Stranica 6 od 34 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 251 do 300 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja evo ne smatram da je nužno bolje da si onda u bolnici, jer možeš biti u bolnici a da na tebe nitko ne obraća pažnju.
    Takvim slučajevima sa tragičnim ishodom smo imali prilike svjedočiti.
    Može biti bolje da si nasamo sa stručnom osobom koja se brine samo o tebi, kakva je stručna babica, i koja će na vrijeme prepoznati o čemu se radi.

Recimo, sjajan mi je bio primjer vertex, koja je rađala u malom rodilištu koje uopće nema mogućnost izvođenja carskog reza jer nema operacijsku dvoranu, ali ima malo rodilja koje su onda pod stalnim nadzorom babice.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    (za ženu koja ima urednu trudnoću, a ostale većinom završe na carskom) .
    ja mislim da je blekberi prije još negdje opisala situaciju koja je grozna, ali koja se nažalost puno češće, barem prema mojim saznanjima, dešava u bolnicama.
    a to je forsiranje vaginalnog poroda u svim mogućim i nemogućim situacijama.
    puuuno više nego carskog.
    postotak carskog reza je inače jedan od pokazatelja za ocjenu kvalitete rađaone - što je meni totalno suludo.
    u rijeci je npr. manji od 13%, a što se krije, i koliko muke se krije iza tih brojki znaju samo rodilje.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Ok
    a jel ti se može zakomplicirati stanje zato što si u bolnici? da.
    istina.
    mislim, ako tako vi kažete, ja vjerujem.
    i to je jedan od pluseva za kućni porod.
    koji ima i svoje minuse.

mima, ne bih ja tako to postavila. to je nakakav ljudski faktor na koji je teško utjecati.
    možeš onda reći da ti se i u kućnom porodu može potrefit nesposobna i traljava babica

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa baš nije ljudski faktor, nego činjenica da i u bolnici problem treba biti uočen, prepoznat, i da i za to treba proći vrijeme.
    Žena sa komplikacijom koja ulazi u bolnicu praćena od stručne osobe i najavljena može imati bolje šanse od one koja leži sama bez stalnog nadzora.

Ja sam imala hitni, najhitniji carski rez, i u bolnicu sam stigla u posljednjem trenu, pa je opet prošlo vrijeme između mog ulaska na Hitnu i operacije - jer je trebalo prepoznati što se događa.

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

eto, ni ja se nešto ne bih osjećala sigurnije u bolnici. trenutno je tako, nažalost. i što ću, kad imam puno primjera. kažem, smo upijam pa racionaliziram i dolazim do nekih svojih zaključaka. imam prijateljicu br 2. koja je obje trudnoće imala nekako komplicirane..pa je provela i dosta vremena u bolnici na promatranju i tako...uglavnom, došao je dan d...trudovi...ona u bolnici. pregled odmah ujutro, ili još predjutro nisam sad sigurna...a nećete vi još...tako možete i 3 dana. ženi sve jači trudovi...čitavo jutro moli nekoga da je pogleda.....nećete vi još...rekli smo vam...ali, da me makar pogledate? a jooooj, paničarke....u 13 i nešto..ona više ne može izdržati i moooooli sestru da škicne....ajme jooooh pa vi ćete roditi!!!! brzo u rađaonu trkom...i noge široko da si ne ugušite bebu!!!!!!!!!!! aloooooo...i tako žena rodila u 13 i 20...a nije trebala još 3 dana...kad su doktori tako procjenili. problem je što su doktori ti veliki egocentrici, i što ne slušaju rodilje. i što nešto pođe po zlu samo kad oni to procijene. i kako da se žena osjeća sigurno, ozbiljno pitam cvijeta? ja se ne mogu osjećati sigurno. sigurnije mi puuuno izgleda porod kod kuće npr. sa stručnom osobom uz mene, koja je tu samo radi mene..i prati apsolutno sve. pa po meni puno će prije takva osoba primjetiti ako nešto nije u redu, nego u bolinici.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Blekberi, može zamolba?

Ajd' malo odvajaj svoje rečenice u novi red, teško te ovako čitati. Hvala!

Pitanje (možda je već odgovoreno): što ako dijete rođeno doma ima iz ne-znam-kojeg-razloga potrebu da odmah ide u inkubator i to se skuži tek po porodu? Jel' to predviđeno u 'kućnom porodu'?
    Posljednje uređivanje od lola_34 : 13.10.2010. at 13:25

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    koliko si ti mirna i spokojna je očigledno iz tvojih postova. da jesi ne bi te ni dirali, a kamoli ti se bljuvalo. i odakle ideja da su žene koje su rodile doma pametnije...jesu li to one rekle ili ih ti tako doživljavaš?

eto, ni ja se nešto ne bih osjećala sigurnije u bolnici. trenutno je tako, nažalost. i što ću, kad imam puno primjera. kažem, smo upijam pa racionaliziram i dolazim do nekih svojih zaključaka.
    A otkud ti znaš kak to mene dira, i na kraju krajeve zakaj bi me uopće i diralo, možda sam došla ubiti vrijeme sam tu, možda baš volim provocirat jer je tu enormna količina najpametnijih, najsposobnijih, najposebnijih majki ikad, svašta je moguće, kužiš.

A ti si jedna od onih koja 'zna' xy ljudi i priča kojima se to desilo, a daj molim te, ne pretjeruj sad..ispada da je roditi u bolnici maltene zivotno opasno.

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    sigurnije mi puuuno izgleda porod kod kuće npr. sa stručnom osobom uz mene, koja je tu samo radi mene..i prati apsolutno sve. pa po meni puno će prije takva osoba primjetiti ako nešto nije u redu, nego u bolinici.
    još samo da dodam..pišeš gluposti, ti kao da si bila na ispiranju mozga..a sad napuštam ovo bizarnu temu.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

pa koliko ja znam prijevoz i povezanost sa najbližom bolnicom jesu dio organizacije poroda kod kuće.

a ja pišem svakako danas. oprostite. mali mi je tu. kiša...dosadno..mama zaa compom jer se zapalila za temu. evo, popravit ću se

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    još samo da dodam..pišeš gluposti, ti kao da si bila na ispiranju mozga..a sad napuštam ovo bizarnu temu.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Anamorci, a zašto prvo sve to?
    Da li znaš koliko za to treba vremena? A probaj si zamisliti koliko za to treba vremena ako osoblje rodilišta ne želi da se to dogodi?
    Babice već sad mogu dolaziti doma, hitna već sad vozi. Ne vidim baš zašto bi nekom smetalo tih niti 1% kućnih poroda.
    Zašto prvo treba poboljšati bolnice i rodilišta za 99% žena, a tek onda organizirati logistiku za 1% zeljenih poroda kod kuce? Mislim da se odgovor namece.

I pritom mislim da to nije bas tako jednostavno. Dakle, koliko sam shvatila praksu u zemljama gdje je porod kod kuce dopusten, logistika ukljucuje spremnost hitne pomoci da najhitnije preveze mamu/dijete u bolnicu ako se za to pokaze potreba.
    Ajde sad zamisli Zagreb, ili Vrbovec koji je 40 km odavde, ili ne znam koje mjesto. I sad zamisli koliko danas hitnoj treba od da dodje na neku adresu, pa da pokupi čovjeka, pa da ga odveze u bolnicu. Znamo da se hitna zna cekati i po pola sata, na zalost.

I sad kako ce se dozvoliti porod kod kuce, ako se ne moze osigurati da ga bas svaka zena moze imati, i da je ona pritom sigurna da ce zlu netrebalo stici do bolnice vrlo brzo? Kako ce kod kuce roditi zena kojoj s hitnom do bolnice treba npr. 45 minuta?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam oba poroda imala u bolnici, Petrova i RI - neusporedivi po svim parametrima, osim po cinjenici da sam u oba slucajeva bila sama (uz MM-a) do samog izgona. Tiha sam rodilja, valjda ne privlacim paznju pa sam oba puta zavrsila u izgonu sa silnim cuđenjem medicinskog osoblja - pa kako?, pa kada brze?, a oba puta ih je zapravo MM morao prizvati.

O petrovoj necu puno, svi znamo kako to tamo izgleda. Ri sam sama izabrala želeći nešto prirodniji porod i, kao najvaznije, rooming in. Zadovoljna sam svojim izborom, mislim da sam izvukla maksimum iz situacije ali opet ima puno toga sto bi rado promijenila. Ono sto bi u tom drugom porodu izdvojila je situacija koja se odvijala tjedan dana prije poroda, zbog panicanjenja doktora sam ipak odlucila ostati u Ri i ne putovati svako malo iz ZG dole, bila sam sama u stanu po cijele dane, sama sam, taksijem otisla na porod. Taj period mi je bio prekrasan, sam si sa sobom i svojoj nadolazećom bebicom, bez ikakve napetosti (jos da sam i telefone iskljucila), bez ikakve boli sam se otvorila 7 cm - mislim da bi bilo prekrasno dovrsiti tu pricu kod kuce.

Tek nakon drugogo poroda sam osvijestila koliko je vazno za zenu, koliko sam se ja bolje osjećala jer sam u tom porodu bila subjekt, koliko sam ja bila npr. Ok s odlukom da na kraju legnem jer mi nikako nije odgovaralo hopsati po lopti, kada mene nesto boli najvaznije mi je da me svi ostave na miru a ja da se ucahurim sama sa sobom, takva sam. Ali, bitno je da sam imala izbor i da sam odabrala ono sto je za mene bolje.

Odabrala sam i stolcic, i mogu reci, nisam ga posebno dozivjela jer sam, za osoblje iznenada, usla u izgon, u izgonu smo trcali iz predradjaone u radjaonu, cekali MM-a da se obuce, pa se nikako namjestiti...gnjavaza, sigurno bi bilo puno ugodnije prepustiti se izgonu bez svih tih zavrzlama.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    ja mislim da je blekberi prije još negdje opisala situaciju koja je grozna, ali koja se nažalost puno češće, barem prema mojim saznanjima, dešava u bolnicama.
    a to je forsiranje vaginalnog poroda u svim mogućim i nemogućim situacijama.
    puuuno više nego carskog.
    postotak carskog reza je inače jedan od pokazatelja za ocjenu kvalitete rađaone - što je meni totalno suludo.
    u rijeci je npr. manji od 13%, a što se krije, i koliko muke se krije iza tih brojki znaju samo rodilje.
    čuj, koliko sam ja vidjela svaki je vaginalni forsiran u bolnici (kažem koliko sam vidjela, navodno su neke žene s foruma rodile super i u bolnici, ali sve koje su bile sa mnom u rodilištu i koje znam osobno su prošle slično kao ja ili gore)
    ježim se od medicinskog skalpela, ali je i više nego očito da su sve žene koje znam da su rodile na carski prošle bolje od mene, koja sam navodno imala super brz i lak (lak? ) porod, rutniski, bez ikakve potrebe za carskim. Dosta je reći da nisu imale nikakvih bolova nakon tjedan dana.

U svemu ostalom se možemo složiti, premda govorimo s dijametralno suprotnim premisama

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Cvijeta, a propos tvoje tro-rečenične pitalice, mislim da bi odgovor nekih bio da je bolje da se u porodu niti ne približavaš bolnici jer tamo se događaju stvari koje u biti dovode do komplikacija.

Odnosno, vidim strah nekih žena od bolnica, ne u smislu da su nepotrebne kod nerizične trudnoće, osim kao stand by opcija, nego ono... ugroza života ako se nogom stupi i veliko nepovjerenje.

Kužim razloge nepovjerenja... ali mislim da je i taj način prezentiranja krajnost - tj, da su bolnice mjesto razbolijevanja i zdravstvenog hazarda, ali eno danas i članak na tportalu, D. Quaid vodi neku udrugu koja se bori za sigurne bolnice jer mu se skoro dogodila tragedija...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anamorci prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto prvo treba poboljšati bolnice i rodilišta za 99% žena, a tek onda organizirati logistiku za 1% zeljenih poroda kod kuce? Mislim da se odgovor namece.
    jedno ne isključuje drugo. Zašto ne istovremeno? I kućni i bolnički porod trebao bi težiti prirodnom.
    Kućni je lakše osigurati samo zato jer ga u bolnici većina osoblja ne želi!

I pritom mislim da to nije bas tako jednostavno. Dakle, koliko sam shvatila praksu u zemljama gdje je porod kod kuce dopusten, logistika ukljucuje spremnost hitne pomoci da najhitnije preveze mamu/dijete u bolnicu ako se za to pokaze potreba.
    Ajde sad zamisli Zagreb, ili Vrbovec koji je 40 km odavde, ili ne znam koje mjesto. I sad zamisli koliko danas hitnoj treba od da dodje na neku adresu, pa da pokupi čovjeka, pa da ga odveze u bolnicu. Znamo da se hitna zna cekati i po pola sata, na zalost.

I sad kako ce se dozvoliti porod kod kuce, ako se ne moze osigurati da ga bas svaka zena moze imati, i da je ona pritom sigurna da ce zlu netrebalo stici do bolnice vrlo brzo? Kako ce kod kuce roditi zena kojoj s hitnom do bolnice treba npr. 45 minuta?
    Želiš li reći da se kućni porod ne smije dozvoliti nikad i nikome?
    Jer na to dolazimo.
    Nikad neće sve žene imati mogućnost da za 10 minuta stignu do rodilišta u slučaju nužde. One kojima treba pola sata, bolje je da rađaju u bolnici, osim ako ne iznajme sobu u blizini. Tako je to i vani, koliko ja znam.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

a jel ti se može zakomplicirati stanje zato što si u bolnici? da.
    Ja volim brojeve, rasvjetljavaju mi stvari.
    Znaci, sigurna sam da je netko ovdje jako dobro upucen u problematiku, pa molim odgovor:
    1. Koliki postotak inace neriskantnih trudnoca se zakomplicira na samom porodu? Pritom mislim da trudnoce koje do samog poroda nisu bile rizicne i sve je bilo ok. Dakle, rizicne trudnoce tu odmah iskljucujem.
    2. Za te inace neriskantne trudnoce koje se zakompliciraju na samom porodu, koji su razlozi komplikacija?

Mozda cu onda bolje razumijeti taj argument da se stvari mogu zakomplicirati zato jer si u bolnici.
    Za sada razumijem samo ono s bolnickim bakterijama, dakle da one predstavljaju rizik boravka u bolnici.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Cvijeta, a propos tvoje tro-rečenične pitalice, mislim da bi odgovor nekih bio da je bolje da se u porodu niti ne približavaš bolnici jer tamo se događaju stvari koje u biti dovode do komplikacija.

Odnosno, vidim strah nekih žena od bolnica, ne u smislu da su nepotrebne kod nerizične trudnoće, osim kao stand by opcija, nego ono... ugroza života ako se nogom stupi i veliko nepovjerenje.

Kužim razloge nepovjerenja... ali mislim da je i taj način prezentiranja krajnost - tj, da su bolnice mjesto razbolijevanja i zdravstvenog hazarda, ali eno danas i članak na tportalu, D. Quaid vodi neku udrugu koja se bori za sigurne bolnice jer mu se skoro dogodila tragedija...
    Ina, ti si bila samo na carskom?
    Ja u bolnice idem bez problema. Ne vidim ih kao hazard (cijeli život je hazard, uključujući i kućni porod). Volim pričati s doktorima. Imala sam par loših iskustava, ali tko nije. I dalje vjerujem da mi mogu pomoći kad treba. Dakle idem bez problema, ali ne i u rodilište. A zašto je tako, piše u nekom mom postu, čini mi se na prošloj stranici.

početnim pitanje nemam namjeru omalovažavati, zbilja, nadam se da je to jasno

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Želiš li reći da se kućni porod ne smije dozvoliti nikad i nikome?
    Jer na to dolazimo.
    Upravo suprotno, zelim reci ako se porod kod kuce dozvoli, mora biti dozvoljen svima i mora biti siguran za sve.

Nikad neće sve žene imati mogućnost da za 10 minuta stignu do rodilišta u slučaju nužde. One kojima treba pola sata, bolje je da rađaju u bolnici, osim ako ne iznajme sobu u blizini. Tako je to i vani, koliko ja znam.
    Znači za njih, tko im je kriv sto nemaju sreće s adresom... Ako im je bolje da rađaju u bolnici, onda ipak priznaješ postojanje rizika kod kuce, ako hitna nije blizu.

Eto napokon se slažemo, postoji rizik poroda kod kuce, samo mi se čini da se to nekako često zaboravi spomenuti u raspravi o porodu kod kuce.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Jes, carski. Odlično bilo. Jedino poslije teško na babinjačama di je više-manje uravnilovka - i caricama i drugima sve isto, carice imaju odgodu od dan vremena spavanja s bebom. Ja sam targetirala bolnicu zbog operatera kojima sam vjerovala, a babinjače sam računala da će mi možda rooming in pomoći, a da drugi put idem - išla bih preživjet rooming in, vjerojatno bi se dogodio isti set komplikacija jer se ne bi bila u stanju brinit o bebi sutradan 24/7, ali bitni su mi operateri kojima vjerujem, a ovo drugo onaj kritizirani hrvatski stav - a, preživi se, uvijek neko, u manjku customizacije, mora nagrabusit, a to su u ovom rasporedu snaga - carice.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 13.10.2010. at 14:07

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Mozda cu onda bolje razumijeti taj argument da se stvari mogu zakomplicirati zato jer si u bolnici.
    Za sada razumijem samo ono s bolnickim bakterijama, dakle da one predstavljaju rizik boravka u bolnici.
    O brojevima ti ne znam ništa, ali recimo može ti doktor nalijegati na trbuh pa da to završi lomljenjem ključne kosti djeteta i ozljedama majke. A taj isti porod je mogao proći bez svega toga samo da je žena bila npr na stolčiću. Koji u bolnici postoji ali se ne koristi.
    Ja uopće ne govorim o bakterijama (premda znam i za slučaj kad je dijete pokupilo bakteriju u bolnici, pa se svašta na to nadovezalo, ali ajde, uzet ću to kao mali postotak rizika koji je svuda prisutan)

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam da li slučajno, ali u ovom tvom nabrajanju kriterija nisi spomenula da je jedan od kriterija i taj jer smatraš da je kućni porod sigurniji za tebe i sigurniji za tvoje dijete.
    demi me pitala koji su ostali kriteriji, pa sam odgovorila.
    naravno da mi je prvi i temeljni kriterij bila sigurnost a moje dijete i za mene. zato sam i odabrala roditi doma.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A, kad malo bolje promislim - da je ironično, a je. Ove koje trebaju njegu, njih tretiraju kao nije to ništa, ajmo, hop, majčice itd. - carski, ove koje je ne trebaju - tima mjere temperature, polijeganje itd. Ili je barem percepcija takva. Tako to biva kad se sofisticirana ideja primjenjuje u neuvjete... Ali, valjda će se popravit, bitno je da je zadovoljnija većina (vaginorotke - tako se kaže?), dok god se manjina (carice) ne buni, ali sumnjam da hoće jer se snalaze drugačije (otrpe ili odu privatno). Tj. mislim da carice as such nisu mentalnog sklopa da mijenjaju svijet na taj način da se bune i rade na neki društvenokorisni način...

Dok se svijet gleda kroz neke targete - tipa - smanjivat broj carskih, kao što se referirala cvijeta itd. - tu će stradat customizacija i prilagođenost pacijentu - rodilji (valjda se smije caricu zvat pacijentom)...

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

O brojevima ti ne znam ništa, ali recimo može ti doktor nalijegati na trbuh pa da to završi lomljenjem ključne kosti djeteta i ozljedama majke. A taj isti porod je mogao proći bez svega toga samo da je žena bila npr na stolčiću. Koji u bolnici postoji ali se ne koristi.
    Ja uopće ne govorim o bakterijama (premda znam i za slučaj kad je dijete pokupilo bakteriju u bolnici, pa se svašta na to nadovezalo, ali ajde, uzet ću to kao mali postotak rizika koji je svuda prisutan)
    OK, zna li netko u kojem postotku nalijeganje na trbuh završava lomljenjem kljucne kosti djeteta i ozljedama majke? Mislim da su u raspravi ti brojevi vrlo bitni.
    Znaci ili je postotak velik pa je onda to katastrofa, ili je postotak zanemariv pa je onda to plašenje budućih rodilja. Isto kao sto ti u bolnici moze lampa pasti na glavu, a doma ne jer ih doma nemaš.

Znači, vrlo je bitno znati statistiku u ovom slučaju.
    Kao što je zagovornicama PKK-a vrlo važan statistički podatak da zapravo jako malen broj poroda kod kuce završi komplikacijama.
    I super, ali argumentiranu raspravu i stav da je bolnica opasna treba potkrijepiti podatkom koliko opasna?
    Pomikaki, ako ti ne znas, voljela bih da se javi netko tko zna.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anamorci, bakterije su tu jos najmanji problem.

procitaj pliz rodinu brosuru o porodu, nalazi se na portlu, tamo su nabrajane mnoge opasnosti poroda u bolnici, trenutno mi se ne da i nemam dovoljno vremena da elaboriram sve moguce komplikacije koje mogu nastati iskljucivo zbog toga sto radjas u bolnici.

cvijeta73, sto se tice onoga da je bolje biti u bolnici ako nastane komplikacija... ne slazem se s tim, generalno, ali prije svega treba vidjeti o kojim komplikacijama uopce govorimo?

opcenito volimo pricati o 'hitnim situacijama', 'komplikacijama', 'opasnostima'... ajmo konkretno, moze? tako je puno lakse davati argumente.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Upravo suprotno, zelim reci ako se porod kod kuce dozvoli, mora biti dozvoljen svima i mora biti siguran za sve.

Znači za njih, tko im je kriv sto nemaju sreće s adresom... Ako im je bolje da rađaju u bolnici, onda ipak priznaješ postojanje rizika kod kuce, ako hitna nije blizu.

Eto napokon se slažemo, postoji rizik poroda kod kuce, samo mi se čini da se to nekako često zaboravi spomenuti u raspravi o porodu kod kuce.
    Porod kod kuće nikad neće biti jednako siguran za sve.
    Netko ima rizičnu trudnoću, netko stanuje na otoku i nema šanse za hitni carski (rađalo se doma ili u bolnici).
    Draga Anamorci, rizik poroda postoji, gdje god se on događao i svi o tome govorimo.

To što ti govoriš zvuči kao da kažeš - ima ljudi s kraćom nogom, i zato svi moramo šepati. Ja ne vidim razloga da se rađa na način kako sam ja rodila. Tko je zdrav neka rodi prirodno, kući ili u bolnici, kako se već osjeća sigurnije. A tko ima komplikacije bolje je da ide na carski.

Problem je što ta sasvim logična ideja nikako da sjedne nekim stručnjacima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

OK, zna li netko u kojem postotku nalijeganje na trbuh završava lomljenjem kljucne kosti djeteta i ozljedama majke?
    Lomljenje ključne kosti događa se relativno rijetko, srećom, ali majka je redovito ozlijeđena. Te se ozljede smatraju normalnima za porod, naravno. Nakon toga jedva hodaš mjesec-dva (moj slučaj).

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

OK, zna li netko u kojem postotku nalijeganje na trbuh završava lomljenjem kljucne kosti djeteta i ozljedama majke? Mislim da su u raspravi ti brojevi vrlo bitni.
    Znaci ili je postotak velik pa je onda to katastrofa, ili je postotak zanemariv pa je onda to plašenje budućih rodilja. Isto kao sto ti u bolnici moze lampa pasti na glavu, a doma ne jer ih doma nemaš.
    definitivno je veci nego da i lampa padne na glavu. ne znam tocan postotak, ali ocito je dovoljno velik da ga ginekolozi (sluzbena tijela, udruge ginekologa i opstreticara u svijetu) sluzbeno ne preporucuju osim uznimno hitnim situacijama - u nekim nasim rodilistima je to uobicajena stvar koju prakticki svaka rodilja dobije. iako se zna da je opasan, i nitko nece na otpusnom pismu napisati da je to ucinjeno - sto je vrlo indikativno - ali skracuje porod, u kombinaciji s epiziotomijom, naravno.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa evo, pomikaki je odgovorila - gotovo sigurno dolazi do ozljeda majke, jer nema sanse da medjica ( i rodnica, ponekad i cerviks) ostane cijela nakon takvog nasilnog izgona. a kakve to posljedice ima na djetetov mozak, sumnjam da ima puno statistika, jer se to otkrije tek kasnije, a tad proso voz...

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mondu prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti, ali moram, tebi su bolnice općenito 'opasne' i nesigurne ili samo rodilišta ?
    Ne odgovaram u ime Felix, ali htjela bih napisati da bolnice kao takve nisu opasne, kada smo bolesni, ozlijedeni, kada nam je bolnicka pomoc itekako nuzna i potrebna ... problem je sto ulaskom u rodiliste postajemo pacijentice, a zdrave smo i naravno to vrlo cesto povlaci za sobom situaciju da nas vodenim porodom zele izlijeciti od 'bolesti' zvane trudnoca. A sad vec i vrapci na grani znaju da jedna intervencija vodi u drugu i pokrece jedan vrlo cesto nezaustavljivi kotac. U tom smislu rodiliste je manje siguran okolis za normalan zavrsetak trudnoce, kada ne iziskuje intervencije, odnosno kada se radi o normalnoj trudnoci i uobicajenom porodu u termini. Ne bih izjednacavala uloge bolnica i rodilista.

Ne bih da me se krivo shvati, ne zagovaram iskljucivo i jedino porod kod kuce, podrzavam pravo na izbor mjesta i nacina poroda za svaku zenu ponaosob, ali razumijem osjecaj manje sigurnosti u rodilistima jednako kao sto razumijem osjecaj manje sigurnosti u neinterventni porod.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    BOZZ, u sad-u su porodi u bolnicama u pravilu vrlo, vrlo medikalizirani. koliko se sjecam, stopa dripa i indukcija je jako visoka, 70% zena uzima epiduralnu, postotak carskih rapidno raste, sve u svemu, sansa da u bolnici dobijes prirodan porod je izrazito niska. inace imaju jednu od najvisih, ili cak najvisu (mislim da je najvisa ali nisam 100%), stopu smrtnosti rodilja i djece u razvijenom svijetu.
    Apropos poroda u SAD, pricala sam neki dan s frendicom koja je nedavno rodila, drugi put carski pa mi je osvijetlilo malo zasto je u americi tolika stopa tehnologije u poroda. Naime, kako je cijeli zdravstveni sustav baziran na sustavu privatnog zdravstvenog osiguranja, a i malpractice (kak se to veli na hrvatskom?) osiguranja, lijecnici u velikom broju nemaju drugog izbora nego ici po procedurama koje su propisane u svrhu najmanje mogucnosti tuzbe, u svjetlu u kojem zivimo - a to je stav da ako nesto nisi poduzeo, a ishod je los, da si kriv sto to nisi poduzeo.

Prijateljica mi je rekla da je prakticki nemoguce dobiti VBAC jer doktori moraju imat debelu kozu da bi se oduprli pritisku na njih od strane sistema po tom pitanju. To vjerojatno igra dodatnu ulogu u broju VBAC-a.
    Posljednje uređivanje od Ancica : 13.10.2010. at 14:44

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I super, ali argumentiranu raspravu i stav da je bolnica opasna treba potkrijepiti podatkom koliko opasna?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zeznula sam post...

ja sam u petrovoj, nakon potpuno uredne trudnoce i pocetnog tijeka poroda dobila kompletan koktel - brijanje, klistir, drip, epiziotomija, nalijeganje na trbuh. Porod je bio brzinski (uz sve te zahvate), u to doba ja zadovoljna - ne mogu sjediti cijela dva tjedna, 10 dana ostala u bolncii radi neke sitne temp. za koju nikada nisu skuzili od cega je. Ali, dobro, bitno da je dijete OK.

I onda, nakon dvije godine - djetetu dijagnosticirana razvojna epilepsija. Pita neurologica kako je bilo na porodu - reko sve super, b.o. Pita ona nesto, pa izmedju ostaloga i - jeste li dobili drip. Da. Pa, kako j ebilo super, to vise nije normalan porod vec ubrzan i sigurno nepovoljan za dijete !??! Jako sam bila ljuta, "Govorite li vi to meni da je postupak koji se radi rutinski, za kojeg nema nikakvog valjanog razloga mogao izazvati ovakve posljedice?!!?" Naravno da nisam dobila direktan odgovor i da zapravo ne znamo sto je uzrokovalo epilepsiju kod mog djeteta ali nije dok. to pitala bez veze...

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ja to više onako logikom, al felix me tjera da proučavam komlikacije na porodu

evo jedan citat:

According to a study in the United Kingdom, approximately 40% of first time moms and 10% of women who have previously given birth are transferred to the hospital for delivery. The following are some of the reasons women are transferred:

Mom decides to go because she feels exhausted and does not want to continue
    Premature rupture of membranes
    High blood pressure
    No progress
    Fetal distress
    Cord prolapse
    Hemorrhage

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Bubice, nadam se da će razvojna epilepsija proći....

Kao što kažeš, teško je svesti uzročno-posljedičnu vezu, a često se pitanja specijalista vraćaju na način poroda, čak i način začeća, dojenje-nedojenje, sve okolnosti djetetovog dolaska na svijet, rasta i razvoja....

Pokušavaju dobiti maksimalno konteksta za razriješit neka pitanja koja su teška za razriješiti u dječjoj dobi, pa i u starijoj dobi - što je uzrokovalo neku bolest.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja volim brojeve, rasvjetljavaju mi stvari.
    Znaci, sigurna sam da je netko ovdje jako dobro upucen u problematiku, pa molim odgovor:
    1. Koliki postotak inace neriskantnih trudnoca se zakomplicira na samom porodu? Pritom mislim da trudnoce koje do samog poroda nisu bile rizicne i sve je bilo ok. Dakle, rizicne trudnoce tu odmah iskljucujem.
    2. Za te inace neriskantne trudnoce koje se zakompliciraju na samom porodu, koji su razlozi komplikacija?

Prekompleksna pitanja postavljaš.. nitko od nas tu nije istraživač (znanstvenik) na ovu temu. A apropo toga zašto se stvari mogu zakomplicirati zato što si u bolnici , toplo preporučam da pogledaš film "business of being born", evo link. Nakon gledanja filma će ti puno toga postati jasnije i vjerujem da će ti biti lakše pratiti ovu raspravu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prosla je kuzim ja i sto ona mora sve pitati kada uzima anamnezu, ali, vjeruj mi, ginekolozi i neurolozi ne razgovaraju na isti nacin o dripu.
    Posljednje uređivanje od Bubica : 13.10.2010. at 15:12

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ginekolozi i neurolozi se vjerojatno imaju svoje nesuglasice, kao i drugi stručnjaci - fizijatri - obični pedijatri itd. Ništa da bi (ja osobno) jednoznačno zaključila u stilu "koji su u pravu". U biti, fali ta neka medicinska specijalnost - oberspezialist-sintetizator svih struka . To je valjda liječnik obiteljske medicine? Puno puta se, primjerice, ginekolog i neki drugi specijalist gledaju preko puškometa (jedan preporuči carski, drugi gleda med. indikacije - pa ako ih nema... tko sječe dilemu). I tako... To je jedan širi problem medicine...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja to više onako logikom, al felix me tjera da proučavam komlikacije na porodu

evo jedan citat:
    neka, neka, nikom nije skodilo malo surfanja po netu

ovo su vec konkretne stvari.

za ove:

Mom decides to go because she feels exhausted and does not want to continue
    High blood pressure
    No progress

ne vidim u cemu je opasnost i hitnost za ove tri situacije? vidis da ne ide, da ne mozes vise, ne osjecas se dobro - hop, auto, bolnica, pa makar bila na 40 min voznje, nije to sad neka drasticna situacija nit ce u bolnici odmah trcati nesto raditi.

a za ove:

Fetal distress - u nemedikaliziranom porodu ne dolazi do toga bas samo tako. babica slusa otkucaje i ako se desi da beba nije bas dobro, ide se u bolnicu. u pkk nema dripa koji uzrokuje hitne fetal distress situacije.

Cord prolapse - sansa za prolaps u porodu je tu negdje kao i obicnoj trudnici u obicnoj trudnoci (koja recimo planira roditi u bolnici)... sansa za to postoji, i minimalna je i kazem, moze se desiti i bez pocetka trudova. s druge strane, kod prokidanja vodenjaka u ranoj fazi poroda, dok je glava djeteta neangazirana i postoji prazan prostor izmedju glave i cerviksa - e, tu rizik postoji (eto za anamorci jos jedan rizik bolnickih intervencija). babice za porod kod kuce jako rijetko rade amniotomiju, a ako rade, to je pred kraj, kad je glavica toliko nalegla na cerviks da vise nista ne moze ispasti van.

Premature rupture of membranes - ne kuzim, kako prerano pucanje? premature - jel se to odnosi na to da trudnica jos nije usla u termin? to ne spada u pkk, to se moze desiti svakoj trudnici, naravno da neces radjati doma ako nisi usla u termin.

Hemorrhage - odent kaze da je vjerojatnost hemoragije ne minimalna, nego prakticki nula ako je zena u jako zagrijanoj prostoriji (jesu li to nase bolnice? nisu. pitaj me koliko je stupnjeva bilo u mojoj dnevnoj sobi.) i ako se ne cupa pupkovina i posteljica van na silu (koliko cesto se to radi u bolnicama? precesto), a o podvezivanju pupkovine tek nakon sto se posteljica rodila da i ne pricam. ako se to ipak desi u kucnom porodu, svaka osposobljena babica ima uz sebe injekciju oksitocina za ovakve slucajeve.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ok, slazem se. Sve bi to drzalo vodi da porodnicari daju drip nakon procjene i u situacioji kada procijene da je isto medicinski opravdano. problem je sto se to kod nas radi rutinski, bez ikakve trijaže, ičega!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čitam i čitam i baš nitko, baš nigdje ne spominje utjecaj tate na mjesto rađanja i njegovog djeteta. Dijete je zajedničko, zar ne bi trebala i odluka biti zajednička? I prihvaćanje rizika.

Toliko vas piše o lošem odnosu liječnika i babica, o kompletu intervencija, o ozlijeđivanju žene na porodu(?!)... Onda ja mora da sam rađala u nekom paralelnom svemiru, jer su prema meni bili pristojni, suosjećajni, nasmijani i stvarno bez odnosa nadmoćnoga.
    A dovoljno sam puta rađala da bih mogla reći. Puštali su me na miru kad su vidjeli da ja to želim, ali i obilazili da ne mislim da sam sama. No, ni ja nisam izoljevala kao primadona. Došla sam tamo jer sam htjela, moram roditi, mora boljeti ( mene baš i nije previše), moram slušati svoje tijelo. A mislim da to i liječnici slušaju. Meni jesu.
    Kako li je njima? U svakom drugom slučaju imaju jedan život o kome brinu, samo na porodu su dva, dupla odgovornost. I zašto bi itko pomislio da ne brinu?

Felix, ti mora da si jako hrabra osoba. Roditi danas, kod nas, doma, je hrabrije nego bungee jumping, nego lov na lavove, nego uspon na Mt Everest. Ja ne bih.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Beti, ti si imala jako tešku povijest bolesti i više neuspješnih trudnoća iza sebe zato su bili suosjećajni... ako si normalna rodilja to malo drugačije izgleda (koliko moje iskustvo, i iskustvo drugih žena koje sam čula, govori)

O tatama je na puno mjesta bilo riječi, i za mene kućni porod ne može uspijeti ako mm na to ne pristane.

A ja bih voljela još koji put roditi, pa čak i ako to mora biti u bolnici, ali radije bih učinila sve tri strašne stvari koje navodiš, premda to zapravo uopće ne želim. Ako se ovo može razumjeti

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

A ono što mene zbilja živcira, najviše od svega, je spoznaja o svim tim pomagalima (stolčićima, kadama) za prirodni porod koja se nabavljaju za rodilišta a zatim ne koriste.
    Može li mi netko od zagovornika bolničkog poroda reći, po vašem mišljenju, zašto je tako?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Beti, ti si imala jako tešku povijest bolesti i više neuspješnih trudnoća iza sebe zato su bili suosjećajni... ako si normalna rodilja to malo drugačije izgleda (koliko moje iskustvo, i iskustvo drugih žena koje sam čula, govori)

O tatama je na puno mjesta bilo riječi, i za mene kućni porod ne može uspijeti ako mm na to ne pristane.

A ja bih voljela još koji put roditi, pa čak i ako to mora biti u bolnici, ali radije bih učinila sve tri strašne stvari koje navodiš, premda to zapravo uopće ne želim. Ako se ovo može razumjeti
    Ne bih rekla. Ja sam rađala teško bolesno dijete i samnom su bili sve samo ne puni razumjevanja i empatije. Istina , pristali su na neke od mojih vrlo razumnih zahtjeva, ali samo isključivo zato jel sam se za njih mučno borila u trudovima , polugola na propuhu bez gaća i luda od straha što dijete čeka nakon što se rodi.
    Ali ja sam zapravo prilično dobro prošla kada čujem kako su prošle majke koje su bile u istoj situaciji ( kada su im u trudnoći dijagnosticirali bolest bebe). Eto ja sam bar uspjela imati kontakt koža na kožu prije nego su dijete odvezi na Rebro. Ostale su vidjele djecu samo u prolazu.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Bubica prvotno napisa Vidi poruku
    [INDENT]I onda, nakon dvije godine - djetetu dijagnosticirana razvojna epilepsija. Pita neurologica kako je bilo na porodu - reko sve super, b.o. Pita ona nesto, pa izmedju ostaloga i - jeste li dobili drip. Da. Pa, kako j ebilo super, to vise nije normalan porod vec ubrzan i sigurno nepovoljan za dijete !??! Jako sam bila ljuta, "Govorite li vi to meni da je postupak koji se radi rutinski, za kojeg nema nikakvog valjanog razloga mogao izazvati ovakve posljedice?!!?" Naravno da nisam dobila direktan odgovor i da zapravo ne znamo sto je uzrokovalo epilepsiju kod mog djeteta ali nije dok. to pitala bez veze...
    Ovakav smo i mi razgovor vodili na Rebru prije nekoliko tjedana.
    Ostavlja gorak okus u ustima, posebno zato jer sam se ja ubila pregovarajuci oko nacina mog poroda, mozda me nisu silovali fizicki jer se nisam dala pregledavati vaginalno uopce, ali su me silovali verbalno i psihicki.

Moj porod je jedna klasicna prica hrvatski rodilista, a jos sam kao bila u rodilistu koje nije naomrazenije nego upravo suprotno ... hospitalizirali su me zbog povisenog secera koji to na kraju nije bio, spontano mi je pukao vodenjak tu noc na sred hodnika patologije, strpali su me u predradaonu i ujutro je pocela tortura jer moji trudovi nisu bili u satnici iz tablica, iako je sve sa bebom bilo u apsolutnom redu. Scenarij koji je uslijedio ne bih pozeljela ni najgorem neprijatelju, nema tko me nije dosao nagovarati na intervencije, valjda samo cistacicu nisu poslali da me urazumi ... razlog za intervenciju je bio samo taj sto je od puknuca vodenjaka proslo 12 sati, a ja jos nisam rodila. Naravno da u tom okruzenju nisam mogla dobiti kvalitetne i uskladene trudove jer svaki moj pokusaj da dobijem mir je bio nemoguca misija ... nakon gotovo 8 sati tog verbalnog silovanja sam pustila da mi rade sto hoce, nisam vise imala snage za nista, i slijedio je gel, pa drip malo pa nakon 5 minuta puno vise, trudovi jedan na drugi, naljeganje na trbuh ... jedino sto sam izbjegla je bila epiziotomija, ali zbog naljeganja sam dobila tri unutarnja sava i pucanje pupcane i nakon toga naravno odstranjivanje posteljice pod anestezijom, i beba je dobila agpar 10/10, a bila je uspavana i tako nekako premirna ... a samo sam htjela da me ostave malo na miru.

Nisam trudna i ne znam kada cu ponovo biti, zamrzila sam prisni fizicki kontakt od kad sam rodila, netko ce reci da sam razmazena jednako kako mi je to rekla specijalizantica kada sam joj odbrusila da ne zelim da me dira zato jer mi se nasmijala u lice kad sam na kraju pristala na drip, rekla je 'Aha ipak ste pristali na kraju.' valjda je to smatrala svojom malom pobjedom ... to je tocno, pobijedio me sistem. I zato ne zelim da me taj sistem drugi put vidi, ne zelim se u trudovima o nicemu razgovarati, ne zelim biti aktivistica na svom vlastitom porodu, pa makar do kraja zivota bila deklarirana kao 'razmazena'.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Može li mi netko od zagovornika bolničkog poroda reći, po vašem mišljenju, zašto je tako?
    Ista stvar kao i rooming in za carice - sofisticirana stvar pokušava se implementirat, bez prijelaznog razdoblja, u nesofisticirani i preopterećeni sustav, jer... ne znam zašto... zbog tih titula ili jer to tržište traži?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vidim da raznorazne strane optužuju jedne druge za razmaženost i baš mi je žao zbog toga. Meni je grozno bilo čitati one od fellow-forumašica tipa nije ti rodilište hotel i ne ideš spavat itd. (kao komentare tj. kritike rooming ina, koje je definitivno drugačije ako ostaješ 3, ili 5-8-10 dana, što se događa caricama). Kao i to da se neko ne može načudit kriteriju izboru rodilišta zbog dr-ova, a ne odjela babinjača.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Čitam temu od početka i apsolutno se slažem s time da bi žena koja ima normalnu niskorizičnu trudnoću trebala imati slobodno pravo izbora gdje će roditi.
    Moj izbor je bio (i bit će) bolnica. Zašto?
    Prije svega zbog iznimne ljubaznosti babice, ginekologice a i ostalog osoblja. Babica je bila uz mene, pustila me na miru kad sam htjela, šalila se samnom, čak se nasmijala i vrlo rado prihvatila kad sam je zamolila "Da me malo drži za ruku"
    Inače imala sam potpuno prirodan i iznimnom brz (35min) porod. Bez dripa, bez epiziotomije, bez apsolutno ikakvih medikamenata i "pomoći" Moram napomenuti da sam im kad sam ušla u rađaonu naglasila baš to, da ukoliko sve bude išlo "prema planu" zbilja ne želim nikakve intervencije sa čime su se i ginekologica i babica apsolutno složile, dapače i pohvalile moju odluku!

P.S. govorim o Riječkom rodilištu.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Neznam koliko to ima veze, ali "potrefilo" mi se da mi je babica bila sestra Lela koja inače radi porode u vodi pa možda i to ima veze s time da me još dodatno tokom poroda ohrabrivala i hvalila što sam se odlučila za prirodan porod.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

srecice, grozno

isuse, nemrem vjerovat kak sam ja kod mondu ispala neka nabrijana autoritetkinja koja zna kak se ko osjeca nakon poroda

znam price zena s kojima sam razgovarala. ne kuzim. ja sam se osjecala bolje nego ikad. cak i za moje samopouzdanje (izmedu ostalog) je to bila doza kakvu mi nista prije ni poslije toga nije dalo. a ne znam puno njih koje su se osjecale tako dobro. znam ih puno vise koje su se osjecale u stilu ajde, proslo je i to. a meni se cini da porod moze biti vise od toga. zao mi je ako ovo nekome zvuci prepotentno-patronizirajuce-napuhano, nije mi namjera.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

aha, da ne spominjem kako mi se i danas cini da f. ima neke posljedice od forsiranog-8-sati-na-dripu poroda. u zadnje vrijeme razmisljam da ga odvedem na uzv mozga, bas sam nekako zabrinuta. stvarno, tko zna sta sve te intervencije mogu napraviti bebi. jel ja mogu biti apsolutno, bez svake sumnje sigurna da nasilan porod nije ostavio nekakvog traga na njegovom mozgu?

Stranica 6 od 34 PrviPrvi ... 4567816 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •