Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Muž na porodiljni radi otkaza

Datum pristupanja
    May 2008

Početno Muž na porodiljni radi otkaza

Muž je dobio otkaz dok sam ja na porodiljnom. Sada bi se ja radi financijskih razloga morala vratiti nakon 6 mjeseci na posao.

Da li mi znate reći koliko bi on dobivao novaca ako on uzme porodiljni ostalih 6 mjeseci?
    Ako ide prvo na burzu, pa na porodiljni, pa opet na burzu kako mu se izračunavaju naknade?
    On je bio zaposlen preko 5 godina bez prekida prije ovog.
    Hvala

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Nezaposleni dobivaju 1663 kn

MM je trebao dobiti otkaz pa smo se mi zamijenili pa je dobivao nešto više.

Ako je otac minimalno 3 mjeseca na roditeljskom, ostvarujete pravo na 2 mjeseca nagradno. To pravo mogu koristiti otac ili majka odmah po isteku roditeljskog ili kasnije do djetetove 8. god. Naknada je 1663 fiksno (bez obzira na plaću).

Mislim da je negdje na rješenju pisalo da otac i majka moraju biti zaposleni da bi otac mogao preuzeti pa to provjerite. Za burzu ne znam. Ako mu otkazni rok još traje, zamolite poslodavca da mu pismeno da dopuštenje da koristi roditeljski - poslodavce to ništa ne košta, pa po isteku može potpisati otkaz i na burzu.

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marija ti je dobro odgovorila, s tim da ti ovdje posebno ističem da OBADVOJE morate biti u istom radnopravnom statusu da bi on mogao iskoristiti svoja prava.
    Znači, jedino ako je i on još uvijek zaposlen.

S obzriom da ne znam koje pravo koristiš (jer porodiljni kao termin više ne postoji - postoje: rodiljni i roditeljski dopust) samo ću ti napomenuti da ti vjerovanto neće dopustiti korištenje nastavnog dopusta, jer je jedan roditelj nezaposlen pa se može brinuti o djetetu.

Što se tiče supruga, samo napomena: 30 dana od dana otkaza je rok unutar kojeg MORA regulirati svoj status na HZZO-u (prijaviti se kao nezaposlena osoba) te na HZZ (burza). U protivnom, gubi sva prava.

Više o pravima za nezaposlene imate ovdje: http://www.hzz.hr/default.aspx?id=3837

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako sam dobro razumijela ako je otac nezaposlen, nitko ne može iskoristiti roditeljski dopust (drugih šest mjeseci). A ako nam nekim slučajem i odobre njegov roditeljski dopust onda će dobijati 1663 kn čak i ako odmah ode na dopust (bez ijednog dana nezaposlenosti).
    Imala sam ideju da on ode odmah kad mu istekne otkazni rok na roditeljski dopust (kao nezaposlen). Tako da bi istovremeno bili oboje dva mjeseca (ja na punoj plaći, a on na koliko daju). Onda bi se ja vratila na posao (dijete bi navršilo 6 mjeseci), a on nastavio. Kako bi dobili 2 mjeseca onda nije bitno što smo oboje bili istovremeno. Ako on ode na burzu, pa onda na roditeljski dopust, pa opet na burzu, onda gubi prava na burzi jer mu se računa prekid radnog odnosa (ako sam dobro shvatila sa njihove stranice).
    Ali prema ovome jedino moguće je da se on prijavi na burzu a ja na posao kad mi istekne 6 mjeseci. I naravno on čuva dijete i zapravo ne može prihvatiti posao čak i da ga nađe jer nema kamo s bebom.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Da li bi se ja mogla vratiti na roditeljski dopust ukoliko se njemu situacija promijeni? Vidjela sam da moram obavijestiti poslodavca 30 dana prije i da imam pravo koristiti roditeljski dopust najviše dva puta godišnje po najmanje 30 dana.
    Ali da li moram odraditi neko vrijeme prije se vratim?
    Da li mogu koristiti pauzu za dojenje ako je otac nezaposlen na burzi doma sa bebom?
    Fuj, što više čitam po ovim stranicama od burze i hzzo-a to mi je sve zbrčkanije u glavi i sve lošije kombinacije su u điru.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Nigdje nisam našla da piše da otac mora biti zaposlen da bi iskoristio nastavni dopust. Doduše, nisam sigurna da li bi dobili nagradnih 2 mjeseca ako nezaposleni otac ostane barem 3 mjeseca na roditeljskom dopustu

MarijaP - nisam baš sigurna da će njegov (bivši) poslodavac pristati odgoditi otkaz do kraja roditeljskog dopusta, ali hvala na ideji.
    Mamma san - hvala na info za 30 dana za prijavu, sada sam i ja našla da to ponavljaju više puta.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Mislim da treba minimalno 9 mj raditi novozaposlena osoba da bi mogla koristiti ostatak roditeljskog (to vrijedi i za oca i za majku).

Imaš pravo na pauzu za dojenje do prve godine djeteta. Ja sam koristila do 10 mj jer i to dosta sreže plaću. Naknada za ta dva sata dnevno je 831,50 kn mjesečno.

Možeš i koristiti samo jedan sat ili prvo dva pa prijeći na jedan.

Mislim da nemaš pravo niti na bolovanje za dijete dok ti je muž doma. To provjeri.

Sretno!
    Posljednje uređivanje od MarijaP : 06.10.2010. at 14:03

malo plavo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Na zalost i mi smo u takvoj situaciji i morat cu te razocarati,ali ako je otac na burzi nema pravo na koristenje roditeljskog dopusta.
    MM dobio otkaz taman tjedan dana nakon sto sam rodila. Imao je i otkazni rok sa godisnjim kojih 2 mj. U tom razdoblju je mogao ici na roditeljski dopust,ali je bebac bio premali. Kada je navrsio 6 mj. MM je bio na burzi i nije ga mogao koristiti, jer je ionako nezaposlen, pa moze cuvati malog.
    Raspitala sam se kaj i kako se mogu ja vratiti na posao i koristiti ostatak roditeljskog dopusta. Sve krene mjesec dana prije datuma zeljenog povratka na posao. U firmi kazes da se hoces vratiti i oni ti to kao odobre, pismeno. S time odes na zdravstveno. Ostatak roditeljskog dopusta mozes koristiti do polaska u skolu ili 8.god.(sorry nisam tocno sigurna). I to po mjesec dana minimalno, ali isto moras najaviti u firmi i na zdravstvenom mjesec dana unaprijed.
    Uglavnom ako je na otkaznom roku probajte da on krene sto prije na roditeljski dopust. najbolje otici na zdravstveno i tamo se dogovoriti oko papirologije.
    sretno

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moj muz ce isto dobiti otkaz krajem godine, ja bih se trebala vratit na posao 27.12. Mislila sam se vratiti 1.12 i koristiti godisnji ako mi sef dozvoli a mm bi za to vrijeme isao na roditeljski dopust. Da li on onda ima pravo samo taj jedan mjesec jer mi je cura na poslu rekla da ima pravo na neka tri mjeseca jos uz to. Sa ovdje vidim da je to samo ako je tri mjeseca prije na roditeljskom dopustu ona moze dva mjeseca nagradno? Jesam dobro shvatila?
    Posljednje uređivanje od mina30 : 18.10.2010. at 16:26

kovrčava avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Muž može koristiti 6 mjeseci +2 nagradna mjeseca-sve zajedno 8 mjeseci uz naknadu.
    Posljednje uređivanje od kovrčava : 18.10.2010. at 16:32

mina30 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

To mi je jasno, zanima me da li muz moze koristiti dva nagradna mjeseca ako je samo 1 mjesec na porodiljskom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mina30 prvotno napisa Vidi poruku
    To mi je jasno, zanima me da li muz moze koristiti dva nagradna mjeseca ako je samo 1 mjesec na porodiljskom
    ne može. mora biti 3 mjeseca na roditeljskom dopustu da bi dobio 2 dodatna.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Da se ubacim s pitanjcem. Tata je bio na roditeljskom do Marine godine dana, nije iskoristio dodatna 2 mj. Može li on u bilo kojem trenutku to iskoristiti (do Marinih 8 g.)? Mogu li možda ja iskoristiti "njegov" dopust?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Jelka prvotno napisa Vidi poruku
    Da se ubacim s pitanjcem. Tata je bio na roditeljskom do Marine godine dana, nije iskoristio dodatna 2 mj. Može li on u bilo kojem trenutku to iskoristiti (do Marinih 8 g.)? Mogu li možda ja iskoristiti "njegov" dopust?
    Roditeljski se može iskoristiti do 8 godine djetetovog života. Za dodatna dva mjeseca nije bitno tko će ih iskoristiti.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala mamasanka!

A kako ostvariti to pravo? HZZO izdaje potvrdu s brojem dana koje mogu iskoristiti? Ak iskoristim recimo 15 dana, kako se to evidentira?
    Posljednje uređivanje od Jelka : 22.10.2010. at 15:46

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

jelka, mislim da moraš koristiti najmanje 30 dana u komada, ne možeš 15.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Radnih?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jelka, ostatak neiskorištenog roditeljskog dopusta možeš iskoristiti do 8.g. djetetovog života i to ili u komadu ili u dijelovim i to ne više od 2 puta godišnje i ne kraće od 30 KALENDARSKIH dana.

Jelka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Hvala!

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj emea prvotno napisa Vidi poruku
    Ako sam dobro razumijela ako je otac nezaposlen, nitko ne može iskoristiti roditeljski dopust (drugih šest mjeseci).
    je li ovo točno?
    mm je također nezaposlen a ja koristim rodiljni dopust

znači li ovo da ako on i dalje bude nezaposlen kad dijete navrši 6 mj.- ja moram nazad na posao i ne mogu koristiti uopće roditeljski dopust?!? ili mogu iskoristiti barem ona svoja 3 dodatna mjeseca?!?

baš sam zbunjena ovim, mislila sam da je pravo majke da normalno koristi drugih 6 mj. (odn. roditeljski dopust) a sad vidim ovo

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ovo nije istina, ti imaš pravo bit doma i do godine dana, ak su blizanci i do 3, ili akoje 3+ isto do 3 godine.

jedino ako je on nezaposlen ne možeš prebaciti porodiljni na njega ( kao da i on nekaj dobi) ,a da ti otiđeš radit

Willow avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

jelena, hvala,
    tako sam i mislila pa me ovo gore zbunilo

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

samo ti uživaj doma, a muž možda i nađe kakav poslić

Pravila pisanja postova