mikka prvotno napisa
ja se sjecam iz onih brojinih snimaka poroda koje sam gledala, da se svako toliko rodi glavica s pupcanom omotanom oko vrata, onda babica samo odmota pupcanu i to je to, u tim snimkama to nije bio problem.
za mekonijsku se sjecam da je ovako kako sirius kaze, ako pukne vodenjak bez trudova a voda je bas tamno zelena da je stvar vjerojatno hitna. inace postoje gradacije mekonijske vode, i opasna je samo ona najtamnija, skoro crna, koja iziskuje hitan postupak. inace sama po sebi mekonijska voda nije problem. ono sto se mutno sjecam je da kad se ustanovi da je voda mekonijska, drip je kontraindiciran jer postoji veca mogucnost da dijete udahne mekonij. kolko znam, drip je kontraindiciran i vbac-u (povecava mogucnost rupture maternice), a u nasim rodilistima se normalno koristi, eno neka od vas gore napisala da je imala vbac na dripu.
sto se transfera tice, kod jednog od ovih poroda gdje je bila au babica, cekala je 2 dana, porod nije napredovao i cura je prebacena u bolnicu gdje je rodila na cr.
u drugom transferu je cura rodila vaginalno nedugo nakon sto je dosla u rodiliste.