Stranica 20 od 34 PrviPrvi ... 10181920212230 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 951 do 1,000 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

[QUOTE=Anamorci;1743734]
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku

To Meda misli. Ona se nesto ljuti.
    od kuda ti ovo?
    mislim da to mislim.

ne da se ljutim, jer se ljutim. ne bi smjela se ljutiti?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

vec dugo se spremam napisati nesto duze... ali ne stignem, a topik samo raste...
    pa cu se zadovoljiti kratkim upadom.

da li vi zaista mislite da u ovom cijelom korupcijskom, lopovskom sumpfu iz kojeg se hrvatska pokusava iscupati (a hrvatsku cine gradani koji i biraju s jedne strane (a ocito pogresno biraju), te opcenito dopustaju svakojake hepove, podravke i malo i puno vitra) su 10 primalja iz inozemstva i to na godinu, problem?

i to jos problem zbog kojeg bi roda gubila na vjerodostojnosti?
    zasto bi gubila?
    i kod koga bi gubila?
    i sto je lose u gradanskom neposluhu ovog tipa?
    i koji je to eticki problem o kojem pricate?
    i nemojte mi samo govoriti o gubitku republike hrvatske na neplacenom porezu za 10 ili 15 kucnih poroda! da se ne nasmijem.

ps. nemojte zakljucavati topik

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    hvala na komplimentu

ili to ipak nije bio kompliment, nego suprotno od toga?
    toliko o tvojem pozivanju na fer raspravu i uvrede na insinuiranje zlobe
    ti baš lijepo znaš preokrenuti tuđe riječi.
    ali neka ti bude, uspjela si napraviti upravo ono što je cvijeta rekla.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

i jos da dodam:
    republika hrvatska je na dobitku, jer je za zdravstveni sustav porod za razliku od bolnickog bio besplatan.
    a rodilja kod kuce je primalju platila (ako je platila) iz svog depa.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    meni ovo baca na scenarij - hebate, eno ga, već 18 stranica pričaju u opasnostima kućnog poroda, sad je dosta, ne mogu zaključat samo tako, ajmo malo uzburkati atmosferu, npr ajmo ubacit jedan post na koji će se svi nakačit, svi krenut u off topik, i onda ga mirne duše radi off topika mogu ključat. pa smo na miru par mjeseci do godinu dana. joj, samo da se ne javi mama ju il felix, a i mikki bi bilo bolje da šuti, ko će još dvajst strana odgovarat na ista pitanja
    mogu ti reci da me uvijek smetao takav nacin moderiranja i mislim da je jedan od razloga ovih konstantnim 'izrazavanjima misljenja' protiv

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Dozvolite da postoje i dobronamjerne kritike.
    Pa ajde Maro neka te kritike onda i zvuče dobronamjerno. I konstruktivno.

Ovakva rasprava samo vodi ključanju. A ja baš ne bih htjela da se to dogodi.
    Kad je tema započela govorile ste kako će sigurno biti zaključana u roku odmah. Meni je baš drago da je dogurala do ove stranice i voljela bih da ostane otključana za daljnju raspravu.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja upravo smatram da treba pričati, informirati javnost, činiti pritisak na bolnice i struku da se krene u tom smjeru.
    Ali mislim da se ne treba za to boriti građanskim neposluhom.
    to smo i mi dugo mislile.

ali tim nacinom, do legalne mogucnosti pkk u hr bi doslo za puno, puno godina. ako nema potraznje, ponuda se nece formirati sama od sebe.

mi radjamo SAD, i zelimo uvjete koje smatramo da su za nasu djecu idealni, SAD. jedan od razloga zasto stavljamo svoje price na forum je to sto zelimo da javnost zna da se kucni porodi dogadjadju SAD, i dogadjat ce se i dalje (kao sto su se dogadjali i prije, ali se nije o tome pricalo naglas), i nesto se mora uciniti da se situacija rijesi na zadovoljstvo svih.

istina, porod je najzeznutiji od svih projekata u rodi. jer je veliki ulog u pitanju, a i jer postoji puno predrasuda. i nije ga lako voditi, jer sto god ucinis, netko to moze krivo protumaciti.

nadam se da ce moja kci imati kvalitetan izbor za mjesto poroda jednog dana. ali ja nju radjam sad. i zelim ju roditi na najbolji, najnjezniji, najsigurniji nacin. moje osobno misljenje je da je to doma, ne u bolnici. i ako se borim za svoje dijete, ne zanima me ni zakon ni bilo sto. mislim da to svaka majka moze razumjeti. i ne vjerujem da bi ikoja od vas, recimo to 'protivnica pkk u hr u trenutnim uvjetima', ako ima izbor: dobrobit vlastitog djeteta ili zakon, izabrala zakon. ili, mozda, netko?

ne znam da li je to bilo dovoljno jasno naglaseno, pa cu opet. mi koje smo rodile doma, nismo to ucinile zbog svog komfora i zelje da nama bude dobro, a djetetu kako vec, nego upravo suprotno. sto se mene tice, nijedna druga opcija mi nije bila dovoljno dobra za moje dijete, i osobno smatram da sam za dobrobit svog djeteta donijela najbolju odluku. to sto sam ja dobila puno benefita usput, super, odlicno, ali to nije prvi razlog za tu odluku.

a da se vratimo na razgovor o opasnostima poroda kod kuce. ja vidim dvije opasnosti:

1) rodilja
    2) okolina

ako se rodilja ne osjeca dobro zbog cinjenice da radja doma (ili u bolnici), to nikako nece dobro djelovati na porod, neovisno o okolini.

ako je okolina neadekvatna (doma ili u bolnici), to ce neminovno utjecati na tijek i ishod poroda, neovisno o tome koliko je rodilja snazna, smirena, opustena, itd.

primjer. izbor primalje je jako, jako vazan. ako radjas doma, i dodje ti primalja koja radi na 'bolnicki' nacin, i sklona je intervencijama, automatski povecavas rizik komplikacija, iako je sve ostalo idealno.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Felix, jako lijepo i odmjereno i argumentirano i prihvatljivo. Eto.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj seni prvotno napisa Vidi poruku
    i jos da dodam:
    republika hrvatska je na dobitku, jer je za zdravstveni sustav porod za razliku od bolnickog bio besplatan.
    a rodilja kod kuce je primalju platila (ako je platila) iz svog depa.
    meni je ovo s uvodenjem financijskog aspekta u kratkorocnom smislu potpuno promasen smjer, kao sto sam vec negdje rekla, prije 10 strana valjda. jer ne mozemo gledati na porod kao na nesto izolirano.
    jer kad se nesto dogodi, a dogodit ce se neminovno, jer takve stvari se dogadaju, opet ce to nas zdravstveni sustav preuzeti na sebe.
    niti to mozemo prihvatiti, barem ja ne mogu, razlog za kucni porod. glavni kriterij kod takvih stvari mora biti dobrobit, znaci da je kucni porod jednako siguran i dobar za majku i dijete ili cak sigurniji i bolji.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisam se dobro izrazila u gornjem postu. skuzila sam da malo govorim MI kao sacica zena koje su rodile doma, a u drugom odlomku MI kao aktivistice rode. sorry, nije namjerno, i nije za mijesati, jer ta dva skupa nisu bas slicni. mi (ono prvo 'mi') sigurno nismo rodile doma svoju djecu kao cin aktivizma. niti ikoga zelimo potaknuti na radjanje doma.

mislim da je uvijek dobro da se o kontroverznim stvarima raspravlja, jer se time dize svijest da to postoji, da se dogadja, da se ne mogu zatvoriti oci pred tom cinjenicom. i mozda to ipak malo ubrza legalizaciju.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    nisam se dobro izrazila u gornjem postu. skuzila sam da malo govorim MI kao sacica zena koje su rodile doma, a u drugom odlomku MI kao aktivistice rode. sorry, nije namjerno, i nije za mijesati, jer ta dva skupa nisu bas slicni. mi (ono prvo 'mi') sigurno nismo rodile doma svoju djecu kao cin aktivizma. niti ikoga zelimo potaknuti na radjanje doma.

mislim da je uvijek dobro da se o kontroverznim stvarima raspravlja, jer se time dize svijest da to postoji, da se dogadja, da se ne mogu zatvoriti oci pred tom cinjenicom. i mozda to ipak malo ubrza legalizaciju.

Očarana sam. Samo da Dijana vidi da se i "mene" (kao "mi") može očarati. I, da, ako nije jasno, i ja sam donedavno mislila PKK ajme meni, sad polako shvaćam potrebu. Ali mi u tome pomažu ovakvi, konstruktivni postovi, poput Felixinih.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

meni je ovo s uvodenjem financijskog aspekta u kratkorocnom smislu potpuno promasen smjer, kao sto sam vec negdje rekla, prije 10 strana valjda. jer ne mozemo gledati na porod kao na nesto izolirano.
    jer kad se nesto dogodi, a dogodit ce se neminovno, jer takve stvari se dogadaju, opet ce to nas zdravstveni sustav preuzeti na sebe.
    niti to mozemo prihvatiti, barem ja ne mogu, razlog za kucni porod. glavni kriterij kod takvih stvari mora biti dobrobit, znaci da je kucni porod jednako siguran i dobar za majku i dijete ili cak sigurniji i bolji.
    moj post ne ide za tim, da se financijski aspekt stavlja kao razlog za porod kod kuce.
    on ide za tim, da se argumenti protiv kucnog poroda, u smislu da strane primalje ostecuju proracun republike hrvatske, pokaze kao nerelevantan i promasen.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Očarana sam. Samo da Dijana vidi da se i "mene" (kao "mi") može očarati. I, da, ako nije jasno, i ja sam donedavno mislila PKK ajme meni, sad polako shvaćam potrebu. Ali mi u tome pomažu ovakvi, konstruktivni postovi, poput Felixinih.
    X

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Felix

i tko još spomene porez i pržene cd-ove... pa, čitat ću ga mrkim pogledom
    ovak
    zato nemojte

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

svimbalo i tashunica, bez imalo ironije, meni je iskreno drago zbog vas.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

vidiš svimbalo, nisi sad ni ti fer prema dijani
    nije ovo felixin prvi ovakav post na ovu temu
    ne bih te željela povrijediti, ali zar je, u tom slučaju, ovo prvi njen post koji si pročitala na način da si joj dala šansu?
    jer to je najteži kamen koji treba prevaliti u ovakvim raspravama

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne, moj "problem" s Felix je taj što mi se nije svidjelo nešto što je napisala na svojoj priči s poroda, u uvodu.
    Inače joj (osim u tom slučaju) ne sporim odmjerenost.

A da i jesi u pravu, baš bi to bio odličan argument u prilog "našoj" (sad me ovi navodnici već i zabavljaju) tezi da pokušavamo biti konstruktivne i dobronamjerne.

PKK nikad ne bi bio opcija za mene, ali sad počinjem shvaćati zašto je nekome drugome to bitno. I to je mali korak za čovječanstvo, ali velik za mene .

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku
    vidiš svimbalo, nisi sad ni ti fer prema dijani
    nije ovo felixin prvi ovakav post na ovu temu
    ne bih te željela povrijediti, ali zar je, u tom slučaju, ovo prvi njen post koji si pročitala na način da si joj dala šansu?
    jer to je najteži kamen koji treba prevaliti u ovakvim raspravama
    Neka AM, znam ja to. Naravno, mogao je ovakav post "pasti" davnodavno, ali izgleda
    da je ponekad stvarno teško pregristi..Mene ovo veseli..

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mislim da se pocesto radi ne o "prigristi", vec o tome da je potrebno vrijeme da se u glavi dogodi "klik".
    onaj klik koji otvara razumjevanje da je nekime drugome nesto drugo vazno, bitno...
    znate kao one slike kad kako pomjeras ocni fokus tako u istoj slici vidis i indijanca i stricu. i zaista osjetis da paralelni svemiri mogu egzistirati istovremeno.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Seni slažem se, "klik" je svakako bolji izraz.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pa mnoge cure koje bi stvarno kompetentno mogle govoriti o porodu, i o pozitivnim i o negativnim stranama (a one su jedine koje po mom misljenju to i mogu) su prestale pisati zbog konstantnih provokacija. i to je najtuznije od svega. na kraju su oni koji su najvise prigovarali jednoumlju najvise i pridonijeli tome da do njega dode.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

, i o pozitivnim i o negativnim stranama .
    ček, sad ja možda dobro ne vidim, ali meni se čini da nema konstantno istih pitanja, koja shvaćam da mogu biti već dosadna, o negativnim stvarima nikad ne bi bilo riječi

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Iskreno mi je žao da sam se dala isprovocirati. Nije lako ostati hladne glave godinama - tko god da je sudjelovao u ovakvim temama to zna. A pogotovo je vrlo frustrirajuće kad si druga strana može dopustiti provokaciju i razgovor kakav njima odgovara, a s moje (naše) strane je isti takav pristup neprihvatljiv.

Žao mi je što sam se dala uvući. Iskreno se nadam da su mnogi naučili štošta iz ove teme - ja svakako jesam.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ček, sad ja možda dobro ne vidim, ali meni se čini da nema konstantno istih pitanja, koja shvaćam da mogu biti već dosadna, o negativnim stvarima nikad ne bi bilo riječi
    Možda. No dolazimo i do toga na koji način su ta pitanja postavljena, nije uvijek problem pitanje nego kako je postavljeno, sami kontekst koji je nerijetko puno teži od samog pitanja.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa Vidi poruku
    zar netko nekoga nagovara, potiče ili sili na građanski neposluh? misliš da će žene masovno početi rađati u svojoj spavaćoj sobi jer su pročitale da je felix to napravila? ne bih rekla.
    Pa neće žene masovno rađati po kućama jer su na rodinom forumu pročitale da se tako može doživjeti orgazam ili zato jer je felix to napravila, ali
    Citiraj anchie76 prvotno napisa
    No u ovoj situaciji vrlo jasno vidim da će do legalnih poroda kod kuće proći godina godina i godina dok se to omogući. I da u nekim situacijama da bi se povećala prava neke grupe osoba, jednostavno se mora prekršiti zakon - da se na taj način ukaže. To je jedan od načina djelovanja građana, mijenjanja postojećeg lošeg stanja.
    meni ovo zvuči kao djelovanje putem poticanja, ili barem podržavanja građanskog neposluha.

Uz to, kao što sam već spomenula, dovoljna vam je samo još jedna lako povodljiva žena (da ne spominjem sad nick jer može ispasti da vrijeđam) koja će se odvažiti na kućni porod, ali možda neće imati sreće i omogućavanje pkk u Hrvatskoj će biti dalje nego ikad
    Da se dogodi, samo jedna jedina nezgoda u tom građanskom neposluhu, svi protivnici pkk imali bi zauvijek prejak argument protiv.

Ali, ok, tko ne riskira taj ne profitira.
    Ja vam zaista od srca želim uspjeh na ovom polju

Pomikaki, pa vidi koliki veliki post sam napisala na prethodnoj strani, a ti bi još konstruktivne kritike
    Sad ja stalno jedno te isto ponavljam, a nitko me ne šljivi

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pcelice,

kužim što pričaš, al se ne mogu ufurati u to da mi možemo biti odgovorni ukoliko neka neuka žena odluči roditi kod kuće zato što je ona to pročitala na forumu. Njoj onda ne treba naš forum, to isto može čuti od susjede, pročitati u novinama i vidjeti bilo gdje na netu. Pa ne mogu svi oni biti odgovorni za to što je ona spremna uletiti u to samo eto tako, bez edukacije niti informacije o tome.

Mi smo svjesni da je došlo vrijeme kada se drastično mijenjaju stvari. Osobno, ni slutila nisam da će porodi kod kuće uzeti toliko maha koliko su uzeli, ni slutila nisam. No te žene rađaju sada i ne mogu čekati 10 godina da se poslože uvjeti, one žele drugačije. Ja ih razumijem.

I Roda spominje to kao jednu opciju koja bi bila stvarno izvrsna da je žene imaju u budućnosti i pritom i ukazuje na to da se to dešava i danas i u ovakvim uvjetima koji stvarno nisu idealni jer je ta opcija nekim ženama nužna.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

a postoji i opcija da ce onda konacno netko tamo gore shvatiti da se to dogada i bez adekvatnih uvjeta, pa ce netko mozda i biti toliko pametan pa ce reci da kad se vec dogada ajmo osigurat uvjete i strucnu pomoc da se katastrofe sto manje dogadaju. ako vec ne pale argumenti koji su sami po sebi u korist kucnog poroda, sto bi trebao biti glavni kriterij

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Uz to, kao što sam već spomenula, dovoljna vam je samo još jedna lako povodljiva žena (da ne spominjem sad nick jer može ispasti da vrijeđam) koja će se odvažiti na kućni porod, ali možda neće imati sreće i omogućavanje pkk u Hrvatskoj će biti dalje nego ikad
    Da se dogodi, samo jedna jedina nezgoda u tom građanskom neposluhu, svi protivnici pkk imali bi zauvijek prejak argument protiv.
    mislim da to nije tocno.
    po tom argumentu bi bilo koja nezgoda kod poroda u bolnici (a ima ih na zalost i vise nego dovoljno, pa i onih sa smrtnim ishodom) takode mogla biti argument za zabranu poroda u bolnici, zar ne?

to je drugi jako vazan "klik" o kojem bih rado nesto napisala (a vedrana v je temu nacela), ali mi treba nesto vise vremena i koncentracije, nadam se da cu stici, pogotovo zbog ine33 i cvijete koje cijenim .

taj "klik" je onaj koji razdvaja statisticku jednaku sigurnost poroda kod kuce (ako su zadovoljeni uvjeti koji trebaju biti zadovoljeni) i u bolnici ili kuci za porode, od singularnog poroda - poroda odredene rodilje.
    to je jedan jos tezi "klik", a o njemu cim stignem.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Da se (nedobog) na jednom kućnom porodu dogodi komplikacija ili tragedija to bi onima koji se ne slažu s opcijom pkk u Hr bio vječni argument protiv te mogućnosti.
    Oprosti, Pcelice, ali ovaj argument nema mi baš previše smisla.
    Znači li to, da ako se na nekom bolničkom porodu "dogodi komplikacija ili tragedija", (ponovit ću tvoju formulaciju), a svi znamo da se takvo što događalo (valjda ne trebam linkati),
    znači li to da odsad pa nadalje treba zabraniti porode u bolnici?

Nadam se da ne.

Što se tiče "ilegalne" babice... Te primalje legalno pružaju svoju uslugu asistencije u Austriji. Hrvatica, dakle, može otići k takvoj primalji u kuću za porode. To što babica dolazi ovamo pružiti uslugu rodilji koja to želi samo je, po mom mišljenju, izlaženje ususret rodilji, da ne mora u trudovima, ili u poodmakloj trudnoći, putovati u tu civiliziranu zemlju, a potom za par dana s tek rođenim djetetom putovati nazad. Čini mi se to razumnim i humanim, samo da se još dopuni i zakonskom regulativom.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Dok ja pišem, seni je već odgovorila.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Joj, dutka_lutka,
    meni su tvoji postovi totalni turn-off, prođe me svaka želja da se raspravljam.
    I ne trebaš mi govoriti da je to moj problem,
    znam to i sama...

Felix, baš si to lijepo napisala!

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ne kuzim sto hoces reci. ja sam govorila o tome da se o rizicima govori. mozda je problem u tome to sto se neki ne slazu s argumentima koji se daju kao odgovor na spominjanje rizika. najcesci odgovor je da bas bolnica povecava mougcnost pojave rizika, pa da zena nije dosla u bolnicu do tog rizika ne bi ni doslo. ili da iskusna babica moze prepoznati problem i adekvatno i pravodobno reagirati. ako netko ne moze prihvatiti te premise, tesko da ce prihvatiti zakljucak koji iz njih proizlazi.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj dutka_lutka prvotno napisa Vidi poruku
    Dok ja pišem, seni je već odgovorila.
    Odakle naziv Paramana Doula? Što točno znače te dvije riječi (znam na što se odnosi pojam).
    Ako je negdje već napisano mogu li dobiti link?
    Hvala

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Joj, dutka_lutka,
    meni su tvoji postovi totalni turn-off, prođe me svaka želja da se raspravljam.
    I ne trebaš mi govoriti da je to moj problem,
    znam to i sama...

!
    slazem se da ima nekad iritantan stil, al ovaj post je sasvim ok.

za razliku od tvog. jer ako nemas volje raspravljat se, nemoj se raspravljat. i ovo je ti raspravljanje, koje se zove argumentum ad hominem.

ja se imam volje raspravljat, vidi se

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Joj, dutka_lutka,
    Zapravo joj je post sasvim ok
    možda sam ja neobjektivna, ali sad napadat je samo što se pojavi nije neka fora

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Odakle naziv Paramana Doula? Što točno znače te dvije riječi (znam na što se odnosi pojam).
    Ako je negdje već napisano mogu li dobiti link?
    Hvala
    Doula je izvorno grčka riječ. U stvari, grčka zajednica jednoglasno gleda na taj termin s nenaklonošću, jer "doula" znači "robinja". Grčka bi zajednica radije da je u upotrebi izraz poput "paramana", koji ima isto značenje kao "primalja" u starom engleskom jeziku ("midwife" = "with wife" = sa ženom). Tim se terminom može označiti vrsta druge majke. Kako god, iz praktičnih je razloga možda bolje zadržati termin "doula", koji sad razumiju u zemljama diljem svijeta. Danas postoje doule u zemljama koje su toliko udaljene jedna od druge koliko su i međusobno različite, poput Mađarske i Koreje. Pretpostavljamo da će se sama riječ uskoro pojaviti u oxfordskom rječniku.
    izvadak iz knjige Michela Odenta "Poljodjelac i porodničar", Free Association books 2002.
    Dr. Michel Odent: Doula - prekretnica u povijesti rađanja

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2232

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Molim da ne krenemo u međusobna prepucavanja, taman nam je svima dobro krenulo. Ako vas nečiji postovi smetaju, forum vam omogućava opciju ignore - koristite je.

Seni vrlo mudro zboriš, čekam čuti dalje jer je to vrlo zanimljivo što pišeš i slažem se s tim "klik-om".

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Pcelice,

kužim što pričaš, al se ne mogu ufurati u to da mi možemo biti odgovorni ukoliko neka neuka žena odluči roditi kod kuće zato što je ona to pročitala na forumu. Njoj onda ne treba naš forum, to isto može čuti od susjede, pročitati u novinama i vidjeti bilo gdje na netu. Pa ne mogu svi oni biti odgovorni za to što je ona spremna uletiti u to samo eto tako, bez edukacije niti informacije o tome.

Mi smo svjesni da je došlo vrijeme kada se drastično mijenjaju stvari. Osobno, ni slutila nisam da će porodi kod kuće uzeti toliko maha koliko su uzeli, ni slutila nisam. No te žene rađaju sada i ne mogu čekati 10 godina da se poslože uvjeti, one žele drugačije. Ja ih razumijem.

I Roda spominje to kao jednu opciju koja bi bila stvarno izvrsna da je žene imaju u budućnosti i pritom i ukazuje na to da se to dešava i danas i u ovakvim uvjetima koji stvarno nisu idealni jer je ta opcija nekim ženama nužna.
    Evo, tebe citiram, ali odgovaram i seni i dutki.

OK, nije to neki argument, niti bi Roda mogla ikako biti izravno odgovorna za eventualni nesretan slučaj pri pkk.

Ali, zar vi stvarno mislite da se ne bi ime Udruge povlačilo uz taj događaj?
    Da svi koji ne žele pkk u Hr (a kažete da takvih ima među onima koji o tome odlučuju) ne bi to itekako dobro iskoristili kao odličan argument protiv pkk?
    Da bi novinari ignorirali priče o kućnim porodima na forumu. Ili, još gore, neke tekstove na portalu?
    Pa sve i da ta neka nesretna hipotetska kućna rodilja nikad nije posjetila rodine web stranice.

Meni to jednostavno izgleda kao preveliki rizik.
    Ne samo za ovu akciju, nego općenito

Ali opet, velike ste, valjda znate što činite

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nećeš mi moguće vjerovati kad ti ovo kažem.. no porodi kod kuće su se planski odvijali u Hrvatskoj i prije Rode i također prije spoznaje većine nas ovdje. Ženama je prekipilo da ih se tretira kako ih se tretira. Ja sam nekad mislila da smo mi predvodnici toga, o kako sam se iznenadila kad sam uvidjela da postoji jedan cijeli svijet o kojem ja ništa nisam znala.

Udruga kao takva niti propagira ženama da rode kod kuće u ovim uvjetima, niti ikoga nagovara na to u ovim uvjetima. Možda ti to ne vjeruješ, no i ja sama sam puno puta rekla da ja ženama ne bih preporučila da rode doma u ovim uvjetima, ali da isto tako ne mogu osuđivati one koje se odluče jer ih mogu razumjeti.

Udruga uvelike dopušta teme o kućnim porodima, priče o porodima kod kuće jer to je nešto što će se dogoditi u Hr, bila Roda uključena u to ili ne. Kod žena se počela stvarati kritična masa koja hoće bolje i više za sebe i svoje dijete. Udruzi ne pada na pamet osuđivati te žene koje se odlučuju na porode kod kuće, i sama udruga želi omogućiti svim ženama porod kod kuće ili u ambulanti kao jednu jednakovrijednu opciju.

A to kako će se Udruga percipirati, valjda smo spremni preživjeti to breme i nositi se s njim jer nismo spremni zažmiriti na trenutnu situaciju u Hr i u kakvim uvjetima žene rađaju da bi rodile dostojanstveno.

Tako da se ne morate brinuti za Udrugu, brinemo se mi

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

slazem se da ima nekad iritantan stil, al ovaj post je sasvim ok.

za razliku od tvog. jer ako nemas volje raspravljat se, nemoj se raspravljat. i ovo je ti raspravljanje, koje se zove argumentum ad hominem.
    Meni je taj konkretan post baš zasmetao,
    jer mi je zazvučao kao"shit happens anywhere, so what", a to mi obzirom na tematiku nije primjereno.
    I ne, nije isto da li je došlo do smrti novorođenčeta u operacijskoj sali, gdje su učinili sve da mu spase život
    i u nečijem dnevnom boravku gdje asistencija nije stigla na vrijeme.

Žao mi je ako misliš da nisam u ovoj cijeloj raspravi dala niti jedan valjani argument.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nekome tko smatra da je loš ishod isključivo rezultat toga što nije učinio dovoljno je teško izaći iz te paradigme i pojmiti da upravo taj i takav pristup može biti uzrokom lošeg ishoda.

Upravo to je problem s rutinskom medikalizacijom poroda, prečesto se kao rezultat dobiju istraumatizirane žene i djeca, zbog straha da se ne dogodi zlo. Pa se napravi zlo.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da li da nas vraćam na početak, nakon ovog krasnog pomirenja uz zvuke nježne glazbe u pozadini?
    Sve mi je žao, ali moram reagirati na ovo
    Udruga kao takva niti propagira ženama da rode kod kuće u ovim uvjetima, niti ikoga nagovara na to u ovim uvjetima.
    Ili je OPET argument da forumašica-članica Udruge, kad posta na priči o kućnom porodu, to ne čini u ime Udruge?
    Molila bih da mi se to objasni, ukoliko postoji volja

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Čuj, Pčelice, bude li ikad nešto više pkk-ova kod nas, bilo bi nerealno očekivati da ne bude nikad tragičnih ishoda.
    Svatko tko o tome razmišlja mora sam za sebe odlučiti što mu je veći rizik, bolnica ili pkk.
    E, bilo bi stvarno super kad bi se žena u takvoj situaciji mogla posavjetovati s nekim stručnjakom.

Piplice - shit happens, to je činjenica. Mislim da imamo različit pogled na to. Meni ne bi bilo lakše da mi je dijete umrlo bilo gdje. Ali potraži teme gdje žene govore kako im je umrlo dijete na porodu u bolnici jer tamo nisu učinili sve da mu spase život, nego su ženu ostavili u položaju idealnom za komplikacije i rekli joj "imate nizak prag tolerancije boli, nećete vi još dugo..."

Ovo zapravo nije rasprava koju bih htjela čitati. I to se odnosi na obe strane.

Naslov teme je: opasnosti poroda kod kuće. Mene to zanima. Recite koje su opasnosti, recite kako ih lakše predvidjeti, kako ih spriječiti, koje su situacije kad pkk nije sigurna opcija. Uopće mislim da nije poanta dokazivati kako je pkk opasan i rizičan kad se on događa, žene tako rađaju. Zanima me kako prepoznati rizike i opasnosti. Kako izabrati dobru i pouzdanu babicu (ah, da, to je nelegalno pa o tome treba šutjeti - kakav apsurd).

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

svimbi, mislim da cijepaš dlaku.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ma i ja mislim, ali ne mogu prihvatiti da je točno ovo što sam citirala iz anchienog posta.
    Ali, lijepo sam zamolila da mi se pojasni ukoliko postoji volja.
    Ako ne, nikom ništa.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja mislim da si zapravo OT... ali podržavam tvoje forumaško pravo da otvoriš drugu temu

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ovo:
    Udruga kao takva niti propagira ženama da rode kod kuće u ovim uvjetima, niti ikoga nagovara na to u ovim uvjetima.
    uopće nije u kontradikciji s ovim:
    Udruzi ne pada na pamet osuđivati te žene koje se odlučuju na porode kod kuće, i sama udruga želi omogućiti svim ženama porod kod kuće ili u ambulanti kao jednu jednakovrijednu opciju.
    a koliko vidim, upravo je to anchie rekla.

ako nekoga ne osuđuješ i želiš mu omogućiti, tu poticanje može iščitati samo onaj tko to tako želi

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da dobro žene zbore, Svimbi ako se brineš za udrugu i to što ona propagira ili ne, onda neka to bude na drugoj temi, ili samo pročitaj neke od mnogih već postojeći na kojima smo naširoko i nadugačko o tome raspravljali. Nema potrebe da na ovoj idemo u off topic.

Naslov teme je: opasnosti poroda kod kuće. Mene to zanima. Recite koje su opasnosti, recite kako ih lakše predvidjeti, kako ih spriječiti, koje su situacije kad pkk nije sigurna opcija. Uopće mislim da nije poanta dokazivati kako je pkk opasan i rizičan kad se on događa, žene tako rađaju. Zanima me kako prepoznati rizike i opasnosti. Kako izabrati dobru i pouzdanu babicu (ah, da, to je nelegalno pa o tome treba šutjeti - kakav apsurd).
    U jednom trenu je tema krenula tako.. Vedrana i još neke cure su baš zanimljivo pisale o tome.

Recimo jedna stvar koju bih ja spomenula je da ako žena iole osjeća strah od poroda kod kuće a htjela bi roditi kod kuće, onda bi ipak trebala razmisliti o svojoj odluci. Mjesto poroda ne bi trebalo biti dio trenda niti zato što to drugi rade - nikako. Žena se mora osjećati sigurno i zaštićeno tamo gdje rađa, to joj osigurava siguran porod. Ako to nedostaje, preveliki je rizik bez obzira na lokaciju.
    Posljednje uređivanje od anchie76 : 16.11.2010. at 14:33

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja, moram priznati, ne znam na koji sam način uočena kao offtopic, jer je i to jedna od opasnosti PKK, ako, kao što i sama kažeš, postoji mogućnost da se neke žene odluče za PKK jer je u trendu.
    Mjesto poroda ne bi trebalo biti dio trenda niti zato što to drugi rade - nikako.
    Mislim da je Rodin forum svakako mjesto koje je u trendu među trudnicama, zar ne?

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Da li da nas vraćam na početak, nakon ovog krasnog pomirenja uz zvuke nježne glazbe u pozadini?
    Sve mi je žao, ali moram reagirati na ovo

Ili je OPET argument da forumašica-članica Udruge, kad posta na priči o kućnom porodu, to ne čini u ime Udruge?
    Molila bih da mi se to objasni, ukoliko postoji volja
    pa mislim, da kad posta na prici o kp, da posta kao osoba koja cestita/ raduje se/ i sl.
    roda na srecu nije partijski komitet, pa da svi moraju po partijskoj liniji ciniti/govoriti ovo ili ono.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •