Pokazuje rezultate 1 do 41 od 41

Tema: Crtići - od kada

Banned
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno Crtići - od kada

Zanimalo bi me što iskusnije mame ili pedagogice kažu na ovu temu - od kada gledanje crtića?

Ja bi najradije da moja malena uopće ne gleda televiziju do 3 godine, ali znam da to neće biti baš moguće jer iako neće ići u jaslice, vidjet će ih sigurno kod djece naših prijatelja.
    Pa evo zanima me od kada bi joj najranije trebala dopustiti prvi crtić, koliko puta tjedno ili dnevno već s obzirom na dob, da li su 2 godine ili 3.

Moja malena sada ima tek 8 mj. ali svejedno ta me tema opterećuje još od trudnoće i pokušavam se pripremiti najbolje kako mogu.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

hmmm znam da ce me vecina cura "razapeti" zbog ovog al mi gledamo crtice od 11 mjeseci... Imamo par crtica na onom programu BabyTV u kojima moja curka totalno uziva i umire od smijeha. Mi skupa sjednemo na fotelju i onda skupa gledamo, a ja joj crtic i prepricavam. I iskreno, ne vidim nis lose u tome. Vidim samo to da se mojem djetetu sviđa i da kuzi sto vidi, posebno ako su u pitanju zivotinje.

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Starije dijete mi je pogledalo crtić prvi put nakon druge i pol godine. I to je dugo razdoblje gledala samo Krteka, Pata i Mata i Pčelicu Maju. Sa skoro 4 počela je s dugometražnim Disneyevim, a TV crtiće (rijetko) još kasnije.
    Mlađa je bila vježbač-zakleti mrzitelj vježbanja, osobito oko 15. mj.života, pa je od tada gledanje Pata i Mata omogućavalo vježbanje bez urlanja. Danas ima skoro 3 godine i gleda i dalje Pata i Mata, Maju, Janka ovcu, Snjeguljicu i sl.
    Sve se svede na to da prvo dijete možeš imati pod potpunom kontrolom, dok je s drugim ipak teže.
    Meni je ključno bilo da sama izaberem crtiće, pa smo uvijek gledali samo one s DVD-a. Tv-crtiće i danas maksimalno izbjegavamo (najviše zbog zatupljujućih reklama, a i malokoji mi se sviđa) eventualno vikendom ujutro smiju Doru ili nešto s Dječje TV.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja nemam problema sa crtićima niti sam ikad imala; nemam ništa protiv njih, i meni su zabavni.

Problem bi mi bio da mi dijete gleda crtiće satima, ili da vidim da ju ne zanima ništa osim crtića, ili pak da vidim da bulji sa nerazumijevanjem. No nije tako.

Počela je gledati oko godinu-godinu i pol, isto radi vježbanja, na TV su bili Teletubbiesi pa smo uz to vježbali stajanje.

Za razliku od mnogi koji tvrde da je u "naše vrijeme" bilo boljih crtića, ja ne mislim tako, meni danas ima odličnih crtića, mirnih, lijepih, nenasilnih, poučnih. Evo, recimo jedna "Danica" - prekrasan crtić. Lea voli takve crtiće, kao i crtiće sa slatkim malim zgodnim životinjastim likovima; a najveći favorit svih vremena joj je Winnie Pooh protiv čega zaista nemam ništa (osim kad skoči na mene jer se igra da je Tigar).

Jedino što je zavoljela a nije mi baš drago su Tom&Jerry, nasilni su, ali s druge strane i meni su i dan-danas čarobni.

zelena avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mi smo s oko 15 mjeseci počeli s kratkim gledanjem crtića - i to isprva samo u autu tijekom dulje vožnje, s obzirom da D redovno zapomaže i vrišti u AS a to MM dekoncentrira u vožnji (dakle, crtići su spasili stvar ).. Sad voli odgledati jednu do dvije epizode Peppe pig - iako inače nisam ljubitelj TV-a i crtića, moram reći da sam se zadivila koliko "tata prašćić" u crtiću obzirno riješava ekscesne situacije svoje Peppe

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi smo počeli dosta kasno s gledanjem crtića.
    Sad s tri godine nemam ništa protiv da gleda crtiće (primjerene), naravno, ne cijeli dan, nego umjereno.

I tek sad mi je jasno da će drugo dijete biti neminovno izloženo crtićima od rođenja, jer nema šanse da starijeg zatvorim u njegovu sobu i dam mu TV, pa neka tamo gleda.

smrdljiva čarapa avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Ja sam mama i pedagog. Gledanje televizije uopće nije preporučljivo za malu djecu. Ali to je teorija.
    Ja imam sreće da moje dijete crtići ne zanimaju, a na tv- u primjećuje samo glazbu i na nju reagira plesom. Sada ima 20 mjeseci i u nekoliko navrata sam probala upaliti baby tv da vidim kako će reagirati, ali pažnja mu je vrlo kratkotrajna pa iskomentira neke životinje i sl, ali ubrzo zaboravi da je upaljen i krene manipulirati i igrati se igračkama.
    Kao što je netko spomenuo - problem je u doziranju. Kako dijete postaje zrelije, sa 2,5 - 3 godine crtići ga više zanimaju. Ali na roditeljima je da ograniče koliko vremena će dijete sjediti ispred tv-a i osvijestiti je li to ono vrijeme kada je roditeljima fino jer je konačno mir - ili je to čisto zbog dječje zabave i baž zato što dijete to želi. I naravno - odabrati kvalitetne crtiće. ako ih već treba gledati.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj smrdljiva čarapa prvotno napisa Vidi poruku
    Ja imam sreće da moje dijete crtići ne zanimaju, a na tv- u primjećuje samo glazbu i na nju reagira plesom.
    točno tako i moj,uopće ga tv ne zanima osim kad je ples bilo folklor,moderni ili balet ili kad su auti u pitanju.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja sam inače za crtiće,ali isto u umjerenoj dozi pa i ja sam ih gledala kao mala,a dugometražne volim i sad.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

He-he, i moj je počeo gledati Teletubbiese zbog vježbanja ali tada je još bio premali da bi se navukao na njih.
    Kad je počeo gledati crtiće s namjerom da ih gleda... negdje oko 2,5 godine, čini mi se, ali ni onda, kao ni danas, nije gledao TV-program, nego isključivo crtiće s DVD-a. Kako reče čokolada, ključan je roditeljski izbor. Gledao je Tonka Bonka, Boba Graditelja, Krteka, Baltazara, Pata i Mata, La Lineu...

Kratkometražni crtići nikad nisu bili problem, jer ih je lako dozirati. Nešto veći problem su dugometražni crtići, ali osim "Ledenog doba" na koje se navukao ljetos, i nije baš nešto puno visio za njima. U svakom slučaju, nastojim ograničiti i dozirati vrijeme provedeno pred ekranom.

Toma i Jerry-a je otkrio kod dječje frizerke Za moj ukus su previše nasilni, ali činjenica je da djeca to nasilje percipiraju drukčije nego odrasli.

Evo i jednog dobrog teksta o crtićima, koji dosta dobro objašnjava i nasilje u njima:

http://www.vjesnik.hr/html/2010/09/2....asp?r=tem&c=3

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

I mi isto, tj. ja, doziram crtiće, i, naravno, kratki nisu problem.

Dugometražne im ne dam da gledaju cijele, jer mi je to predugo da toliko sjede na jednom mjestu i bulje u istu točku: do 30-tak min im dam da gledaju, onda prekinem crtić, i kasnije, ili sutra nastavimo.

Naaaaajduže što gledaju u komadu su dvije Dore, dakle nekih 40 minuta. Nakon toga, gasim telku 'jer se i telka mora odmoriti.' A i vidim da im interes splašnjava.

I uvijek im dam snimljene crtiće - dakle bez reklama- pa kad se slučajno zalome reklame viču: Mama, reklame! Premotaj!

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

...no, da, i da odgovorim na pitanje: mislim da smo počeli od nekih 1,5 g., s crtićima Hopla (zekan i društvo).

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

D je dosta kasno počela gledati crtiće. Ne sjećam se točno ali imala je preko dvije godine. Nekako mislim da će K uz nju početi dosta ranije. Jer kako je čokolada rekla: prvo dijete možeš imati pod potpunom kontrolom, dok je s drugim ipak teže.

sillyme avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Moja ima 20 mjeseci, i od godine dana gleda kratke crtice. Priznajem da se brzo navukla, voli ih gledati i moze gledati koncentrirano jako dugo (preko sat vremena) ako joj pustim, pa joj ogranicavam. Najdraza joj je Dora, a voli i Pepu, TraktorTom, Fifi, Bumba, Pokoyo (sve ih zove poimenice i bas trazi neki od njih)

Ne mislim da je neka velika steta, dapace, vidim da u Dori sudjeluje - ponavlja boje, brojeve, rijeci, veseli se likovima itd, pa joj pustim ako trazi. Npr. super dodje ujutro za razbiti jutarnje cendranje kad je probudim za vrtic. Nakon toga je ionako iducih 10-12h bez crtica... Meni je prvo dijete, ali nisam htjela provoditi neki anti-tv drill koji bi bio licemjeran a i tesko provediv jer nama doma navecer ionako najcese radi TV.
    Posljednje uređivanje od sillyme : 01.10.2010. at 00:39

Sunshine Shoot avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

ajme, super tema!

Citiraj moia prvotno napisa Vidi poruku
    ...ta me tema opterećuje još od trudnoće i pokušavam se pripremiti najbolje kako mogu.
    hehe, ja sam tek u 28.tj. i već malo mislim o tome... Zasad uopće ne znam koji je koji crtić, samo sam zapazila Noru Foru u kojoj mi se svidjelo što je edukativna. Ali u većini crtića jako mi smetaju glasovi: često viču umjesto normalnog tona i visine glasa. Mislim da ni to nije baš dobro za dijete?

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Moj Vito je tek s 2god i 2mj počeo gledati crtiće, do toga ga tv uopće nije zanimala...sad ima 2god i 4mj i voli Boba Graditelja, Traktor Tom, Roary... i tak malo ujutro kad se probudi i malo navečer gleda...brzo to njemu sve dojadi

anitak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

starija je jako kasno pčela gledat crtiće,ne zato što joj nismo dali,nego eto imala je pametnijeg posla ,igrala se ,listala slikovnice,a doduše nije bilo te stvari koja bi nju na mjestu i mirnu držalo 2 min,sada ima 6 god i mogu reć da zadnjih dodinu i pol je počela gledat crtiće i sad bi da se nju pita od 0-24 sjedila pred tv,a mali negdje oko2 i pol god. je počeo gledat crtiće.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

moj sin je bio hipnotiziran reklamama od rođenja! sad s tri gleda crtiće ujutro najviše voli tomicu, doru, pokoya i slične koji su po meni ok i nebi mu branila gledanje crtića kad i koliko mu ja dozvolim. gledanje crtića je dio djetinjstva i meni je u sjećanju ostalo!

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Moj ih gleda oduvijek...ne mogu se sjetit kad je započeo. Meni su crtići super. Trudim se da smo što više na zraku ili u društvu, tako da crtiće gleda kad smo doma (kad ja moram skuhat ili nekaj) .. Iznenađuje me fondom riječi...i to na engleskom, jer se zahaklao za Doru

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Maša uopće ne gleda crtiće jer niti ne palim TV preko dana. No, ako i upalimo, ne obraća previše pažnju.
    Par puta sam joj prebacila na crtiće jer me je zanimala reakcija, ali nije ju se previše dojmilo (ok, bili su neki za stariju djecu pa valjda zato).
    Inače najviše voli glazbu i ples, čitanje slikovnica, skrivača..., a i sudjeluje u svim poslovima koje obavljam pa zajedno kuhamo, usisavamo, vješamo veš, idemo u bašču, trgovinu...

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Na vratima naše jasličke grupe neki je dan osvanuo papir na kojem podsjećaju roditelje koje crtiće djeca u dobi od dvije godine mogu/trebaju gledati (na popisu je npr. Bumba, Fifi...) i kako je preporučljivo do 3 godine ne gledati TV dulje od 30 min. dnevno, a kasnije do 7 godina do 50 min dnevno.
    Doduše zaista ne znam čime je to obraćanje roditeljima bilo izazvano, pogotovo zato što u tom istom vrtiću u vrtićkim grupama uredno imaju u svakoj grupi TV i uredno dijete kad je ružno vrijeme, pa nisu vani, nađem kako gleda crtiće na TV, s tim da i roditelje traže da donose DVD-e.
    No, dobro. Kod nas doma je situacija sljedeća: Mi smo obitelj koja ne može bez TV-a i kod nas je upaljen od-do kad god smo doma. To, naravno ne znači da smo mi ili djeca prikovani za trosjed i buljimo čitav dan, nego se TV gleda onako usput kad nas nešto zainteresira. Tako da djeca zapravo nemaju neko doba baš "gledanja" TV-a, već onako usput uz igru ili nešto drugo, pogledaju koju reklamu ili crtić, pogotovo mlađi koji isto reagira najviše na glazbu i crtane spotove.

BebaBeba avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mi imamo novi najdraži "crtić" Špicu od Dnevnika na Novoj tv

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

preporuka je ne prije dvije godine

*mamica* avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Meda, slažem se. Kod nas je TV jako rijetko upaljen, najčešće navečer kada malena ode spavati. Ako je i upaljen u njezinoj prisutnosti, ona samo zapleše i zapjeva kada nešto zasvira i to je to. Dva puta sam upalila on Winnie Pooh crtić koji bude nedjeljom jer je stvarno apsolutno bezazlen, a nije mi zatupljujuć kao Teletabisi, ali nju to apsolutno ne zanima. I meni je to drago, što manje televizije, a više šetnje i aktivne igre, to bolje.

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Baš sam jučer bila na jednom predavanju koje je održala prosvjetna savjetinica i preporuka stručnjaka je NE gledati Tv prije 3. godine uopće, a nakon toga 15 min po godini starosti djeteta.
    Ono što prema znanstvenim istraživanjima znamo da pretjerano gledanje TV donosi je sve slabija koncentracija djece, povećana hiperaktivnost djece (i to za 40%), asocijalnost, gojaznost, slabije govorno izražavanje, ovisnost...
    A koje su prednosti gledanja TV? Vrlo ih je malo i one se lako mogu zamijeniti recimo čitanjem knjiga i slikovnica. Ja stvarno mislim da se danas općenito pretjeruje sa gledanjem TV i zato i imamo sve više problema u ranoj dobi koji se nastavljaju u školi i kasnije. Ja radim u dječjem vrtiću i vidim te probleme iz dana u dan, djeca svakodnevno gledaju TV kod kuće po više sati dnevno i roditelji uopće ne biraju sadržaje, a poslije se čuda zašto su tako hiperaktivni.
    Nemojete misliti da želim ikoga ovdje prozivati nego čisto informirati

ella avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

moja je pocelagledati crtice negdje oko 2.5godine
    tad se rodio braco i ja sam kupovala vrijeme dok sam morala oko maloga ali tad bi pogledala 1 ili2 fifi i to je bilo to

sad je pocela traziti vise i sjedila bi pred televizorom satima da je pustim ali sam to ogranicila na 20 min u komadu

razlomim joj na dva ili tri puta gledanja crtica kroz dan

nekad kupujem malo mira i tisine pa je pustim i malo duze od tih 20 min ali onda ne dobije poslje

a sad kako su poceli kisni dani to im dode kao neka promjena kad vec nemogu van

nisam protiv crtica ali ih volim drzati pod kontrolom i sta ce gledat i koliko ce gledat

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hmmm evo moja je baš jučer u vrtiću gledala crtiće

argentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

mi svako jutro kad se mali probudi (oko 7) i dodje k nama u krevet, palimo crtice u 7.15 i gledamo 15-ak minuta dok mama i tata dodju k sebi
    uglavnom muz vise gleda nego mali, mali vise onako zirne tu i tamo, a ostalo skace po krevetu

kudri avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

a moja luda za Pocoyom! koja je to opsesija, ponekad se i zabrinem...dok se probudi, odmah do tv-a i govori poco, poco...kad dođe doma iz vrtića, opet do dvd-a i poco, poco...i kad pitam dal želi pocoya, počne onako tapkati na mjestu od veselja i smijati se (tak se ponaša kad je pitam dal hoće dudu, a duge je nije imala..)i onda kad joj upalimo, pogleda epizodu-dvije (10minuta) i mirna je, više joj ne treba...ali, baš kao da ima neku opsesiju sa pocoyom...
    a evo, prvi puta smo joj kupili crtića sa nekih 14mj. i u ta 3mjeseca se zaljubila u pocoya...na tv-u crtići su joj bezveze, pa ih ni ne palimo, kupila sam neke božične bajke i miffy...ali ništa je to ne znaima...samo da je pocoyo!

jel se trebam brinuti?

marjetarino avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2010

Početno

moja je cura kasno pocela gledat crtice imala je preko 2 godine cak mislim da je bila negdje blizu 3 ,jednostavno je nije zanimalo a sad kad ima pet ipo je posebna prica ,moram dosta pazit i dozirat da se nju pita cili dan bi gledala sta mi bas nije drago pa imamo dogovor ujutro za doruckom prie vrtica i navecer prije spavanja gleda u svojoj sobi nekih desetak minuta i tako se uspava

Datum pristupanja
    Jun 2010

Početno

Citiraj BebaBeba prvotno napisa Vidi poruku
    hmmm znam da ce me vecina cura "razapeti" zbog ovog al mi gledamo crtice od 11 mjeseci... Imamo par crtica na onom programu BabyTV u kojima moja curka totalno uziva i umire od smijeha. Mi skupa sjednemo na fotelju i onda skupa gledamo, a ja joj crtic i prepricavam. I iskreno, ne vidim nis lose u tome. Vidim samo to da se mojem djetetu sviđa i da kuzi sto vidi, posebno ako su u pitanju zivotinje.

Slazem se s time, nasem smo stavili teletubiese prvi put negdje s 8 mjeseci da vidimo jel ga zanima ali nista, nije ga uopce zanimalo, odmah bi maknuo glavu, tako da smo opet probali negdje s 10mj i tad je uspio pogledat nekoliko minuta ali naravno ako je netko s njime, s 11mj je vec gledao vise od par puta, znaci poceo je gledati ali skuzili smo da on ne voli jako bas teletubiese ko vecina djece nego je njegov najdrazi crtic ZVONKO, i to gleda sad vec skoro svaki dan (nekad znamo ne gledat po 3-4 dana al ono stavim mu svako toliko i pogleda 1 epizodu (mozda 10min) jer kad dodje kraj prve i pocinje druga on se vec digne i ide mene trazit da ''ide papa''.

Ne mislim da su crtici nista lose i ne vidim zasto braniti djeci, a po meni su spremni kad sami to gledaju moj recimo tek s 11mj kuzi vice brm brm i vau vau i pokazuje i nemam problema da sjedi ispred tv-a jer imam lcd na zidu visoko i on sjedne na kauc udaljen vise metara sam i gleda tih 10ak minuta svakih par dana pa mu nista ne moze tako biti...pustila bi ga ja i duze al eto dosadi mu..

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Pa ja ne razumije teoriju da crtići ne valjaju imna toliko lijepih i poučnih crtića za djecu što vrijedi pogledati. Moj sin je jako puno naučio i kroz crtiće i moju priču s njim ima jako bogat riječnik naravno to kažu i tete u vrtiću. On tokom dana pogotovo preko ljeta skoro da ni ne gleda crtiće a preko zime je to češće. tokom dana se i igra u sobi i čitamo, pričamo pa to mi je sasvim normalno da gledaju. Zanima me samo kakav je dan djece koji to ne vole gledati tj. oni koji im brane. Kako te mame provode dane?
    Posljednje uređivanje od Elena 2 : 28.12.2010. at 11:09

sandra-zvrk avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ako ne komentiram crtić onda ga baš i ne primjećuje. Dobila je pod bor dvd teletube s božićnim borom i zanimljivo je kako je odmah nakon što joj je tata stavio dvd i upalio shvatila kam ide i gdje će se pojaviti. Sad zna hodati po kući s kutijom dvd- i vuče tatu da joj ga stavi i upali. Veselje gledanja istog traje 15-tak minuta.
    Inače smo imali običaj nakon kupanja pustiti kratke crtane u kojima pjevaju (60-tak sekundi spot) i to je bio tatin zadatak. Oni bi sjedili skupa i cupkali i pjevušili , a onda spavanac. Nakon cca 2 gledanja istog crtića u dva dana dosadi joj pa je tata nalupao troška skidajući s neta nove kratke spotiće. Sad trenutno imaju zabranu i ne pate baš. Čitaju knjigice (one od 5 kuna) . Luda je za njima još od 10-tog mjeseca.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Jedino što je zavoljela a nije mi baš drago su Tom&Jerry, nasilni su, ali s druge strane i meni su i dan-danas čarobni.
    Mima, već kad spominješ Tom&Jerryja, moj mali stalno spominje Tom&Jerryja kad dođe iz vrtića, pa ne znam od kuda je to čuo, jer doma ne gledamo taj crtić, a u vrtiću nemaju TV u sobi; s obzirom da nisam vidjela da ga puštaju na TVu zanima me - da li ga gledate na TVu i kada i na kojem programu ide i/ili na DVDju. Hvala

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Elena 2 prvotno napisa Vidi poruku
    Zanima me samo kakav je dan djece koji to ne vole gledati tj. oni koji im brane. Kako te mame provode dane?
    Moje dijete uopće ne gleda crtići niti joj puštamo. Zapravo, preko dana uopće ne palimo TV.
    Ima jedan DVD sa znakovnim jezikom gdje su neki likovi koji pokazuju nekoliko znakova. Nešto poput Teletabisa, ali s manje detalja. Stoji pred TV-om, ponavlja znakove, ali jedva izdrži do kraja (traje oko 15 min). Zna gdje ide taj DVD, ali ne traži da ga puštamo.
    Zna sama upaliti TV, prebacivati programe i najčešće se zaustavi na spotovima. Onda malo pleše i to je to.
    A kako provodimo dane?
    Doručak, sitno spremanje po kući, odlazak van/igranje u kući kada je loše vrijeme (puzzle, kockice, slikovnice, igramo se doktora, skrivača, vozi autić, loptamo se, bojamo, igramo u kutiji koju sam joj napravila), pripremanje ručka, ručak, spavanje, igranje/odlazak negdje, večera, igranje, kupanje, griz prije spavanja, spavanje. Eto, to je naš dan.
    Zapravo, skužila sam da najviše voli kada ja nešto radim, raditi to uz mene.

Pandora Aura Monroe avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Elena 2 prvotno napisa Vidi poruku
    Pa ja ne razumije teoriju da crtići ne valjaju imna toliko lijepih i poučnih crtića za djecu što vrijedi pogledati. Moj sin je jako puno naučio i kroz crtiće i moju priču s njim ima jako bogat riječnik naravno to kažu i tete u vrtiću. Zanima me samo kakav je dan djece koji to ne vole gledati tj. oni koji im brane. Kako te mame provode dane?
    Da, ima krasnih i poučnih crtića, samo mislim da to ipak vrijedi za malo stariju djecu. Moja će uskoro 14 mjeseci i ne žuri nam se s crtićima, ali mi smo i bez obzira na djecu obitelj u kojoj tv ne radi od jutra do mraka. Kako provodimo vrijeme? Kod nas je naglasak na međusobnoj komunikaciji, puno vremena provodimo čitajući slikovnice, komentiramo ono što vidimo na slikama, pjevamo pjesmice, brojalice, kad se umorimo od jednog jezika, prebacimo se na drugi, igramo se lovice, skrivača, plešemo, od svega znamo napraviti igračku: npr. od lišća, kamenčića, sjena na zidu pa i od vlastitog tijela kad se poželimo glupirati i raditi grimase. U konstruktivnijim trenucima slažemo kocke, organiziramo male kućne predstave, posjećujemo izložbe, ZOO, idemo na bazen, ako je jesen odemo u dugu šetnju šumom i uživamo u bojama, mirisima, hrapavoj kori i glatkom lišću, ako pada snijeg nećemo propustiti igru u zimskom ugođaju ni šetnje blagdanski okićenim gradom. Jednom u šetnji promatramo ptice uz jezero, drugi put se popnemo do srednjovjekovne utvrde. Toliko je zanimljivih sadržaja svuda oko nas da zapravo i nemamo previše vremena za sjedenje pred tv-om. Ponekad stavimo djecu u slingove i obavljamo uobičajene poslove/aktivnosti, a one u kratkom vremenu dobiju raznovrsna iskustva (npr. dožive mir knjižnice i vrevu tržnice). Mislim da je upravo to i važno u tim ranim godinama - pružiti im mogućnost da upoznaju raznolikost stvarnog svijeta. Tek su malo više od godine dana na njemu pa čak i da nisam čitala znanstvene članke o štetnosti izlaganja tako male djece tv-u, bilo bi mi intuitivno jasno da uplitanje u virtualne svjetove prije nego što se izgradi kakva-takva pojmovna mreža o stvarnom svijetu, mozgu u razvoju ne može donijeti ništa dobro. Mala djeca toliko toga trebaju i najčešće nezadrživo žele upoznati i istražiti, dotaknuti, zgužvati, poderati, prožvakati, da je naprosto šteta oduzimati im dragocjeno vrijeme za te bitne aktivnosti. Za crtiće stvarno ima vremena. Možda bi mi bilo lakše da moram manje trčati za njima, ali mi nametanje pasivnosti radi vlastite komocije nije opcija.

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Moj se mali prvo navukao na Teletubbiese, kad je bio oko godinu dana. Poslije je gledao štošta, faza Pokemona mi je bila koma, a najsretnija sam bila kad se navukao na Malcom in the Middle, jer sam onda napokon i ja guštala s njim

Danas (5. razred) gleda i neke crtiće još (najradije Garfielda i Asterixa), no opsjednut je dokumentarcima, prvenstveno onima na Animal Planetu.

Dok je bio mali uspijevala sam ograničit vrijeme pred telkom, ali danas mi to baš i ne ide (ali zato smo striktni oko vremena provedenog na kompjteru).

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

PAM, potpis

Ja sam baš ljuta jer se moje dijete navuklo na Medu Brundu na netu. Užas. Sveki joj je to stalno puštao na mobu i onda jednom MM pustio spot na internetu - moram li reći da čim se probudi viče Meme Bumbo. Čak i za sebe kaže da se zove Maša Brundo
    MM joj pušta još kojekakve spotove - pjesmice, ali ima tek njih nekoliko koje voli. NO, ja ne dopustim da to predugo traje jer mi je glupo da stoji (neće ni sjesti) pred kompom i bulji u njega (ajde, barem pleše). Čak smo primjetili da trlja okice.
    Nakon par pjesmica kažem da se komp mora odmoriti i ona posluša pa se nastavimo igrati ili bude sa mnom dok nešto radim.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

PAM

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam baš ljuta jer se moje dijete navuklo na Medu Brundu na netu.
    Isto i kod nas ali spot joj je pustio moj tata. Srećom traži ga samo kad dođemo k njima, moj laptop ne doživljava kao kompjuter ali kod njih moraju pustit par puta za redom inače je frka...
    Posljednje uređivanje od Charlie : 14.01.2011. at 14:20

first time mum avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    Moje dijete uopće ne gleda crtići niti joj puštamo. Zapravo, preko dana uopće ne palimo TV.
    Ima jedan DVD sa znakovnim jezikom gdje su neki likovi koji pokazuju nekoliko znakova. Nešto poput Teletabisa, ali s manje detalja. Stoji pred TV-om, ponavlja znakove, ali jedva izdrži do kraja (traje oko 15 min). Zna gdje ide taj DVD, ali ne traži da ga puštamo.
    Zna sama upaliti TV, prebacivati programe i najčešće se zaustavi na spotovima. Onda malo pleše i to je to.
    A kako provodimo dane?
    Doručak, sitno spremanje po kući, odlazak van/igranje u kući kada je loše vrijeme (puzzle, kockice, slikovnice, igramo se doktora, skrivača, vozi autić, loptamo se, bojamo, igramo u kutiji koju sam joj napravila), pripremanje ručka, ručak, spavanje, igranje/odlazak negdje, večera, igranje, kupanje, griz prije spavanja, spavanje. Eto, to je naš dan.
    Zapravo, skužila sam da najviše voli kada ja nešto radim, raditi to uz mene.

Mi također imamo DVD Baby signs i curica ga obožava - sama ga donosi k meni da ga pustim, pokazuje znakove, pleše i smije se likovima. Smatram da je sam DVD baš prekrasno napravljen i gledamo ga zajedno cca 2 puta dnevno + pomalo Baby TV (ja sam prof. engleskog pa joj uz Baby TV pjevam na engleskog pjesmice). Naravno, ako bude potrebno u budućnosti, ograničiti ću gledanje TV.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •