Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Trogodišnjaci, šta sve znaju, čime se vole igrati i što ih zanima?

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno Trogodišnjaci, šta sve znaju, čime se vole igrati i što ih zanima?

Pozdrav,
    moj sin je napunio 3 godine prije par dana. Biciklo s pomoćnima nije znao voziti do prije mjesec dana, to jest, nije znao pedalati, jednostavno je upirao obadvijema nogama odjednom i nije se mogao pokrenuti, i jednom je samo počeo kao da je shvatio i sada vozi brzo i spretno. Auto na guranje vozi oduvijek i jako je spretan zna izbjeć nešto što mu se nađe na putu a da pritom ne udari u zid i ne izgubi ravnotežu. Spominjem to zato što sam vidjela jako malu djeci kako pedalaju pa me zanima i vaše iskustvo!
    On najviše voli puzzle slaže ih od 2.god i sada već složi od 60 kom
    Voljela bih čuti i vaše iskustvo sa trogodišnjacima!

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

moja sad ima 4...g,i zanimaju je role vec 1g..
    i romobil..
    a pocela je uz skolarca i slova na evi

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

2g.11mj. Bicikl je uopce ne zanima, nazalost. Opsesivno detaljno crta ljudske glave i paukove, i boji bojanke. Druga opsesija su puzzle, slaze ih 60-100, srusi slozeno pa ispocetka. Fanatik je slikovnica i citanja prica. Legice voli umjereno - nekad gradi, cesce ih kuha, cesto igrokazuje s plasticnim zivotinjicama. Sestra joj je predskolac pa je s njom naucila slova i brojeve. Igraju skupa jednostavnije igre tipa memory, lotto, gavran i sl.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj (3,3) vozi bicikl od 2. godine, neki dan je naučio bez pomočnih. (sad ispada kao da se hvalim, ali on nigdje ne ide bez bicikla). Zato puzzle ne može složiti niti 2, a crtanje je još šaranje. Voli slikovnice, slaganje kockica, autiće, bagere, garaže i sl. U zadnje vrijeme voli rezati i izrezivati slike iz časopisa.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

3 godine i 4 mjeseca - obožava voziti like a bike več jako dugo, bicikl s pomočnima zna voziti, ali ga ne oduševljava, jer na like a biku, može puno brže voziti.
    - voli mijesiti svakakva tijesta, pomagati mi dok kuham, mijesim,... (on važe sastojke, dodaje,...)
    - voli bojati vodenim bojama, igrati se plastelinom
    - voli igre s bagerima, autima, kamionima, dizalicama,...
    - voli preskakivati velike razdaljine i trčati glavom bez obzira
    - slova i brojevi ga ne zanimaju (broji do 10 jednom ispravno, jednom fula, od slova raspoznaje samo O)
    - boje raspoznaje dugo vremena
    ...

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

takdojer 3 godine i 4 mjeseca
    - vozi bicikl bez pomocnih
    - drzi olovku ispravno, crta zatvorene krivulje (ali kao krumpire)
    - ljude crta s dva krumpira i crtama kao ruke i noge. ruke imaju par ctra kao prstice
    - bojanke ne boji uredno
    - barata priborom za jelo, mada joj je draze rukama jesti
    - moze se obuci/svuci sama
    - samostalno odlazi na WC, ali ja joj brisem guzu
    - moze naliti u casu tekucinu
    - puzzle moze sloziti, ali nisu joj primerni inetres
    - zna dosta pjesmica odpjevati sama (doduse samo kad ima neku krunu na glavi )
    - sposobna je mene izluditi u tri sekunde
    -

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

spajalica me podsjetila:
    - može nalijati bilo kakvu tekučinu u čašu, šalicu,..., ali sam jesti i oblačiti se ni pod razno
    - zatvorene krumpire crta i imao je jedan "napad genijalnosti" u crtanju - sjeo je za stol, uzeo flomić (ja sam kuhala) i za par minuta donio papir i rekao: mama, nacrtao sam curicu. Ja sam se šokirala. Nacrtao je curicu sa svim mogućim detaljima. Nije se ponovilo.
    - puzzle ga ne zanimaju

vitekova mamuška avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Jan, 3 godine:
    - puzzle ne zna uopće slagati niti ga zanima,
    - olovku ne zna ispravno držati, ne voli crtati, a kad crta, samo šara
    - obožava like a bike, juri dignutih nožica (pa se često zabije u nešto )
    - slabije priča, još ga nije lako razumijeti
    - ali zato je u zadnja 3 mjeseca sam naučio slova (ne zna jedino lj, nj i dž), toliki interes za slova ima da je to za ne vjerovati
    - obožava i brojeve, zna prepoznati brojeve do 10 (osim 9), broji do 15
    - obožava svemirski sustav, zna planete, zviježđa, čak i letjelice
    - obožava slikovnice
    - ne zna se sam obući niti želi sam jesti (na tome radimo)
    - mali hedonist, uživa u ležanju, rastezanju, maženju
    - predviđanja: budući profesor komparativne književnosti ili filozofije
    Posljednje uređivanje od vitekova mamuška : 04.11.2010. at 11:09

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sjećam se da je D. s tri godine imao dvije omiljene igre: kuhanje svim i svačim (dakle pravim namirnicama i igračkama) i razvlačenje velikih pravih konopa te vezivanje čvorova po nogama od stolica, stola, ručkama ormara...
    Ne sjećam se šta je A. najviše volio s tri godine, šmrc. Aha, znam da je vozio romobil na dva kola jako dobro, često tako da digne jednu nogu iza u vagu. I slagao je dugačke kolone autića koje su pratile linije na tepihu. Aj dobro, nisam sve zaboravila .

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

a. tri godine i tri mjeseca

- sama se svlaci i oblaci i bira sto ce. zna na sebe navuci sve - od donjeg rublja do obuce (obucu oblaci bez greske od godine dana starosti, nikad ne fula lijevu-desnu)
    - sama jede i bira sto ce jest (udje u frizider ili kuhinjski element i sama se posluzi).
    - zna postavit pribor za jelo na stol
    - zna sama obrisat nos
    - sama obavlja wc (osim brisanja guze)
    - voli "citat". crtat. puzzle i sva moguca slaganja.
    - zna nekoliko boja (povremeno pogrijesi), jedino nikad ne pogrijesi - plavu, koja joj je i omiljena boja
    - zna brojat do deset na dva jezika
    - vozi bicikl s pomocnim kotacima i romobil
    - dobro suta loptu nogom i voli dodavanje lopte rukama
    - spretna je u prelijevanju tekucina iz/u razne case/zdjele i ino
    - spretno koristi pincetu (ne pincetni hvat, vec pravu pincetu kojom hvata perlice, npr.)
    - spretno nize perlice na konac
    - spretna je u kompjuterskim edukativnim igricama za predskolarce (manje-vece, nadji po boji, oblici i slicno)
    - prica razgovjetno i vec je prilicno dvojezicna (primarni hrvatski i sekundarni engleski)
    - voli plesati i slusati glasno muziku
    - obozava vodu i plivanje (ne pustam je bez icega jer se nimalo ne boji, zato uvijek ima na ledjima one spuzve za pomoc i plutanje)
    - obozava igranje kamionima, bagerima, pijeskom i slicnim
    - obozava plastelin, papire i skare i ljepilo
    - voli kad je sestra ili brat nosaju na ledjima ili ramenima
    - ne voli prat kosu, al se obozava kupat i u kadi/vodi bi provela cijeli dan
    - vecinom spava samnom na bracnom krevetu, al ako se nocu probudi i pozeli spavat npr. s tatom na kaucu, ustane i ode sama. isto tako, ako slucajno zaspe negdje drugdje, kad se probudi doseta do bracnog kreveta (nemamo nikakve lampice upaljene po kuci)

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Nadja ima 3.5, isto od nedavno vozi bicikl sa pomocnim tockovima, pre toga je u triciklu samo sedela i cekala da je guramo. Hoce na trotinet ali joj bas i ne ide.
    Trci, skace vrlo spretno. Puzzle slaze vec jako dugo, sad je na onima od 60 komada. Slova je ne zanimaju uopste, mada imamo magnete za frizider sa slovima, kocke sa slovima..... Crta od druge godine cika-Glisu, a od kako je krenula u vrtic crta i cvet, sunce, nebo i devojcicu.
    Sama jede, oblaci se i svlaci, obuva isto. Prica, brblja, ne zatvara usta. Prepricava dogadjaje do u detalje, sva je opsirna, stalno nesto objasnjava.
    Od igara najvise voli neke sitne igracke da redja, preslaze, rasporedjuje. Igre tipa lutke, kuvanje, lego je uopste ne zanimaju. Ne ukljucuje se ni u drustvene igre koje deca igraju u dvoristu (zmurke, drvene Marije, care, care...), niti hoce da saslusa uputstva, niti hoce da igra po pravilima....
    Ima lutke bebe, ima Barbike, ima neke krpene lutke, ali ona se npr. igra sa dva stapica drvena, jedan je mama a drugi dete. Od igracaka su joj najdraze gumene zivotinje, i to moze bar sat vremena da slaze i preslaze, redja...

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ima 3 godine i sitno.
    bicikl ga ne zanima.
    trenutno su glavne igračke mlinček kojim melje stari kruh i onda peče kolače i cigle i sve što mu padne na pamet.. i kockice sa kojima slaže svoje vizije stvari npr. kosilice i onda kosi po stanu.
    voli usisavati.
    pleše i pjeva.
    doma ne želi ni slikati ni crtati ali kada vidim uratke iz vrtića ostanem zaprepaštena kako je to lijepo napravio.
    zna sve boje.
    obožava se praviti važan i namjerno krivo kaže riječ ili broj...
    spretan u pretakanju i usipavanju.
    voli da mu se priča npr. kako se rade boce ili kompjutori.
    ne voli gužve i galamu.

trenutno je puno više stvari koje ne želi: osobna higijena-"kako ne razumiješ, mama-ja želim biti pun bakterija! one mi se sviđaju." :/
    hoće jednu baku, drugu ne, neće u vrtić, ja sam mu neprijatelj broj jedan.. u svakom slučaju-mini pubertet.
    tu bi mogla trenutno napisati karticu stvari.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

moj će sad imati 4 god.
    zna se sam obući...prati zube, počešljati..
    voli gledati crtiće, jako lijepo crta,boja, reže škarama..
    već godinu dana zna sve raditi na kompjuteru ( sam doći na internet, izabrati si igrice, igrati, izaći van iz programa...)
    puzle je već odavno prerasao..on je sad 2i pol godine slagao već puzle preko 100.
    sam piša i kaka ( ja mu brišem guzu)
    im ad, pa se ponekad čak i sam maže kremama..ovisi kakve je volje..
    voli se voziti na romobilima, autićima, biciklu s pomoćnim kotačima
    voli mjestiti tijesto, modelirati itd..
    igrati se svega i svačega od igranja s bebom( od seke) do svih mogućih ostalih igra..
    jedino ne voli baš društvene igre ( tu brzo izgubi strpljenje)
    voli ići u kino i gleda cijeli crtić sa zanimanjem
    sad je počeo pisati slova, zna svoje ima napisati i slova i brojke
    voli se kupati i sve s vodom raditi
    voli plesati

ne voli pospremati za sobom igračke i nered, i još uvijek si ne može zapamtiti boje..zna 2 boje, ostalo pogađa..rekao je da si on to ne može zapamtiti..a, znam da razlikuje boje..puzle je uvijek slagao po bojama..

ninik avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ajme... pa moja je neuka!
    kad smo vani, vožnja bicikla, skakanje, trčanje...nako tri minute aktivnosti kaže da ajmo unutra pa ćemo pričati!
    kad slažemo puzle kaže da mi jako dobro ide i da mi neće smetati!
    crta tako da šara i onda izmišlja što je to ustvari nacrtala...pa tako koji put kao nacrta cijelu farmu životinja...i to ti još kaže: ova tu crtica ti može biti konj!
    najbolje si "čita" sama...onda smišlja a kad joj čitam ja onda nakon druge stranice počne s pitanjima tipa jesi vidjela kad smo dolazili da je bio auto parkiran na našem mjestu!
    igra se uglavnom kuhanja a kad god dođem po nju u vrtić ona je konobarica i nudi prijatelje s pivicom ili vinčekom...šta već žele!
    ali zato daj bibin svijet ili našu malu kliniku...kao da je vrijeme stalo!
    i sve se aktivnosti istog trena prekidaju ako samo načuje hrvatsku sapunjaru na telki!

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

mi sa skoro tri i pol
    -sam se obalči i svlači doduše ne prevrne robu pa ima nekada šavove izvana ali nije bed
    -sam jede i stavlja u tanjur
    -vozi bic s pomočnima ali nije mi to nešto napeto
    -priča savršeno već jaaaako dugo
    -broji na hrvatskom i engleskom
    -zna sve boje u nijanse i skoro sve na engleskom
    -pjeve ,prića priće, smišlja svašta
    -pomaže mi čistiti i to jako voli
    -sam spava već više od godinu u svojoj sobi sam u velikom krevetu
    -samostalno obavlja wc (samo guzu kontroliram)
    -boji u paintu na laptopu
    -pamti čudesne stvari od prije dugo vremena i jako ih voli prepričavati
    -zna sva alova i piše poneka,spaja ih sa riječima i pojmovima
    -sam pali tv i stavlja crtane
    -obožava svoj veliki trampolin
    -sluša lady gagu i ona mi je suuuper
    -zna svoju adresu

diči avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

mi sa sa tri i pol
    -sama se oblači i svlači, bira naravno što joj je po volji po ormaru sama (možete si onda misliti kako bi ponekad izašla iz stana da ne interveniramo
    - sama se umiva, pere zube,ruke
    - sama jede
    -vozi bicikl s pomočnim kotačićima brzo kao strijela
    -priča super ali ne voli prepričavati šta je gdje radila i sl.
    -broji na hrvatskom do deset
    -zna skoro sve boje
    -pjeva,priča priće,sve to i izmišlja
    -samostalno obavlja wc (guzu brišemo mi)
    - zna svoje puno ime i prezime, adresu, sve bake i dede tko je čiji sin-kćer majka i sl.
    -super je vješta u penjanju, gimnastici, brza,spretna
    -voli gledati crtiće
    - obožava vodu, kupanje,prelijevanje,pretakanje..

hm301

Početno

Moja H ima 22 i po mjeseca:
    -vozi autic na cetiri tocka vec godinu, cak se spusta sa nogama u zraku od svuda
    -sluzi se priborom, sama jede i odnedavno sama koristi casu (dobila je brata prije godinu pa je flasica bila "must have" do nedavno)
    -crta krugove i od prije tri mjeseca zna bojiti u bojanki unutar linija
    -ide sama na tutu (wc skoljka je previsoka)
    -naucila je english alphabet cijeli i brojeve do 15 prije dva mjeseca a na bosanakom jeziku vec dugo zna brojati do dvadeset da joj to vise nije zanimljivo (posto sam anglista, bombardujem je pjesmicama i pricama na engleskom tako da nam je to posve normalno oduvijek)
    -sa godinu je znala sici s kreveta sama (prvo spusti nozice)
    -igra se sa masom cijelu godinu i sa raznim bobicama uz nadzor jer pravim nausnice i nikada nam se nije desilo da bilo sta stavi u usta-stalno pita hocemo li jos nesto praviti
    -pravi je manipulator i zna sve ubijediti da dobije ono sto hoce ( a mm i ja stvarno nismo popustljivi)
    -role smo pokusali voziti ovo ljeto i bas nam je bilo prerano
    -pomaze tati da upali auto ujutro
    -luda je za slikovnicama, slagalicama (do 30 komada), zabavlja se satima, slozi pa pokvari
    -izmislja pjesmice na neku svoju melodiju
    -zna napraviti spagu, most i jako je savitljiva i stvarno nije nimalo smotana
    -ne zna se sama skinuti, samo carapice zna obuci i skinuti, mijesa lijevu i desnu cipelu jos uvijek
    -voli plesati i skakati po bracnom krevetu i uvijek navaljuje da joj pustim kultur shock hashishi

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

idem si zapisati kao svojevrsni podsjetnik
    za dva tjedna navršit će 3 godine.

- bicikl vozi s pomoćnim kotačima
    - voli puzzle
    - ne crta, ali šara
    - obožava se igrati kuhanja
    - obožava slikovnice
    - vrlo dobro pamti tekstove pjesama i priča, općenito je velika pričalica
    hm. valjda je to to.

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da ja malo dodam:
    - počeo je zbrajati i oduzimati do 5 na prste. Baš me to oduševilo, kako je sam savladao.
    - u zadnje vrijeme stalno radi kolut naprijed i stoj na glavi
    - preskače još veče razdaljine (npr. sa malog stola na krevet)
    - puno priča, prepričava
    - dobro pamti detalje
    - savladao je (več dosta dugo, ali sad je još napredniji u tome) da ako nešto želi mora objasniti točno u detalje što, a ne vikati od nemoći
    - savladao je "samoobranu" - napokon je naučio da viče stop i ispruži ruke ispred sebe, ako ga bratić pokušava tuči
    - naučio se verbalno obraniti (to mi je jako važno, da se zna zauzeti za sebe, a ne frustrirano plakati)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

3,5 god.

-nema šanse da se sama obuče, gnjavaža joj je i kad je drugi oblače
    - briše se nakon pišanja, ali nakon kakanja ne jer bi to bila katastrofa
    - obuje se sama
    - zna sama jesti, ali joj se često ne da, više pojede kad ju neko hrani jer inače od dosade prestane jesti
    - prvi put je bila jako prehlađena i skužili smo da ne zna ispuhati nos (niti ne želi probati)
    - češljati joj se ne da, zube joj ja operem jer si sama ne opere dobro
    - vozi bicikl s pomoćnim kotačima
    - zna prepoznati sva slova, 10-ak ih zna napisati, napiše svoje ime
    - brojiti do 10
    - upaliti kompjuter, otvoriti word, složiti font i pisati; otvoriti google i napisati waka waka; u google napisati fac i otvoriti facebook (ne znam nijedno dijete koje zna ući na facebook a ne zna si obrisati šmrklje)
    - slaže velike puzzle koje ima duže vrijeme pa ih zna napamet - pomiješa 5 puzzli od 20 kom i raspodijeli koji dio kamo pripada, slaže ih po crno-bijeloj podlozi; one bez podloge slaže prema slici
    - ima izrazito razvijen vokabular, priča i prepričava svašta - ljudi stalno pitaju koliko je stara kad ju čuju
    - crta čovjeka - glava, oči, obrve, usta, nos, uši, kosa, vrat, trbuh, ruke, šake, noge, cipele
    - crtići ju baš ne zanimaju, ali voli filmove s djecom (npr. pippi duga čarapa)
    - obožava pjevati i plesati
    - voli igrati memory i redovito me pobjeđuje
    - reže škarama po crti
    - voli se igrati novinarke - napravi si mikrofon od kockica i priča kak je došla policija jer se nekaj strašno dogodilo - uvijek izvještava s mjesta nesreće

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da dodam novost: zna voziti bicikl bez pomočnih kotača!

Tina84 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

skoro 4 godine
    (vrtićko dijete)

-sam se presvlači i prezuva
    -sam jede. može sam namazati namaz na kruh
    -odlazi na wc (guzu još ne briše)
    -pere zube. sam stavlja pastu na četkicu i ulije vodu u čašu
    -izgovara čiste i pravilne rečenice (slovo R je počeo izgovarati sa nepune tri godine)
    -broji do 20,raspoznaje večinu slova
    -voli pjesme, ali ne voli pjevati
    -voli gledati kad netko crta, ali sam ne voli crtati
    -obožava priče
    -voli sve igračke s kotačima i loptu
    -u igri on je uvijek policajac, vatrogasac, pilot ili astronaut. voli i igre u kojima je on roditelj, a roditelj dijete
    -ne voli se igrati sam
    -popodne obavezno odspava dva-tri sata
    -kod uspavljivanja mu je jako bitan fizički kontakt. spava s nama u bračnom krevetu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •