iznos uzdržavanja određuje se svakako temeljem podataka o prihodima koje ostvaruju oba roditelja,jer su oboje dužni uzdržavati maloljetnu djecu i pun.,ali to je druga priča.onome roditelju s kojim dijete nastavlja živjeti,u obzir se uzima svakodnevna briga oko djeteta itd.što se tiče drugog roditelja, uzimaju se u obzri njegova primanja(mjesečna,dakle,traže se podaci od poslodavca o palći isplaćenoj u zadnja tri mjeseca,od porezne uprave,nadležna ispostave,podatke je li dotična osoba u protekloj godini tražila povrat poreza iz čega se mogu vidjeti primanja,podatke o imovnom stanju.nakon toga,kad pristignu ti podaci,koje bi sudac trebao zatražiti već prilikom određivanja 1.ročišta,određuje se ročište na kojemu će sudac saslušati oboje roditelja,kako bi se utvrdile prilike u kojima žive i svakako mjesečne potrebe djeteta.ministarstvo pravosuđa je,mislim,2003. donijelo mišljenje o mjesečnim potrebama djeteta,pa su tako potrebe djeteta koje još ne ide u školu utvrđene u visini od 1.440,00 kn,a djeteta koje ide u školu 1.600,00kn.
ovo je,međutim,orijentir,jer u slučaju da se mjesečne potrebe djeteta utvrde npr.u visini od 5.000,00 kn, a otac ima primanja od 20.000,00 kn,naravno da će cijeli iznos biti dosuđen,jer dijete slijedi imovne prlike roditelja.nažalost, tako je i kad roditelj s kojim dijete više ne živi,ima mizerna primanja.nažalost,tada alimentacija može biti određena i u manjem iznosu od ovoga propisanog odlukom minisitarsva.svakom zaposlenom roditelju,iznos uzdržavanja određuje se u postotku od plać,a onom ekoji ne radi ili sumnjaš da prijavljuje pravi iznos,može se odrediti i u novčanom iznosu.
oprostite,malo se raspisah,ali još,po meni je ipak najveći problem ovrha,odnosno izvršenje sudske odluke o uzdržavanju.često roditelji ne traže dalje,sliježu ramenima jer nemaju povjerenja u sud ne vjeruju ni u presudu da se mogu namiriti,ali podsjećam da je neplaćanje uzdržavanja kazneno djelo,a isto tako i da za vrijeme trajanja postupka na sudu imate pravo tražiti od suda donošenje privremene mjere kako bi osigurali tu tražbinu.konkretno,tražiti iznos od npr.1000 kuna do pravomoćnog okončanja postupka, pa ako sud dosudi više, kasnije se dobije i razlika i s.
nažalost,ni sami suci nisu skloni posegnuti za ovom mjerom,mada to mogu učiniti i po službenoj dužnosti...(sorry na dugom postu,sve ovo ionako stoji u ObZ),žao mi je svih samohranih roditelja koji uza sve probleme još prolaze i kroz nemogućnost naplate od roditelja koji je dužan uzdržavati svoje dijete.evo,idem zapalit,mam mi se digo tlak...