Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Vađenje mliječne četvorke kod kirurga?

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno Vađenje mliječne četvorke kod kirurga?

Molim iskustva ako netko ima da je vadio mliječni zub kod kirurga (perkovčeva ili stomatološki fakultet-gundulićeva ili neko treće mjesto gdje). Nama je četvorka u pitanju.

Četvorka nam je ostavljena otvorena da čuva mjesto trajnom zubu, ali su se stranice zuba urušile, naša dr je izbrusila i poslala nas kirurgu da on odluči hoće li ga vaditi, bez puno objašnjenja.

Kaže da ako se izvadi korjen onda će biti problema s trajnim zubima... e pa molim vas detalje ako netko zna što se događa ako se izvadi.

I trebam vrhunskog dječijeg zubara, pogotovo ako tu dolazi i kirurg.
    Od svega mi je najvažnije da je stručan.

Hvala.

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Vojna bolnica, Dubrava, čeljusna kirurgija..mi smo tamo imali vađenje zuba pod anestezijom nakon bliskog susreta sa ljuljačkom..nama su bili jako ljubazni i stručni

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Nemam preporuku za zubara, ali imam iskustva:

Mom sinu su tako probušili peticu u njegovoj petoj godini (ispod je bio neki gnojni proces, a zub je ostavljen kao "čuvar mjesta"). Zub je koju godinu, a onda se počeo "urušavati" pa je isto tako bio izbrušen da se u njemu ne zadržavaju ostaci hrane. Budući da je zubarica odlučila NE vaditi, ispod njega je niknula petica i moj sin je sam sebi izvadio 3 krnje tijekom ovog ljeta, prstićima, bez ikakvih problema. Ne bih ni znala da mi nije pokazao. Kad smo se vratili u Zagreb, zubarica mu je izvadila četvrtu četvrtinu bez kliješta, samo s onom metalnom čačkalicom. Trauma nikakva.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

peterlin kad mu je onda niknula petica, s koliko godina?
    kako ste otkrili gnojni proces (rentgenom)? i jel gnojni proces prestao? to me najvise zanima, jer je moja cura dobila uveitis (upalu oka), a dr misli da zub može biti okidač

ewa koji ste mliječni zub uzvadili, u kojoj dobi i jel imao komplikacija s pravim zubima poslije?

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

vadili smo gornju jedinicu, naime ljuljačka mu je izbila zub iz korijena i on se okrenuo i s unutarnje strane zabio u usnu...morali su ga uspavati izvaditi zub i sašiti usnicu.

To je bilo kad je imao 2 i pol godine, sad ima nepunih 5 i ne znam jel mu oštećen trajni jer nije vrijeme nicanja...to ćemo slikati oko 7-me godine kad bi trebao niknuti tajni zub

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    peterlin kad mu je onda niknula petica, s koliko godina?
    kako ste otkrili gnojni proces (rentgenom)? i jel gnojni proces prestao? to me najvise zanima, jer je moja cura dobila uveitis (upalu oka), a dr misli da zub može biti okidač

ewa koji ste mliječni zub uzvadili, u kojoj dobi i jel imao komplikacija s pravim zubima poslije?
    Ovako - s negdje pet/šest godina (zadnja godina u vrtiću) oteklo mu je preko noći tako da je izgledao kao da ima mums. Ne sjećam se da se ranije žalio na taj zub ili bilo koji, a redovito hodamo na kontrole.

Nismo išli na rentgen nego je zubarica dala antibiotik i odmah mu probušila zub (valjda je vidjela gdje treba, ne znam, izašlo je gnoja dosta) i to se smirilo. Poslije se nakon cca 2 mjeseca još jednom začepilo i tad mu je proširila tu rupu.

Petica mu je niknula ovog ljeta, znači u devetoj godini. Zub koji je bio probušen i šupalj (zabrušen do mesa) trajao je tri godine, četvrte se počeo raspadati. Kaže zubarica da ga je izgurala trajna petica koja je niknula.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Inače, htjela sam reći da mi nije jasno zašto bi se zub trebao vaditi kod kirurga... Moj stariji ima usku čeljust i vadila mu je sve četiri mliječne trojke po preporuci ortodonta (da napravi mjesta za trajne zube) dok se još nisu ni blizu rasklimali. Ako treba, to ide super. Moj veliki sin je sve to hrabro podnio (tada je isto bio u devetoj godini).

A da potražite drugo mišljenje? Može i kod kirurga, svejedno, ali možda bi bilo dovoljno pitati nekog drugog zubara.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kad inace ispadaju cetvorke?
    i trojke
    i. ih jos ima

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo isto imali problem s jednom četvorkom. Stalno se stvarao gnoj pa ga je zubarica ostavila otvorenog da čuva mjesto pravoj četvorci. Na sreću proljetos joj je izbila prava četvorka i izbila dio stare četvorke. Prošli tjedan smo izvadili još jedan mali dio koji nije sam ispao.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

mi smo nedavno vadili cetvorku jer je bio samo komadic i stalno ga je bolilo. sad se malo pribojavam da ce imati problema kad ce rasti trajni, ali nismo imali drugo rjesenje. ici cemo na ortodonciju kad i ako bude potrebno. vadili smo ga kod soc. zubarke. bilo je ok, ali izgleda da mu je bila pritisnula usnicu kad je vadila pa je imao ranu na usnici i dosta je plakao. sad je sve ok i spremamo se uskoro ici popravljati petice. zubi su mu prilicno losi, nazalost.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa Vidi poruku
    kad inace ispadaju cetvorke?
    i trojke
    i. ih jos ima
    Pa i u redu je da ih ima, bez brige... to ide van tek negdje iza 12. godine, iako je to jako individualno. Meni su isto jako kasno nicali trajni zubi, krajem osnovne. Sjecam se da su me slali slikati zube da vide gdje su korijeni jer se zubarica/ortodontica brinula da ih uopce nemam.

Mom mladjem je narasla petica trajna u devetoj godini zato jer mu se mlijecni zub raspao, a to je iznimka.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Peterlin jel meso bilo prekrilo taj stari korjen?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Pa možda minimalno u zadnjih godinu dana, korijen se "rascvjetao" na 4 dijela koji su redom ispadali kako je trajni zub rastao. Do lani nije bilo problema, ali mi smo išli na česte kontrole, mislim da mu je zubarica to sređivala da meso ne preraste.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

peterlin Nama je u par dana već prekrilo dio zuba, pošizit ću. Nismo išli još zbog temperature.
    Znaš li možda kako mu je to sređivala da ne preraste i zašto ne smije prerasti? hvala ti

Zna li itko mogu li samo zapaliti u dubravu ili me i tu čeka neko naručivanje?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Paa, ne znam točno (pitat ću, sutra sam kod zubarice) ali mislim da je ona mom sinu samo nekako odmaknula to meso. To je bilo u početku, kad je zubić tek bio zabrušen. Razlog - vjerujem da je samo gledala kako je to ispod (i tako svaki put). Nništa posebno. Budući da se radi o mliječnom zubu, mislim da nema zapravo razloga zašto meso ne bi smjelo prerasti (osim ako naraste preko mjere, pa smeta). Trajni zubić će ionako izgurati i meso i ostatke mliječnog.

Prerastanje mesa je problem kod odraslih (ako ti npr. zaraste štift koji je nosač mosta) i to se rješava kauterizacijom, ali bez brige - to kod djece ne dolazi u obzir.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Puno ti hvala, ako uspiješ pitati odlično, jer sam na izmaku snaga od svega

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Nema opasnosti od prerastanja mesa.
    napravit ćemo ortopan pa ćemo vidjeti što dalje.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa Vidi poruku
    Mom mladjem je narasla petica trajna u devetoj godini zato jer mu se mlijecni zub raspao, a to je iznimka.
    Pošto i mi sad imamo problema sa jednom donjom peticom i gnojenjem, pa otvaranjemm zubića, pa zatvaranjem mene zanima: kad su vam djeci otvorili peticu jesu li zubić ostavili otvoren i preporučili vam da nakon jela hranu iščačkate vani ili su vam zatvorili zubić?

mojoj L. se taj zub "upalio", pa se ognjojilo, pa je zubarica zub otvorila i ostavila ga neko vrijeme otvorenog dok se gnjojna kesica nije ispraznila. pa ga je sad, kad više nema gnjoja, zatvorila. i stalno mi napominje kako ga moramo nastojat što duže zadržat u vilici jer treba čuvat mjesto trajnom zubu. i njeno nastojanje će biti da ga zadrži, ako ikako može, do devete godine kad bi trebao sam ispasti.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj kate prvotno napisa Vidi poruku
    Nema opasnosti od prerastanja mesa.
    napravit ćemo ortopan pa ćemo vidjeti što dalje.
    Eto, to sam i ja čula. I mi smo radili ortopan, ali ne u petoj, nego negdje oko sedme godine - kad smo krenuli na kontrole ortodontu.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa Vidi poruku
    Pošto i mi sad imamo problema sa jednom donjom peticom i gnojenjem, pa otvaranjemm zubića, pa zatvaranjem mene zanima: kad su vam djeci otvorili peticu jesu li zubić ostavili otvoren i preporučili vam da nakon jela hranu iščačkate vani ili su vam zatvorili zubić?

mojoj L. se taj zub "upalio", pa se ognjojilo, pa je zubarica zub otvorila i ostavila ga neko vrijeme otvorenog dok se gnjojna kesica nije ispraznila. pa ga je sad, kad više nema gnjoja, zatvorila. i stalno mi napominje kako ga moramo nastojat što duže zadržat u vilici jer treba čuvat mjesto trajnom zubu. i njeno nastojanje će biti da ga zadrži, ako ikako može, do devete godine kad bi trebao sam ispasti.
    Mom sinu je zubić isto tako ostavljen otvoren. Imao je okruglu rupu promjera neka 2,5 mm. Nakon par mjeseci situacija se ponovila, pa je rupica proširena, ali stalno se u tome zadržavala hrana (teško je kod vrtićkog djeteta i školskog djeteta u boravku stalno nadzirati je li oprao zube) pa je zubarica predložila da zabrusi zub niže i to je pomoglo. Zub je tako stajao sve dok ga nije "istjerala" trajna petica. Upravo u devetoj godini.

kate avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

korjen takvog otvrorenog zubića se apsorbira, pa brze naraste trajni zub nego bi to inače, tako sam razumjela
    Rekla je davno zubarica da stavljamo vaticu prije obroka...i jesmo, ali u vrtiću naravno ništa od toga
    nije nam zatvorila zubić nakon gnojenja, ali mislim da ta naša bivša zubarica nije relevantna što treba raditi..npr. ona stavi cement i naruči nas na kontrolu za 6 mjeseci..užas

jel netko ima dobra iskustva s healozone za sređivanje karijesa? i koliko to košta po zubu?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •