Poliona evo tek sam sad vidjela tvoj post.....
Ja nisam ni klistir dobila jer nisu mi ga stigli dati jer sam u 17.20 bila u ambulanti i bila otvorena 9 cm pa su me odmah u radjaonu stavili...
E sad vidim da razmisljas da ti muž krene iz Vk za Vž kad ti trenu trudovi.....
Ja nisam ni znala da imam trudove ..( nisu mi bas ni u bolnici vjerovali) - ja sam prekoracila termin pa sam morala biti u bolnici - meni ti je to vise izgledalo kad trebas dobiti mengu ili kad je dobijes pa onda oni grcevi to ti je trajalo od 8.30 pa do 17.20 ja sam hodala , kartala belu čak i pobijedila ( pozdrav curama ako koja cita ) citavo to vrijeme ocekivala sam neku strasniju bol ( ono kao u filmovima da urlices i jauces ) medjutim nista od toga nije bilo, a u 17.20 sam osijetila pritisak na debelo crijevo ( a kad to osijetis to ti je to ). U 18.34 rodila se moja malena.
Što se polozaja tice ne mozes ga birati na stolu si stave te na lijevi bok priključe CTG i tek kad je glavica blizu okrenu te nazad na ledja dignu noge I to je to...
- Prije poroda ja sam normalno jela, pila ( mada mi bas nije bilo do toga )
- protiv bolova nisam nista ni trazila ( tako da ne znam )
- bebac je bio odmah sa mnom poslije poroda i onda nakon nekih pola sata stavili su mi je na prsa da vide ima li refleks sisanja
- 2 sata nakon poroda moras biti u radjaoni ( tada bebac vise nije sa tobom )
- nakon toga voze te u sobu i bebac ide sa tobom
- onda ti kazu da nesto pojedes i da popijes 1,5 ili vise vode ili caja da bi mogla mokriti
- 2 sata kasnije dolazi ti sestra u sobu i vodi te do WC-a da odes na malu nuzdu ako ne mozes onda ti stave kateter ( ja nisam imala potrebu ici na WC ali kad sam sjela islo je samo od sebe)
Eto to ti je to ako zelis jos kakve infomacije slobodno se javi
Sretno na porodu i drzim fige da muz stigne moj je bilo u VU pa je jedva stigao ( sto se tice muža na porodu u VU morate sa 37 tjedana otici na razgovor sa dr.Šumskim - šef odjela da potpisete izjavu da se slazete da muz bude prisutan i da se nece petljati u njihove odluke )
Sorry na opsirnom odgovoru...
by