Stranica 29 od 34 PrviPrvi ... 192728293031 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,401 do 1,450 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ne kužim Svimbalo, otkud sad to. Ja ne razumijem što na ovom topicu više nije jasno, imam osjećaj da se piše samo da bi se nešto napisalo.
    Onako kako ja to vidim, iz svega ovoga smo doznali: postoji bolnički porod, uvjeti u bolnicama su nekima ok, nekima nisu, ali svi se uglavnom slažu da treba raditi na tome da bude bolje - Udruga radi na tome; postoji kućni porod: Udruga radi na tome da se zakonski regulira, da zakonski postoji kao opcija budući da ionako postoji/ događa se. u tom slučaju je, valjda se svi slažemo, bolje da se osiguraju svi uvjeti za žene koje to žele - Udruga radi na tome. Opasnosti poroda postoje i doma i u bolnici, svatko sa svog gledišta vidi opasnosti iz svog ugla, o opasnostima na kućnom porodu su cure već pisale, o opasnostima na bolničkom porodu se također pisalo.
    Dakle, zaključak je da bi bilo super da su uvjeti u bolnicama bolji, a da se osiguraju uvjeti za kućni porod. I to je to. Ne kužim čemu daljnje filozofiranje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj vitekova mamuška prvotno napisa Vidi poruku
    : postoji bolnički porod, uvjeti u bolnicama su nekima ok, nekima nisu, ali svi se uglavnom slažu da treba raditi na tome da bude bolje - .
    svakako da treba raditi na tome.
    ali, opet se vraćam (sori pomikaki ) na tezu da je neljubazno osoblje standard u našim rodilištima. i da je to jedna od opasnosti bolničkog poroda.
    pazite ovo:
    Priznanje osoblju u hrvatskim rodilištima: Više od 90 posto majki daje visoke ocjene osoblju u rodilištima.
    Dok 65 posto majki smatra da je osoblje bilo izrazito susretljivo i ljubazno, i još 31 posto njih smatra da je bilo ljubazno uz iznimke, jedan posto majki smatra kako je osoblje bilo hladno i nepristupačno.
    link
    http://unicef.hr/show.jsp?newscontai...315#news163315

dakle, ne bih išla niti s tezom koja prilično podcjenjuje žene u smislu da su trpeljive i sve im je dobro dok ih ne tuku.

MJ, ne kužim ovo što si mi odgovorila. oćeš reći da bi u mom slučaju bilo bolje da sam išla na carski?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovaj jedan posto su sve na ovom forumu, sto posto

što isto nije u redu, i jedan posto nije brojka koju treba zanemariti, to sigurno. i treba pričati o onom što ne valja i što treba mijenjati, pa makar bilo jedan posto.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

meni ni nakon trideset stranica nije jasno kako bi to rodilja u slučaju komplikacije, prave komplikacije, znači nešto što se mora rješavati sad i odmah, a nastupi naglo, mogla doći od kuće do rodilišta?
    to nisu situacije koje traju pola sata, sat, dva, nego one koje se moraju po hitnom postupku srediti.

a inače, mrzim drip, mrzim.
    to je nešto od čega sam mislila da ću umrijeti.
    a i oštetila sam bolničku imovinu pod djelovanjem dripa - progrizla onu njihovu divnu plahtu-spavaćicu

ivanche avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj lunja prvotno napisa Vidi poruku
    iksam pomikaki

i takodjer, par kratkih pitanja:

Jel pupkovina omotana oko vrata potencijalna opasnost kod (asistiranog)kucnog poroda? Moze li se to kako odmotati i ima li kakve prevencije (tipa ultrazvuk u zadnjim tjednima)

Citam takodjer o slucajevima kad je beba umrla u zadnjim danima trudnoce zbog curenja plodne vode. Moze li se ovo uociti na neki drugi nacin osim ultrazvukom?

Mislite li da je taj ultrazvuk u kasnoj trudnoci nuzan za prevenciju mogucih problema pri kucnom ili bolnickom porodu?
    UZV je u mom slučaju ujutro na dan poroda bio super i pupkovina nije bila oko vrata.
    Igrom slučaja porod je krenuo doma, došla je hitna i dr. je vidjela da pupkovina izlazi zajedno s glavicom. Dr. je držala glavicu da ne izađe van iz kanala sve do bolnice jer nije znala što treba napraviti. Srećom smo minutu autom od bolnice gdje je babica sve lijepo riješila, a on čudom nije ostao bez kisika. I pupkovina je bila 2x oko vrata. Znači on se od ujutro do navečer 2x zapetljao, a bili smo u idealnom okruženju. Po mom iskustvu, uzv nije igrao baš nikakvu ulogu u porodu.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    MJ, ne kužim ovo što si mi odgovorila. oćeš reći da bi u mom slučaju bilo bolje da sam išla na carski?
    ne pitaš mene, ali daj nam malo podrobnije opiši kako je to kod tebe teklo (da ti mogu odgovoriti )

npr.
    ja sam nakon 9 sati trudova, gotovo bezbolnih, kako se kasnije ispostavilo, došla u bolnicu na amnioskopiju jer sam bila naručena u 10
    tada su otkrili da sam otvorena 4 prsta
    i šta'š sad ić doma, ajd ti malo lezi, probušit ćemo ti vodenjak, dobiš malo dripića , pa buš rodila.
    tako je i bilo, rodila ja, ali nakon 12 sati uz dripić

sad ja tebe pitam kako je bilo tebi, pa ću ti reći šta dalje mislim

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku
    UZV je u mom slučaju ujutro na dan poroda bio super i pupkovina nije bila oko vrata.
    Igrom slučaja porod je krenuo doma, došla je hitna i dr. je vidjela da pupkovina izlazi zajedno s glavicom. Dr. je držala glavicu da ne izađe van iz kanala sve do bolnice jer nije znala što treba napraviti. Srećom smo minutu autom od bolnice gdje je babica sve lijepo riješila, a on čudom nije ostao bez kisika. I pupkovina je bila 2x oko vrata. Znači on se od ujutro do navečer 2x zapetljao, a bili smo u idealnom okruženju. Po mom iskustvu, uzv nije igrao baš nikakvu ulogu u porodu.
    tocno ovo su i meni rekli kad sam pitala zasto se ne radi ni jedan ultrazvuk nakon 20-og tjedna- da moze sve izgledati ok i da se onda opet omota, i da bi baica morala sama moci odmotati pupkovinu.
    Ne znam je li uzv vazan za neki drugi faktor (kolicinu plodne vode, npr? ili se to moze napipati?)

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

to dok ne dođe mamaju, da imamo šta radit
    onda kom smješko, kom plaćko

sad ne znam jel plačko il plaćko loool, zato editiram
    Posljednje uređivanje od AdioMare : 19.11.2010. at 14:25

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

plačko

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj ivanche prvotno napisa Vidi poruku

Konačno da je netko to napisao. Ja sam već jednom htjela, ali izbrisala sam jer ionako imam previše toga ružnog u postovima.

Ovo boldano je bitno. Minutu. A zamislite duže vrijeme, u trudovima, sa nečijom rukom u rodnici koja gura bebu nazad. To je fizički dio, o psihičkom dijelu toga, neću. Dovoljno za pitanje o komplikacijama kućnog poroda?

pčelice Mara samo ti piši o divnim doživljajima poroda. Toga nikad dosta.

I bilo bi lijepo da ne vrijeđate one kojima je bilo dobro u rodilištu, govoreći nam da da smo manje vrijedne ( ustvari bile su gore riječi). Ni mi vama ne govorimo da ste razmaženke. ( malo sam ljuta nakon ovoliko stranica na kojima sam pročitala i gluposti i neistine, ali i dobrih stvari).

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

hvala ti Beti

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo dr. AM

sad ćete dobiti priču s poroda.
    ja sam bila u bolnici. i po noći, oko dva ujutro su mi krenuli trudovi. u dva ujutro sam zvala mm-a da ću rodit i da pohita . a rodila tek navečer u devet drugi dan. po pričama moje mame, koja je rodila u sat vremena, bila sam sigurna da sam u pet ujutro otvorena bar 5 prsti. da, u tri ujutro sam već zahtjevala pregled kod dr, koji mi je rekao da idem spavat jer sam otvorena jedan prst.
    u devet ujutro sam šetala po hodniku bolnice i prodisavala trudove i bila ponosna na sebe kako hrabro podnosim teške trudove. a, kako kaže anchie, istina je da to uopće nisu bili bolni trudovi.
    onda sam dobila klistir, trudovi su se malo pojačali, al, opet ponavljam, sad to znam, to je bilo onako, boli, al niš specijalno. ako su zadnji trudovi bili 10 (jel to summerina priča ) onda su ovi bili 4, ajmo tako reć.
    i tako do jedan popodne, kad sam išla opet na pregled, i kad sam se duboko razočarala na jedan i pol prst otvorenosti.
    e, al onda mi je puko vodenjak, onako u slapu.
    i bila je malo mekonijska voda, nakon kraćeg vijećanja, su odlučili ne carski, nego drip. odnosno pustili su me sa svojim trudovima do tri popodne, a onda stavili drip.
    i bilo je podnošljivo do negdje sedam. opet sam bila jako ponosna na sebe i kako ja to stoički dišem trudove. onda je počeo šou program ( sa mnom u glavnoj ulozi ) do devet. kad sam počela tiskat i u dva truda rodila J. i ponavljam, ovo mi je bio divan trenutak, to tiskanje i rađanje i njihovi komentari i sve skupa.

mm je bio sav uznevjeren jer sam kao počela tiskati prerano, a nije niš bilo prerano jer taj poriv nije baš moguće bilo suspregnut, pa su ga babice tješile da me pusti (on je vikao - diši, diši, nemoj tiskat) jer ja najbolje znam kako mi je.
    sutradan smo se svi smijali mojim provalama, i mom plakanju između trudova da jadan J jer neće imati ni brata ni sestru, npr.

moram brisat smajliće.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne, mislim da je u bolničkim uvjetima kakvi su danas jako teško imati neometan porod
    i da je nešto u onom nizu tebi vjerojatno usporilo porod.
    a jednom kad si već u tom žrvnju,
    pitanje je što je najbolji way out u baš tvojoj situaciji.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ali Beti3, ivanche piše:
    ...gdje je babica sve lijepo riješila
    Pa babica je i na pkk, zar ne?

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

ne znam.. rodila sam poodavno
    kako se situacija popravila između moja dva poroda, tako se nadam da je i sada bolje nego prije 7,5 godina

stvarno nisam razmaženka, bar ne u smislu da me nečije grube, hladne ili omalovažavajuće riječi uvrijede toliko da na kraju ne rodim
    da je i po tom pitanju moglo biti bolje - moglo je biti puno bolje
    nisam mimoza, znam se izboriti za sebe
    međutim baš u rodilištu sam se našla u situaciji gdje sam se morala izboriti da me uvaže onoliko koliko uvažavam ja njih, a tada mi je najmanje do toga bilo

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

AM, nemoj se sad izvlačit, nisam se bezveze trudila sve detalje poroda podastrijet

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa Vidi poruku
    Ali Beti3, ivanche piše:

Pa babica je i na pkk, zar ne?
    da dijana, ali ivanche je minutu od rodilišta kao prvo, a kao drugo babica je nešto što postoji u rodilištu.
    dok kod nas trenutno ne možeš biti siguran da li će babica stići iz austrije prije nego se ovako nešto dogodi.
    zato kažem da prije svega trebaju postojati uvjeti za pkk, pod broj jedan babica koja ti je nadohvat ruke a ne 300 km dalje.
    Posljednje uređivanje od Tashunica : 19.11.2010. at 15:06

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj AdioMare prvotno napisa Vidi poruku

međutim baš u rodilištu sam se našla u situaciji gdje sam se morala izboriti da me uvaže onoliko koliko uvažavam ja njih, a tada mi je najmanje do toga bilo
    mislim da je ovo ključno...makar meni.

cvijeto...ja volim vizualizirati stvari npr...pa sam u rodilištu u tim jakim trudovima isprobavala svašta...
    vizualizacije..opuštanje...kako se moglo..između ctg-a i pregleda...
    i činjenica je...makar kod mene...kad uspiješ vizualizirati bebu i kako si ona radi put..pa odatle ta bol...sasvim drugačije doživiš bol...makar ja...jer ima smisla...
    a dok sam bila prikopčana npr...na ctg...pa smo promatrali trud...i mm mi je govorio evo sad..sad će proći..uglavnom..dok sam samo čekala da bol prođe...bila je puno puno nesnošnija...jer ne razmišljam o smisli nego samo da prođe...
    mislim da bi se sve mi drukčije nosile sa porođajnom boli, da je ne predstavljaju kao muku...kao nešto od čega nas treba spasiti...
    kad bi se netko potrudio objasniti kako je lakše proživjeti...ali to je neka druga tema...već sam ionako pretjerano zabrazdila u ot...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Cvijeto
    za onih jedan posto
    anketu su provodili u rodilištu, žene su bile pod adrenalinom, oksitocinom i svim ostalim hormonima
    ja koja sam čitala rodu i prije poroda, i odmah sam vidjela što se događa, neke si stvari nisam razjasnila još tjednima kasnije
    a da nisam čitala forum, i ja bih rekla da su bili ok, jer inače ne volim da se nitko oko mene trudi.
    Kad znam kako je mogao izgledati moj porod da se babica samo osmjehnula, da mi nisu radili na silu neke stvari i da nisam morala ležati, dakle ako ne mislim da je tako moralo biti, i kad znam da je čak i dijete bilo u većoj opasnosti, onda sam ogorčena.

Tako da ti priznajem, skroz si u pravu, onih jedan posto je s foruma, i da je mene netko pitao ja rekla da su bili većinom hladni osim nekih svjetlih primjera, ali da sam mislila da tako mora biti rekla bih da su bili korektni, obzirom na težak posao koji obavljaju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    da dijana, ali ivanche je minutu od rodilišta kao prvo, a kao drugo babica je nešto što postoji u rodilištu.
    dok kod nas trenutno ne možeš biti siguran da li će babica stići iz austrije prije nego se ovako nešto dogodi.
    zato kažem da prije svega trebaju postojati uvjeti za pkk, pod broj jedan babica koja ti je nadohvat ruke a ne 300 km dalje.
    Nađeš neku u mirovini i vuk sit a i koze na broju

Sorry morala sam se šaliti.

Ajme što ste se vi raspisale.. teško vas pratiti koliko lete postovi. Neka neka, samo vi pišite

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

AM, nemoj se sad izvlačit, nisam se bezveze trudila sve detalje poroda podastrijet
    pa nisam vidjela

dakle, ovako...
    obzirom da si već od prije ležala u bolnici, ne znam što da kažem jer sam ti mislila reći da jedan prst otvorena odeš kući
    malo me sad i ta mekonijska muči, to je znak valjda da beba trpi

ništa. ti si onda pravi primjer gdje porod treba ubrzati dripom. zbog mekonijske.
    a, šta kažeš?

u svom slučaju i anchieninom, predložila bih okret na peti i doma.

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

anchieninom

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

jesam ja jedina luda tu, i to napravila?
    postajem ponosna na sebe

AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

minimia, cvijeta se šalila, nisam ja dr.AM

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ma je ?
    ali , ja sam svejedno ponosna na sebe

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

naravno, da se ogradim, nismo ni plod ni ja bili ugroženi...

ali , eto intuitivno, ono što mammaJu. cijelo vrijeme priča, vjerujem kako bi, da sam ostala u bolnici (bez realne osnove) da bi se sve u mojoj glavi zakompliciralo i omelo sam tijek poroda, u to stvarno vjerujem, zato mi se nikako nije ostajalo

miniminia avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

sad OT, prije nego se odem ubiti od posla koji se nagomilao radi PKK

nije mi bilo jasno kako netko može imati 1000 postova i više
    nakon 2-3 ovakve teme i ja ću

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Eeee da sam onda znala što danas znam Tada sam slijepo vjerovala većinu toga

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj miniminia prvotno napisa Vidi poruku

nego, ozbiljno.
    što bi babica napravila s mekonijskom vodom u slučaju PKK?

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Slažem se s Tashunicom, ajd' imajte babicu na 300 m, ne km...
    Inače, ne mogu ni zamisliti da se u onakvim trudovima, agoniji i komplikacijama rodilja mora otputiti u bolnicu, na ovaj ili onaj način. Stvarno mi je to nezamislivo, kad se sjetim svojih trudova, i onih prirodnih, i kasnije, onih pojačanih dripom.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 19.11.2010. at 16:30

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

nego, ozbiljno.
    Vjerojatno - opet slala u bolnicu.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

nego, ozbiljno.
    Pa vjerojatno zavisi od slučaja. Kako teće porod i koliko je jako voda mekonijska.
    Porod koji teče normano bez problema, dijete i rodilja u dobrom stanju, u toku poroda pukne vodenjak te je voda blago zelena , porod ide svojim tokom , ako nema drugih problema.
    E, sad , u slučaju da pukne vodenjak prije trudova , a voda je jako zamućena tada je to zapravo preporuka za CR.
    U svakom slučaju,mislim da je i na seminaru M.O. bilo takvo pitanje (moram vidjeti šalabahtere), individualni pristup (stanje rodilje, bebe, koliko je porod odmakuo, intenzitet boje...) i naravno (to je za očekivati) ako porod stoji nikako indukcija nego CR , ako situacija upućuje na to.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

vidim ja da bi mene poslao odent na carski

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Čitam vas ja i čitam, i sve se mislim kako su danas te naše bolnice hoteli naspram onda kad sam ja rađala. Prvi put prije 19 god. pod kišom granata, bez tople vode (dobro da smo je i imali), na nekim improviziranim krevetima u skloništu, te prije nešto više od 14 god. kad eto nismo morali biti u podrumu, ali ni uvjeti nisu bili nešto bitno bolji i drukčiji.

Nije bilo govora o nikakvim stolčićima, loptama, o prisustvu očeva da ni ne govorim. Dobili biste odmah bez pitanja cijeli set intervencija i ne sjećam se da se je itko prigovarao ili postavljao ikakva pitanja.

Znači stvari se ipak mijenjaju na bolje. Doduše sporo, ali po vašim postovima vidim itekakav napredak. Naravno da se još puno toga može poboljšati, ovdje prvenstveno mislim na odnos osoblja prema rodilji jer smo na to nekako najviše osjetljivi.

Budući da ja više ne mislim rađati (iako nisam toliko stara da ne bih mogla), želim da moja kćer danas-sutra ima veće i bolje mogućnosti nego ja, pa tako i mogućnost na legalni PKK, ali joj u konačnici želim isto ono što sam i ja dobila- zdravu djecu rođenu iz relativno brzih porođaja bez komplikacija. To je ono što je u cijeloj priči najbitnije

Bodulica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Htjela bih još nadodati da cijenim rad Udruge na poboljšanju uvjeta rađanja, pa tako i djelovanje kroz ostale aspekte roditeljstva, ali nekako mislim da bi se naglasak ipak trebao staviti na same bolnice i djelovanje na tom frontu, jer ipak najveći broj žena još uvijek ipak radije bira tu opciju.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja se sjecam iz onih brojinih snimaka poroda koje sam gledala, da se svako toliko rodi glavica s pupcanom omotanom oko vrata, onda babica samo odmota pupcanu i to je to, u tim snimkama to nije bio problem.

za mekonijsku se sjecam da je ovako kako sirius kaze, ako pukne vodenjak bez trudova a voda je bas tamno zelena da je stvar vjerojatno hitna. inace postoje gradacije mekonijske vode, i opasna je samo ona najtamnija, skoro crna, koja iziskuje hitan postupak. inace sama po sebi mekonijska voda nije problem. ono sto se mutno sjecam je da kad se ustanovi da je voda mekonijska, drip je kontraindiciran jer postoji veca mogucnost da dijete udahne mekonij. kolko znam, drip je kontraindiciran i vbac-u (povecava mogucnost rupture maternice), a u nasim rodilistima se normalno koristi, eno neka od vas gore napisala da je imala vbac na dripu.

sto se transfera tice, kod jednog od ovih poroda gdje je bila au babica, cekala je 2 dana, porod nije napredovao i cura je prebacena u bolnicu gdje je rodila na cr.

u drugom transferu je cura rodila vaginalno nedugo nakon sto je dosla u rodiliste.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pupcana je oko vrata u 25% slucajeva. Samo po sebi nije problem ukoliko ne postoji jos nesto sto bi kompliciralo stvar.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ovo sam danas zaboravila napisati, ali cvijeta je tu

Skoro sve traumatične priče s poroda znam s ovog foruma.
    U RL su žene uglavnom manje-više zadovoljne (nisu možda oduševljene kao ja ali nisu ni tako istraumatizirane kao vi).

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cvijeto, a mislim, nezhvalano je to šbbkbb,
    bilo je tako kako je bilo.
    po ovome što si napisala, vjerojatno bi ti rodila i ovako i onako (tj. bez dripa), da su još malo pričekali i rekli ti sve ok, beba je ok, vi ste ok, trebade vremena, pričekajmo još malo...
    da je voda bila ozbiljno mekonijska, ne bi čekali- sprašili bi ti odmah ili drip (makar je kontraindiciran, al tako to u hr često rade) ili carski.
    vjerojatno je bila samo blago zamućena.

za moj prvi porod isto mislim da je mogao komotno proći bez cijelog tog paketa.
    drugi put sam htjela drugačije i rekla "no to drugs"
    a i put do Rijeke (po staroj cesti, ond ajoš nova nije bila gotova) je učinio svoje pa sam praktički iz Zg tamo došla na izgon.
    i bilo je i meni i bebolini puno bolje, zdravije.

bdw, iskreno sam iznenađena unicefovom anketom.
    valjda ove žene koje se nama javljaju nisu "ogledni primjerak".

i isprike svima koje su se našle uvrijeđene onim o skromnim i trpnim ženama.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo kako bi trebalo shvatiti ovo?
    Skoro sve traumatične priče s poroda znam s ovog foruma.
    U RL su žene uglavnom manje-više zadovoljne (nisu možda oduševljene kao ja ali nisu ni tako istraumatizirane kao vi)
    tko su to "vi"? ja se ne osjećam traumatizirano, neka moja prijateljica da, neka ne, ali to mi nije prepreka da se veselim s onima kojima je porod bio divno iskustvo
    i da suosjećam s onima koje su doslovce ostale ranjene nakon njega.
    prestanimo ovako generalizirat i banalizirat.
    možda je stvar u tome da je ovo roditeljski forum pa se može čuti više priča na jednom mjestu nego u RL...
    a možda tvoje prijateljice imaju manja očekivanja od ovih žena s kojima sam ja razgovarala?
    mogu reći recimo da žene koje su više očekivale često znaju biti razočarane,
    mada je objektivno gledano njihov porod bio s manje intervencija nego onih drugih.
    ne kaže se bezveze "blaženo neznanje", barem što se osjećaja zadovoljstva tiče..a s druge strane, radije ipak biram ono što smatram objektivno boljim i po cijenu toga da me možda neće svi podržati, pa ću biti zakinuta za taj dio zadovoljstva.

ne znam kako je s vama ostalima, ali prve ružne priče s poroda slušala sam još kao djevojčica,
    dok još nisam ni znala što je kompjuter, a riječ internet nije postojala.
    i u najboljem slučaju su završavale s "ali to sve na kraju sve zaboraviš kad primiš bebu u ruke" (hm, očito nisu zaboravile ni puno godina kasnije..)

u tom segmentu se mogu složiti s tobom kada kažeš da treba pričati lijepe priče s poroda i širiti energiju da je to nešto normalno i lijepo u životu žene.
    pogotovo horor priče ne bi trebali pričati djevojčicama i trudnicama...
    ali ako pokušavaš nešto pomaknuti na bolje, onda ne možeš takve priče ignorirati i reći
    "fućka mi se, pretjerujete, meni je bilo baš super i ko vam kriv".

čak i ako se radi o samo par posto žena (što mi je, usprkos anketi, jako teško povjerovati) koje su izjavile da je osoblje bilo hladno i nepristupačno, to nije uopće zanemariva brojka na sve porode u Hrvatskoj.
    isto je već netko gore rekao, anketu su radili u rodilištu, neposredno nakon poroda kada su većinom žene "high", ushićene time što su rodile dijete.
    mislim da bi bilo realnije takve ankete ispunjavati s nekim vremenskim odmakom, od barem nekoliko mjeseci.
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 19.11.2010. at 22:46

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    ja se sjecam iz onih brojinih snimaka poroda koje sam gledala, da se svako toliko rodi glavica s pupcanom omotanom oko vrata, onda babica samo odmota pupcanu i to je to, u tim snimkama to nije bio problem.

za mekonijsku se sjecam da je ovako kako sirius kaze, ako pukne vodenjak bez trudova a voda je bas tamno zelena da je stvar vjerojatno hitna. inace postoje gradacije mekonijske vode, i opasna je samo ona najtamnija, skoro crna, koja iziskuje hitan postupak. inace sama po sebi mekonijska voda nije problem. ono sto se mutno sjecam je da kad se ustanovi da je voda mekonijska, drip je kontraindiciran jer postoji veca mogucnost da dijete udahne mekonij. kolko znam, drip je kontraindiciran i vbac-u (povecava mogucnost rupture maternice), a u nasim rodilistima se normalno koristi, eno neka od vas gore napisala da je imala vbac na dripu.

sto se transfera tice, kod jednog od ovih poroda gdje je bila au babica, cekala je 2 dana, porod nije napredovao i cura je prebacena u bolnicu gdje je rodila na cr.

u drugom transferu je cura rodila vaginalno nedugo nakon sto je dosla u rodiliste.
    i najčešće su transferi ovakvi.
    nikakve minute u pitanju.
    kažu Nizozemke da znaju na vrijeme prepoznati ako nešto nije po p.s.-u,
    da su educirane za detektiranje problema na vrijeme.
    i u principu ne riskiraju nego radije kreću na vrijeme u bolnicu.
    za nekoga tko vidi mnoge prednosti pkk, ta mogućnost (koja uvijek postoji i nije baš ugodna)
    je vjerojatno prihvatljivija od ideje da ide odmah u bolnicu i bori se s protokolima,
    ili im se pak prepusti ili se pak nada da će je poslužiti sreća, prava smjena, grah, whatever...
    Posljednje uređivanje od mamma Juanita : 19.11.2010. at 22:55

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nizozemke (u postu gore)=nizozemske babice

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa Vidi poruku
    i
    za nekoga tko vidi mnoge prednosti pkk, ta mogućnost (koja uvijek postoji i nije baš ugodna)
    je vjerojatno prihvatljivija od ideje da ide odmah u bolnicu i bori se s protokolima,
    ili im se pak prepusti ili se pak nada da će je poslužiti sreća, prava smjena, grah, whatever...
    sad kad si ovo napisala, u stvari me nešto zanima, ne znam više jesmo li se i toga dotakli
    zar i u nizozemskoj postoje u bolnicama slični protokoli kao i kod nas - ove intervencije (drip, vodenjak,epiziotomija...) po defaultu?
    pa zato žene rađe biraju PKK?
    odnosno, za prirodni porod se trebaš izboriti?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sumnjam da se tamo moraš borit ovako kao kod nas.
    tamo su razlozi za pkk kod velikog broja žena ti
    što je to jednostavno dio njihovog društvenog nasljeđa.
    naime tamo se porodi nikad nisu sasvim makli iz kuće kao drugdje.
    ali najbolje pročitaj onaj članak Beatrijs Smulders zašto je rađanje doma u NL normalna stvar.

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

sad kad si ovo napisala, u stvari me nešto zanima, ne znam više jesmo li se i toga dotakli
    zar i u nizozemskoj postoje u bolnicama slični protokoli kao i kod nas - ove intervencije (drip, vodenjak,epiziotomija...) po defaultu?
    pa zato žene rađe biraju PKK?
    odnosno, za prirodni porod se trebaš izboriti?
    U principu bi trebali postovati tvoje zelje. Uglavnom te konstantno i pitaju: slazete li se da vam sada probijemo vodenjak, slazete li se da se sada zaputimo u bolnicu...
    Iako, meni je babica kod kuce prokinula vodenjak, u bolnici sam dobila par kapi dripa i na kraju su mi jos poceli spominjat epiziotomiju.
    U svakom slucaju sam u svakom trenutku imala potpuno povjerenje i u babicu i u bolnicko osoblje (takodjer babice, ginekologa jos nisam vidjela u ovoj drzavi).

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja.Ali mislim da mogu razlučiti bitno od manje bitnog...Koje je možda nekome jedino bitno, ali u osnovi je nebitnije ...

I da, žao mi je što je konstruktivni duh sa prije par stranica nestao... Jer ja sam stvarno otvorena za mogućnost PKK-a...Ali smo krenuli u cendranje o lošim uvjetima rodilišta, i za sve kojima je hrana bila loša (mislim da se 3 dana izdrži ), kojima su tete bile zločeste (i to se na kraju krajeva izdrži, prema meni su sve sestre bile ljubazne, pitala ja lijepo njih kako su, pitale one mene), liječnici bili Frankensteini PKk je stvarno nbajbolji izbor
    ovo je jako ruzno. stvarno nepotreban komentar i dize se mi se kosa od njega.

na svakoj temi do sada o porodu se valjda govori o opasnostima dripa, nalijeganja na trbuh, radanja u najnepovoljnijem polozaju, izvlacenje bebe i tako dalje. i o potrebi za intimom i sigurnoscu kako bi se porod odvijao kako treba.

kad komentiram rodilista prvenstveno mislim na ove stvari. ljubaznost nije neophodna, ali ne znam kako je moguce da se netko osjeca ugodno (a time sigurno i zasticeno) u atmosferi u kojoj su ljudi neljubazni.

dakle, argument da se sve moze izdrzati da bi se dobilo zdravo i zivo dijete je upitan. jer samo zdravlje djeteta je ugrozeno svim tim silnim intervencijama i ometanjima tijeka poroda.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj meda prvotno napisa Vidi poruku
    kad komentiram rodilista prvenstveno mislim na ove stvari. ljubaznost nije neophodna, ali ne znam kako je moguce da se netko osjeca ugodno (a time sigurno i zasticeno) u atmosferi u kojoj su ljudi neljubazni.

dakle, argument da se sve moze izdrzati da bi se dobilo zdravo i zivo dijete je upitan. jer samo zdravlje djeteta je ugrozeno svim tim silnim intervencijama i ometanjima tijeka poroda.
    Kad već pričamo o generaliziranjima i banaliziranjima... Ponašanje (mogućih) neljubaznih pojedinaca, po mom mišljenju, ne može se poistovjetiti s cjelokupnim osobljem niti sa cjelokupnim zdravstvom, što je već ponekoliko puta naglašeno.
    A što se tiče ugrožavanja zdravlja djeteta - molim, ako je moguće, da se navedu postotci djece u hrvatskim rodilištima kojima su intervencije (ozbiljno) naštetile, jer, dok čitam ovakve informacije, mogu zaključiti da takve djece ima dosta.
    Posljednje uređivanje od n.grace : 20.11.2010. at 07:55

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

trebali bi se javiti recimo na goljak za te info.
    ili u ozanu.
    i to su samo ona djeca kod koje je očita i priznata ta poveznica.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    A što se tiče ugrožavanja zdravlja djeteta - molim, ako je moguće, da se navedu postotci djece u hrvatskim rodilištima kojima su intervencije (ozbiljno) naštetile, jer, dok čitam ovakve informacije, mogu zaključiti da takve djece ima dosta.
    Mojoj malenoj bila je slomljena ključna kost, meni pukao grlić maternice, zbog mnogokratnog nalijeganja na trbuh (barem 15 puta). Dobila brijanje, klistir, drip, epiziotomiju.
    Mišljenje tamošnje šefice rađaonice o lomu ključne kosti - to je normalno, velika je beba (4040 g). Valjda im je normalno i pucanje grlića maternice, nisam ni pitala. I u knjižici "Moja prva godina", napravljenoj uz potporu Ministarstva, piše da taj lom nije opasan i da će zarasti. Kasnije čitam na forumu o velikim zrd. problemima većeg djeteta (8 god.?) zbog takvog loma pri porodu.
    Naša pedijatrica nas je "utješila" da lomova ključne kosti ima oko 30%, u njenoj praksi.

I glavica je djetetu bila natučena, zbog udaranja o zdjelicu, jer mi je mlada dr nalijegala na trbuh, nije išlo, a starija služba ustanovila da glavica niti ne može proći jer se nije još zarotirala. Znači, dr je višekratno "nabijala" glavicu djeteta glavicu na kosti zdjelice dok još od toga nije moglo biti nikakve koristi. U bolnicama i inače noću dežura mlađa služba, a starija se zove prema potrebi, tj. kad mlađi dr uvidi potrebu za tim.

Nadalje, zbog nepostojanja kontakta koža-na-kožu poslije poroda, bebu su kolonizirale bolničke bakterije. Posljedice toga: u laboratoriju Doma zdravlja dva (2) puta nije na brisu nađeno ništa (MM misli da ne testiraju na bolničke bakterije!), pa je pedijatrica zbog resp. infekta bila prisiljena dati antibiotik ne znajući uzročnika. Nakon što je uzročnik nađen u laboratoriju jedne bolnice, a infekt nije prošao, dobivamo treći antibiotik, što potpuno ruši bebin imunitet i ona dobiva uroinfekt, nakon čega je hospitaliziraju na 5 dana. Tada zbog uroinfekta gubi na težini, proživljava traumu zbog odvajanja, a nažalost i zbog tretmana od strane nekih sestara u bolnici.

Ne želim nikoga plašiti porodom u bolnici, čujem da je sada u tom rodilištu omogućen i kontakt KNK, i iskreno mi je drago zbog Pčelice i onih koji su zadovoljni svojim porodom u bolničkom rodilištu.
    Slažem da treba raditi na poboljšavanju uvjeta u rodilištu, a istodobno i na omogućavanju poroda kod kuće za žene koje to žele.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •