Stranica 23 od 34 PrviPrvi ... 13212223242533 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,101 do 1,150 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Aha, eto mi odgovora.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Mene sad zanima, taj mir i neuznemirenost o kojem priča smedja, govorimo li o subjektivnom osjećaju ili objektivnim okolnostima?
    Što ako cijela strka i zbrka i gungula koja (navodno, kod mog poroda to nije bio slučaj, ja sam bila sMM-om uglavnom cijelu vrijeme sama u rađaoni) se odvija tijekom bolničkog poroda uopće ne uznemirava rodilju, odnosno ništa joj ne znači, ne smeta joj, može li i tada, po vama, to omesti normalan tijek poroda?
    I mene ovo zanima, kao munjaru koja se gurala u predrađaonu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pomikaki, pa danas u puno rodilišta imaš i alternativu - stolčić, kadu...
    nema više ležanja na boku, imaš u rađaoni lopte, nema više zabrane pijenja vode i tako. slažem se da treba još puno.

i još nešto, kako znaš da ne bi imala te iste sulude bolove od kojih se gubiš i doma?
    sve to drugačije zvuči u teoriji, ovako napisano.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mene sad zanima, taj mir i neuznemirenost o kojem priča smedja, govorimo li o subjektivnom osjećaju ili objektivnim okolnostima?
    Što ako cijela strka i zbrka i gungula koja (navodno, kod mog poroda to nije bio slučaj, ja sam bila sMM-om uglavnom cijelu vrijeme sama u rađaoni) se odvija tijekom bolničkog poroda uopće ne uznemirava rodilju, odnosno ništa joj ne znači, ne smeta joj, može li i tada, po vama, to omesti normalan tijek poroda?
    Opet kazem tesko mi se u to uzivjeti, ali moguce da postoji npr. osoba koja bi mogla na trgu bana jelacica, gola na nekoj tribini npr obaviti nuzdu (stolicu). Vjerujem da bi to bilo moguce iskljucivo snaznom voljom radi nekog viseg cilja, straha po zivot ili neke opake oklade, a mozda ni tada.
    Nekima mozda promatranje ne igra veliku ulogu. Meni nije (naoko) pri prvom porodu, jer nakon sto su mi bez indikacija i trudova probusili vodenjak moji trudovi su ubrzo krenuli sami i snazni i u niti sat vremena sam se otvorila punih 10 cm uz muza, posjetitelje u radjaoni i dekor dvije rodilje (svaka s jedne strane) koje su urlale kao da ih kolje netko. Rodila sam ubrzo sa 2,5 truda uz navijanje babice i prijekor zasto sam (prvi put od kada sam usla u bolnicu) malo zastenjala, neka sutim i tiskam. To naoko nikakvo ometanje je mene posramilo, pocrvenila sam od srama i prestala slusati sebe i nastavila tiskati kao luda i nakon trudova jer je babica tako rekla.. time sam si priskrbila epiziotomiju (kasnije nestrucno zasivenu) koja mi je donijela mnoge probleme u slijedecim godinama...
    Tako da je skliski teren reci sto je ometanje i kako utjece...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    I mene ovo zanima, kao munjaru koja se gurala u predrađaonu.
    ja bi rekla da je taj osjećaj vrlo individualna kategorija koju je nemoguće izmjeriti.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na ovo sam odgovarala:
    Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 17.11.2010. at 10:12

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Upravo tako, nemoguće je izmjeriti. Ja uopće ne osporavam da netko želi biti neometan i nepromatran, samo kažem da postoje i oni kojima to nije bitno. Ne govorim samo o sebi, znam još nekoliko takvih poput mene.
    Može li se i neometan porod zaustaviti?

I moram nadodati da sam od onih koji ne mogu dovesti u poveznicu porod i vršenje nužde, ta analogija mi nema smisla.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj smedja prvotno napisa Vidi poruku
    Cijelu trudnocu sam osluskivala svoje bebe i osjetila sam ih skoro svaki trenutak. Osjetila sam njihov strah i uznemirenost, bas kao i srecu i zivahnost kako u trudnoci tako i u porodu...
    .
    ja mislim da bi ovo moglo biti eliminacijsko pitanje za porod doma. odnosno, one žene kojima ovo zvuči kao SF film (kao npr meni), da za porod ipak odaberu bolnicu

šta ne?
    mislim, ima nas i takvih.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slažem se, cvijeto.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Slažem se, cvijeto.
    x

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Iskreno, ne mogu bas garantirati da bi se "usudila" roditi doma da nisam u dosluhu s bebom...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

nisam ni ja osjecala bebe. mislim znala sam kad se mrdaju i to. f. nisam opce osjecala na porodu, a k. se batinala izmedu trudova pa sam znala da je ok. nisam se ni odmah povezala s bebama, ja sam neki cudni tip. prvo imam samo osjecaj da se moram brinuti za njih, a tek kasnije dolazi ljubav

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Upravo tako, nemoguće je izmjeriti. Ja uopće ne osporavam da netko želi biti neometan i nepromatran, samo kažem da postoje i oni kojima to nije bitno. Ne govorim samo o sebi, znam još nekoliko takvih poput mene.
    Može li se i neometan porod zaustaviti?

I moram nadodati da sam od onih koji ne mogu dovesti u poveznicu porod i vršenje nužde, ta analogija mi nema smisla.
    može, u nekim rubnim situacijama.
    npr. kod poprečnog položaja kolika ja znam nema šanse roditi ikako drugačije nego carskim rezom, bez obzira na savršeno neometanje.

zadak i posteriorni položaj (beba je licem prema majci) ili jako velika beba će tražiti još veću razinu neometanja jer su u startu teži nego kod idealnog položaja (glavica dolje,
    licem prema majčinoj kralježnici).

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mamma Juanita, hvala ti na strpljenju. maria71 je u pravu, ti uistinu jesi dobri duh foruma.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne, ne, ne, JA sam dobri duh foruma.

Inače, skroz svimbam cvijetu, i meni je osjećaj bebe totalni SF. Ja i sad osjećam bebu, iako uopće nisam trudna

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

n.grace, hvala
    nadam se da ćemo nastaviti topic u dobrom duhu ...

što se tiče analogije poroda i pražnjenja crijeva,
    ako se samo zadržiš na "opipljivoj" razini- i cerviks i anus su anatomski sfinkteri,
    , kružni mišići koji se mogu opustiti i stisnuti, a lakše to čine kada smo opušteni.

evo što Ina May Gaskin kaže o sfinkterima,
    a njena tehnika opuštanja čeljusti je nazvana "sfincter low"
    bdw, vi koje puno pitate , ima u Rodinoj knjižnici knjiga,
    nisu sve uvijek dostupne ali nađe se ...

Your sphincters (including your excretory, cervical and vaginal) are responsible for releasing your baby into this world. If your sphincters are tight you may not progress, you will probably experience more pain, and you may be given pitocin to help force those sphincters open.

So what exactly is Ina May's "Sphincter Law"?
    •Excretory, cervical, and vaginal sphincters function best in an atmosphere of intimacy and privacy. For example, a bathroom with a locking door or a bedroom where interruption is unlikely or impossible.
    •These sphincters cannot be opened at will and do not respond well to commands such as push or relax!
    •When a person's sphincter is in the process of opening, it may suddenly close down if that person becomes upset, frightened, humiliated, or self conscious. Why? High levels of adrenaline in the bloodstream do not favor (sometimes, they actually prevent) the opening of sphincters. This inhibition factors is one important reason why women in traditional societies may have mostly chosen women, except in extraordinary circumstances, to attend them in labor and birth. ( Have you double checked your birth plan? Have you officially chosen who you want to attend your birth?)
    •The state of relaxation of the mouth and jaw is directly correlated to the ability of the cervix, the vagina, and the anus to open to full capacity.
    What can you do?
    Practice breathing exercises with your mouth open...practice groaning nice an loud, like you are making love, with your mouth open. Have your partner prepare some funny jokes while you are in labor, or think of funny incidents that you have encountered together!

If you want to read more on Ina May's Sphincter Law get her book, Ina May's Guide to Natural Childbirth.
    evo i filmića

http://www.google.com/search?q=sphin...ed=0CEgQqwQwCQ
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 17.11.2010. at 10:39

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Inače, skroz svimbam cvijetu, i meni je osjećaj bebe totalni SF. Ja i sad osjećam bebu, iako uopće nisam trudna
    .
    dobra volja je najbolja ...

nego, kužim skroz i slažem se da nema smisla rađati kod kuće ako se toga bojiš.
    strah odmaže porodu pa bolje ići tamo gdje se osjećaj sigurnije.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

"sfincter low"
    sfincter law
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 17.11.2010. at 10:43

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

The state of relaxation of the mouth and jaw is directly correlated to the ability of the cervix, the vagina, and the anus to open to full capacity.
    What can you do?
    Practice breathing exercises with your mouth open...practice groaning nice an loud, like you are making love, with your mouth open.
    probam kod slijedeće tvrde stolice pa javim rezultat . rađat više neću, al bome bi mi ovo dosta pomoglo u prvom slučaju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaže ona da pomaže ono puhanje zraka kroz usta kao što rade konji
    ili ono kad ti nešto ide na živce, teško ti je pa puhneš kroz usta tako da usne vibriraju.
    Felix kaže da je njoj pomoglo u porodu

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kužim ja mišiće, opuštanje i sve to, ali brate, kad bih mogla birati, radije bih rodila pred publikom nego se iznuždala, stvarno. Čak i pod cijenu da se uz porod i ovo usput obavi, ali vjerujem da bi beba ipak odvukla pažnju. XD

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja sam tako brrrrrrundala tijekom bolnih trudova na drugom porodu i ekspresno se otvorila, a pomogao mi je i sam zvuk... kao neko kanaliziranje i otpustanje boli...
    A kasnije pri hemoroidima i problemima s tvrdom stolicom pokusala sam isto i pomoglo je

MM je kasnije pricao da je skoro umro od smijeha kad me cuo...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

mamma Juanita, naravno da nisam napisala apsolutno sve spoznaje koje ljudi imaju o građi zdjelice. Sve ovo što pišeš je točno, možemo tu dodati i građu lubanje ljudskog novorođenčeta kao dodatnu prilagodbu za prolazak kroz zdjelicu itd. itd.

Ali opet ostaje činjenica da naša zdjelica nije savršeno oblikovana za porod jer su se morali napraviti neki ustupci za dvonožni hod.
    (Da se razumijemo, evolucija "bira" osobine koje znatno pridonose razvoju neke vrste, pa budući da je dvonožni hod ljudima donio popriličan napredak, otežano, ali ipak izvedivo, rađanje je u ovom slučaju bilo kompromis.)

Bilo bi zanimljivo da izradite model ljudske zdjelice i glavu prosječnog novorođenčeta pa na jednoj od budućih radionica pokažete prolazak glave kroz zdjelicu, dovodeći pri tom zdjelicu u razne položaje i rotirajući glavu. Možda slični modeli postoje na medicinskom fakultetu, ali svakako je to zanimljiv način za pojašnjavanje ovog tehničkog dijela poroda.

A za Felix sam nažalost stekla dojam da moje postove čita površno (ili nikako) ili da namjerno ignorira neke rečenice pa stalno donosi iskrivljene zaključke i postavlja mi pitanja o nečemu što uopće nisam spominjala.

I da za kraj iksam cvijetu

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Offt. moje manje dijete je ovo ljeto ispustalo taj isti zvuk kad joj je nos bio pun (a valjda i s uhom nesto) i dr u zemlji gdje smo bili su mi rekli da je to iz yoge neki bla bla... da joj to pomaze da joj se odstopaju usi i nos

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Uf, sad mi uletilo nekoliko postova, ne iksam ovaj zadnji cvijetin post nego jedan od onih prije

I mamu Ju potpisujem... ovaj dio:
    nema smisla rađati kod kuće ako se toga bojiš.
    strah odmaže porodu pa bolje ići tamo gdje se osjećaj sigurnije.
    To bi po meni bio glavni zaključak ove rasprave.

I to da porod nije sasvim jednostavan proces :tjera_vodu_na_svoj_mlin:

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaže ona da pomaže ono puhanje zraka kroz usta kao što rade konji
    I puhanje balona od sapunice.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    nisam ni ja osjecala bebe. mislim znala sam kad se mrdaju i to. f. nisam opce osjecala na porodu, a k. se batinala izmedu trudova pa sam znala da je ok. nisam se ni odmah povezala s bebama, ja sam neki cudni tip. prvo imam samo osjecaj da se moram brinuti za njih, a tek kasnije dolazi ljubav
    I ja tako (osim porod CR-om), ali meni se to čini skroz normalno.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.11.2010. at 11:01

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    I da za kraj iksam cvijetu
    šta, i ti ćeš puhat na zahodu?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

hemebti ulete

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Svatko donosi svoje zakljucke

Moj, donesen prije cca godinu i pol je da je porod nesto sasvim jednostavno, kao piti vode, uz uvjete koji su potrebni (tj uz odsustvo prevelike kolicine kojecega :D ). Vjerujem da bi skoro svaka od nas rodila upravo tako da nam je usadjeno tako o porodu razmisljati... pa i uz neku dozu ometanja, ali neometanje porod cini kratkim, prozivljenim u punoj svijesti i nezaboravnim zauvijek... to je od tada moja tajna oaza, moje sveto mjesto.
    Kad me nesto uznemiri ili imam problem, sjetim se tog trenutka, tog osjecaja, tih mirisa i preplavi me sreca... dok ovo pisem smjeskam se

i ne pisem ovo radi patroniziranja ili kojecega nego zelje da prenesem da ima nesto bolje...
    Posljednje uređivanje od smedja : 17.11.2010. at 11:08

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Da, kao što je rekla cvijeta, totalni SF...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Uf, sad mi uletilo nekoliko postova, ne iksam ovaj zadnji cvijetin post nego jedan od onih prije

I mamu Ju potpisujem... ovaj dio:

To bi po meni bio glavni zaključak ove rasprave.

I to da porod nije sasvim jednostavan proces :tjera_vodu_na_svoj_mlin:
    Slažem se.
    I predlažem - netko je spomenuo preinake tekstova s portala. Jednostavno, u tekstu o kućnom porodu, uz nedostatke i opasnosti bolničkog poroda, navesti iste za PKK. Vjerujem da bi na taj način većina bila zadovoljna.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mamma Juanita, naravno da nisam napisala apsolutno sve spoznaje koje ljudi imaju o građi zdjelice. Sve ovo što pišeš je točno, možemo tu dodati i građu lubanje ljudskog novorođenčeta kao dodatnu prilagodbu za prolazak kroz zdjelicu itd. itd.

Ali opet ostaje činjenica da naša zdjelica nije savršeno oblikovana za porod jer su se morali napraviti neki ustupci za dvonožni hod.
    (Da se razumijemo, evolucija "bira" osobine koje znatno pridonose razvoju neke vrste, pa budući da je dvonožni hod ljudima donio popriličan napredak, otežano, ali ipak izvedivo, rađanje je u ovom slučaju bilo kompromis.)
    je, uspravni hod nije olakšao.
    ali ni jedna možda ključna stvar koju nisam spomenula- ljudski mozak,
    intelektualni dio mozga tzv "novi" mozak ili "neocortex"
    koji je daleko najrazvijeniji u čovjeka.
    taj "misleći" mozak je odgovoran za govor, matematičko razmišljanje i štošta drugog po čemu se čovjek razlikuje od drugih sisavaca,
    ali problem je što bi za porod za samu ženu najlakše bilo da on malo odspava .

da ja sad ne parafraziram (a i ne stignem više pisat), stavljam još jean link na članak:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2162

Bilo bi zanimljivo da izradite model ljudske zdjelice i glavu prosječnog novorođenčeta pa na jednoj od budućih radionica pokažete prolazak glave kroz zdjelicu, dovodeći pri tom zdjelicu u razne položaje i rotirajući glavu. Možda slični modeli postoje na medicinskom fakultetu, ali svakako je to zanimljiv način za pojašnjavanje ovog tehničkog dijela poroda.
    imamo i zdjelicu i bebu za nju , nabavili prije par godina
    i koristimo na radionicama, osobito na onoj s partnerima.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

I predlažem - netko je spomenuo preinake tekstova s portala. Jednostavno, u tekstu o kućnom porodu, uz nedostatke i opasnosti bolničkog poroda, navesti iste za PKK. Vjerujem da bi na taj način većina bila zadovoljna.
    Nadam se da smo to usvojili.
    Jesmo li?

Smedja, i ja svoje porode pamtim kao prekrasna iskustva. I moram priznati da mi je žao kad pričam s trudnicama koje se boje poroda, uvijek im govorim da budu pozitivne i sve može proći savršeno. Čak ni porođajnu bol ne pamtim kao strašnu (čak iz ove moje perspektive mislim da ponekad žene malo pretjeruju ). Ali uglavnom čujem da sam jedina koja im tako priča o porodu, što mi je žao.
    Jer porod je zaista lijep događaj.
    Ali ne želim zbog te spoznaje isključiti mozak i zaboraviti da nije sve to tako jednostavno i da porod u samo jednom trenu od najljepšeg može postati najstrašniji događaj u našim životima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

najbolje da kao link na taj tekst stavimo link na ovaj topic

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    imamo i zdjelicu i bebu za nju , nabavili prije par godina
    i koristimo na radionicama, osobito na onoj s partnerima.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...2ID=&Show=2201
    Kada se govori o porodu i rađanju, sve ono što je specifično za ljude mora se eliminirati, a sve ono što je specifično ostalim sisavcima, mora se zadovoljiti. Da bi se eliminiralo ono što je specifično ljudsko, potrebno je osloboditi se tereta svih vjerovanja (koji su neodvojivi od rituala), koja su tisućljećima ometala fiziološke procese rađanja u svim znanim kulturnim okruženjima. (Takva su vjerovanja vjerojatno predstavljala evolucijsku prednost na određenom stupnju ljudske povijesti.) To podrazumijeva smanjenje aktivnosti neokorteksa, dijela mozga čija je izuzetna razvijenost jedinstveno obilježje čovjeka. To također podrazumijeva da se jezik koje je jedinstven čovjeku, mora vrlo oprezno koristiti.

Zadovoljiti potrebe sisavaca znači da se prije svega treba zadovoljiti potreba za privatnošću, budući da svi sisavci tijekom poroda, imaju strategiju skloniti se od pogleda i izbjeći promatranje. Time se istovremeno zadovoljava potreba za sigurnošću: ženka sisavaca koji žive u džungli ne može roditi ako je okružena predatorima. Zanimljivo je da kada žena koja rađa ima potpunu privatnosti i osjeća se sigurno, vrlo često se nađe u tipičnom položaju sisavca, na primjer u položaju puzanja.

Danas je uobičajeno reći da porođaj treba «humanizirati». Međutim, ako je cilj da se smanji broj carskog reza, prednost treba dati „mamiziranju“ porođaja (da postane što je više nalik porodu ostalih sisavaca). U tom smislu, porođaj treba de-humanizirati.

Izvadak iz knjige Michela Odenta «The Caesarean», 2005

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je taj konkretan post baš zasmetao,
    jer mi je zazvučao kao"shit happens anywhere, so what", a to mi obzirom na tematiku nije primjereno.

Da, ovo što si TI napisala stvarno nije primjereno.
    Molim te da ne pišeš moje postove umjesto mene.
    Ja sam napisala ono što sam napisala, a ne ovo što mi ti sada podmećeš.

I inače ne razmišljam u frazama, a ponajmanje na nematerinjem mi jeziku. Sasvim slučajno, nemam običaj niti prostačiti, pa ovaj tvoj biser koji si napisala nema nikakve veze samnom.
    Više me ovo tvoje podsjeća na kakav kaubojski film: kauboj sjedi ispred saloona, i nakon što je pljunuo na tlo, izbaci ovu rečenicu.
    Citiraj piplica prvotno napisa Vidi poruku
    I ne, nije isto da li je došlo do smrti novorođenčeta u operacijskoj sali, gdje su učinili sve da mu spase život
    i u nečijem dnevnom boravku gdje asistencija nije stigla na vrijeme.
    A ti nisi čula za pojam pogreške liječnika? Za vrijeme operacije, ili prije same operacije (što je i dovelo do problema), ili nakon operacije?
    Čini mi se da idealiziraš porod u bolnici.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ali, ljudi su jedini sisavci kojima je potrebna asistencija pri porodu, zbog onih rotacija (građa zdjelice, porođajnog kanala bla bla...)
    Mi jednostavno nismo napravljeni tako da rađamo sami.
    OK, ne treba nam cijela četa doktora, stažista, babica, čistačica... ali asistencija nam je potrebna.
    Slažeš li se mama Ju?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Otišle ste dosta dalje, nadam se da neće biti prevelika digresija to što ću se vratiti na zadnji Pčelicin post od jučer:

Vedrana, ja nisam napisala da je jedino sigurno mjesto za porod rodilište.
    Ali ostatak - da. Ne kažem to ja nego znanstvene činjenice.
    Jesi ti znala za ove rotacije pri porodu, ne razumijem što ti je nejasno?
    Da, znala sam i za građu zdjelice i za rotaciju djeteta u porodu. Za tezu da je porod zbog toga težak i opasan sam čula još davno, nije mi to novost. Međutim, meni su zanimljiva objašnjenja antropologa koji se bave istraživanjem poroda u različitim kulturama i koji primjećuju da su stavovi o porodu i percepcija ovisni o kulturi. Tako su za našu kulturu karakteristični bolni porodi i stav prema porodu kao teškom i opasnom (i još mnogo toga, ali nije to sad tema). Tako da mislim da su tu izvrnute stvari, da nije ljudski porod težak i opasan zbog građe ženske zdjelice, nego prvo postoji uvjerenje da je porod težak i opasan, a tek onda se to ide objašnjavati i opravdavati građom ženske zdjelice, ne znam jesam li dobro objasnila. Zdjelice žena jesu drugačije od zdjelica ženki gorila, ali nisu zbog toga manje lijepe, vrijedne ni funkcionalne. Pitam se, kad bi ženska zdjelica bila zaista toliko opasna za porod i loše prilagođena porodu, zar bi toliki postotak žena rađao lako i bez komplikacija?

(tu sad ide cijeli dio o tome kako se kroz povijest formirao stav o teškim i opasnim porodima u našoj kulturi, o gladi, siromaštvu, teškom radu, obespravljenim ženama, ženama kao nižim bićima, ženama krivima za progonstvo iz raja, ženama koje će rađati u mukama, ženama kao nesposobnima za razmišljanje i odlučivanje, mizoginiji, istrebljivanju babica kroz lov na vještice, mračnoj povijesti opstetricije itd.)

Vezano uz kulturološki utjecaj, meni je zanimljiva povezanost toga kako su rađale naše majke i naše bake s tim kako ćemo mi roditi.

Uglavnom, moje bazično uvjerenje nije da su porodi teški i opasni, nego da su sigurni i prekrasni, da su jedinstven proces transformacije, svojevrstan dar prirode. Inače ne bi bila baš neka doula, zar ne ?

I dalje me zanima, s obzirom da vjeruješ da su porodi teški i opasni, što dalje s tim, što je nastavak na to?

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nisi mene pitala, ali ja se ne slazem Pcelice... mislim da nam nije potrebna asistencija pri porodu, ali je dobrodosla zbog osjecaja sigurnosti i eventualnih problema... a najvise zbog uvrijezenosti misljenja da je asistencija potrebna.
    Posljednje uređivanje od smedja : 17.11.2010. at 11:32

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice, sori, ne mogu se složiti.
    jer inače bi mi zaista kao civilizacija propali.
    imaj u vidu da su nam sve ove bolničke intervencije na raspolaganju niti zadnjih 100 godina
    što je ništa u ondosu na povijest čovječanstva.
    ali mii, za razliku od životinja, imamo načina da spasimo tih 5-10-15 %
    poroda koji ne bi dobro završili da se ne intervenira.
    nije dobro što smo zbog te korisne mogućnosti stvorili nove probleme jer imamo pristup "ili-ili",
    umjesto da poštujemo da tijelo u principu većinom radi kako treba i da bi tehnologiju trebali koristiti samo kada je nužno..
    nije dobro kad se zbog odmaka od normale koji je moguć u manjem postotku
    rutinski svima rade neke stvari koje mogu smetati, štetiti, napraviti problem
    tamo gdje ga inače ne bi bilo.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

mamma Ju, čini mi se da Pcelica u svom zadnjem postu nije napisala da nam treba intervencija, nego asistencija.
    Misli se valjda na primalju. (Ja bih dodala i doulu.)

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

skužila sam al to ne mijenja ono što sam napisala.
    asistencija je dobro došla pogotovo kad uvažava fiziologiju poroda,
    ali nije neophodna za opstanak ljudske vrste,
    a to je ono što mi se činilo da pčelica želi reći.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A za Felix sam nažalost stekla dojam da moje postove čita površno (ili nikako) ili da namjerno ignorira neke rečenice pa stalno donosi iskrivljene zaključke i postavlja mi pitanja o nečemu što uopće nisam spominjala.
    pcelice, imamo odavno taj model zdjelice (cini mi se da sad vec imamo dva modela), i zajedno s lutkom novorodjenceta vazan je rekvizit kojim na nasim radionicama za trudnice pokazujemo kako se beba spusta niz zdjelicu, rotira, objasnjavamo vaznost gibanja i uspravnog polozaja u izgonu, i sl.

nazalost, imam i ja identican osjecaj u vezi tebe. bas se osjecam napadnuto, iako, vjeruj, nijedan tvoj post nisam procitala povrsno. izgleda da si nismo kliknule...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    pomikaki, pa danas u puno rodilišta imaš i alternativu - stolčić, kadu...
    nema više ležanja na boku, imaš u rađaoni lopte, nema više zabrane pijenja vode i tako. slažem se da treba još puno.

i još nešto, kako znaš da ne bi imala te iste sulude bolove od kojih se gubiš i doma?
    sve to drugačije zvuči u teoriji, ovako napisano.
    Ma odgovarala sam Mari čisto protuprimjerom, i zbilja me zanima misli li ona da je to idealan položaj za porod, a ako ne, zašto iznosi svoj primjer, kao dokaz da je ipak moguće tako roditi? Što to znači?

A ako ću odgovarati na tvoj post... nema veze toliko s raspravom i opet će biti predugo, ali da pokušam. Baš to što spominješ me potaklo u ponovne rasprave, zbilja sam ogorčena što se nabavljaju stolići i svi ti rekviziti a onda ih kad dođeš u trudovima osoblje odbije koristiti. U mom rodilištu jedna je babica rodilji rekla da ne može dobiti stolčić jer bi ona tada morala promijeniti hlače . Koliko čujem, preko pola osoblja odbija koristiti stolčić i premda je službeni stav rodilišta što prirodniji porod, neslužbeni stav osoblja je da su to gluposti.

Što se tiče bolova, vjerujem da bih imala neke bolove i u drugom položaju, ali ne ovakve. Nema riječi kojima bih ih opisala. Osim toga, prije odlaska u rodilište kad sam legla na leđa zbog brijanja (kod kuće) javilo se to gušenje koje sam osjećala i ranije u trudnoći u tom položaju. Jedva sam dočekala da to bude gotovo i nakon toga su trudovi opet bili sasvim podnošljivi. I već puno prije u trudnoći nisam mogla ležati na leđima, doslovce bi mi došlo slabo, još na prvom ctg-u sam osjetila taj osjećaj gušenja. Sve ostale ctg-oce odrađivala sam na boku ali ovdje su me prisilili da ležim na leđima premda sam stalno molila da mi dozvole neki drugi položaj.

Sve bih ja to zaboravila, i one druge detalje koje zbilja ne želim ponavljati, da ne postoji sasvim realna opasnost da ako tamo dođem doživim isto. Opcija je dakle vožnja sat i pol u trudovima do idućeg rodilišta, ili pkk.

Evo, ovo je sve samo za cvijetu, a za Maru je pitanje s početka posta.

I također mi se ne čini da je ljudska vrsta nesposobna roditi bez asistencije. Možemo reći da se možda komplikacije događaju nešto češće nego kod drugih vrsta, ne znam, položaj poprečno, odljuštenje maternice, trebalo bi što kaže cvijeta provesti statistiku koliko se često događaju komplikacije kod drugih sisavaca. I dobro je što imamo metode kojima takva stanja možemo lakše predvidjeti i spriječiti. Ali znamo da je u mnogim kulturama običaj (ili poželjno) da žena rađa sama, sakrivena od pogleda, dakle i bez doule. Ne kažem da tu nije bilo smrtnih slučajeva koje bi riješila hitna operacija da je operacijska sala bila dostupna, ali su oni bili rijetki, dovoljno da se takva tradicija održala.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    skužila sam al to ne mijenja ono što sam napisala.
    asistencija je dobro došla pogotovo kad uvažava fiziologiju poroda,
    ali nije neophodna za opstanak ljudske vrste,
    a to je ono što mi se činilo da pčelica želi reći.
    To bi značilo da su doule i babice postojale prije nego što su se ljudi uspravili na dvije noge... od Lucy na dalje

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Tako da mislim da su tu izvrnute stvari, da nije ljudski porod težak i opasan zbog građe ženske zdjelice, nego prvo postoji uvjerenje da je porod težak i opasan, a tek onda se to ide objašnjavati i opravdavati građom ženske zdjelice, ne znam jesam li dobro objasnila.
    Jesi
    Ali ja ne mislim da su tu izvrnute stvari.

imaj u vidu da su nam sve ove bolničke intervencije na raspolaganju niti zadnjih 100 godina
    I da je do tada porod bio jedan od najčešćih uzroka smrtnosti među ženama porodiljne dobi.

Ne stoji niti ovo da bi mi kao civilizacija propali, jer je čovjek društveno biće. Razvijao se na način da živi u čoporu, da se pojedinsci u čoporu bave određenim djelatnostima itd. itd.
    Ljudi imaju mali broj potomaka, ali jako razvijenu brigu za potomstvo.
    Niže vrste imaju veliki broj potomaka, ali kod njih često ne postoji briga za potomstvo, ili je minimalna.
    To su neke od prilagodbi za što uspješnije produljenje vrste, svatko preživljava kako najbolje zna i umije.
    Nama je za opstanak i dominaciju na zemlji presudan mozak, njime nadoknađujemo sve eventualne nedostatke.
    (Da ne ispadne sad kako mislim da smo mi ljudi savršeno nadmoćni i prepametni... nismo, jer često koristimo mozak za sasvim pogrešne ciljeve)

umjesto da poštujemo da tijelo u principu većinom radi kako treba i da bi tehnologiju trebali koristiti samo kada je nužno..
    nije dobro kad se zbog odmaka od normale koji je moguć u manjem postotku
    rutinski svima rade neke stvari koje mogu smetati, štetiti, napraviti problem
    tamo gdje ga inače ne bi bilo.
    S ovim se slažem.
    Samo naglašavam da nije dobro vjerovati da "tijelo zna" i da je sve jednostavno savršeno, jer nije. Takvo razmišljanje i isključivanje logičnog razmišljanja i kritičkog pristupa informacijama nikako nije poželjno pri donošenju odluke o mjestu poroda.

Aatomiju zdjelice i porođajnog kanala sam uvela u raspravu jer mislim da je to najbolji dokaz da je pri porodu potrebno imati (sigurnu) asistenciju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da je do tada porod bio jedan od najčešćih uzroka smrtnosti među ženama porodiljne dobi.
    ovo je skroz netočno.
    glavni uzroci smrti kroz povijest su bili ratovi i sve vezano uz njih (siromaštvo, bolest...),
    epidemije, glad, težak fizički rad, težak život općenito (na rubu gladi) etc...

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pomikaki, što si me pitala, zašto navodim svoj primjer.
    Pa zato da pokažem kako ti kreveti nisu svima loši
    Meni je taj položaj baš odgovarao, ali ja sam imala babicu da mi pomogne izvući bebu.
    Da sam bila sama vjerojatno bi morala čučnuti i pokušati bebu izvući sama.

P.S. Pliz zanemarite tipfelere u ranijem postu, žurim, dosta sam se relaksirala uz porode , idem opet raditi.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •