Pokazuje rezultate 1 do 3 od 3

Tema: druge vrste secera

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno druge vrste secera

primijetila sam u dm-u nekakva dva zdrava secera: fruktoza i grozdjani secer (nisam 100% sigurna da sam dobro zapamtila nazive).

pise da su sladji od bijelog secera i treba staviti trecinu manje.

jel netko ima iskustva s tim secerima, i jesu li uopce zdraviji, tj. manje nezdravi od obicnog bijelog secera?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Po novim istraživanjima čak su za nijansu nezdraviji od običnog šećera. Ok su kad ih jedeš u voću ali ne ovako.
    Izguglaj, naći ćeš sigurno nešto.

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa Vidi poruku
    primijetila sam u dm-u nekakva dva zdrava secera: fruktoza i grozdjani secer (nisam 100% sigurna da sam dobro zapamtila nazive).

pise da su sladji od bijelog secera i treba staviti trecinu manje.

jel netko ima iskustva s tim secerima, i jesu li uopce zdraviji, tj. manje nezdravi od obicnog bijelog secera?
    Grožđani šećer je u stvari glukoza. Preporučuje se sportašima, kod velikih napora jer brzo daje energiju - ulazi direktno u krvotok. Jako potiče lučenje inzulina.

Fruktoza je voćni šećer. Preporučuje se naročito dijabetičarima jer je s njim sporije izlučivanje inzulina, a kod dijabetičara je važno da nema naglih skokova. Može se koristiti za kolače i slično, dovoljno je staviti ga za trećinu manje nego u receptu. Razlika u okusu se ne osjeti. Važno je da se ne peče na temperaturi višoj od 150 oC, jer iznad toga dolazi do kemijskih promjena uslijed kojih onda nije baš zdrav.

Inače je običan šećer, i bijeli i smeđi, saharoza koja se sastoji od glukoze i fruktoze i u organizmu se razgrađuje u njih.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •