Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Oštro ili glatko brašno?

  1. #1
    Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,920

    Početno Oštro ili glatko brašno?

    ...za Sacher tortu? U receptu ne piše koje ide, čitam na Coolinarici da u biskvite za torte ide oštro, ali pitam za svaki slučaj. Hitno mi je, pečem tortu za sutra, curkin roćkas.

    I općenito, kako da najlakše zapamtim koje brašno ide u koje jelo (kolač, kruh, kiflice...), ako u receptu ne piše? Za palačinke npr.uvijek stavljam pola-pola i ispadaju savršeno, iako i oko njih postoje razl.teorije. To me uvijek zbunjivalo

  2. #2
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Čuj, ako u receptu piše oštro, stavi oštro... Ja se oko biskvita i dizanih tijesta uopće ne opterećujem. Stavim brašno koje imam i gotovo. Bitno je da brašno za biskvitna i slična rahla tijesta treba prosijati (ako nemaš sito, uzmi cjedilo za čaj) da uđe zrak između zrnaca brašna, pa će se jednoliko dignuti.

    Ne znam kakav imaš recept, ali u Sacher tortu ide puno jaja (od kojih se ona digne) i ne ide nikakav prašak za pecivo, pa se vjerojatno zato stavlja oštro brašno - kod njega je manja vjerojatnost da se zrnca zalijepe i da se tijesto spusti.

    Eh, sad - moje dugogodišnje iskustvo domaćice - rahla tijesta od glatkog brašna su manje suha, ali isto tako su rizična za peći (vole "sjesti" iz gore opisanog razloga).

    Oštro brašno bitno ti je kod tijesta koje mijesiš (prhko tijesto za pite, medenjake i slično, iako i tu ima kojekakvih iznimki) da se ne lijepi.

    Za dizana tijesta uzimam pola-pola ili glatko brašno, a i za palačinke isto.

    Teorije - nema tu nikakve velike mudrosti. Kuhanje nije egzaktna znanost. Ako staviš pogrešnu temperaturu, torta će sjesti ako je pećnica prehladna ili se naklobučiti i popucati ako je prevruća. Nikakav savršen odabir brašna te ne spašava. Po mom iskustvu, to je važnije od odabira brašna. Samo ga prosij i 99% će sve biti ok.

    Sretno!

  3. #3
    ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004
    Lokacija
    Zagreb,wild west
    Postovi
    9,219

    Početno

    Ja uvijek u biskvite stavljam oštro brašno pa bih tako i u ovaj biskvit. I u kreme.
    Glatko ide za dizana tijesta, te kiflice, za prhko se tijesto može pomiješati, pola-pola.

  4. #4
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    u biskvite stavljam oštro brašno.sjeti se mene, ja je nisam dugo papala.

  5. #5
    Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,920

    Početno

    Curke, puno vam hvala. Jednu tortu sam već ispekla (nju sam radila već puno puta), a sad idem na sachericu. Peterlin, kad god bih u receptu vidjela da brašno treba prosijavati, uvijek bih to zanemarila, nisam kontala čemu to, zato - hvala na savjetu. Genius, da nam nisi tako daleko, još bih te i pozvala na koji komad torte.

  6. #6
    sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007
    Lokacija
    Osijek
    Postovi
    1,088

    Početno

    Ja stavljam ono na kojem pise Brasno za kolace tj. precizno - psenicno namjensko bijelo brasno za kolace I Sacherica super ispadne...

  7. #7
    ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    3,035

    Početno

    ja sam frik i u sve stavljam integralno. i sve uspije
    Posljednje uređivanje od ivy : 02.10.2010. at 19:53

  8. #8
    Freyja avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    1,920

    Početno

    Sonata, pametno, tako sigurno ne možeš fulati.

  9. #9

    Datum pristupanja
    May 2006
    Lokacija
    Split
    Postovi
    3,209

    Početno

    Citiraj ivy prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam frik i u sve stavljam integralno. i sve uspije
    Ja sve probam s integralnim, al mi nije baš sve naj, nekad više volim baš s bijelim

  10. #10
    Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008
    Lokacija
    Zg
    Postovi
    33,005

    Početno

    Kompromis se zove T-850, polubijelo. Toga uvijek imam doma.

    Ostalo:
    Za pite - oštro bijelo T-400
    Za dizana tijesta i biskvite - namjensko (T-550)
    Za kruhove razne sve ostalo: T-1000 (crno), kukuruzno, integralno, raženo...

  11. #11
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    kiss!!!!

  12. #12

    Datum pristupanja
    Apr 2009
    Postovi
    42

    Početno

    evo da i ja odgovorim..
    mi smo doma imali samo ostro i meko brasno
    sto se tice tjesta--u ona gdje ide germa stavljali smo meko
    a u sve ostalo ostro..
    osim kad se radi papa(tad meko)

  13. #13
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj ivy prvotno napisa Vidi poruku
    ja sam frik i u sve stavljam integralno. i sve uspije
    ja sam lijena i nemarna i u kući imam samo glatko bijelo, vulgaris
    i sve ispadne predobro

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •