Stranica 16 od 34 PrviPrvi ... 6141516171826 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 751 do 800 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    to ti se cini jer nema mc i deaedi
    to sam baš i ja pomislila, fali nam definitivno par lica za one stare rasprave
    ali ima i nešto u tome da smo se svi skupa već dosta ispucali, što je sasvim dobro i u redu

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Svaka čast, ali ima retoriku talk show hosta... Valjda to tako mora biti kod tih što imaju roadshow svijetom, ne znam :/.
    Ja sam na retoriku talk showa strašno alergična i odmah je detektiram. Ovu knjigu sam čitala i moram reći da je definitivno nema. Jako zanimljiv je posebno taj dio koji spominje mamma Ju, o povijesti povijesti opstetricije - i onaj podatak koji sam prije usput nabacila (o cca 100 godina koliko je trebalo da se prihvati da bi porodničari trebali oprati ruke prije nego pođu do slijedeće pacijentice, a u međuvremenu su stručnjaci koji su o tome progovorili napadani i diskreditirani) zapravo je odavde izvučen.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

babica (iz graza ) osuđena za smrt djeteta.
    majka htjela kućni porod bez obzira što su je liječnici odgovarali zbog prvog carskog.
    djevojčica umrla jer je zapela i predugo bila u porođajnom kanalu.
    odlučila sam ovo zalijepiti tu, jer je oboje moje djece zapelo na isti način u porođajnom kanalu, ali smo bili pod liječničkim nadzorom pa su, bogu hvala, oboje živi, iako su se neke stvari i kod mene trebale drugačije odigrati.
    http://kurier.at/nachrichten/2049131.php

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Zvučat ću bezobrazno ali što je tražila to je i dobila Sama si je kriva što nije poslušala doktore. Ali bebe mi je neizmjerno žao

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Zvučat ću bezobrazno ali što je tražila to je i dobila(
    Tražila je kućni porod unatoč neslaganju liječnika.
    A dobila je tragediju.

Strašno, prestrašno...

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Pa i frau babica iz Graza ima pravo na grešku, zar ne? Događa se to i u bolnicama. I to je to.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj rena7 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa i frau babica iz Graza ima pravo na grešku, zar ne? Događa se to i u bolnicama. I to je to.
    naravno da ima, ali nije joj dala toplu umjesto hladne vode, nego nije znala hendlat situaciju koja je bila za her doktora, ili frau doktor, svejedno.
    i njena greška je stajala života jedno malo živo biće.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jadna žena, jadna beba... ne kužim emotivno ni ove reakcije "dobila je što je tražila", niti ovo "shit happens anyplace". Mora postojati neka razumna trijaža, neki hodogram, nešto izvan 0 ili 1, neki glas razuma koji će ovakvo nešto svesti na najmanju moguću mjeru.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Danas je u Novom listu članak, no nikako ne mogu otvoriti link pa ću prepisati dio:

I u nas sve prisutniji trend, želja majki za porodom kod kuće, jedno je od potencijalnih radilišta primalja s diplomom. Iako Hrvatska za ovaj oblik poroda nema potrebnu zakonsku regulativu, kao i neophodnu zaštitu od rizika, ulazak u Europsku uniju otvorit će put za realizaciju poroda kod kuće, a time i tržište rada za obrazovane primalje.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa Vidi poruku
    Zvučat ću bezobrazno ali što je tražila to je i dobila Sama si je kriva što nije poslušala doktore. Ali bebe mi je neizmjerno žao
    Nije dobila što je tražila, sigurno nije tražila smrt djeteta. To nije bezobrazno, to je okrutno reći. One je izgubila dijete, ne ti ili ja.
    A da je odgovorna - jest. Svjesno je ugrozila život djeteta, unatoč preporukama.
    A babica, ako je znala za lijecnicke preporuke, također je odgovorna za smrt, trebala je zbog rizika odbiti sudjelovati.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Što znači ovo: "Als das Kind steckenblieb, soll die Angeklagte laut Gutachter "überstürzte Manöver" durchgeführt und Fehlentscheidungen getroffen haben. "
    i ovo
    "Ein weiterer Gutachter bestätigte, dass sich auf der Plazenta keinerlei Hinweise für eine Erkrankung der Frau gefunden hatten, die den Tod des Kindes hätten verursachen können."?

Presuda nije još pravomoćna?

Ostala sam dužna lunji za odljuštenje posteljice iz Enkinovog "A Guide to Effective Care in Pregnancy and Childbirth". Pronašla sam cijelo poglavlje na netu, na http://www.childbirthconnection.org/...oad=gecpc3ch21.

Tamo ne piše ništa o roku u kojem bi se trebalo intervenirati, s tim da kažu da se odljuštenje ne može predvidjeti, da postoje različiti stupnjevi (blagi, srednji i teški), da se može dogoditi u bilo kojem periodu trudnoće, da su simptomi bol u trbuhu, sa ili bez krvarenja, da UZV pregled ima važnu ulogu u diferencijalnoj dijagnozi.

Zatim, da se blago odljuštenje može samo povući, da je neonatalna smrtnost visoka, 300 od 1000, da se više od polovice smrti dogodi prije nego što majka dođe u bolnicu i da je većina smrti povezana s komplikacijama prijevremenog porođaja.

Pišu da se ranije išlo na vaginalni porod jer je prognoza za dijete ionako bila loša , pa su počeli ići na carski i ishodi su se poboljšali, a u zadnje vrijeme se pokazalo (u originalu piše: a recent series suggests) da pokušaj vaginalnog porođaja uz indukciju i augmentaciju (ubrzavanje) porođaja oksitocinom kada je potrebno, uz kontinuirano praćenje CTG-om, može smanjiti stopu carskih za 50%, bez bitne razlike u perinatalnom mortalitetu.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pobjeglo mi pola posta i evo nastavak

-U okviru studija imale smo priliku čuti predavanja kolegica iz Slovenije koje smatraju da je diploma primalje praktički radna dozvola koja vrijedi u cijeloj Evropskoj uniji, gdje s ovom diplomom možemo obavljati i porod kod kuće i taj posao naplatiti.

Nitko ovo nije spominjao do sada. Zar niste u Rodi znale da će čim uđemo u Uniju kućni porod biti normalan, te da je već pet primalja pred diplomom stručnog studija primaljstva? Te da će samim diplomiranjem moći voditi kućni porod.
    Zašto mi uopće o tome toliko pišemo kad je to "iza ugla"?

Samo se duboko nadam da će svaka buduća mama jako, jako dobro razmisliti prije odluke o kućnom porodu. I biti svjesna svih rizika koje prihvaća, iako će biti zakonito.

Nekako mi se paralela s vožnjom nameće: ako voziš 200km/h prihvaćaš sve posljedice. Ako rađaš doma, isto tako. U oba slučaja sve može proći bez problema, ali i ne mora. Ako voziš 80km/h ili ideš u rodilište, zadovoljstvo je manje, ali i rizik. Samo treba odlučiti

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

E hebiga onda sam okrutna, ali ja zbilja ne shvaćam osobu koja se može oglušiti na preporuku da ne rađa doma i svijesno ići riskirati bebin život.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vezano uz rizike i vožnju od 200 ili 80km/h - mislim da je strah jedan od najvećih rizika u svakom porodu, gdje god da se odvijao. Mislim i da je strah zajednički nazivnik svih ovakvih topica, nit koja se posvuda provlači, bilo da je to strah od poroda doma, strah od poroda u bolnici, strah od poroda kao takvog, strah da će se nešto dogoditi djetetu, strah da će neka majka odlučiti nešto pogrešno, strah od smrti, strah, strah, strah. mamma juanita će to doduše ljepše objasniti od mene, kao i uvijek.

Dodatan rizik za moje zdravlje i za zdravlje djeteta (pišem sad za slučaj da sam inače zdrava), je ako u trudnoći nisam pazila na zdravlje, ako sam pušila, pila, bila pod prekomjernim stresom, jela nezdravu hranu, nisam se odmarala, ukratko nisam živjela odgovorno ni prema sebi ni prema djetetu koje raste u meni.

Kada me je strah u porodu ili inače, lučim adrenalin, blokiram oksitocin (hormon ljubavi) koji je nužan za porod, i otežavam i onemogućavam porod.

U bolnici će me možda biti manje strah ako imam vjeru u stručnjake i ono što rade, tamo mi mogu pokušati pomoći s umjetnim oksitocinom, mogu mi prokinuti vodenjak, mogu me staviti pod nadzor, mogu mi napraviti i carski, što sve isto ima svoje rizike. Ako je to cijena koja mi je prihvatljiva, ako osjećam da je to najbolje za mene, ako bi me svega drugog bilo strah, onda naravno da to jedini pravi izbor za mene. Ako rađam kod kuće i strah me, opet nisam ništa dobila, opet sama sebi radim probleme. Ima i takvih poroda kod kuće, gdje su i majka i dijete živi i zdravi, ali je svejedno bilo traumatično i ne bi to ponovili.

U tom dijelu sama mogu najviše napraviti, da se riješim straha i da se dobro brinem o sebi i o djetetu koje nosim.

Mene fascinira Odent i njegova vrlo prizemna poruka da sve što diže razinu adrenalina (jako svjetlo, buka, pitanja, hladnoća, osjećaj promatranosti, osjećaj nesigurnosti) blokira oksitocin koji je nužan za porod i time se porod otežava ili blokira (strah vs. ljubav... ). Isto tako porod otežava sve što aktivira neokorteks, za siguran porod mi treba da ne mislim i ne brinem, da sam kao u polusnu.

Mislim da u rodilištima, danas, u Hrvatskoj, ne postoji svijest o tome. Možda ponegdje, kod nekog. Ostali će mi u porodu raditi probleme i onda ih rješavati. Kao ekstra nagradu će često pritom problem vidjeti isključivo u meni i mom djetetu (tipa lijena maternica, uska zdjelica, rigidna međica, veliko dijete i slično). Mogu se samo nadati da će uspjeti riješiti problem bez prevelike štete. Mene osobno je toga najviše strah (eto, opet strah ) i to su rizici o kojima najviše razmišljam.
    Posljednje uređivanje od VedranaV : 13.11.2010. at 20:51

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

verdrana v, super si napisala ovaj zadnji post!

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Vedranav, baš tako.

Upravo zato nam i jest teško razumjeti "drugu" stranu.
    Mene bi bilo strah roditi doma.
    Ja sam na oba poroda išla nekako bez straha (valjda je endorfin učinio svoje), muž je stalno bio sa mnom (što mi je bilo neopisivo važno) i imala sam veliko povjerenje u liječnike i osoblje.
    I oba poroda su mi ostala u lijepom sjećanju (kaže moj dr. da su i njemu )
    A osjećala sam se moćno... ne znam kako drugačije to opisati. Nisam bila nimalo umorna poslije poroda, imala sam osjećaj da bi mogla uzeti bebu i voziti do doma... ma trčati
    Valjda je to ta ženska snaga koju vi spominjete

Da, jako je važno da idemo roditi bez straha.
    To je ono što ja svakoj trudnici kažem, ne treba slušati nikakve tuđe strašne priče, samo ići bez straha i očekivati najbolje. I porod zaista može biti prekrasno iskustvo kojeg se rado sjećamo.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 13.11.2010. at 21:45

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

VedranaV, hvala za objasnjenje!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

vedrana, evo odokativan prijevod:

Als das Kind steckenblieb, soll die Angeklagte laut Gutachter "überstürzte Manöver" durchgeführt und Fehlentscheidungen getroffen haben
    kada se dijete zaglavilo, optužena je, prema riječima stručnjaka, poduzela nekoliko pretjeranih/naglih manevara i donijela pogrešne odluke.

Ein weiterer Gutachter bestätigte, dass sich auf der Plazenta keinerlei Hinweise für eine Erkrankung der Frau gefunden hatten, die den Tod des Kindes hätten verursachen können
    drugi stručnjak utvrdio je da na posteljici nije bilo nikakvih naznaka bolesti koji su mogli uzrokovati smrt djeteta.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Prethodni svoj post sam napisala u skladu sa razmišljanjima zagovornika kućnih poroda. Svjesna sam, itekako svjesna da je izgubljena beba, a nije došlo do zabune topla-hladna voda. Nakon gorkog iskustva poroda, još uvijek nisam izgubila osjećaje. Žao mi je majke i djeteta, naravno da je. No, ne mogu se načuditi činjenici da je normalan čovjek u stanju odbiti medicinsku intervenciju (u ovom slučaju porod u bolnici), a zna da postoje komplikacije u trudnoći. I mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi šta bi bilo kada bi bilo, šta se je ustvari dogodilo, da li bi beba preživila da rođena u ustanovi. Ako je u Austriji legaliziran kućni porod, onda pretpostavljamo da pri njemu asistiraju stručne osobe, da sustav prilično dobro funkcionira. Dakle isto je, roditi kod kuće ili u bolnici. Kada razmišljam na taj način, onda mogu izjednačiti da se je to moglo dogoditi i u bolnici. Ako razmišljamo kako stvari stoje kod nas, onda je to sasvim druga priča. Ja se bojim poroda u bolnici, jako se bojim. Na samu pomisao roditi, automatski mi se oznoje dlanovi. O kućnom porodu neću ni razmišljati. Kao prvo, kod nas je protuzakonito da nas posjećuju frau babice. Već tu imam blokadu. Dalje, gledala sam emisiju o kućnom porodu. Neko od vas je bio gost. Respektiram i osobu i njen izbor. No, osjećala sam se kao da gledam jedna protiv sto. Ni jedan gost iz redova stručnjaka/ginekologa u toj emisiji nije podržao kućni porod (ne sada i u uvjetima koje imamo). Ostala mi je nepoznanica zašto???? Jel to oni nas plaše kada nam govore o opasnostima koje nosi kućni porod, ne žele nam reći istinu (da ne velim lažu) ili što? Zašto su stručnjaci u našoj zemlji protiv kućnih poroda?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kad vide potencijalnu mogucnost zarade mislim da ce vrlo lako promijeniti plocu

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Rena, ne bi se složila da je isto roditi u bolnici ili doma. Babica jest stručna, ali nikako ne jednako stručna kao i liječnik. Osim toga, bolnica je za razliku od naših domova bolje opremljena za slučajeve kad je potrebna hitna intervencija itd. itd.

A zašto su naši liječnici protiv? Nemam pojma.
    Mikka, ne mogu se s tobom složiti jer sam uvjerena da je za bavljenje medicinskom profesijom potrebno puno više od obične želje za dobrom zaradom.
    Ja recimo ne bi mogla biti liječnik ni za sve pare ovog svijeta, jednostavno ne bi mogla preuzimati toliku odgovonost i zadržavati hladnu glavu u teškim situacijama.
    A isto tako znam kako izgleda uložiti godine i godine školovanja za bavljenje strukom koja i ne donosi baš neku zaradu. Ali zarada mi nije najvažnija stavka u životu, jer radim ono što volim i želim raditi.
    Stoga mi je ovaj tvoj komentar baš ružan i uvredljiv za osobe kojima se ipak svi obratimo kad nas stigne neka bolest.
    Posljednje uređivanje od Pcelica Mara : 14.11.2010. at 11:38

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    A babica, ako je znala za lijecnicke preporuke, također je odgovorna za smrt, trebala je zbog rizika odbiti sudjelovati.
    meni je ovo strašno.
    podsjeća me na one estetske kirurge koji na zahtjev klijenta rade 501 operaciju lica i nakazni rezultat opravdavaju - pa sama je tražila, ima pravo na izbor (informirani).

a ima jedna anegdota s mojih poroda, koja će mi vječno ostati u misteriji
    ja sam inače strašan paničar kad je zdravlje u pitanju, strah me, a da skratimo - svega.
    pogotovo na prvom porodu me - nije bilo strah. i to mi nikad neće biti jasno. užasno me bolilo, drip i sve to u paketu, mislila sam da ću umrijeti od bolova, zazivala sam carski, epiduralnu, sve - ali me nije ni hvatala panika ni strah. valjda je svaki rezultat bio bolji od tih groznih bolova, samo da stanu.
    istina, bila sam prilično neinformirana glede groznih učinaka dripa, epiduralne, prirodnog poroda i svega. bogu hvala, na forum sam došla nakon svih svojih poroda
    oću reć, nije za svih informirani izbor.
    ili, ako ćemo biti realni - poluinformirani izbor. jer i taj informirani izbor se vrlo često precjenjuje, mislim - ova riječ informirano.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Cvijeta, vidiš kako smo svi različiti.
    A ja sam prije poroda čitala i čitala i čitala i nije me bilo strah jer sam imala osjećaj da sve znam i ništa me ne može iznenaditi Nisam čitala jedino priče s poroda jer nisam željela opteretiti svoje znanje subjektivnim opisima.
    Ja se bojim onoga što ne poznajem, o čemu ne znam ništa.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mara, nemam ja nista protiv lijecnika, idem se i ja lijeciti kad treba

to kazem zato sto sam negdje citala da se sad, nakon svih onih silnih napisa i govorancija o tome kako je pkk opasan stvari ipak pocinju mijenjati, da bi se u hr omogucio pkk i to s lijecnikom, a ne primaljom, koja bi dolazila kod kuce. otkud sad to?

nekako sumnjam, bez uvrede ikome, da je tu rijec cisto o brizi za rodilju, to mi zvuci malo utopisticki (iako s druge strane ne vidim ni neki veliki profit iz toga).

ionak se previse stvari vrti oko profita, ne kuzim zasto sad idealizirati moralni aspekt neke profesije, svi smo mi ljudi, a nasi su lijecnici kriminalno potplaceni, i to znamo i mi i oni

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    A ja sam prije poroda čitala i čitala i čitala i nije me bilo strah jer sam imala osjećaj da sve znam i ništa me ne može iznenaditi Nisam čitala jedino priče s poroda jer nisam željela opteretiti svoje znanje subjektivnim opisima.
    Ja se bojim onoga što ne poznajem, o čemu ne znam ništa.
    Ja sam imala točno ovakav stav prije prvog poroda i pokazalo se da mi je taj stav bio od velike pomoci.
    Sve sam znala sto se zbiva, jedino nisam mogla zamisliti bol, to me u nekoliko trudova malkice iznenadilo. U smislu da je bilo mnogo bolnije.
    Sad pred ovaj drugi porod znam i kako boli, tako da sam spremna ko puška.
    Šatro.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

ne kuzim zasto sad idealizirati moralni aspekt neke profesije, svi smo mi ljudi, a nasi su lijecnici kriminalno potplaceni, i to znamo i mi i oni
    Ne treba niti zaključivati da je liječnicima novac najvažniji ili jedini pokretač. Tim više jer jesu kriminalno potplaćeni.

Kad smo već kod toga, koji je razlog dolaska babica iz Austrije na hrvatske pkk? Briga za rodilju, želja da sudjeluju u promjeni hrvatskih zakona ( ) ili novac?
    Ali ne, one su savršene, njima možemo potpuno vjerovati, a naši doktori ništa ne valjaju i samo čekaju po bolnicama da izmesare jadne hrvatske rodilje.
    Evo, taj stav bi mi bio presmješan da nije tragičan. I opasan.

Anamorci, samo naprijed puško

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pčelica Mara potpisujem.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Anamorci, samo naprijed puško

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pa tko je rekao da je jedini? ja bas apsolutno cijenim svaku osobu koja svoj posao obavlja s ljubavlju i posteno, ali nazalost, nisam u zivotu naisla na puno njih, i (neodgovorno) tvrdim da bi se vecina prodala za pare. ne pricam samo o doktorima, jasno.

meni kod babice iz austrije nije bio bitan njen poriv, nego iskljucivo to da zeli doci . ne bi imala nista protiv nekog naseg ginekologa ili babice koji bi pristali na iste pare da dodu, naprotiv. samo je pitanje gdje i kad bi ih nasla.

a na generalizaciju da su strane babice savrsene a nasi doktori mesari mi se vise ne da trositi slova.

samo jos jedan osvrt, na porod koji je nedavno zavrsio u nasoj bolnici, gdje su zeni skakali po trbuhu i onda je zasili tako da joj ginekologica na pregledu nije mogla gurnuti onu metalnu, kako se zove, da uzme bris. htjela ne htjela, to je losa praksa koja se prakticira u nasim bolnicama (ne lose sivanje, ali naskakivanje na trbuh) iako se zna da je stetno. ja recimo to jednostavno ne bih zeljela riskirati.

ti si rodila super u bolnici, a ja super doma. i kaj sad? koja je od nas u pravu, a koja u krivu?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni kod babice iz austrije nije bio bitan njen poriv, nego iskljucivo to da zeli doci . ne bi imala nista protiv nekog naseg ginekologa ili babice koji bi pristali na iste pare da dodu, naprotiv. samo je pitanje gdje i kad bi ih nasla.
    pa sama si rekla da je našim liječnicima bitna lova, trebala si ponuditi isto koliko si dala babici, možda bi netko i pristao.
    moram priznati dugo nismo vidjeli da je ovo netko zaista i napisao.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ali njima bi se radilo o licenci (da se sazna), a njoj ne. pretpostavljam da mozda iz tog razloga ne bi lako nasla nekog, ali to je sad samo nagadanje, ne mogu reci da sam se potrudila.

kak nisi vidla, kaj si mislila da je dosla besplatno ili? ne kuzim
    Posljednje uređivanje od mikka : 15.11.2010. at 11:55

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kako misliš da se njoj ne bi radilo o licenci?
    Ne bi se baš složila da babica koja za novce ide na kućni porod u susjednu zemlju ne krši nikakve propise.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne bi se baš složila da babica koja za novce ide na kućni porod u susjednu zemlju ne krši nikakve propise.
    koje krši?

našima je problem gubitak licence jer zakon propisuje da ne smiju asistirati na kućnom porodu.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    koje krši?
    Rad na crno?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Rad na crno?
    Ne plaćanje poreza za usluge. Ko i oni pohapšeni ginekolozi, samo na njima je još sumnja da su usput prevarili i HZZO.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, mogu to prihvatiti. No ako ona meni izda račun i ja to mogu poslati svom zdravstvenom osiguranju, da li je to problem onda?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nema radnu dozvolu u Hrvatskoj definitivno.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

koje krši?

našima je problem gubitak licence jer zakon propisuje da ne smiju asistirati na kućnom porodu.
    Aha, sigurna sam da u Austriji postoji neki zakon koji propisuje da njihove babice smiju u fušu na crno raditi u Hrvatskoj.

Da ne spominjem koliko je moralno tako zarađivati.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja fakat ne mogu vjerovati da netko uopće dovodi u pitanje da li inozemna babica krši koji propis radom kod nas.
    kao da je u najmanju ruke čeka radna dozvola na granici.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Ok, mogu to prihvatiti. No ako ona meni izda račun i ja to mogu poslati svom zdravstvenom osiguranju, da li je to problem onda?
    Onda nije.
    Zapravo, otkud znam, treba vidjeti kako to funkcionira kad stranac dodje u RH, pruzi neku uslugu i za to ispostavi racun.
    Ispostavi racun kao sto - fizicka osoba? Obrtnik? Firma? Slobodni stijelac?

A pod pretpostavkom da je u taj račun koji platiš uključen i porez, sto je s njenim kvalifikacijama. Je li njena licenca nostrificirana?

Ako ja ne mogu pružiti uslugu sudskog tumača u Grazu i naplatiti tu uslugu jer npr. zakoni nisu uskladjeni, pa prvo moram čudesa nostrificirati,
    jel ona moze pruziti svoju uslugu ovdje i naplatiti je?

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

No ako ona meni izda račun i ja to mogu poslati svom zdravstvenom osiguranju, da li je to problem onda?
    a kako bi ovo bilo moguće?
    mislim, trenutno sigurno nije moguće, samim tim što nema radnu dozvolu.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 15.11.2010. at 13:00

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, nema radnu dozvolu. Sve 5. Nije mi sporan taj dio. Nema radnu dozvolu još puno puno puno ljudi u RH pa radi. Jel ta 1 babica baš toliko sporna što želi pomoći ženama koje stvarno ne žele ponovo proći traume svog prošlog poroda u bolnici?

Ni u mađarskoj nisu omogućeni porodi kod kuće, pa ih babice obavljaju jer žene nemaju drugi izbor. Dosta smo čuli o privođenju mađarskih babica. Očigledno stvari ne mogu drugačije. Jer da žene čekaju da se sistem prilagodi i da mogu roditi doma legalno, vjerojatno bi sve već naveliko prošle menopauzu.

I obzirom da ja osobno mogu razumjeti te žene, meni je drago da postoje i babice koje su spremne ih isto razumjeti i pomoći im. A obzirom da nisam u njihovim cipelama, ne pada mi na pamet suditi ih. To što meni to ne bi bila opcija, ne znači da automatski moram biti protiv nje. Eto meni je drago da i te žene koje u današnjim uvjetima žele roditi kod kuće ne moraju roditi neasistirano nego ipak imaju opciju pozvati nekog tko će biti uz njih i pomoći da sve prođe ok pa makar to ne bila najlegalnija opcija na svijetu.

Tako ja to vidim. No isto tako mogu razumjeti da nekima u ovom slučaju cilj ne opravdava sredstvo jer se ne mogu poistovjetiti s tim ženama, ne mogu razumjeti njihovu potrebu da ne idu u bolnicu itd, i to poštujem. Svi smo različiti.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    a kako bi ovo bilo moguće?
    mislim, trenutno sigurno nije moguće, samim tim što nema radnu dozvolu.
    Pa meni je moguće. Zato sam to spomenula

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

anchie, jasno i glasno još jednom, nisam protiv poroda doma, ali kada to bude legalna opcija u rh i kada uvjeti za to budu prilagođeni, a ne kao što se to danas zna dogoditi, kada zoveš hitnu da ti se nitko ne javi.

meni je super kako ćemo za neke stvari uvijek iznova pronalazit opravdanje, dok za druge nema šanse.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa meni je moguće. Zato sam to spomenula
    ne razumijem baš, objasni mi.
    kako možeš naplatiti uslugu od nekoga tko nema radnu dozvolu?
    ili govoriš ŠBBKBB?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je super kako ćemo za neke stvari uvijek iznova pronalazit opravdanje, dok za druge nema šanse.
    Valjda je to u ljudskoj osnovi da za ono što mu je bitno uvijek nađe opravdanje

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne razumijem baš, objasni mi.
    kako možeš naplatiti uslugu od nekoga tko nema radnu dozvolu?
    ili govoriš ŠBBKBB?

Ne govorim šbbkbb... zdr. osiguranje koje ja imam pokriva njene usluge. Ja im bez beda mogu poslati njen račun za porod kod kuće. Testirano (ne od strane mene naravno )

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    ...meni je drago da postoje i babice koje su spremne ih isto razumjeti i pomoći im
    ... za novce.
    Pomoći im i to naplatiti.

I mene jako zanima kako je moguće da austrijska babica izda račun u Hr?

A to što u Hr postoje i drugi koji rade na crno nije nikakvo opravdanje za austrijske babice.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa izda austrijski račun.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Znači li to da njena diploma ovdje vrijedi bez nostrifikacije?
    I znači li to da te austrijske babice imaju neki obrt ili što već. Ili samo onako kupe blokić i pišu račune?
    Ne razumijem...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •