Results 1 to 15 of 15

Thread: kako se radi umak od sira ?

  1. #1
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default kako se radi umak od sira ?

    ja bi to napravila; onak, da izgleda bijelo i da se jede sa širokim rezancima, al da se ne treba niš zapeći u pećnici ili nešto tak komplicirano
    znam da se skuha bešamel i kakav onda sir unutra stavim; kravlji il kakav drugi :? ?
    i koliko se to onda dugo mora kuhati u bešamelu ?
    ak stavim u to i pršuta, jel ga moram prije peći na tavi il se samo skuha ?!

    ja tak nešto uvijek jedem vani, pa fakat nemam pojma kak to ide; ajd, pucajte, pliz.

  2. #2

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    ako ukucaš u google umak od sira izgubit ćeš se od recepta

  3. #3
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    fakat

    al na rodi ima tako doooobrih kuharica )

  4. #4

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    doro kuham ali grozno pišem recepte

  5. #5

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    inače znam stavit komadiće pršuta i parmezana u vrhnje za kuhanje i nakon par minuta maknem sa vatre . dovoljno je samo da prokrčka

  6. #6

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    doro=dobro

  7. #7
    trinity's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    Solin - Split
    Posts
    676

    Default

    evo jedan jednostavan koji ja radim s 2-3 vrste sira, ovisno sto imam pri ruci:
    prvo stavim kockicu maslaca (ili margarina) i otopim, zatim zlicu brasna i kad zazuti dodam mlijeko. dobro...to je za sad kalsicni besamel.
    onda dodam jedno kiselo vrhnje, posolim i popaprim po zelji. nakon toga dodajem gaudu (ili neki drugi meki sir), neki sir s plemenitom plijesni (obicno gorgonzolu) i par trokutica topljenog sira i sve to dobro otopim u umaku. pri kraju dodam rezanog persina (a ako volis mozes umjesto persina stavit origano).
    ovaj umak koristim uz tjesteninu, njoke ili za lazanje od sira.
    u slast!

  8. #8
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    obični najobičniji umak od sira ti je:

    ugriješ vrhnje za kuhanje ili mlijeko (bolje vrhnje) i dodaš sir. kad se sir istopi to je to.


    druga je sad stvar hoćeš li fini umak od sira s pršutom i začinskim biljem i lukom za tjesteninu?

  9. #9
    andrea's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    zgb
    Posts
    2,374

    Default

    pa da, nešto što se samo prelije preko tjestenine, samo kaj nisam nikad kužila jel ide kravlji sir ili podravec, gauda i sl.

  10. #10

    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    2,765

    Default Re: kako se radi umak od sira ?

    Quote Originally Posted by andrea
    ja bi to napravila; onak, da izgleda bijelo i da se jede sa širokim rezancima, al da se ne treba niš zapeći u pećnici ili nešto tak komplicirano
    znam da se skuha bešamel i kakav onda sir unutra stavim; kravlji il kakav drugi :? ?
    i koliko se to onda dugo mora kuhati u bešamelu ?
    ak stavim u to i pršuta, jel ga moram prije peći na tavi il se samo skuha ?!

    ja tak nešto uvijek jedem vani, pa fakat nemam pojma kak to ide; ajd, pucajte, pliz.
    ti ces nam jos postat prava kucanica.
    Andreine kucne carolije. namig

  11. #11

    Join Date
    Nov 2004
    Location
    AgRaM
    Posts
    2,692

    Default

    ja često znam radit stubičku ribicu , a uz nju idu široki rezanci u umaku od vrhnja,suhih šljiva i bijelog vina . za prste polizat

  12. #12
    Sun's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    ni na nebu ni na zemlji
    Posts
    3,379

    Default

    Ne kravlji sir nego oni razni topljivi sirevi koji ti se nadju pri ruci (dimljeni, gouda, namazi razno razni tipa Zdenka sir i ti, gorgonzola...) Sve te sireve lijepo narežeš na kockice i baciš na malo otopljenog maslaca i zaliješ mlijekom ili vhnjem za kuhanje (dakle uopće ti netreba brašna - ne moraš raditi bešamel). I tako miješaš dok ti se sirevi ne otope. Ja znam nekada ako imam i neki sir koji se netopi lako to mikserom izmiksati. Još možeš dodati unutra neki začin ako te je volja, možeš vjerojatno i tu šunku sitno narezanu (ja sam vegetarijanac pa to ne radim, ali sigurno se može...)

    I eto to ti je to, fulll jednostavno

  13. #13
    Mamita's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,931

    Default

    ja stavljam gorgonzolu ili parmezan ili neki koji se topi pffff nemam pojma neki jeftkaner.

  14. #14

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Ja sam jedamput otapala roquefort u vrhnju za kuhanje, umjesto gorgonzole (nije bilo u dućanu) pa su mi plivale krpice plijesni...bljak...

  15. #15

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    118

    Default

    mamitin recept ti je super.
    Dakle vrhnje zagriješ i istopiš sir, tvrdi ako voliš može i sa plemenitom plijesni. (dakle gouda, podravec, bilogorac-fenomenalno), meni je odlično i sa gorgonzolom i sa roqefortom a možeš i kombinirati recimo umak 4 vrste sira.
    I recept.
    Ovo MM oboooožava i može jesti valjda svaki dan!
    UMAK OD SIRA
    Na malo maslaca prodinstaš šampinjone isjeckane na listiće, kad ispari voda podliješ sa vrhnjem za kuhanje i dodaš izmrvljenu gorgonzolu, malicko muškata i vlasca, malo posoliš...
    I preliješ preko špageta ili njoka.
    Fenomenalno je kao prilog uz pohano meso ili pohano povrće.

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •