Results 1 to 10 of 10

Thread: T: recept za domaći kukuruzni kruh

  1. #1

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zgb
    Posts
    472

    Default T: recept za domaći kukuruzni kruh

    Googlam, pretražujem i nikak da nađem.

    Zna li možda netko recept za onaj domaći kukuruzni kruh koji se povremeno može kupiti na placu na mliječnom odjelu obično kod žena iz samoborskog kraja?

    Meni je prefin i rado bi ga naučila i sama doma pripravljati.

  2. #2

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zgb
    Posts
    472

    Default

    Kaj baš nitko?

  3. #3
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ja ga pravim na način da uzmem brašno (bijelo ili obično žuto), dodam soli i tople vode (po želji i kravljeg sira bude još bolje ali kraći je rok trajanja).
    tople vode dodajem toliko da bude onako dosta rijetko da spooooro curi niz žlicu.
    dobro izmješam, stavim u tepsiju i ispečem.
    puno jednostavnije od običnog bijelog kruha

  4. #4

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    veseli Baltazargrad
    Posts
    1,559

    Default

    hm ja ti nađoh ovaj stari recept (za kukuruzni kruh bez kvasca ili proju) pa ti vidi jel ti to odgovara:

    1kg kukuruznog brašna mora biti domaće i grublje mljeveno
    1 žličica soli i 1 žličica šećera
    2-3 žl. ulja
    nekoliko kapi octa
    1/2 L kipuće vode

    U veću posudu staviti kukuruzno brašno, dodati sol, šećer,ulje i par kapi octa. Malo promiješati vilicom i onda preliti sa otprilike pola litre kipuće vode. Miješati kuhačom i po potrebe dodavati još vode tako da se može umijesiti ne pretvrdo tijesto (pazi jer je vruće) Kad se malo prohladi još jednom mijesiti rukama, oblikovati kuglu ili odmah staviti u lim namazan masnoćom. Peći tek kad se tijesto sasvim ohladi oko 45 min na 180 stupnjeva.
    Gotovo je kad su rubovi rumeni ali dobro je ostaviti pečeni kruh još pola sata u isljučenoj pečnici da se prosuši. Ako se čuje da šušti kad izvadite iz pečnice treba još malo vratiti nazad. Gotov kruh premazati margarinom ili običnom svinjskom masti da ostane meka korica, umotati u krpu i ne rezati dok se sasvim ne ohladi.
    Last edited by stellita; 01.10.2010 at 11:38.

  5. #5
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ulje da još i to
    ja stavim dvije žlice

  6. #6

    Join Date
    Nov 2008
    Location
    veseli Baltazargrad
    Posts
    1,559

    Default

    a ovdje ti nađoh jedan s kvascem...
    http://www.coolinarika.com/recept/kuruznjak


    pa dobar tek!

  7. #7

    Join Date
    May 2006
    Location
    Zgb
    Posts
    472

    Default

    Hvala vam puno!
    Zanimali su me baš ovi beskvasni, mada i ovaj s kvascem fino zvuči. Možda uspijem isprobati još za vikend pa vam javim kak je ispalo.

  8. #8
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

  9. #9
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,508

    Default

    podizem si ovu temu
    sto jos radite od kukuruznog brasna?
    ja znam samo zlevanku, a rado bih prosirila asortiman...

  10. #10
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,308

    Default


Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •