Stranica 33 od 34 PrviPrvi ... 2331323334 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1,601 do 1,650 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Oh, gorka! Nikad to nisam tako shvaćala. Ali, uopće nije loše objašnjenje, uopće nije loše. Naravno da moramo cijeniti čudo rađanja novog života, tim više što teže dođemo do djeteta. Pa, roditi ionako nije strašno, bolno da, ali lijepo.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj gorka prvotno napisa Vidi poruku
    mamaShe ipak je to navod iz Starog zavjeta u kojem je shvaćanje Boga puno krutije nego sto je u Novom zavjetu
    Bog je muke u trudnoci osmislio iz ljubavi prema nama i prema svojoj jos nerodenoj djecici. Kad se mama prenagli, preumori, previse radi, previse se zivcira, pocinju trudnicke muke – mucnine, zgaravica, bolovi u ledima i sl. A zasto? Pa zato da uspori! Da se posveti sebi i da vise paznje obrati na bozje dijete koje nosi u sebi.
    „Muke po rađanju“ je Bog opet smislio zbog ljubavi prema nama ljudima. Smislio je da se kosti sire, tetive i ligamenti razvlace i da nas to boli da bi bile svjesne tog velicanstvenog trenutka. Kad bi se djeca radala „kao nista“ i uz put jednostavno ne bismo u ovom preuzurbanom svijetu dovoljno cijenili to cudo.
    Uostalom da je Bog mislio da je vaginalni porod toliko strasan i da ga je smislio da bi nekom napakostio ne bi dozvolio da se njegov Ljubljeni Sin rodi na takav nacin

Ipak ovaj navod Biblije nije onakav kakvim se ucini na prvi pogled ili kakvim su ga vjekovima propovijedali
    Moj post je bio na ovo, a u međuvremenu je uletilo još nešto.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Kad se mama prenagli, preumori, previse radi, previse se zivcira, pocinju trudnicke muke – mucnine, zgaravica, bolovi u ledima i sl. A zasto? Pa zato da uspori! Da se posveti sebi i da vise paznje obrati na bozje dijete koje nosi u sebi.
    Mučnine, žgaravica, bolovi u leđima su upozorenje da se uspori u trudnoći? Ne kužim...

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj mamaShe prvotno napisa Vidi poruku
    Bacila sam kratki pogled na navedenu stranicu Hrv. udruge primalja.
    Pa ako one tako razmišljaju, zašto onda ne žele asistirati porodu doma? Jel problem u tome što to nije legalno, ili što? Ja sam mislila da su one samo napola obučene, da nemaju pojam o prirodnom porodu... ali polako mijenjam mišljenje.
    Zapravo sam se iznenadila više puta, kad sam u pričama o porodu naišla na babicu koja bi recimo rodilji dopustila da do samog kraja stoji kraj stola. Očito da ih ima - nisam tako mislila. Tj. ima ih zvanično.

Ali zašto onda ne mogu doći doma??
    ja cu krepat jos par postova i krenut ces s pitanjima sto ti sve treba za porod doma Ne ismijavam te, drago mi je da si tako otvorena i da citas i informiras se
    zato jer im zakon ne dozvoljava, odnosno ne predvida tu mogucnost. Da me krivo ne razumijes, radanje doma nije ilegalno!!! Jednostavno nije zakonm predvideno da imas strucnu pomoc pri porodu na mjestu koje samostalno odaberes

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    Mučnine, žgaravica, bolovi u leđima su upozorenje da se uspori u trudnoći? Ne kužim...
    Hoću reći, nikad nisam mučnine u trudnoći povezivala s premorenošću. Poznajem par žena koje su preležale dobar dio ili cijelu trudnoću i imale se trudničke mučnine. Jedna sve do poroda.

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj n.grace prvotno napisa Vidi poruku
    pa ne znam kako da prefolmurima da skuzis zezam te! ajmo ispocetka, kad imas mucnine - smanje se kad se naspavas i pravilno hranis
    kad imas zgaravice - malo pripazis na prehranu i manje hopses okolo s velikim trbuhom
    kad te bole kriza - malo legnes i das dragom da te izmasira

znaci za sve ove boljke - usporis malo i svrnes pogled na trudnocu i djetesce posvetis se sebi i onome sto ti odgovara!!

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ali, uopće nije loše objašnjenje, uopće nije loše.
    hvala, hvala, imam ja jos bisera i teroija samo mi dajte citata iz Biblije vezanih uz zene ili radanje. Mam, zube "habitima" pokazem

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

pa ne znam kako da prefolmurima da skuzis zezam te! ajmo ispocetka, kad imas mucnine - smanje se kad se naspavas i pravilno hranis
    Nekom se smanje, nekom ne. Moja sirota prijateljica je povraćala i na porodu.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako pričamo o fiziološkom porodu, povraćanje u tranziciji je prirodna i očekivana pojava. Jedna moja frendica primalja se veseli kad žene imaju nagon za povraćanjem ili kad povraćaju, to joj je znak da se otvaraju.

Za mučnine u trudnoći mislim da nema znanstvenih dokaza niti što ih izaziva, niti što ih sprečava, ali sigurno neće štetiti ako se pripazi na umor i na prehranu.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Za Bibliju - navodno da je ista hebrejska riječ "etsev" u kontekstu poroda prevedena kao muke/bol, a u drugim kontekstima kao napor/trud. Takav prijevod (muke/bol) isto tumače kulturološkim utjecajem i smatraju ga pogrešnim. Drugi se opet s njima ne slažu i takvo tumačenje smatraju pogrešnim.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj VedranaV prvotno napisa Vidi poruku
    Ako pričamo o fiziološkom porodu, povraćanje u tranziciji je prirodna i očekivana pojava. Jedna moja frendica primalja se veseli kad žene imaju nagon za povraćanjem ili kad povraćaju, to joj je znak da se otvaraju.

Za mučnine u trudnoći mislim da nema znanstvenih dokaza niti što ih izaziva, niti što ih sprečava, ali sigurno neće štetiti ako se pripazi na umor i na prehranu.
    Naravno da je potrebno paziti da se žena dovoljno odmara i pravilno hrani, samo mi nije bila jasna poveznica između umora i mučnina u trudnoći.
    I ovo s povraćanjem kao znakom otvaranja prvi put čujem.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Potražila sam još malo za povraćanje i otvaranje, jedan izvor za to je Ina May Gaskin. RCT za to nemam.

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Kad smo kod onog sto Biblija veli o porodu evo i citata iz Kur'ana. Slicno je, a ovaj drugi dio daje savjet kako olaksati porod.

"Čovjeka smo zadužili da roditeljima svojim čini dobro; majka njegova s mukom ga nosi i u mukama ga rađa, nosi ga i doji trideset mjeseci." (Ahkaf,15)

Zanimljivo je da je rijec koja je ovdje prevedena sa "muka", u stvari ar. rijec "kurh" koja oznacava nelagodu, averziju, ono sto nam nije prijatno, ono sto nam se ne svidja, sto ne volimo. Dolazi od glagola "mrziti".

Evo kako je opisan porodjaj Isaove majke Merjem (Djevica Marija)

"...i porođajni bolovi prisiliše je da dođe da stabla jedne palme. 'Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potupno u zaborav pala!' – uzviknu ona. I melek (andjeo) je, koji je bio niže nje, zovnu: 'Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče. Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe, pa jedi i pij i budi vesela!" (Merjem-Marija, 23-26)
    Posljednje uređivanje od alef : 05.12.2010. at 11:39

alef avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Malo je off topic, ali da pojasnim ono nosi ga i doji tridest mjeseci.

Kur'anska preporuka je da se doji dvije godine "za one koji zele da dojenje potpuno bude." (Bekare, 233). Ako pretpostavimo da prezivjeti moze tek dijete rodjeno nakon sest mjeseci, to je 6+24=30

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj porod se od fiziološkog pretvorio u medikalizirani, s gomilom intervencija (spazmex, umjetni oksitocin, epiduralna, Kristellerov hvat, vakuum ekstrakcija, epiziotomija, dodatno puknuće međice i grlića maternice, razdvajanje nakon poroda, dohrana adaptiranim mlijekom u rodilištu). Jedna sam od onih kojima su govorili - htjeli se prirodan porod? evo vam sad kako prirodni porodi završavaju. Nakon izlaska iz rodilišta sam isključivo dojila, s tim da smo se mučili s uspostavom dojenja dobra dva mjeseca, a dojila sam nešto više od 6 godina.

Unatoč svom super iskustvu s dojenjem s izuzetkom prva dva mjeseca, ne mogu osporiti istraživanja koja pokazuju da npr. više žena koje dobiju epiduralnu ne doje, kao i da više žena koje dobiju epiduralnu teže uspostavlja dojenje. To bi bilo subjektivno i pristrano .

Kod istraživanja se ne radi o sveopćim pravilima, nego o statistici i vjerojatnostima.
    ja se jos samo moram na ovo nadovezati detaljem da oxytocine koj se daje infuzijom izaziva autizam

dobila sam epiduralnu jer su se uspanicarili da sam indikacija za carski i probili su mi vodenjak

otelila sam se dok smo uspostavili iskljucivo dojenje i da, sebastian ima autizam

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Citiraj stray_cat prvotno napisa Vidi poruku
    oxytocine koj se daje infuzijom izaziva autizam
    Stray, moze li kratko pojasnjenje ovoga?
    Brzinski sam zaguglala oxitocyne i autism i daje mi uglavnom linkove o oxitocinu kao mogucem lijeku za autizam.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

http://forum.roda.hr/threads/45825-i...natalni-period

In other words autistic children show alterations in the oxytocin system: there are deficits in the synthesis of oxytocin.

We are learning that, among humans, the period surrounding birth is a period of dramatic reorganization of central oxytocin binding. Artificial induction of labour creates situations that undoubtedly interfere with the development and the reorganization of the oxytocin system in such a critical period.
    http://www.hugthemonkey.com/2009/10/...-oxytocin.html
    To my mind, this gives some weight to the theory that a cause of autism -- or a contributor -- might be the extra dose of oxytocin usually given to women in labor. The theory is that all this extra oxytocin, in the form of a pitocin drip, hitting the baby's brain during labor may cause the oxytocin receptors in his brain to lower their receptivity, that is, to down-regulate, just like you'd lower the thermostat in your house when it's too warm.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jebate mi zene i djeca koju nosimo smo ko pokusni kunici. gadi mi se takav odnos prema nama. fuj.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja cu krepat jos par postova i krenut ces s pitanjima sto ti sve treba za porod doma Ne ismijavam te, drago mi je da si tako otvorena i da citas i informiras se
    zato jer im zakon ne dozvoljava, odnosno ne predvida tu mogucnost. Da me krivo ne razumijes, radanje doma nije ilegalno!!! Jednostavno nije zakonm predvideno da imas strucnu pomoc pri porodu na mjestu koje samostalno odaberes
    Udruga primalja jedna je vrlo zanimljiva organizacija. Sjecam se kada se prije par godina na Rodi u raspravu ukljucila jedna forumasica, inace primalja po struci, uzela nick Primalja i imala prilicno realne stavove oko uvjeta rađanja kod nas. I Udruga primalja je, koliko se sjecam, trazila da se toj osobi promijeni nick i da je se udalji s foruma. To su i postigle - malo zastrasujuce, zar ne?

Zasto Udruga primalja podrzava porod doma (u teoriji) - pa jer im je to u financijskom interesu. Osim ako ce besplatno asistirati u porodima kod kuce, onda se ispricavam. Tako da se treba zapitati koliko mogu biti objektivne u svojim stavovima, ukoliko ce im porodi kod kuce, ako se omoguce kod nas, donijeti dodatnu zaradu.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ne vidim zašto bi primalje trebale obavljati svoj posao besplatno. nisam primjetila ni da sadašnji liječnici to rade. ako je tako...i ako radi novaca sumnjamo u objektivnst...postoji neki liječnik kojemu ti vjerješ? na temelju čega? dobrog srca? znači...svaki privatnik ti je više nego sumljiv...ne razumijem?
    svaki prod ima svoju cijenu...plačala ga država ili netko kod podobnika iz svog džepa....hoće li se plaćati porod kod kuće isključivo iz vlastitog džepa..ili će dio troškova snositi država..mislim da će odlučiti država prije nego primalja...

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

VedranaV - i ja sam naišla na taj podatak da je u "originalu" u Bibliji ista riječ za raditi u znoju lica svoga i roditi u mukama. znači naši su samo htjeli biti slikoviti, a zapravo za oba pojma stoji raditi u trudu i roditi u trudovima
    Posljednje uređivanje od pikula : 01.01.2011. at 18:47

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    ne vidim zašto bi primalje trebale obavljati svoj posao besplatno. nisam primjetila ni da sadašnji liječnici to rade. ako je tako...i ako radi novaca sumnjamo u objektivnst...postoji neki liječnik kojemu ti vjerješ? na temelju čega? dobrog srca? znači...svaki privatnik ti je više nego sumljiv...ne razumijem?
    svaki prod ima svoju cijenu...plačala ga država ili netko kod podobnika iz svog džepa....hoće li se plaćati porod kod kuće isključivo iz vlastitog džepa..ili će dio troškova snositi država..mislim da će odlučiti država prije nego primalja...
    Lijecnik u bolnici, a kamoli privatnik, nece dobiti ni kunu vise ni manje, bez obzira kakav bio porod.

Ja definitivno podrzavam porode kod kuce, ali iskljucivo asistirane, uz educiranu primalju i za one rodilje kojima to odobri ginekolog.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nisam mislila isključivo na ginekologe...nego općenito na liječnike, novac i objektivnost.
    nego me zanima odakle ta teorija neobjektivnosti primalja...zaista pitam...da li je odmah pretpostavka privatne prakse?
    kako znamo da se to neće drukčije urediti...možda osiguranje bude pokrivalo troškove npr.? možda baljezgam...nema veze...
    zašto novac odmah determinirati kao cilj Udruge primalja? tko bi onda trebao podržati porod kod kuće ako ne takva udruga....uvijek me taj novac zbuni....
    ali mi niti ne smeta pretjerano...nek se plaća...samo da je izbora...ja volim taj izbor i gotovo...

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nadam se da će vas razveseliti vijest da su prve hrvatske primalje dobile odobrenje za samostalni rad :

http://www.komora-primalja.hr/NewsDe...licencu.wshtml

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ovo je odlična vijest. Sad je mogućnost izbora stvarnost, a sigurnost za one koje žele roditi doma daleko bolja.

dutka_lutka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Bravo za primalje!

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sad je mogućnost izbora stvarnost, a sigurnost za one koje žele roditi doma daleko bolja.
    Kako to mislis?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Zato što imaju doma pravu pomoć, a ne treba se dovijati i zvati babicu iz inozemstva i misliti hoće li stići. Zar to nije bilo jasno već u mom gornjem postu?
    I nema problema sa time tko će pregledati dijete i kako će ga upisati u matične knjige.

Naravno da sam ja za porod u rodilištu, ali još sam više za siguran i asistiran ( ma makar kvalificirana babica samo sjedila i pustila mamu da sve radi sama) porod ma gdje bio.
    Jer nema gore stvari u porodu nego roditi, a da mami ili bebi nešto bude ili da ih ne bude.

Da li sam sad jasno napisala?
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 03.01.2011. at 10:17

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

odlična vijest

Posljednje uređivanje od blackberry : 03.01.2011. at 10:20

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Zato što imaju doma pravu pomoć, a ne treba se dovijati i zvati babicu iz inozemstva i misliti hoće li stići. Zar to nije bilo jasno već u mom gornjem postu?
    To odobrenje za samostalni rad znači da svoju djelatnost mogu obavljati pri kućnim porodima?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Beti, samostalnost primalja nema veze s porodom doma. Da je kod nas kucni porodjaj zakonski rijesen, onda bi ti i jucer mogao doci lijecnik...

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Beti, samostalnost primalja nema veze s porodom doma. Da je kod nas kucni porodjaj zakonski rijesen, onda bi ti i jucer mogao doci lijecnik...
    To shvacam, ali je li to medjukorak?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naravno da je medjukorak, odnosno korak u pravom smjeru. Ali nema veze s onim sto Beti pise.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Hocu reci, ako sada EU pritisne nasu drzavu da poradi na zakonodavstvu vezanom uz porode, promjenom zakona nestat ce zapreke (jer je uzaludno imati i zakon koji omogucuje asistirani porod kod kuce, a ne imati ovlasteno osoblje koje ce pomagati)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bojim se da to nije bas tako. Naime, primalje sad mogu samostalno djelovati u rodilistu, a to se nasem zakonodavcu moze uciniti dovoljnim.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj marta prvotno napisa Vidi poruku
    Bojim se da to nije bas tako. Naime, primalje sad mogu samostalno djelovati u rodilistu, a to se nasem zakonodavcu moze uciniti dovoljnim.
    Što to točno znači? Mogu samostalno djelovati u rodilištu, dakle ja mogu doći u rodilište i tražiti porod samo uz babicu a doktora samo u slučaju komplikacija, ali ne i da ona dođe kod mene na kućni porod?

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Što to točno znači? Mogu samostalno djelovati u rodilištu, dakle ja mogu doći u rodilište i tražiti porod samo uz babicu a doktora samo u slučaju komplikacija, ali ne i da ona dođe kod mene na kućni porod?
    Ja bih rekla da se neće promijeniti ništa (u bolnici), osim što sada moraju povremeno produživati licencu (i educirati se, sakupljati bodove) i plaćati komori članarinu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Čemu se onda veselimo?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Malom koraku u pravom smjeru. Sad cemo pritiskati da se omoguci zenama izbor mjesta za porodjaj.
    "Svaka mala gura naprijed."

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Čemu se onda veselimo?
    Nemam pojma, ali nadam se da sam u krivu.
    Čekajmo da nas netko razuvjeri.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samostalnost primalja je važan preduvjet za omogućavanje fizioloških porođaja neovisno o mjestu na kojem je žena koja rađa.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Samostalnost primalja je važan preduvjet za omogućavanje fizioloških porođaja neovisno o mjestu na kojem je žena koja rađa.
    Vjerojatno je bas ovo sukus svega gore recenoga... Nadajmo se da ce biti moguce doci u bolnicu i reci: "zelim na svom porodu samostalnu primalju tu i tu". Znaci doktora nema, pa primalja (a srecom su se puno obrazovale zadnje vrijeme u smjeru fizioloskog poroda i imaju veliku vjeru u isti i mogucnost zene da rodi sama ako je neometana) cuva rodilju i porod u sferi privatnosti i sigurnosti sto ce zacjelo ubrzati dobar dio poroda (onih zena koje veliku nuzdu ne mogu obaviti pred drugima )
    Posljednje uređivanje od smedja : 04.01.2011. at 07:42

gorka avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa Vidi poruku
    ....Zasto Udruga primalja podrzava porod doma (u teoriji) - pa jer im je to u financijskom interesu. Osim ako ce besplatno asistirati u porodima kod kuce, onda se ispricavam. Tako da se treba zapitati koliko mogu biti objektivne u svojim stavovima, ukoliko ce im porodi kod kuce, ako se omoguce kod nas, donijeti dodatnu zaradu.
    kako mislis dodatnu zaradu? donijet ce im postenu placu kao i svakom privatniku bilo koje profesije

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Pročitala sam knjigu "Biosupruga", pisac je Michal Viewegh. Inače autor čiju svaku knjigu čekam s nestrpljenjem.

Njegove misli o porodu kod kuće jednostavno moram podijeliti:

"Moja žena oduševljeno propagira porod kod kuće, a ja ih uspoređujem sa asistiranim samoubojstvom."

"Danas bih ublažio formulaciju. Na primjer rekao bih da je porod kod kuće ruski rulet pod stručnim nadzorom."

Stvarno zna izraziti mišljenje! Preporučujem svakako pročitati knjigu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ha ha haaaa.. oduševljavaju me njegova razmišljanja neviđeno! isto ću je pročitati kao što si ti pogledala film "Business of being born"

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Viewegh je jako smiješan, ali uopće ne razumijem kako njegovo mišljenje o porodu kod kuće (ili bilo gdje) može biti relevantno.

osim u svrhu upornog guranja tvojeg stava gdjegod, kadgod i bilo kako.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

moja baba, jedna i druga
    moja prababa, jedna i druga
    mamina tetka
    ..to su žene koje sam pozavla il još poznajem (neke su umrle..od starosti, ne od poroda )
    rodile sve ukupno: 5+5+9+8+11=38djece/37poroda (jedni blizanci..doduše, ti su rođeni u lokalnoj bolnici, bez da su znali da su blizanci)
    dakle, svi su, osim blizanaca, rođeni kod kuće
    nijedno nije umrlo, ugušilo se il sl
    nijednom kod majki nije bilo nekakvih opasnih infekcija, zaostataka posteljice...djeca dojena
    zanimljivo je kak su preživili taj ruski rulet pkk u ondašnjim uvjetima
    jer se pkk danas i onda ne mogu mjeriti

i da, znam i svjesna sam kako su žene i djeca umirali
    ja sam iznosim svoju obiteljsku anamnezu
    kad bih usporedila tadašnje porode u svojoj obitelji s ovdašnjim porodima u svojoj obitelji (naše majke, strine, mi kćeri, sestrične...)...
    ja ZAISTA ne znam kak su ove prije sve redom preživile bez med intervencija i osoblja
    jer ove danas (uključujuć mene), sve redom ko da ne mogu rodit, a bome ni dojit..pa imamo više poroda s carskim, intervencijama....you name it

stvarno čudo

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    moja baba, jedna i druga
    moja prababa, jedna i druga
    mamina tetka
    ..to su žene koje sam pozavla il još poznajem (neke su umrle..od starosti, ne od poroda )
    rodile sve ukupno: 5+5+9+8+11=38djece/37poroda (jedni blizanci..doduše, ti su rođeni u lokalnoj bolnici, bez da su znali da su blizanci)
    dakle, svi su, osim blizanaca, rođeni kod kuće
    nijedno nije umrlo, ugušilo se il sl
    nijednom kod majki nije bilo nekakvih opasnih infekcija, zaostataka posteljice...djeca dojena
    zanimljivo je kak su preživili taj ruski rulet pkk u ondašnjim uvjetima
    jer se pkk danas i onda ne mogu mjeriti

i da, znam i svjesna sam kako su žene i djeca umirali
    ja sam iznosim svoju obiteljsku anamnezu
    kad bih usporedila tadašnje porode u svojoj obitelji s ovdašnjim porodima u svojoj obitelji (naše majke, strine, mi kćeri, sestrične...)...
    ja ZAISTA ne znam kak su ove prije sve redom preživile bez med intervencija i osoblja
    jer ove danas (uključujuć mene), sve redom ko da ne mogu rodit, a bome ni dojit..pa imamo više poroda s carskim, intervencijama....you name it

stvarno čudo
    Jesi li stvarno sigurna da nije bilo mrtvorođene djece i sličnog? U ono vrijeme to se "nije spominjalo". Znam jer sam jako jaaaako kasno i iz n+k-te ruke doznala i da je moja baka imala jedno mrtvorođeno dijete i da je drugoj baki prvo umrlo u ranoj dobi i još puno toga. Jedna bakina sestra umrla je od sepse itd itd itd... Tako da ne znam baš...

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ja sam poznavala obje svoje prabake. jedna je umrla kad sam imala cca 13/14god
    druga prije cca 5god
    obje bake su mi žive
    mamina tetka je živa i sama je baka. ona je imala te blizance

znaš što je još čudnije
    kad pomisliš na uvjete u kakvima su živjeli
    nema tekuće vode, nema hrane ko dans, posao i rintanje po zemlji do bola...nema medicinske skrbi...

ja govorim striktno o porodima ..
    jednoj prabaki je sin umro u ratu
    drugoj troje umrlo s godinu, 15godina života i sl.
    jednoj baki sin umro jer nisu dobro podvezali pupak, bila noć, pa je iskrvario. i to ne računam kao porodnu neku grešku, da se razumijemo.
    a drugoj baki sin umro nakon 1,5mj. za njega kaže da ga je ranije rodila upravo tih nekih 1,5mj. nedonošće...

iz naše, moje anamneze, nijedna žena ni dijete nisu umrli od posljedica poroda kao poroda

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zmaj prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam poznavala obje svoje prabake. jedna je umrla kad sam imala cca 13/14god
    druga prije cca 5god
    obje bake su mi žive
    mamina tetka je živa i sama je baka. ona je imala te blizance

znaš što je još čudnije
    kad pomisliš na uvjete u kakvima su živjeli
    nema tekuće vode, nema hrane ko dans, posao i rintanje po zemlji do bola...nema medicinske skrbi...

ja govorim striktno o porodima ..
    jednoj prabaki je sin umro u ratu
    drugoj troje umrlo s godinu, 15godina života i sl.
    jednoj baki sin umro jer nisu dobro podvezali pupak, bila noć, pa je iskrvario. i to ne računam kao porodnu neku grešku, da se razumijemo.
    a drugoj baki sin umro nakon 1,5mj. za njega kaže da ga je ranije rodila upravo tih nekih 1,5mj. nedonošće...

iz naše, moje anamneze, nijedna žena ni dijete nisu umrli od posljedica poroda kao poroda
    I ti kažeš da je sve bilo u redu??? Ne volim forumsko zgražanje, ali moram, oprosti, moram staviti ovo:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •