji više stupnjeva. Ako se posteljica potpuno odljušti, nije dovoljno 20 minuta. Češće se događa u sljedećim slučajevima (kopiram sad na brzinu s Wikipedie, bez dodatne provjere): visoki krvni tlak majke, trauma, nozokomijalne infekcije (dobivene u zdravstvenoj ustanovi), kratka pupkovina, više od 24 sata nakon puknuća vodenjaka, retroplacentalni fibromiom, dob majke (manje od 20 i više od 35), prethodno odljuštenje posteljice, neke infekcije, korištenje kokaina.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    i još je jedan problem, a koji gubimo iz vida pričajući o nl, a to je rađanje kući u našim, današnjim hrvatskim uvjetima.
    Danas je vrlo teško roditi kod kuće u HR, da ne kažem da je skoro pa nemoguće. Al mi tu pričamo o porodu kod kuće, ne zato što je moguć i jednostavno izvediv u hr, nego baš zato što nije. Jednog dana će se valjda stvoriti kritična masa i žena i primalja i doktora pa će stvari postati onakve kakve trebaju biti. A da bi se stvorila ta kritična masa, odnekud se mora krenuti, mijenjanje svijesti o kućnom porodu da to nije bauk (barem ne bi trebao biti kad je konačno moguća opcija).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    sirius, naravno da je rijetko, i neka je. Da bar ne bude nikada. Ali, jednoj mami je previše da je i jednom u sto godina, ako je ona ta jedna.
    mammaJ nije to samo tako jednostavno,zar ne? Neću o detaljima, ne treba.
    uvijek tako sve možemo komentirati, ali baš sve.
    žao mi je zbog tvog iskustva, što itko na tvoje riječi može reći..
    i nije jednostavno, zato smatram da je puno bolji individualizirani pristup,
    a ne industrijski.

a ovo gore što sam napisala- prenijela sam riječi doktora koji ima jako puno godina
    i jako jako puno iskustva i poroda iza sebe.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Danas je vrlo teško roditi kod kuće u HR, da ne kažem da je skoro pa nemoguće. Al mi tu pričamo o porodu kod kuće, ne zato što je moguć i jednostavno izvediv u hr, nego baš zato što nije. Jednog dana će se valjda stvoriti kritična masa i žena i primalja i doktora pa će stvari postati onakve kakve trebaju biti. A da bi se stvorila ta kritična masa, odnekud se mora krenuti, mijenjanje svijesti o kućnom porodu da to nije bauk (barem ne bi trebao biti kad je konačno moguća opcija).
    Pa nije danas teško roditi kod kuće u Hr, samo je nelegalno.

Slažem se, potrebno je stvaranje kritične mase, ali mislim da je uvijek najbolje krenuti od početka.
    A rađanje doma, na crno, bez ikakve stručne asistencije ili uz nesigurnu asistenciju inozemne primalje, te zatim opisivanje tog orgazmičkog iskustva na forumu uz ovacije grupice istomišljenica, mi se nikako ne čini kao dobra polazišna točka za stvaranje te kritične mase
    Ustvari, mislim da se takvim pristupom samo stvara loša slika o dobroj Udruzi.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa nije danas teško roditi kod kuće u Hr, samo je nelegalno.
    Ne mogu se složiti s tobom. Evo tvoj citat:

A rađanje doma, na crno, bez ikakve stručne asistencije ili uz nesigurnu asistenciju inozemne primalje,
    I tebi to nije teško? Sorry meni je.. ja očekujem da je sistem posložen i da ja mogu izabrati između opcija koje su jednakovrijedne. Ovo danas nije ni blizu tome. Stvarno si želim da mi babica zaglavi na granici, stvarno si želim da me netko maltretira kad prijavljujem dijete, stvarno si želim da me svi gledaju kao idiota ako kažem da bi ja rodila doma (od insitutucija nadalje).. mislim, to je sve milina. Pa kakvi su to uvjeti za porod kod kuće? Nikakvi. Improvizirani.

@n@ avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kako može prirodni porod u normalnoj okolini, nešto što je Bogom dano, biti nazvano porodom na crno??? Ili nelegalnim???
    Možda nisam upućena, gdje to piše da je kućni porod nelegalan? Tko si smije uzeti za pravo reći da je takvo što nelegalno i zašto?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Asistirani porod je nelegalan, neasistirano možeš roditi bilo gdje.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Odnosno, rodilja neće biti kažnjena, ali hoće babica odnosno liječnik ako se otkrije da su asistirali na kućnom porodu :bezveze:

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Asistirani porod je nelegalan, neasistirano možeš roditi bilo gdje.

Ne bih ja rekla da je nelegalan.. nekako mi ne leži taj izraz jer nema zakona koji ga zabranjuje. Medicinskoj struci nije dozvoljeno asistirati igdje izvan bolnice, a rodilja može roditi gdje joj volja. Čak i recimo da ženi asistira primalja koja je u mirovini - nema zakona koji zabranjuje toj primalji a niti ženi da rodi doma. Dakle tad je legalno, pa ćemo se manje opterećivati? mislim bezveze. Traljavo je to riješeno zakonski kod nas.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Mislim da je nelegalno naplatiti uslugu asistiranja.
    Da ja npr radjam doma, i nseto se zakomplicira, a u susjedstvu imam babicu ili ginekologa, ne bi li bilo zakonski i moralno poželjno da mi pomognu?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je nelegalno naplatiti uslugu asistiranja.
    Da ja npr radjam doma, i nseto se zakomplicira, a u susjedstvu imam babicu ili ginekologa, ne bi li bilo zakonski i moralno poželjno da mi pomognu?
    pa naravno.
    vjerojatno da se nešto zakomplicira, sve bi one bile susjede/prijatelji/rođaci koji ništa nisu naplatili

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

pa naravno.
    vjerojatno da se nešto zakomplicira, sve bi one bile susjede/prijatelji/rođaci koji ništa nisu naplatili
    Pa bile bi, ili ne bi bile, šta imamo od nagađanja?
    Žene koje žele asistirano roditi doma jednostavno nemaju mogućnost to u Hr učiniti na legalan i siguran način.
    Jel bi one trebale čekati da se to omogući, a znamo kako se sporo stvari mijenjaju, pa da tu
    mogućnost imaju tek njihove kćeri (eventualno)? Ja mislim da ne bi trebale. (Zdrava) trudnoća nije bolest, i nije joj
    neophodan niti bolnički epilog.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

e dijana, ja mislim da bi trebale.
    ne zbog brige vezane uz hrvatski BDP, nego prvenstveno radi ne postojanja pravo organizirane logistike.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa to je ipak do njih. To što ti ili ja ne bi pristale na to, ne znači da netko drugi isto ne bi. Nekome je to možda prihvatljivo. I to mi je ok. Al uvjeti moraju biti napravljeni i za sve one kojima trenutačna situacija nije prihvatljiva (a vjerujem da je takvih mnogo).

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

"Uvezena" babica jest logistika. Koja nije legalna, točno. A vjerujem i da si svaka žena koja se odluči
    na kućni porod, ima organizirani prijevoz u bolnicu "u slučaju ako". Što je sve daleko od idealnog jasno.
    Ali kad vidim kako ovdje žene sa ženama komuniciraju u pogledu kućnog poroda, nije mi baš jasno.
    Ne žele one sigurno tim ženama bolje od nego što si one same žele, i sebi i svojoj djeci. Nda, to se zove "dušebrižništvo".
    Ja nisam kandidat za kućni porod, ali potpuno razumijem one koje ga žele i rade na tome da ga i dobiju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne zbog brige vezane uz hrvatski BDP, nego prvenstveno radi ne postojanja pravo organizirane logistike.
    Zapravo naša hitna medicinska pomoć funkcionira jako dobro .

Najbolje priče koje sam čula su dva potpuno neplanirana kućna poroda mojih poznanica (prošle godine) . Obje stanuju pola sata vožnje od najbližeg rodilišta, obje su imale tako brz porod da su doslovno rodile na svojim kućnim pragovima. Jednoj je asistirala svekrva , a drugoj prva susjeda. Muževi su za to vrijeme bili na telefonskoj liniji sa hitnom.
    Ekipa je sigla nakon što je izašla posteljica.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    "Uvezena" babica jest logistika. Koja nije legalna, točno.
    Ni za ovo baš ne bih rekla da je nelegalno. To se često provlači na forumu, a ja bih voljela znati jel postoji zakon koji to zabranjuje. Jel ako ne postoji, onda nije ni nelegalno? ili je problem izdavanje računa? Ja imam (neuobičajeno) zdravstveno koje pokriva njen dolazak i plaćanje poroda s računom koji ona izdaje. I znam da je jedna od cura isto tako platila. Da li je to onda nelegalno za nas, ja bih rekla da nikako nije.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ali kad vidim kako ovdje žene sa ženama komuniciraju u pogledu kućnog poroda, nije mi baš jasno.
    Ne žele one sigurno tim ženama bolje od nego što si one same žele, i sebi i svojoj djeci. Nda, to se zove "dušebrižništvo".
    Ja nisam kandidat za kućni porod, ali potpuno razumijem one koje ga žele i rade na tome da ga i dobiju.
    slažem se s tobom, dijana
    s tom razlikom da bih ja možda i bila kandidat za kućni porod (možda čak samo do one točke dok ne bih ozbiljno počele pripreme za porod) ali mm nije
    a u šumu mi se ne da

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa izvrsno onda, vidiš to nisam znala.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

AM, imamo sličan problem.
    Koja frka je to bila na prvom porodu, požurivao me da mu se slučajno ne bi dogodilo da mora glumiti babicu.
    Al nije bio ni tako u krivu, bila sam 7 cm otvorena.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    s tom razlikom da bih ja možda i bila kandidat za kućni porod (možda čak samo do one točke dok ne bih ozbiljno počele pripreme za porod) ali mm nije
    a u šumu mi se ne da
    Rijetko koji muž je dobar kandidat za kućni porod. Pogotovo u društvu kojem to nije službena opcija.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Teško da dolazak strane babice nije nelegalan, ona bi morala imati nekakvu radnu dozvolu za rad u Hrvatskoj a možda i platiti porez na zaradu koju je ovdje ostvarila; a takvu radnu dozvolu obzirom na propise kod nas sigurno ne bi mogla dobiti.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    a u šumu mi se ne da
    a vid ove dvije, sad su se našle ubacit, na 14. stranici rasprave i optuživat za dušebrižništvo
    (tebe citiram jer znam da se nećeš naljutit na mene )

ako se mogu bacati argumenti oko utjecaja bolničke atmosfere na ishod i sigurnost poroda - dakle, samo atmosfere, ne i intervencija, onda vala mogu i argumenti nemogućnosti komuniciranja babice s rodilištem. ako ništa drugo, a ono radi jezika.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne znam nikoga tko se na tebe može naljutiti
    je l'da, ljudi?

ako se mogu bacati argumenti oko utjecaja bolničke atmosfere na ishod i sigurnost poroda - dakle, samo atmosfere, ne i intervencija, onda vala mogu i argumenti nemogućnosti komuniciranja babice s rodilištem. ako ništa drugo, a ono radi jezika.
    apsolutno se slažem!

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Meni je drago da država ne smatra da je štogod mami ili tati padne na pamet da radi sa svojim djetetom u redu. Jer djeca se ni u trbuhu ni na porodu ne mogu boriti ni za svoj život, ni za svoju sigurnost i ako mama ne misli na to, meni je drago da misli društvo u cjelini i iskreno mislim da bi trebalo misiliti i više i ozbiljnije o tome. Znam u tome se razmišljanju sigurno razilazim s mnogima, ali eto što ćeš loša stran demokracija, svatko smije reći što misli .
    Ja bih željela roditi kod kuće ili u humanoj bolnici u pristojnim uvjetima sa mužem kojeg nemoram švercati na porod ili kao što sam rađala jednom ok, a jednom kao u kongu u istoj bolnici, na istom odjelu. Samo kako naletiš na gužvu, smjene... i super mi je da se rode trude oko toga da kućni porod postane legalna i jednakovrijedna opcija, ali mislim kao i neke cure ovdje, da javno poticanje na ilegalne i nesigurne porode kod kuće u našim uvjetima samo odmažu.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

a vid ove dvije, sad su se našle ubacit, na 14. stranici rasprave i optuživat za dušebrižništvo
    (tebe citiram jer znam da se nećeš naljutit na mene )

I jezičnoj barijeri se može doskočiti, al bome bolničkoj atmosferi teško. Ne nekog utječe, na nekog ne, svak zna za sebe.
    Nisu jednoj trudnici stali trudovi nakon cijele procedure primanja na porod. Mnogima jesu, pa eto i meni.
    Ne "optužujem" ja za dušebrižništvo, to je razvidno iz ovog topica,
    ima jako potcjenjivačkih postova, kao da postoji neka "ljubomora" na one koje su se usudile na kućni porod,
    pa se čak, zamisli, usuđuju i progovoriti o tome.

I ne ljutim se na tebe.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Zapravo naša hitna medicinska pomoć funkcionira jako dobro .

Najbolje priče koje sam čula su dva potpuno neplanirana kućna poroda mojih poznanica (prošle godine) . Obje stanuju pola sata vožnje od najbližeg rodilišta, obje su imale tako brz porod da su doslovno rodile na svojim kućnim pragovima. Jednoj je asistirala svekrva , a drugoj prva susjeda. Muževi su za to vrijeme bili na telefonskoj liniji sa hitnom.
    Ekipa je sigla nakon što je izašla posteljica.
    Pa i ja cijelo vrijeme mislim kakva to velika logistika treba... treba hitna pomoć i dežurno rodilište u blizini. To već postoji.

No ne postoji volja dijela osoblja (u mom rodilištu, ali kako čitam i u drugima) da se učine minimalni koraci naprijed koji su već sad sasvim mogući. Kao što im je svojevremeno trebalo oko 100 godina da prihvate istraživanja koja su dokazivala da bi porodničari trebali prati ruke da bi se smanjila stopa smrtnosti rodilja.

Potpisujem Dijanu za većinu napisanog u zadnjih par postova (koristim priliku, jelte )

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da kažem svoj skroz osobni dojam o ovoj temi- čini mi se da nam se ton na ovakvim topicima ipak generalno puno poravio u odnosu na prije par godina
    i da puno bolje komuniciramo nego tada, čak i kad nam se mišljenja razilaze.
    čak mi se čini i da oni najoštriji komentari, neovisno iz kog smjera dolaze,
    idu zbilja iz dobrih namjera, a nije mi se uvijek činilo tako.
    baš me to veseli

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •