Stranica 4 od 12 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 582

Tema: AMH, godine i postupci

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Hormonalni krvni test može tačno predvidjeti u kojoj će se dobi ženin reproduktivni status promijeniti. Različita količina hormona u krvi se može koristiti da ce procijeni kada će se javiti trajan prestanak funkcije ovarija.
    Znanstvenici sa Shahid Beheshti University of Medical Sciences (Tehran, Iran) su mjerili koncentraciju anti-Mullerian hormona (AMH) kod žena uključenih u studiju od 1998. AHM kontrolira razvoj folikula u ovarijima, od kojih se razvijaju oociti (jajašca), te se preporučuje da se AHM koristi za mjerenje ovarijalne funkcije. Krvni uzorci su se uzimali u tri intervala godišnje, te su se skupljali podaci o socioekonomskom statusu žena i njihovoj reproduktivnoj istoriji.

Rezultati studije su omogućili znanstvenicima da naprave realističniju procjenu reproduktivnog statusa mnogo godina prije nego nastupi period menopauze. Na primjer, ukoliko 20-godišnja žena ima koncentraciju AMH u serumu od 2,8 ng/ml, može se predvidjeti da će kod nje menopauza započeti u starosti od 35-38 godina. Korišten je statistički model za koreliranje AMH nivoa u različitoj životnoj dobi da bi mogli predvidjeti da li će žena ranije stupiti u period menopauze (prije 45 godine). Pronašli su da koncentracija AMH od 4,1 ng/ml ili manje može predvidjeti ranu menopauzu u 20-tim godinama. AMH nivoi od 3,3 ng/ml predviđaju ranu menopauzu kod žena od 25 godina, a vrijednosti od 2,4 ng/ml kod 30-godišnjakinja. Nasuprot tome, AMH nivoi sa najmanje 4,5 ng/ml u dobi od 20, 3,8 ng/ml u dobi od 25 i 2,9 ng/ml u dobi od 30 godina predviđaju početak menopauze u dobi od preko 50 godina. Rezultati studije su predstavljeni na godišnjem sastanku Europskog udruženja ljekara humane reprodukcije i embriologije u junu, 2010 u Rimu, Italija.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

AMH u predviđanju menopauze
    Nekoliko godina prije nastupanja menopauze, plodnost žene se postupno smanjuje, a menstruacijski ciklusi postaju nepravilni i neredoviti. Međutim, postoje značajne individualne razlike u dužini perioda koji prethodi menopauzi. Drugim riječima, kronološka dob žene nedovoljno je pouzdan pokazatelj starenja njene reprodukcijske sposobnosti, odnosno smanjenja ovarijske rezerve.

Smanjenjem broja primarnih folikula tijekom reproduktivnog razdoblja, opada i prosječna koncentracija AMH u serumu. Ovaj pad koncentracija uočava se prije nego što dođe do značajnijeg porasta FSH koji je jedan od pokazatelja hormonskih promjena u premenopauzi, odnosno perimenopauzi. Istraživanja su dokazala da je AMH najraniji serumski biljeg biološke starosti jajnika i čije se koncentracije smanjuju nekoliko godina prije nastupanja menopauze. Za razliku od toga, mjerena aktivnost FSH u serumu postaje povećana tek kada menstruacijski ciklusi postaju neredoviti.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Lučenje AMH u krv nije ovisno o mehanizmima djelovanja gonadotropina (FSH i LH) iz hipofize na cikličke hormonske promjene u jajnicima. Njegove su koncentracije relativno stabilne tijekom cijelog menstruacijskog ciklusa. Dok primjena egzogenih hormonskih pripravaka tijekom postupaka koji prethode izvantjelesnoj oplodnji (IVF) utječe na intenzitet sinteze endogenih gonadotropina u tretiranih pacijentica, koncentracija AMH u serumu ovisi isključivo o broju antralnih folikula u jajnicima.

Iako veća koncentracija AMH pretpostavlja veću uspješnost u postupcima potpomognute oplodnje, potrebno je naglasiti da niske koncentracije ne isključuju mogućnost da žena ostvari trudnoću, jer postoje i drugi čimbenici koji u tome sudjeluju. Cilj je provjera kononcentracije AMH radi najpovoljnijeg izbora liječenja u pojedinim slučajevima.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

AMH kao pokazatelj patofizioloških procesa u jajnicima
    Jedan od najčešćih poremećaja u žena reproduktivne dobi je sindrom policističnih jajnika (PCOS) koji se susreće u oko 10% slučajeva s nepravilnostima u menstruacijskim ciklusima. Iako postoji širok spektar kliničkih i biokemijskih karakteristika kojima se može dokazati PCOS, ultrazvučni nalaz povećanog broja antralnih folikula u jajnicima praćen je nalazom povećanih koncentracija cirkulirajućih androgena (testosteron, androstendion) i poremećenim odnosom FSH i LH na početku menstruacijskog ciklusa. Kao najvažnija posljedica su anovulatorni, neredoviti ili izostali menstruacijski ciklusi čime je smanjena šansa za početak trudnoće.

Vjerojatni je uzrok narušen biokemijski sustav koji je odgovoran za izdvajanje dominantnog folikula prije ovulacije. Prisutnost brojnih malih antralnih folikula odražava se povećanim koncentracijama AMH i u serumu i u folikularnoj tekućini. Ona je ovisna o broju folikula identificiranih ultrazvukom, koncentraciji testosterona u cirkulaciji, odnosno s težinom kliničke slike u pacijentice. Tijekom liječenja hiperandrogenemija se normalizira, a koncentracije AMH u serumu se neznačajno smanjuju u odnosu na početne.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pretvaranje AMH iz ng/ml u pmol/l i obratno:

ng/ml x 7.14 = pmol/l

pmol/l = ng/ml x 0.14

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Moj doprinos statistici:
    AMH 1 pmol/L, FSH 17, 33 godine, MM blaža O-A
    Kratki protokol: 19 Menopura, 2 Cetrotide, 3 folikula, 2 js, 2 embrija 5. dan (blastica i morula), čekam veliku betu

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uh onda je moj AMH super prema tom izračunu dakle vadila sam ga lani sa 32 god. i iznosio je 19.4 to bi značilo da ću u menopauzu sa oko 50 ili više godina ako je ova statistika točna.
    Al se ne uklapam u ovaj dio sa šetajućim FSH-om dakle lani mi je bio u jednom mj. preko 15 onda malo kasnije oko 10 pa 8 a sad mi je 7 i to ne zato što sam blizu menopauze nego zbog endometrioze!
    Eto cure koje budu u sličnoj situaciji da se ne prestraše odmah!

Charlie to je super rezultat s obzirom na AMH, da bude i super beta

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

vedre, hvala puno na ovim korisnim tekstovima!!!

mare41 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Lijepo je pročitati beba dokaze da AMH sam po sebi nije ni presuda ni amen (jer naravno da nije, to smo već puno puta tipkali), jednostavno se samo uklapa u sliku s ostalim dijagnostičkim relevantnim parametrima i samo ga tako treba tumačiti. (Charlie~~~~~~~~~~~~).

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Charlie prvotno napisa Vidi poruku
    Moj doprinos statistici:
    AMH 1 pmol/L, FSH 17, 33 godine, MM blaža O-A
    Kratki protokol: 19 Menopura, 2 Cetrotide, 3 folikula, 2 js, 2 embrija 5. dan (blastica i morula), čekam veliku betu
    Charlie draga ja i ti smo tu po godinama žao mi je da ti je amh toliko nizak,ali vidiš,ipak si dobro reagirala 2 lipa embrija.svaka čast.držim ti fige za veliku betu.ipak nema pravila i to želimo dokazati.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mare41 prvotno napisa Vidi poruku
    Lijepo je pročitati beba dokaze da AMH sam po sebi nije ni presuda ni amen (jer naravno da nije, to smo već puno puta tipkali), jednostavno se samo uklapa u sliku s ostalim dijagnostičkim relevantnim parametrima i samo ga tako treba tumačiti. (Charlie~~~~~~~~~~~~).
    prepisujem po 1000 puta XXXXXX

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo da izvijestim..jucer na ultrazvuku je gyn vidio nekoliko antralnih folikla..ne vise od pet..startamo down regulaciju za tjedan dana, od 3dc 300IE menogona (menopauri) do 7dc..potom UZ, pa cemo vidjeti..
    istina da se od studenog amh popeo s 0.5 na 0.9.. ali antralni ne lazu..
    bumo vidli..

Snekica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

spodoba sretno!

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Snekica prvotno napisa Vidi poruku
    spodoba sretno!
    hvala draga, nadam se da ces i ti jos ovaj mjesec docekati svoju bebicu ili bebice..
    kakav si ti protokol imala?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

What is a normal AMH level?

Interpretation of anti-mullerian hormone levels and chances for conception

There are some problems involved with interpretation of AMH hormone levels. Because the test has not been in routine use for many years, the levels considered to be "normal" are not yet clarified and agreed on by the experts. Also, not all current commercial assays give equivalent results.
    The table below has AMH interpretation guidelines from the fertility literature and our own experience. Do not get carried away with the cutoff values shown here. For example, the difference between a 0.6 and a 0.7 ng/ml test result puts a woman in a "different box" in this table - but there is very little real difference in fertility potential. In reality, it is a continuum - and not something that categorizes well.
    Interpretation
    AMH Blood Level
    High (often PCOS)
    Over 3.0 ng/ml
    Normal
    Over 1.0 ng/ml
    Low Normal Range
    0.7 - 0.9 ng/ml
    Low
    0.3 - 0.6 ng/ml
    Very Low
    Less than 0.3 ng/ml
    More will be learned regarding anti-mullerian hormone levels and outcomes as we continue to use the AMH fertility test and study the relationship between AMH hormone values and fertility, ovarian responsiveness, chances for IVF success, etc.

AMH levels and pregnancy chances with in vitro fertilization

Women with higher AMH values will tend to have better response to ovarian stimulation for IVF and have more eggs retrieved. In general, having more eggs with IVF gives a higher success rate.
    We do not have a lot of data yet on what to tell couples going through IVF about their AMH results and chances for conception. However, the table below shows ranges for AMH levels and some information about interpretation.
    AMH levels probably do not reflect egg quality, but having more eggs at the IVF egg retrieval gives us more to work with - so we are more likely to have at least one high quality embryo available for transfer back to the uterus.
    Posljednje uređivanje od Pinky : 17.03.2011. at 20:45

crvenkapica77 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

kakva je razlika između ug/L i ng/ml ?
    cek jel to isto?

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

nikakva razlika, to je isto
    jedno je
    mikrogram/litar = nanogram/millilitar

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

spodoba sretnoooo

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj vedre prvotno napisa Vidi poruku
    spodoba sretnoooo
    hvala draga vedre!
    mada su mi mijesanani osjecaji..ipak su te amh vrijednosti jos uvijek ispod normale..pa onda broj antralnih..pa onda zahebancija s lupus AK...itd..
    glede ovog zadnjeg trebam biti sretna da sam iznijela jednu trudnocu..moja cura se rodila ranije..pa sam imala i spontani 8mj nakon poroda..uglavnom, jasno mi je da moze uspjeti..a i da bi cura mogla odrastati bez brace/seke

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

spodoba sve znam sve mi je jasno.uvik je strah prisutan ali želja je jača.i sama kažeš da si već iznijela jednu trudnoću,a ja ti šaljem na tisuće ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da i ovaj put uspiješ.a i ja da te pratim

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

bok cure, evo malo pitanjce absolutne pocetnice
    pikam se vec treci dan s 300IE menopura.
    ne osjetim pretjerano probadanje..mislim ne puno vise nego kad sam bila pod klomifenima.
    kako je to bilo kod vas? moram li se brinuti ili to probadanje dolazi kasnije..ili ga ne mora ni biti u nekoj mjeri?
    sve brijem da to ima veze s brojem rastućih folikla..i trtarim do petka..kad imam prvi UZ - 7dc..
    hvala

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Spodoba, nista ne brini, nesto sigurno raste.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj taca70 prvotno napisa Vidi poruku
    Spodoba, nista ne brini, nesto sigurno raste.
    raste..to znam..ali koliko..mislim jel ima to sto manje jajnike osjetim veze s manjim brojem?
    znam..znam..trcim pred rudu..ali ne mogu si pomoci

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

spodoba, ja u zadnjoj stimulaciji prije nekih godinu dana nisam uopće osjećala jajnike, sve dok me nisu ispikali na punkciji, a dobila 9 stanica, zato ne brini, nema to nikakve veze! Od tada nisam bila na stimulaciji, niti u postupcima, a jajnici me bole skoro pa svaki dan

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

cure, hvala vam na odgovorima i podrsci
    evo me s UZ...7dc na desnoj strani se vidi jedan, na lijevoj oko 5-6.
    doc kaze da broj vjerovatno nije konacan, ali pretpostavlja da ih nece biti vise od deset..
    ok, stimulirana sam sa menopurima 300IE, obzirom na kolicinu jedinica moglo ih je biti i vise. s druge strane znam da se gyn odlucio za menopure uime kvalitete..prvotno je mislio poceti s 300IE gonala, ali se u zadnjem razgovoru odlucio za menopure..

jesam li po tome low responder..?

inace, ovaj desni jajnik je utihnuo od laparoskopije koja je bila u 7/2010. mjesec kasnije sam imala jednu ovulaciju na desnoj strani, od toga samo na lijevoj..na desnoj strani pocne 'nesto' rasti i to se pretvori u cistu. jednom je ta cista prsnula sa stopericom, ali se nova stvorila, slicnog oblika..

take it easy...to samo ponavljam... uffff
    imam divnu kcer koja mi je drzala ruku dok sam bila na ultrazvuku i dok su mi vadili krv..pile slatko
    Posljednje uređivanje od spodoba : 08.04.2011. at 12:48

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

7-8 stanica mi se čini OK odgovor za dob i anamnezu, treba pričekat punkciju, ovako je samo nagađanje. Sretno!

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    7-8 stanica mi se čini OK odgovor za dob i anamnezu, treba pričekat punkciju, ovako je samo nagađanje. Sretno!
    odmah se osjecam kao 100godisnjakinja
    da ima zena koje s 37 bolje reagiraju, ima..no sto je, tu je..
    ali me pere anamneza..pere..i to dobrano

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Meni je dr rekao da mi je amh nizak (2,4) zbog endometrioze koja je bila na jajnicima pa ih je uništila. I čudom se čudi dr odakle izvlači moje jajne stanice: prvi puta sam imala 2 i 2 embrija a drugi puta 3 i 2 embrija.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj mimi81 prvotno napisa Vidi poruku
    Meni je dr rekao da mi je amh nizak (2,4) zbog endometrioze koja je bila na jajnicima pa ih je uništila. I čudom se čudi dr odakle izvlači moje jajne stanice: prvi puta sam imala 2 i 2 embrija a drugi puta 3 i 2 embrija.
    pa to je koma sto beštija može učiniti..a tek si 30...

da vas pitam ovdje..
    imala sam laparoskopiju u 7/2010. tad je odstranjena endometrioza na lig sacrouterineum, douglas šupljini i stjenkama mjehura. na desnom jajniku i jajovodu su nađene zaraslice i jajovod je bio začepljen.
    uglavnom, mjesec dana nakon laparoskopije sam imala ovulaciju na desnoj strani, od tada samo na lijevoj i to svaki mjesec..pošto svaki mjesec visim kod gyn-a, to je i preko UZ potvrđeno.

da li je netko imao slučaj da je funkcija jajnika zatajila nakon operacije, da li se može desiti da se funkcija jajnika opet uspostavi?
    čitala sam da se kroz operaciju može očito oštetiti i zdravo tkivo i ako je pogođen jajnik da se to može odraziti i na AMH (zato i pišem ovdje)
    nisam pitala da li se na desnoj strani vidi kakav antralni folikel..brijem da bi taj nizak amh mogao imati veze s operacijom..jer do operacije sam uredno imala ovulacije i na jednoj i na drugoj strani..isto tako znam da mi je gyn pred operaciju brojao antralne i da i h je bilo dosta..još se šalio i svima im dao imena..
    što vi mislite? hvala
    Posljednje uređivanje od spodoba : 11.04.2011. at 00:13

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

To se upravo meni dogodilo. Meni lijevi jajnik više ne radi, samo male ciste povremeno izađu iz njega i to je to. A zato je i amh nizak. Da ne kažem koji mi se pritisak stvara da što prije moram ostati trudna...

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

To se upravo meni dogodilo. Meni lijevi jajnik više ne radi, samo male ciste povremeno izađu iz njega i to je to. A zato je i amh nizak. Da ne kažem koji mi se pritisak stvara da što prije moram ostati trudna...
    bas mi je zao..ista stvar se i kod mene desava. folikel ocito pocne rasti i pretvori se u cistu. u prosincu je npr. tako jedna cista prsnula kroz stopericu..jer sljedeci put kad sam bila na UZ je nije bilo. al onda se opet pojavila nova..ova je vec prezentna dobra tri mjesece, ocito se malo uz down regulaciju po zadnjem ultrazvuku spljostila.
    i opet imam jednu. prosli put je gyn vidio folikel na 7dc na toj vrazjoj desnoj strani, danas se kristalno jasno vidjelo da je od toga opet nastala cista
    na lijevoj strani gyn ne ocekuje neki poseban rast..ima ih negdje oko 5..ali da li ce svi biti 'puni'..
    hvala bogu da sam se informirala o svemu i bila mentalno spremna i da sam low responder, inace bi izludila..ovako..kaj bu, taj bu..

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja se molim da bude barem jedan pravi...

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ja se molim da bude barem jedan pravi...
    sretno mimi...
    takva situacija čupa živce i boris se za prvu trudnocu..a ti si tek trideset..barem po potpisu..jel.

mimi81 avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Jesam. Ponekad ne vjerujem da mi se to događa i pitam se zašto ja?

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

4JS - 0 oplođenih

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Spodoba, koji je razlog?Nezrele, prezrele, deformirane?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj spodoba prvotno napisa Vidi poruku
    4JS - 0 oplođenih
    Žao mi je, spodoba. Jesu li radili ICSI? Što su rekli doktor i biolog - koji je razlog?

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj taca70 prvotno napisa Vidi poruku
    Spodoba, koji je razlog?Nezrele, prezrele, deformirane?
    ne znam..deformirane nisu bile, pri punkciji je biologica rekla da izgledaju dobro. sve ostalo je nagadjanje, u tel razgovoru je rekla da je moguce da su ili nezrele ili prezrele.
    na 10dc sam imam jedan folikel od 16mm..ostali su bili manji. 100% sam sigurna da je prsnuo na 13dc..taj je bio 22mm zasigurno..ali tad nisam bila na UZ. obzirom da su ostali bili manji, moguce da su bili nezreli..moji inace pucaju na 22mm..barem se tako vidjelo u stimuliranim/ciljanim ciklusima.. sutra zovem mpovca..

namjeravam traziti ICSI..radjen je IVF..mm ima normospermiju..
    Posljednje uređivanje od spodoba : 17.04.2011. at 23:15

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

i da..da 'pohvalim' uzimanje dhea, 3x25mg..bog zna koliko bi ih bilo da ga nisam uzimala :ironic:

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Vezano za ICSI nije samo spermiogram vodilja, nego i dob žene i brojnost punktiranih stanica, iako neki ne vole radit ICSI jer je IVF ipak "prirodniji", tj. spermij koji će oplodit js sam se selektira.

Evo jedan slučaj - 41 godina, IVF maratonac, AMH 21, direktni MB protokol ispunktirana 21 stanica, 20 zrelih oplođenih prvi dan ICSI, rezultat biokemijskih trudnoća od tih embrija (bilo je i zamrznutih).

Jedan drugi slučaj - IVF početnik, 39 godina, relativno nizak AMH, 3 stanice, CITO, trudna.

Moja prijateljica, visoka dob tipa oko 45, s 5 punktiranih stanica (2 MB postupka) trudnoća i zdravo dijete, ali ona je sekundarna neplodnost.

Sve je stvarno relativno, a mora postojati i neki kriterij tipa kvaliteta stanice koji se još ne može ničim izmjeriti iz krvi, ja ga zovem "efectiveness per egg cell", a taj je kriterij po meni "Sv. Graal" uspješnog zatrudnjivanja.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj spodoba prvotno napisa Vidi poruku
    i da..da 'pohvalim' uzimanje dhea, 3x25mg..bog zna koliko bi ih bilo da ga nisam uzimala :ironic:
    Pitanje je koliko to djeluje... neki misle da, neki ne itd. Nije to ono jednoznačno dokazano, barem koliko ja shvaćam. Jesi ti imala akne od toga (neki imaju akne)?

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Pitanje je koliko to djeluje... neki misle da, neki ne itd. Nije to ono jednoznačno dokazano, barem koliko ja shvaćam. Jesi ti imala akne od toga (neki imaju akne)?
    ma nikakve ja nuspojave nisam imala. dobro..necu blatiti dhea, i dalje cu ga uzimati. moguce je da su stanice punktirane prerano. moje nisu zrele na npr. 18mm..

osim toga cu pitati za detaljnije cekiranje spermica..cak i ako je spermiogram dobar, mogu imati (kao i js) kromosomske abnormalnsti..

Vezano za ICSI nije samo spermiogram vodilja, nego i dob žene i brojnost punktiranih stanica, iako neki ne vole radit ICSI jer je IVF ipak "prirodniji", tj. spermij koji će oplodit js sam se selektira.

Evo jedan slučaj - 41 godina, IVF maratonac, AMH 21, direktni MB protokol ispunktirana 21 stanica, 20 zrelih oplođenih prvi dan ICSI, rezultat biokemijskih trudnoća od tih embrija (bilo je i zamrznutih).

Jedan drugi slučaj - IVF početnik, 39 godina, relativno nizak AMH, 3 stanice, CITO, trudna.

Moja prijateljica, visoka dob tipa oko 45, s 5 punktiranih stanica (2 MB postupka) trudnoća i zdravo dijete, ali ona je sekundarna neplodnost.

Sve je stvarno relativno, a mora postojati i neki kriterij tipa kvaliteta stanice koji se još ne može ničim izmjeriti iz krvi, ja ga zovem "efectiveness per egg cell", a taj je kriterij po meni "Sv. Graal" uspješnog zatrudnjivanja.
    moj mpo-vac je pretpostavljam polazio od toga da je kod mene stvarna slabost funkcionalnost jajovoda. jer imam dvije trudnoce iza sebe..jedan porod i jedan spontani, obadvije trudnoce nastale bez MPO pomoci..valjda se time vodio.
    ko za vraga ovaj put se nisam htjela opterecivati s brojevima glede hormona..mozda sam trebala..ali isto bi to opet promijenilo? nervirala bi se vise, a to mi je najmanje trebalo..
    ne znam da li se gdje drugdje vadi krv na dan punkcije. tad bi se ev. moglo vidjeti razina E2, ali i progesterona i LH..po tome se isto moze vidjeti jel tajming promasen ili..ili..

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

to da sam od kojih pet folikla imala 4js je dobro..a sad..

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

U nekim klinikama se vadi, u nekim ne. Ove di sam ja bila, većinom se ne vadi, tj. neko vrijeme se vadilo, pa se više ne vadi. U MB-u se ne vadi, to sam ja vadila više-manje na svoju ruku.

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

evo ovako..jučer sam pričala s biologom..radilo se o punkciji šest stanica. bilo je 4JS, od toga su tri bile zrele, jedna nezrela. ta zrelost se vidi po polar body koji se stvori na JS kad je zrela, on postaje i nosioc kromosama između ostalog.
    danas sam bila kod MPO-vca. po izvještaju na dan punkcije nisu ni gledali polar body već sljedeći dan kad su vidjeli da se stanica još ne dijeli. dakle da li su ta polarna tijela bila prisutna i u trenutku punktiranja, pitanje je sad. ako nisu, to bi bio znak da bi bilo bolje da je punkcija dan kasnije.

sto se tice spermica. radi se o normalnom spermiogramu. nakon 'pročišćavanja' ih je 60% bilo koji su bili brzi. 24 sata kasnije 40%..sto je super.

sto dalje? sljedeci put se ide na ICSI. a protokol? od toga se zaista grozim..govorio je nesto o antagonist protokolu, ali i mogucnosti da u dugom protokolu nastavimo s menogonom..no s pet ampula (374IE) umjesto 4 (300IE).
    ovog zadnjeg se bojim. imam loš osjećaj..citam da povisenje kolicine lijekova, mislim vise od 300IE i nema posebnog ucinka..

pitala sam i za kratki protokol, ali u ordinaciji nisu bas napravili dobra iskustva s tim, tj. kroz to nisu postigli veci postotak trudnoca. isto tako sam pitala za kombinaciju gonala i menopura, on je misljenja da kroz to ne bi dobili vise folikla nego da spricam samo menogone..otprilike svejedno.
    sljedeci tjedan ce ici na neki kongres gdje je tema samo 'low responder' problematika..pa bumo vidjeli sto cemo na kraju uzeti..

nekako mi se ovaj antagonist protokol cini ok za low respondere..ima li tko iskustva?

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Moje je iskustvo (nisam low responder) da na blagu stimulaciju dobila ništa, na veću - više. Svakakvih ti teorija ima, to je i izluđujuće u sofisticiranoj i ne 1+1=2 stvari kao MPO. Naime, neki doktori misle da low responderima nije dobro davat samo menogone (menopure/merionale), nego vole započet stimulaciju s čistim FSH (gonal), pa kasnije dodavat miks. Neki bi miks od početka, ali svakako ne bi mješavinu FSH-LH kakav je menogon za low respondere. Drugi, pak, baš to vrte za low respondere...

Jako ti je teško bilo što reći oko čega bi se čovjek u MPO-u uhvatio čvrsto, ono, pa oko osnovnih milestoneova priče (ležati nakon transfera ili ne) nema suglasja, to je sve još predmetom istraživanja.

Loš AMH, FSH, 1 stanica - uspjeh. Super AMH, mlade godine, neproblematično i koji put se par pretvori u totalnu sagu.

Jedino smisleno ti je vrtit više toga i mijenjat ako nije bilo upsjeha u prethodnom protokolu, ili ustrajat ako je reakcija ili kvaliteta embrija bila dobra.

Da je to frustrirajuće - je - to definitivno maksimalno diže razinu pacijentskih frustracija, ali tu nije niko kriv... to treba jednostavno prihvatit... jer nema druge.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 19.04.2011. at 12:40

spodoba avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

doc se nada da je ovaj ciklus bio 'samo' nesretan..peh..i nada se uspjehu uz ICSI..pogotovo sto sam dva puta ostala trudna bez mpo..
    blesavo je ovdje sto su samo tri postupka placena 50% (dakle 50% par snosi sam)..a ako se dva puta ne desi uopce oplodnja, onda ne placaju ni treci..tako da se i sto se tice toga osjecam pod pritiskom.
    razmisljam i o in vitro maturation..ne znam da li to rade u ovoj ordinaciji..onda postoji i I-PSCI..mada citam da je svega 3% spermica moze biti pogodjeno losom kromoskomskom slikom..kod zenskih JS cak i 40%!!
    ma ne znam..okvirno razmisljam da opet pokusamo u srpnju..
    Posljednje uređivanje od spodoba : 19.04.2011. at 12:56

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Te su ti metode za ovaj forum avangarda (ljudi nemaju baš iskustva), tu ti ne znam što reći. Sretno za dalje!

taca70 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Jucer mi je jedna prijateljica javila da joj je beta 15dt oko 400. AMH<1, dobila 2js, ET 1 zametka, mislim 4. ili 5. postupak, '71god. Protokol bio kratki, Decapeptyl, pa prva 3 dana po 4 Menopura, pa dalje po 3. Eto, cuda se ipak dogadaju.

Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Ovakve me vijesti jaaaako vesele . Gdje je prijateljica bila u postupku??? Čestitam joj, i od srca želim urednu trudnoće!!!!

Stranica 4 od 12 PrviPrvi ... 23456 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •