Stranica 7 od 34 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 301 do 350 od 1658

Tema: Opasnosti poroda kod kuće

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

možda sam ja vama dosadna sa svojim primjerima, ali ja ih zaista nemam razloga izmišljati. to je jednostavno tema koja me izuzetno interesira, pa je pratim...upijam i priče jednostavno ne mogu zaboraviti. eto...

prije sam navela, da je ono što mene izuzetno nervira je činjenica što u bolnici ovisiš o timu na koji ćeš naletiti. što bi značilo da porod u našem rodilištu može biti super, ako imaš sreće, ako nemaš onda nemaš. tako da Beti i BebaBeba ja vjerujem da je vama bilo super i meni je izuzetno drago radi toga. ali žene kojima je bilo super u mojoj okolini su u manjini.
    i to kako god okreneš, odnosno s koje god strane promatraš uvijek rodilje ispadnu nekako skroz razmažene.
    ako žele prirodan porod onda su skroz na krivom mjestu, strašno podcjenjivanje i velika bespotrebna borba koja ni jednoj rodilji ne treba. u tim si trenucima definirana ko neka friknuta baba koja se došla mješati u njihovu specijalnost.
    ako žele bezbolan porod onda su definitivno razmažene. ako su još pritom preglasne...onda dobiju koju sočnu....nisi se trebala j.... ako sada ne možeš roditi.

ako dođu sa uputnicom drugog ginekologa za carski...uuuuuu tragedije...onda slijedi ona tortura koju sam navela prije....

ne vidim zašto netko misli da je ovo karikiran prikaz naše bolnice. ili da ovo iznosim radi zastrašivanja. tragedija je što su to činjenice. i zaista je vrijeme da se neke stvari promijene.

i ponavljam, nisu svi doktori isti...svaka čast pojedincima. ali ovima ostalima nije mjesto u rađaoni...koja dok ovo čitam više sliči na neki logor čovječe.

i eto, ja jesam zagovornik prirodnog poroda. i da se naša bolnica nije izreklamirala kao prijateljski nastrojena prema prirodnom porodu ne bi ušla u moj izbor. išla bi roditi negdje drugdje. pa nisam osuđena na tu jednu jedinu. nego je činjenica da lažu i varaju, a zašto, nemam pojma. tako su mi i oduzeli pravo na izbor. i kod mene je pomikaki u pitanju stolica koju dotični doktor ne želi u svojoj smjeni.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Blackberry ja sam itekako svjesna toga da sam u manjini i potpisujem tvoj post potpuno pošto je jedna cura koja je rodila kad i ja i bila samnom u sobi imala upravo takvo loše iskustvo!

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    aha, da ne spominjem kako mi se i danas cini da f. ima neke posljedice od forsiranog-8-sati-na-dripu poroda. u zadnje vrijeme razmisljam da ga odvedem na uzv mozga, bas sam nekako zabrinuta. stvarno, tko zna sta sve te intervencije mogu napraviti bebi. jel ja mogu biti apsolutno, bez svake sumnje sigurna da nasilan porod nije ostavio nekakvog traga na njegovom mozgu?
    mikka, ne znam zašto si zabrinuta, možda griješim, možeš mi slobodno reći da sam bezobrazna i neću se naljutiti, ali jel možeš zamisliti hipotetsku situaciju da je tvoja K rođena kojim slučajem nakon 8 sati dripa, ja mislim da bi za njeno cendranje, vikanje, histerije i tantrume, bar djelomično bio kriv manjak prirodnog oksitocina, forsirani, nasilan porod itd.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    i kako da se žena osjeća sigurno, ozbiljno pitam cvijeta?
    kad je riječ o porodu to je valjda strašno vezano za to kakva si osoba, što očekuješ od poroda itd. vezano je i uz iskustva, odnosno ja bih više rekla - percepciju iskustva.
    nekome je pregled doktora za vrijeme poroda - silovanje, meni je pregled, da li sve ide kako treba.
    i tako.

ja sam se osjećala sigurno u bolnici. mene umiruje činjenica da su ljudi u bijelom tu negdje
    istina, nisam očekivala ni buđenje, ni orgazmički porod, ni preporod. očekivala sam jedino - dijete

nisam taj tip od poroda valjda. kao niti od trudnoće.
    od djece - jesam.
    a bože moj, različiti smo. ja ne volim da me boli. kad čitam ove vaše priče kućnih/bolničkih poroda, mene sve one uznemiruju. koliko god rodilje bile smirene. sad će trud, pa si sam pa te boli jako, pa peče, pa krv pa opet boli pa jako boli pa izgon, pa glavica pa opet boli pa - ufff.
    ne mogu zamislit uopće da idem pisati priču o porodu. ili priču o trudnoći. npr.
    znam da je to veliki događaj u životu žene, rođenje djeteta, ali kad je to dijete takvo čudo, ja ne mogu uopće vidjeti važnost poroda. hm, glupo zvuči, ali nadam se da me razumijete.
    vjerojatno - ne, jer je to dijametralno suprotno priči o ženskoj snazi itd, ali - tako je kako je. već sam tri godine na ovom forumu i svašta sam o toj temi pročitala, al me nije uspjela zainteresirati u smislu te snage i vjere u tijelo itd.

možda bih da rađam treće dijete odbila neke intervencije, možda ne bih - jednostavno, nije mi to toliko važno. brijanje, klistir, pa čak i epiziotomija, ništa to nisam nešto pamtila pretjerano.
    pamtila sam zadnje trudove (uffff), izgon koji mi je ostao u lijepom sjećanju i predivne prve trenutke s bebom.

drugi porod je bio s epiduralnom pa neću previše o tome, razumijete me, valjda

e da, meni je npr. strašno bitan bio rooming-in, da sam cijelo vrijeme s bebom.
    oboje su bili 24/7 na cici da ne moram hodat jer su šavovi ipak zatezali, i to mi je predivno.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

jeste pročitale možda ove priče s poroda http://forum.roda.hr/threads/44068-D...ška-i-ženska

meni je jako interesantna jer su oba roditelja medicinske struke...i tako su fino objasnili neke stvari, koje ja ne bi znala objasniti. meni su baš snažne njihove priče.

i da Beti....zaboravila sam reći...ništa se u našem domu ne odlučuje bez dogovora. tako da je tata svakako uključen u odabir mjesta rođenja našeg djeteta.
    eeee...da njegovu stranu priče tek čujete...i njegov doživljaj...ha...ja sam ništa prema njemu.

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    neka, neka, nikom nije skodilo malo surfanja po netu

ovo su vec konkretne stvari.

za ove:

Mom decides to go because she feels exhausted and does not want to continue
    High blood pressure
    No progress

ne vidim u cemu je opasnost i hitnost za ove tri situacije?
    Ne znam za ove dvije stvari - iscrpljenost majke i kada porod ne napreduje, ali molim da mi se objasni sljedeće - kako visok tlak kod trudnice nije opasan i ne zahtijeva hitnu intervenciju?

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    kad je riječ o porodu to je valjda strašno vezano za to kakva si osoba, što očekuješ od poroda itd. vezano je i uz iskustva, odnosno ja bih više rekla - percepciju iskustva.
    nekome je pregled doktora za vrijeme poroda - silovanje, meni je pregled, da li sve ide kako treba.
    i tako.
    istina živa, ja sam očekivala puno. ali to je zaista strašno povezano s mojom nutrinom.
    nego, i ja sam u bolnicu otišla da bi se osjećala sigurno. i sve do sada nisam ni razmišljala o pregledima kao o nepotrebnima. ali, dugo sam rađala npr. kažu...12 h, svaka 2 sata me pregledavao doktor...
    u 11 onaj koji me i zaprimio....al sam se naplakala nakon njegovog pregleda. ja sam se osjećala kao da me silovao. znači, pregled u trudu. ali, mislila sam tako to mora, sve su žene rekle da to boli.
    u 13, drugi pregled..drugi doktor. em mi je rekao što mora..em mi je objasnio da će me najvjerovatnije boljeti...da skratim...pregled uopće nije bio bolan, i tek tada shvaćam kako niti onaj prvi nije morao biti bolan, nego je jednostavno bolestan doktor...koji te voli malo razdrmati da ti malo pokrene porod.
    ja bi samo voljela da se takvi manijaci maknu iz rađaona. ali, dok god je ženama normalno da ih se tako tretira...oni će nas i dalje maltretirati.

zaista cijenim sve što si napisala, i skroz poštujem tvoj izbor. nisam jedna od onih koja zagovaraju izričito i samo jednu opciju, samo mi se ne da konstantno boriti za neku svoju. a na kraju to tako uvijek ispadne. a dosadilo mi...

n.grace avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

cvijeto, posve te razumijem, potpuno isto razmišljamo.

Osoblje foruma srecica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mikka, ne znam zašto si zabrinuta, možda griješim, možeš mi slobodno reći da sam bezobrazna i neću se naljutiti, ali jel možeš zamisliti hipotetsku situaciju da je tvoja K rođena kojim slučajem nakon 8 sati dripa, ja mislim da bi za njeno cendranje, vikanje, histerije i tantrume, bar djelomično bio kriv manjak prirodnog oksitocina, forsirani, nasilan porod itd.
    O ovome zaista mozemo samo teoretizirati je ne postoje takva istrazivanja, odnosno postoje, ali u vecini slucajeva nisu povezana jer netko je ovdje vec spomenuo neurolozi npr. ne gledaju na drip jednako kao ginekolozi, ali niti ne prate vrlo cesto medusobna istrazivanja.
    Mozda ce se sad netko naljutiti sto opet spominjem Odenta, ali evo ovdje http://www.primalhealthresearch.com/ on prikuplja sva moguca istrazivanja i povezuje ih medusobno, odnosno kako neke stvari koje se dogadaju u trudnoci i u porodu itekako utjecu na neke stvari koje nam se dogadaju kasnije u zivotu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Ista stvar kao i rooming in za carice - sofisticirana stvar pokušava se implementirat, bez prijelaznog razdoblja, u nesofisticirani i preopterećeni sustav, jer... ne znam zašto... zbog tih titula ili jer to tržište traži?
    ina, ali ja govorim o stolčiću, to je običan stolčić s rupom, tu nije ništa sofisticirano pa imam osjećaj da bi trebalo biti jednostavnije nego forsirani porod (ok, nije da sam probala)

blekberi - rekla bih da govorimo o istom rodilištu

Ne bih rekla. Ja sam rađala teško bolesno dijete i samnom su bili sve samo ne puni razumjevanja i empatije. Istina , pristali su na neke od mojih vrlo razumnih zahtjeva, ali samo isključivo zato jel sam se za njih mučno borila u trudovima , polugola na propuhu bez gaća i luda od straha što dijete čeka nakon što se rodi.
    da, ali ti si imala zahtjeve, bili razumni ili ne čini mi se da ih većina smatra izvoljevanjem

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

i tako.

ja sam se osjećala sigurno u bolnici. mene umiruje činjenica da su ljudi u bijelom tu negdje
    istina, nisam očekivala ni buđenje, ni orgazmički porod, ni preporod. očekivala sam jedino - dijete
    Ovako točno i ja.

vjerojatno - ne, jer je to dijametralno suprotno priči o ženskoj snazi itd.
    Pogotovo se slažem s ovim dijelom. Čitajući neke postove/tekstove o Majci Prirodi i daru i orgazmičkom nečemu i duhovnom aspektu svega razmišljala sam kako su nam pogledi na život vrlo različiti, krećemo od posve različitih pretpostavki, očekivanja nam nisu ni blizu i sl., i čisto sumnjam da će nam se mišljenja ikada susresti u ovako specifičnom pitanju, kod kojeg stvarno ima mnogo dilema.

Naravno, kad je u pitanju sigurnost svi smo složni.
    Ali čim se krene korak dalje u "duhovno iskustvo" i "posebnu povezanost" i sl. mislim da tu gubimo jedni druge.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cvijeta, nisam ni ja nis ocekivala od poroda, osjecaj je dosao sam od sebe. i bio je dobar, cak stovise

sto se f. tice, ne znam kaj da ti velim, nekad mi je ful cudan, polu-izgubljen. ima blagih problema s govorom, cesto puta odluta u neki svoj svijet, ma da ne objasnjavam. k. koliko god bila urlatorica i ne znam sta sve ne je toliko lucidna, svjesna, nis joj ne promakne, bas se kuzi razlika izmedu njih dvoje. ona je za dobra 2 koplja mentalno naprednija od njega. jbg, mene to plasi.

ja ne razmisljam na "zenska snaga" nacin, gledam malo drugacije, prizemnije. ono sto me smetalo i sto me jos uvijek smeta je .. uh, bas kompleksno za objasniti u ovaj kasni sat , ali ima veze s patrijarhatom i drustvom koje je potpuno ustimano na muskarce, cak i u porodu, zene su samo kao potrosna roba. i to me smeta. zamisli samo kako bi porod izgledao da muskarci radaju, mislis da bi bilo maltretiranja, nalijeganja, epiziotomija.. mos mislit, hahaha

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa Vidi poruku
    .. uh, bas kompleksno za objasniti u ovaj kasni sat , ali ima veze s patrijarhatom i drustvom koje je potpuno ustimano na muskarce, cak i u porodu, zene su samo kao potrosna roba. i to me smeta. zamisli samo kako bi porod izgledao da muskarci radaju, mislis da bi bilo maltretiranja, nalijeganja, epiziotomija.. mos mislit, hahaha
    Da, kad se tako gleda, to je točno.

Imam bujnu maštu i mogu zamisliti kako bi bilo da muškarci rađaju-nemoguće. Oni tu snagu u svome tijelu ne bi mogli izdržati. Mogli bi jedino da imaju ženski mozak.
    Isto tako mogu zamisliti i da žene žele roditi doma , pa čak i da žele neasistirani porod. Jer to se može. Isto tako može se roba oprati na potoku, ali to više ne radimo, jer ne moramo.
    No, isto tako ima ljudi koji danas žele živjeti bez tehnologije, bez struje, bez tekuće vode. Meni to nije opcija, isto kao što mi nije bila opcija roditi sama.

Svatko od nas ima svoje mišljenje, ali mislim da ne treba vrijeđati druge koji misle drugačije. Ne mogu sad tražiti ime, ali forumašica kojoj se bljuje na postove, mogla je biti i malo kulturnija. Pa što ako je ovo kulturan forum. Po meni to je u redu, ima foruma koji su puno prizemniji ( biram riječi, iako sam htjela upotrijebiti drugu), na izbor.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kad smo kod to muškog sistema...meni je moj ginekolog sam rekao - da muškarci kojim slučajem rađaju, nikad ne bi rodili dva puta. ali, eto, valjda bolje znaju rađati teoretski, ne znam. i sad ponovo da naglasim..tu ne mislim na nikakve komplikacije i spašavanje žive glave.

Beti ja sam recimo totalno ovisna o tehnologiji ovoga stoljeća, i ne bi mogla živjeti bez struje vode i svih blagodati...ali, pomisao na život daleko od gužve na nekom zabačenom imanju gdje je sve smireno...to da. sa svom tehnologijom naravno. ja mislim da je glupo ne koristiti napredak današnjice, ali isto tako mislim da nije današnjica u svemu naprednija. to što smo se puno udaljili od nas samih i što si sve manje vjerujemo, jer nas konstantno nečim plaše, to mi se ne sviđa...

znam da neke od vas ne vole usporedbe sa životinjama, ali ja volim njihove instinkte...i što više vjerujem svojima nekako sam zadovoljnija.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

nisam taj tip od poroda valjda. kao niti od trudnoće.
    od djece - jesam.
    a bože moj, različiti smo. ja ne volim da me boli.

znam da je to veliki događaj u životu žene, rođenje djeteta, ali kad je to dijete takvo čudo, ja ne mogu uopće vidjeti važnost poroda. hm, glupo zvuči, ali nadam se da me razumijete.
    vjerojatno - ne, jer je to dijametralno suprotno priči o ženskoj snazi itd, ali - tako je kako je. već sam tri godine na ovom forumu i svašta sam o toj temi pročitala, al me nije uspjela zainteresirati u smislu te snage i vjere u tijelo itd.

možda bih da rađam treće dijete odbila neke intervencije, možda ne bih - jednostavno, nije mi to toliko važno. brijanje, klistir, pa čak i epiziotomija, ništa to nisam nešto pamtila pretjerano.
    pamtila sam zadnje trudove (uffff), izgon koji mi je ostao u lijepom sjećanju i predivne prve trenutke s bebom.

drugi porod je bio s epiduralnom pa neću previše o tome, razumijete me, valjda

e da, meni je npr. strašno bitan bio rooming-in, da sam cijelo vrijeme s bebom.
    oboje su bili 24/7 na cici da ne moram hodat jer su šavovi ipak zatezali, i to mi je predivno.
    vidiš...meni je sve to zajedno jako važno...od začetka pa nadalje. imam neka svoja vjerovanja...i neka ih.
    ono što je meni recimo jako bitno jest da svatko zna svoje recimo slabosti..i samim time, ako govorimo o nečem duhovnom, napravit će manje štete nego ako forsira nešto što nije za njega...ako se netko plaši boli, veća je trauma za dijete i mamu proživljavanje te boli, nego ne. koliko mama nabacuje na nos svojoj djeci porod. meni je to strašno. i mislim da to ostavlja posljedice. po meni je bitno da je majka što zadovoljnija porodom, kakav god on bio. a danas je to moguće, u biti.

a kad je o epiduralnoj riječ...ja sam se baš pripremala za moj prvi porod, pa sam i puno tih filmića pogledala...i mene epiduralna uplašila, vidiš. stvarno. meni je osobno nevjerojatna bila ta mogućnost da ništa ne osjetim. eto, koliko smo različiti. ja sam htjela osjetiti sve, bi rekao moj ginekolog...kad si bedasta

a koliko štete je meni nanio porod, kad je moja psiha, duhovnost...štogod u pitanju...evo, već se više od dvie godine pokušavam pomiriti s nekim stvarima...i možda mi je krenulo..tek sad...pa ne mislim da je to baš u redu..i da sam to saslužila.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

• UNASKED QUESTIONS ABOUT SYNTHETIC OXYTOCIN

A labouring woman was puzzled and even anxious when she received a drip of synthetic oxytocin, The midwife immediately reassured her that oxytocin is not like a drug: it is “natural”.

Perhaps this is why we ignore many questions regarding what is undoubtedly the most common medical intervention in childbirth on all five continents. Today, all over the world, most women giving birth vaginally get such a drip (called Syntocinon or Pitocin) including those with an eventual operative delivery by forceps or ventouse. Most women who undergo a caesarean section during labour have had such a drip before the decision to operate, and this drip is usually continued for some hours after the surgery. Even during and after a pre-labour c-section, synthetic oxytocin is included in many hospital protocols to facilitate uterine retraction. Furthermore, the rates of labour inductions are currently high, and induction almost always involves the use of synthetic oxytocin.

Preliminary questions
    This new situation raises important questions. We must first wonder why modern women need substitutes for the hormone that is naturally released by the posterior pituitary gland. Is it because their oxytocin system is disturbed? Is the capacity to effectively release oxytocin depleted from generation to generation, as a result of several aspects of modern life, particularly medicalised birth?

This is a vital question for the future of civilisation, since the oxytocin system is involved in sociability, capacity to love, and potential for aggression. Is it mostly cultural conditioning in a context of industrialised childbirth? In this latter case the current situation might be reversible. If it is simply a matter of environment at birth, we need to improve our understanding of the birth process. In fact, we must explore the possible contribution of multiple factors.

Other questions address the substances that might cross the placenta and reach the unborn baby. For example, the kind of fluid used to transport synthetic oxytocin. In earlier times, glucose drips were routine during labour. These infusions were not benign because simple sugar molecules rapidly cross the placenta while the mother’s insulin—released in response—fails to reach the fetal bloodstream.

There is thus a risk ofexcessive insulin production generated by the baby's pancreas in response to these circulating high blood sugar levels. Extensive research has confirmed the risks of neonatal hypoglycemia.(1 to 7) These studies led to the replacement of glucose drips during labour by other liquids, such as Ringer’s solution. The results of such studies also apply to labouring women without a drip of synthetic oxytocin if they are encouraged to consume sugar or soft drinks. This is not always understood by the natural childbirth groups. Furthermore, if labour progresses spontaneously, adrenaline type hormone levels are low, voluntary muscles are at rest, and these women don’t need added energy.8

Can synthetic oxytocin cross the placenta?
    When we finally acknowledge that all over the world most women receive synthetic oxytocin while giving birth, we can no longer deny problems arising from the possible transfer of oxytocin via the placenta. One can wonder why it remains an unexplored issue. The main reason, as we have suggested, might be that oxytocin is not considered a “real” medication because chemically the synthetic form is no different from the natural hormone: it is a simple molecule (a nonapeptide). However, the problem is not simple because the amount of oxytocin reaching the maternal blood stream via an intravenous drip is enormous compared with the amount of natural oxytocin the posterior pituitary gland can release. Furthermore, natural oxytocin is released through pulsations, while synthetic oxytocin is delivered continuously. Another reason for ignoring this issue might be the discovery of enzymes that metabolize oxytocin (oxytocinases) in the placenta. This finding might have led to a hasty, tacit conclusion that synthetic oxytocin does not reach the baby.

Until now, there has been only one serious article published on this subject.9 A team from Arkansas concluded that oxytocin crosses the placenta in both directions—after measuring concentrations of oxytocin in maternal blood, in the blood of the umbilical vein and umbilical arteries, and also after perfusions of placental cotyledons. More precisely, the permeability is higher in the maternal-to-fetal direction than in the reverse. Eighty percent of the blood reaching the fetus via the umbilical vein goes directly to the inferior vena cava via the ductus venosus, bypassing the liver, and therefore reaching the fetal brain immediately: it is all the more direct since the shunts (foramen ovale and ductus arteriosus) are not yet closed.

Since there is a high probability that a significant amount of synthetic oxytocin can reach the fetal brain, we must investigate the permeability of the so-called blood brain barrier at this phase of human development. This “barrier” implies a separation of circulating blood from cerebrospinal fluid in the central nervous system. It restricts the diffusion of microscopic particles, including bacteria, and molecules such as oxytocin. However, Australian researchers presented evidence that the developing brain is more permeable to small lipid-insoluble molecules and that specific mechanisms, such as those involved in transfer of amino acids, develop gradually as the brain grows.10

Furthermore, it appears that the permeability of the blood-brain barrier can increase under the influence of oxidative stress11,12,13, that commonly results when a synthetic oxytocin drip is administered during labor.14 Therefore, we have serious reasons to be concerned if we consider the widely-documented concept of “oxytocin-induced desensitization of oxytocin receptors”.15,16,17,18 It is probable that, at a quasi-global level, we routinely interfere with the development of the oxytocin system of human beings at a critical phase for gene-environment interaction. Within the framework of accepted scientific knowledge, we must acknowledge the important role of oxytocin, particularly in sociability, the capacity to love (of others and love of oneself) as well as the potential for aggression (aggression towards oneself and towards others).19

Interfering in normal reproductive physiology raises critical issues. For example: “Is there a link between the increased incidence of disorders associated with documented alterations of the oxytocin system (such as autism20,21 and anorexia nervosa22,23) and the widespread use of intravenous drips during labour?” “What will be the impact on the evolution of our civilizations?” We may even wonder if the widespread use of synthetic oxytocin can induce an unprecedented cultural revolution.
    Such questions should inspire a new generation of research.

Plastic related substances
    Of course, one cannot ignore the toxic effects of phtalates, which are added to plastics such as polyvinyl chloride (PVC) to increase their flexibility, transparency, and longevity. The National Institute of Environmental Health Sciences and the National Toxicology Program began studying phthalates following a discovery that blood stored in PVC plastic bags for transfusions contained significant concentrations of phthalates.24 The most common phthalate is di-ethylhexyl phthalate, or DEHP. In bags for intravenous drips and tubing, additives like DEHP can make up 40 or 50 percent of the product.

There are several reasons why this issue is critical. The first is that the effects of phtalates on intellectual development have already been demonstrated, in particular by an authoritative South Korean study.25 The authors found that high urinary concentrations of phthalate metabolites were associated with lower intellectual quotients (IQ) among 667 children at nine elementary schools. Another reason for serious concern is that today most women spend hours with an intravenous drip while giving birth. There is an accumulation of data confirming the transplacental transfer of phtalates among mammals in general26,27 and humans in particular.28 Most babies probably receive some amount of phtalates during the critical period surrounding birth. Is this amount negligible or dangerous? What are the possible long-term consequences?

It is essential to emphasize that these phtalates pass directly into the fetal bloodstream, with no possibility of degradation in the digestive tract. Very sensitive tests today can find a millionth of a gram, or even less, of certain substances in blood or urine. This measurement process is called biomonitoring.

In July 2006, an expert committee of the National Academy of Sciences (NAS) published the results of a comprehensive study of biomonitoring. The committee stated that, “In spite of its potential, tremendous challenges surround the use of biomonitoring, and our ability to generate biomonitoring data has exceeded our ability to interpret what the data mean to public health.”

Today, even the experts confess that they are in the dark.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

References
    1 - Mendiola J, Grylack LJ, Scanlon JW. Effects of intrapartum maternal glucose infusion on the normal fetus and newborn. Anesth Analg. 1982 Jan;61(1):32-5
    2 - Lucas A, Adrian TE, Aynsley-Green A, Bloom SR. Iatrogenic hyperinsulinism at birth. Lancet. 1980 Jan 19;1(8160):144-5.
    3 - Kenepp NB, Kumar S, Shelley WC, Stanley CA, Gabbe SG, Gutsche BB. Fetal and neonatal hazards of maternal hydration with 5% dextrose before caesarean section. 1982 May 22;1(8282):1150-2.
    4 - Carmen S. Neonatal hypoglycemia in response to maternal glucose infusion before delivery. J Obstet Gynecol Neonatal Nurs. 1986 Jul-Aug;15(4):319-23
    5 - Grylack LJ, Chu SS, Scanlon JW. Use of intravenous fluids before cesarean section: effects on perinatal glucose, insulin, and sodium homeostasis. Obstet Gynecol. 1984 May;63(5):654-8.
    6 - Kenepp NB, Shelley WC, Kumar S, Gutsche BB, Gabbe S, Delivoria-Papadopoulos M. Effects of newborn of hydration with glucose in patients undergoing caesarean section with regional anaesthesia. Lancet. 1980 Mar 22;1(8169):645.
    7 - Singhi S, Sharma S. Neonatal hypoglycemia following maternal glucose infusion prior to delivery. Indian J Pediatr. 1991 Jan-Feb;58(1):43-9.
    8 - Odent M. Laboring women are not marathon runners. Midwiferytoday
    9 - Malek A, Blann E, Mattison DR.Human placental transport of oxytocin. J Matern Fetal Med. 1996 Sep-Oct;5(5):245-55.
    10 - Saunders NR, Habgood MD, Dziegielewska KM. Barrier mechanisms in the brain, II. immature brain. Clin. Exp. Pharmacol. Physiol. 1999;26(2):8591
    11 - Noseworthy M, Bray T. Effect of oxidative stress on brain damage detected by MRI and in vivo 31P-NMR. Free Rad. Biol. Med. 1998;24:942951
    12 - Agnagnostakis D, Messaritakis J, Damianos D, Mandyla H. Blood-brain barrier permeability in healthy infected and stressed neonates. J. Pediatr. 1992;121:291294.
    13 - Noseworthy M, Bray T. Zinc deficiency execerbates loss in bloodbrain barrier integrity induced by hyperoxia measured by dynamic MRI. PSEBM. 2000;231:175182.
    14 - Schneid-Kofman N, Silberstein T, Saphier O, Shai I, Tavor D, Burg A. Labor augmentation with oxytocin decreases glutathione level. Obstet Gynecol Int. 2009;2009:807659. Epub 2009 Apr 16.
    15 - Robinson C, Schumann R, Zhang P, Young R. Oxytocin-induced desensitization of the oxytocin receptor. Am. J. Obstet. Gynaecol. 2003;188:497502.
    16- Gimpl G, Fahrenholz F. The oxytocin receptor system: structure, function and regulation. Physiol. Rev. 2001;81:642643.
    17 - Phaneuf S, Rodríguez Liñares B, TambyRaja RL, MacKenzie IZ, López Bernal A. Loss of myometrial oxytocin receptors during oxytocin-induced and oxytocin-augmented labour. J Reprod Fertil. 2000 Sep;120(1):91-7.
    18 - Phaneuf S, Asboth G, Carrasco M, Lineares B, Kimura T, Harris A, et al. Desensitization of oxytocin receptors in human myometrium. Hum. Reprod. Update. 1998;4:625633.
    19 - Odent M. The Scientification of Love. Free Association Books. London 1999.
    20 - Modahl C, Green L, et al. Plasma oxytocin levels in autistic children. Biol Psychiatry 1998; 43 (4): 270-7.
    21- Green L, Fein D, et al. Oxytocin and autistic disorder: alterations in peptides forms. Biol Psychiatry 2001; 50 (8): 609-13.
    22 - Demitrack MA, Lesem MD, Listwak SJ, et al. CSF oxytocin in anorexia.nervosa and bulimia nervosa: clinical and pathophysiologic considerations. Am J Psychiatry 1990 Jul;147(7):882-86
    23 Odent. Autism and anorexia nervosa: two facets of the same disease? Med Hypotheses 2010. doi:10.1016/j.mehy.2010.01.039
    24 - Baker RW. Diethylhexyl phthalate as a factor in blood transfusion and haemodialysis. Toxicology.1978 Apr;9(4):319-29.
    25 - Cho SC, Bhang SY, Hong YC, et al.. Relationship Between Environmental Phthalate Exposure and the Intelligence of School-Aged Children. Environ Health Perspect. 2010 Mar 1. [Epub ahead of print]
    26 - Saillenfait AM, Payan JP, Fabry JP, et al. Assessment of the developmental toxicity, metabolism, and placental transfer of Di-n-butyl phthalate administered to pregnant rats. Toxicol Sci. 1998 Oct;45(2):212-24.
    27- Kihlström I, Placental transfer of diethylhexyl phthalate in the guinea-pig placenta perfused in situ. Acta Pharmacol Toxicol (Copenh) 1983 Jul;53(1):23-7.
    28 - Mose T, Knudsen LE, Hedegaard M, et al. Transplacental Transfer of Monomethyl Phthalate and Mono(2-ethylhexyl) Phthalate in a Human Placenta Perfusion System.0. International Journal of Toxicology 2007; 26(3): 221-229

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ali Feliks, sve si kriterije i razloge navela ali , jedino od toga sto si rekla a da ja nisam dobila jest to da sam morala sjest u auto i odvesti se do bolnice udaljene nekoliko minuta....niko me ama bas nista iz znatizelje ili kurtoazije nije pitao, mogla sam ugasit svjetlo u sobi ( stovise, regulirat jacinu svjetla) , takodjer regulirat temperaturu sobe, dobis deka i jastuka koliko ti srce zeli, zauzet polozaj koji zelis itd.....
    Zao mi je Hr nema takva rodilista...ponavljam, besplatna kao Kanada.

Da ne spominjem da je beba bila samnom konstantno,da samo pozvonis da ti donesu sve sto ti je potrebno za sebe ili bebu ili trazis da ti je presvuku ili stave u krevet , pricuvaju dok se tusiras , ili jednostavo da ti namjeste jastuk....muz mogao doci u bilo koje doba dana ili noci k nama i biti koliko god zeli,mogao dobit svoj krevet itd....ajde trazi mane sad pa reci, doma je ipak najljepse hehehehe

Da barem Hrvatska ima takva rodilista.

Demi avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Doktori i med sestre ne samo da imaju znanje nego i ljudski pristup, skolovanje je totalno drugacije od naseg i nemoze neko da polaze ispite s 2 i tako se provlaci kroz studij pa da onda pametuje na radnom jestu.....nisam mogla doc k sebi kad sam iskusila taj njihov topli, ljudski pristup, bez nametljivosti...a sto je najbitnije da znaju sta rade....
    Aha, da, neka 2-3 mjeseca prije poroda se na kontroli dobije opsirni upitnik o zeljama vezanih uz porod tako da kad dodjes u bolnicu oni vec znaju sta zelis a sta ne i nemas potrebe to u trudovima tumaciti....npr da li zelis da pupkovina prvo odpusira, da li zelis da ti daju dijete kad prerezu pupkovinu ili dok jos pulsira ili.....ma nemozes si to zamisliti koliko je kanada ispred hr, ma kakva kuca za porode u austiji, opce nije za usporedit

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mikka, mislim da si... iskreno "zabrijala" . Jednoznačnu potvrdu da nešto nije utjecalo na nešto nećeš nikad dobiti. Evo, da si K. rodila na carski, ili, kao ja, nedojila, sad bi se pitala nije li manjak dojenja utjecao na žešći karakter (ona doktorica i onaj statement da su nedojeni skloniji kriminalu pa je Roda morala radit undo na njene medijske (prije)-i-stupe - iskreno, ne razumijem glave koje tako pojednostavljuju, i još kao neki doktori), i nije li uznemirena jer je nasilno izvađena itd. - elektivni carski, hladni, nije se čekalo trudove itd. A da ne govorim da se valjda moja mama pita je li ima bronhitis zato što je ko embrij bila zamrznuta... pa se valjda pothladila. Šala mala, da razbijem napetost (mislim, moja mama to biće stvarno misli, ali to je drugi par postola).

Pomikaki, u sustavu preopterećenosti kao kod naših rodilišta, di, primjerice, nestane tople vode ili padne prozor pa se ne može popravit ili roleta stoji padnuta od prošle godine, sve je presofisticirano. U sobe ne stanu 3 dječja krevetića i 3 kreveta za mame, i tacne još po krevetima za jest, a di stolići itd. U tom smislu presofisticirano, isto tako nije nikakav specijalni high tech da ti neko dođe pomoći , a ne da te upućuje na rodilju s krveta do, stila - eno, tu ti je druga rodilja, nek' pripazi na Vas i Vašu bebu dok idete na WC ili vam dođe posjeta.

Sustav je to nabavio, jer je "in", ali u biti, to ne može koristiti. To je standardna priča našeg zdravstva - kažu mi da KB Split godinama ima super sofisticiranu opremu za MPO, a nijedan postupak nisu u zadnjih 10 godina napravili...

Itd.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 14.10.2010. at 09:06

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Presofisticirano = presofisticirano je za mogućnosti organizacije tog sustava.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    u 11 onaj koji me i zaprimio....al sam se naplakala nakon njegovog pregleda. ja sam se osjećala kao da me silovao. znači, pregled u trudu. ali, mislila sam tako to mora, sve su žene rekle da to boli.
    je, bio je jedan takav napuhani koji je isto pokušao sa mnom, al mu nije uspjelo provesti naum do kraja. sjećam se kako smo se na kraju posvađali jer sam mu na kraju rekla da šta on zna koliko boli kad nikad nije osjetio trud. pa je zašutio i pričekao tih hebenih par minuta da prođe trud. srećom, brzo mu je bila gotova smjena pa se nisam morala više s napuhanim natezati.
    mm to priča sad u vidu anegdote, njegovu facu kad sam mu rekla da nikad nije rodio i da čeka.

hoću reći, u potpusnosti se slažem s tobom i svima koji kažu da se pristup mora mijenjati, pa da ne ovisiš o sreći kakav te dr ili babica potrefe. ovako kao u kanadi.

a što se tiče epiduralne, samo da ispravim netočni navod. nije istina da nisam ništa osjećala, ako je bol kod prvog poroda bila u rangu 10, onda je ovdje bila u rangu 4. eto, tako nekako otprilike.
    iako, da treće rađam, ne bih više s epiduralnom. kad sam rodila, sva sam se nekako us*ala da ću imati neke nuspojave, pa sam bila u panici dobrih par sati. kakva već jesam, morala me na odjel babinjača doći smirivati anesteziologica koja je bila sa mnom na porodu. ništa nije bilo na kraju, ali obzirom da je drugi porod trajao puuuno kraće nego prvi, valjda bi treći nekako izdurala. to samo hipotetski jer neće trećeg biti

MamaRibice avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svi se slazemo da smo razliciti i da od poroda imamo razlicita ocekivanja. Samim time bi nam trebale biti pruzene i razlicite opcije, zar ne?
    Vjerojatno se vecina ovdje i slaze da uvijek ima mjesta poboljsanju uvjeta radjanja. I da bi trebala postojati mogucnost izbora izmedju bolnice, kuce za porode, kucnog poroda.
    Uvijek postoje oni koji naginju jednoj ili drugoj strani, i medju zenama i medju strucnjacima. Ail to je u redu. To je idealno – ako imas mogucnost izbora J

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ma mene su svaka 2 sata pregledavali u trudu jer su mi objasnili da se to tako mora, da bi vidjeli kako se otvaram....eto...

a za epiduralnu...gledala sam par dokumentaraca snimljenih mislim i americi. izgledalo je totalno bezbolno. žena nije imala niti nagon na tiskanje, već su joj morali govoriti kada da tiska.

kod nas u rodilištu kažu da je praksa da ti nikad ne daju skroz da ništa ne osjetiš, da doziraju.

a isto tako, imam jednu, ja uvijek imama nekog ah...koja je još prije 10 tak godina išla radi epi roditi u zg jer je kod nas nije bilo. ona se panično bojala boli, i rekla je da ništa nije bolilo. na kraju ispada da je to sve relativno. a ma...a o nuspojavama vidiš, nisam ni čitala...valjda jer mi nije epi bila opcija...samo znam da kažu da nije bezazleno..

Demi...bez obzira na uvjete u rodilištima i kućama za porode, uvijek će biti žena koje će htjeti roditi kući..i ne vidim razloga zašto im se to ne bi omogućilo. i da...malo sam ljubomorna na vaše uvjete

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Pomikaki, u sustavu preopterećenosti kao kod naših rodilišta, di, primjerice, nestane tople vode ili padne prozor pa se ne može popravit ili roleta stoji padnuta od prošle godine, sve je presofisticirano. U sobe ne stanu 3 dječja krevetića i 3 kreveta za mame, i tacne još po krevetima za jest, a di stolići itd. U tom smislu presofisticirano, isto tako nije nikakav specijalni high tech da ti neko dođe pomoći , a ne da te upućuje na rodilju s krveta do, stila - eno, tu ti je druga rodilja, nek' pripazi na Vas i Vašu bebu dok idete na WC ili vam dođe posjeta.

Sustav je to nabavio, jer je "in", ali u biti, to ne može koristiti. To je standardna priča našeg zdravstva - kažu mi da KB Split godinama ima super sofisticiranu opremu za MPO, a nijedan postupak nisu u zadnjih 10 godina napravili...
    Itd.
    Pa ne znam, stvar je u tome da neki doktori i neke babice hoće koristiti stolčić a drugi ne. Ovisi u koju smjenu dođeš. Tako da za stolčić ima mjesta, boksovi su veliki. I on se može koristiti. Jedini uvjet je da rodilja ima pratnju na porodu (muža ili koga već) da joj pomogne fizički pridržati je u trenutku izgona. Ali dio osoblja će ti reću i času kad dođeš tamo u trudovima da ti ga neće dati (a ja ću se, u tom slučaju, radije okrenuti i otići doma ). Njima je lakše maltretirati rodilje nego promijeniti svoj uhodani sustav.

Kad kaže mikka da je tretman rodilja takav jer se radi o ženama a ne muškarcima, možda ima nešto u tome. Ali ja sam dobila dojam i da je to zato što je rodilja u tom trenutku zbilja nemoćna, i objektivno, jednostavno naporna (za nekog tko se s rodiljama bakće po cijeli dan i noć). Nećeš dobivati takav omalovažavjući tretman kad si recimo kod zubara, ali hoćeš recimo na onkologiji ili u staračkom domu, neovisno o spolu.
    A mislim da ipak ne bi trebala biti baš toliko nemoćna, samo da rađa u prirodnim uvjetima.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Svima nama je isti cilj, tu nema dileme. Samo da sam ja ONDA znala što danas znam o porodu, ne bih dopustila pola stvari koje su mi radili jer su time direktno ugrožavali sigurnost mog djeteta. Tada to nisam znala, tada sam mislila da je to ono što treba. Danas znam drugačije.

Da se ne bi takva priča ponovila, tj. da bi moje dijete imalo veću sigurnost kad bih drugi put rađala, ja bih zato odabrala najradije porod kod kuće jer ne želim uplitanja tehologije (ako to nije nužno) i time potencijalna kompliciranja i dovođenje u opasnost mene ili djeteta.

E sad, to što takva vrsta poroda uz to nerijetko donosi i taj kako bi ti rekla "orgazmički" dio i možda preporod... good for it. To je nerijetko "nuspojava" takvog neometanog poroda. No meni on kao takav nije svrha (kao što vjerujem niti mnogim curama ovdje koje bi rodile doma), poanta je neometan i siguran porod za dijete i za mene. A tu nuspojavu "preporoda" bih lako preživjela vjerujem

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    plus, jos vaznije, trenutnu prevladavajucu praksu rutinskog aktivnog vodjenja poroda u nasim rodilistima smatram opasnom i da, smatram da donosi nezanemarivi rizik u do tada normalan niskorizican porod.

takodjer sam uvjerena, iz svog iskustva kao doula, da su pojmovi 'prirodan porod' - onako kako ga ja vidim - i 'hrvatsko rodiliste', apsolutno nespojivi.
    Ja sam samo došla demantirati ovaj citat.

Ovo jednostavno nije istina.
    Aktivno vođenje poroda nije rutinska praksa, a prirodan porod bez intervencija je itekako moguć, a i poželjan u (nekim) rodilištima.

Pišem o svom iskustvu, dva puta sam imala prirodan porod u rodilištu, ali veseli me da sve češće čujem lijepe priče s poroda i od drugih rodilja u svojoj okolini, prijateljica, poznanica...

U raspravu ne ulazim, ne da mi se, ali na ovakve izjave jednostavno moram reagirati, vjera mi tako nalaže

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pčelice, tvoj pogled na "prirodan porod" i felixin vrlo lako moguće nisu isti.

Netko može smatrati prirodnim porodom to da nije dobio drip, epiziotomiju, epiduralnu itd. Znači ne korištenje tehnologije. Što stoji - to JE prirodan porod u potpunosti.

No ukoliko smo upoznati i s nekim drugim stvarima koje uvelike utječu na tijek poroda, onda taj "prirodan porod" može sa sobom nositi još neke dodatne stvari - kao npr da te nitko ne ometa, da si u zamračenoj prostoriji (ukoliko ti to paše), da si u mogućnosti pustiti si glazbu ili zvukove ili ništa od navedenog nego tišinu ako ti to odgovara, da ti nitko ne postavlja nepotrebna pitanja, da je toplo onoliko baš koliko tebi odgovara itd itd itd puno takvih nekih "sitnica".. Dakle ako je moja definicija "prirodnog poroda" takva, onda ga ja ne mogu dobiti baš u našim rodilištima.

Mislim da se o tome radi, o vrlo lako moguće različitoj definiciji prirodnog poroda

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Porod u mom rodilištu nije ništa drugo nego silovanje. Žao mi je što koristim tu riječ ali tako je, bar za mene (ja-poruka ). Oni ne misle ništa loše, rade svoj posao u groznim uvjetima i nije im lako.
    Mislim da je bilo kakva usporedba sa silovanjem, bez obzira na "ja-poruku", zbilja neumjesna, osim ako ne govoriš iz iskustva (iskreno se nadam da ne). Silovatelji, naime, misle loše, između ostalog.

Inače, razumijem o čemu govorite kada se zalažete za istinski prirodni porod.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da je bilo kakva usporedba sa silovanjem, bez obzira na "ja-poruku", zbilja neumjesna, osim ako ne govoriš iz iskustva (iskreno se nadam da ne). Silovatelji, naime, misle loše, između ostalog.

Inače, razumijem o čemu govorite kada se zalažete za istinski prirodni porod.
    Ja sam se tako osjećala. Neću u detalje jer mi se ne da. Jedina razlika od silovanja je da su oni također jedva čekali da sve bude gotovo.

E sad ni meni nije cilj orgazmički porod, i ako treba, za život svog djeteta pretrpila bih i to, ali i mom djetetu bi bilo bolje i ljepše da sam je rodila na neki humaniji način. Jednostavno, sve te muke bile su sasvim nepotrebne i donosile su dodatan rizik. Na mene su ostavile posljedice, na dijete, nadam se, nisu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Pcelica Mara prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo jednostavno nije istina.
    Aktivno vođenje poroda nije rutinska praksa, a prirodan porod bez intervencija je itekako moguć, a i poželjan u (nekim) rodilištima.

U kojim to? I, ako ima takvih, onda su oni iznimka a ne pravilo, dakle teza da se u RH porodi rutinski aktivno vode i dalje stoji.

Npr. u Rijeci se i dalje rutinski provodi brijanje i klistir, prokidanje vodenjaka. S tim famoznim prokidanjem vodenjaka smo muku mucili cijeli porod, vise puta su pregovaralisamnom o tome, i onda, u izgonu, kada ja vise nisam mogla reci nista suvislo - prokinuli ga u panici.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam se tako osjećala. Neću u detalje jer mi se ne da. Jedina razlika od silovanja je da su oni također jedva čekali da sve bude gotovo.
    Ali ti nisi doživjela pravo silovanje, dakle nisi pod prijetnjom smrću bila prisiljena na spolni odnos s drugom osobom. Postoje žene koje jesu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Edit, tj. dodatak:

Doživjela si grozan porod, i to je užasno samo po sebi. Nema potrebe za usporedbama ove vrste.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemojmo sada u detalje o silovanju. Nije potrebno. Žena se može osjećati "silovano" i na porodu, i tako se osjećala pomikaki. Nije na nama da sudimo kako se netko osjećao i kako se trebao osjećati u određenoj situaciji.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Danka - riječ mi se nikako ne sviđa, ali usporedba se sama nametnula dok sam nakon poroda pokušavala shvatiti svoje osjećaje. Da li je to bio grozan porod? Meni je bio, ali ili su druge žene (i na forumu i u rl) dramatičnije u opisivanju ili je moj bio čista kamilica...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa Vidi poruku
    Edit, tj. dodatak:

Doživjela si grozan porod, i to je užasno samo po sebi. Nema potrebe za usporedbama ove vrste.
    Zašto?
    Misliš da vrijeđa osobe koje su prošle silovanje ? Ili osoblje koje u najvećem broju slučajeva i nije svjesno da njihovi postupci mogu imati takav učinak? Meni je pojam silovanja ne samo spolni odnos nego i nasilini/neželjeni dodiri i radnje nad mojim tijelom bez moje suglanosti/spremnosti. A rekla bih , da je osjećaj obešćašćenosti i osakaćenosti prilično subjektivna stvar nakon takvog čina. Hoću reći da su neke prisile puno suptilnije od direktne prijetnje oružjem.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Da, mislim da se time povrjeđuje osobe koje su to doživjele, jer se ulazi u područje njihovog užasa i sugerira im se da one koje to nisu doživjele (da ih druga osoba pod prijetnjom smrću prisili na seksualni odnos) znaju kako je to. E pa ne znaju!

Porod je čin kojim se na svijet donese ono najdragocjenije. I da, može biti užasan i traumatičan, sve mi je jasno. Ali nema potrebe za usporedbom sa silovanjem.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danka, žene nakon traumatičnih poroda, uspoređivao ih netko sa silovanjem ili ne, znaju dobiti i neke od njih i dobiju PTSP. Sheila Kitzinger je utemeljila Birth Crisis Network kroz koji se pomaže ženama s takvim iskustvima, jedan članak o tome je npr. na http://www.sheilakitzinger.com/Artic...irthHaunts.htm.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I na Rodinom portalu je preveden jedan članak o tome: http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=178&Show=2780

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Tema razgovora nije silovanje i da li se netko treba osjećati silovano ili ne, i kako bi se trebao osjećati. Molim da se vratimo natrag na temu.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

brišem
    Posljednje uređivanje od VedranaV : 14.10.2010. at 16:27

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa Vidi poruku
    Tema razgovora nije silovanje i da li se netko treba osjećati silovano ili ne, i kako bi se trebao osjećati. Molim da se vratimo natrag na temu.
    Ja nisam napisala kako bi se netko trebao osjecati nakon poroda. Ali sam napisala kako se ja osjecam kada netko tko nije dozivio pravo silovanje usporedjuje nesto sasvim drugo s tim iskustvom.

Smijem li se ja osjecati tako, anchie? Smijem li to napisati ovdje? Ako ne smijem, napisi mi to jasno i glasno.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Nema smisla ništa pisati jer bi sve bilo ot, a ono što ne bi bilo ne želim pisati. Što se mojih postova tiče, slobodno obrišite ako je nešto suvišno.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ma ne treba brisati, možemo postove preseliti na novu temu.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zaboga samo to ne

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Hajde da se vratimo na temu!
    Prije izvjesnog vremena u crnoj kronici osvanuo slučaj žene koja je završila u bolnici u stanju kome. Dovezao ju muž u šoku. Doma u kupaonici policija je pronašla mrtvo novorođenče u lokvi krvi.
    Ne tvrdim ništa, imam samo asocijacije.
    Cure budite oprezne.
    Ako imate novaca roite doma ali na način da (pot)platite medicinsko stručno osoblje koje može prepoznati problem u tijeku porođaja i koje vam može osigurati hitan prijem u bolnicu ako nešto pođe ukrivo.
    Ako živite ko ostala hrvatska raja, znači na rubu egzistencije, predlažem vam bolnicu.
    Taman da vas šamaraju tamo, tri dana ćete izdržati.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ljiljan@ prvotno napisa Vidi poruku
    Hajde da se vratimo na temu!
    Prije izvjesnog vremena u crnoj kronici osvanuo slučaj žene koja je završila u bolnici u stanju kome. Dovezao ju muž u šoku. Doma u kupaonici policija je pronašla mrtvo novorođenče u lokvi krvi.
    Ne tvrdim ništa, imam samo asocijacije.
    Cure budite oprezne.
    Ako imate novaca roite doma ali na način da (pot)platite medicinsko stručno osoblje koje može prepoznati problem u tijeku porođaja i koje vam može osigurati hitan prijem u bolnicu ako nešto pođe ukrivo.
    Ako živite ko ostala hrvatska raja, znači na rubu egzistencije, predlažem vam bolnicu.
    Taman da vas šamaraju tamo, tri dana ćete izdržati.

Ja mislim da je dio vrlo loše reputacije u tome što se po novinama piše gotovo samo o slučajevima žena koje su zatajile trudnoće te rodile doma jel nisu htjele da se zna za njihovu trudnoću/porod/dijete.
    To zaista nema ništa zajedničko sa osobama koje svjesno ,odgovorno i sa ljubavi misle da je najbolje za njihovo dijete da dođe na svijet kod kuće. Ništa, osim lokacije , naravno.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

svaki od nas ima pravo odlučiti što je za njega prihvatljiv rizik. ako mu to oduzmeš oduzimaš mu pravo na izbor, pravo na vlastito razmišljanje i odlučivanje o svom tijelu i ubiješ dio njegove duše, svjesno ili nesvjesno.

a izbor mora se donjeti na osnovu konkretnih podataka, stvarnih, ne iz senzacionalističke novine niti od liječnika koji se boji svog šefa, kolege, inspekcije ili štoveć. ono što je najbolje za trudnicu nije nužno najbolje za sustav i one koji rade u njemu.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam detalje Sirius. Ne vjerujem da bi punoljetna i udana žena željela zatajiti trudnoću.
    Uvijek može poći ukrivo - i onda ženu može optužiti i vlastita savjest ali i zakon.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

još da dodam u vezi ovog zadnjeg, ne mogu da ne dodam da i više od godinu dana nakon zadnjeg poroda još sanjam interne preglede, i da sam ih svaćala na isti način kao i pomikaki. štoviše, piše i u mom potpisu.

Stranica 7 od 34 PrviPrvi ... 5678917 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •