Pedica nam preporučila od 1. 10. pet kapi D vitamina jedan dan, odnosno multivitaminski sirup Sanosvit drugi dan. I tako do 1. 5. 2011.
Maša je pila D vitamin u prvoj godini i pedica nam je rekla da ga pije opet od 1. 10 do 1. 5. 2011. I ok, nema beda, manje je sunca, manje smo vani... istina, nismo još počeli.
Rekla nam je i da kupimo i Sanosvit sirup (multivitaminski sirup sa željezom) te da joj dajemo jedan dan D vitamin, drugi dan sirup. Odmah smo ga kupili.
No, odlučila sam joj NE DAVATI SANOSVIT jer mislim da prehranom unosi dovoljno i vitamina i minerala (svako jutro žitarice bez mlijeka koje neće omesti apsorpciju željeza, svaki dan povrće uz dva puta tjedno, nekada i tri puta meso, dva puta tjedno riba, dva puta tjedno kuhano jaje, svaki dan voće (jabuka, kruška, grožđe, šljiva... ovisno o sezoni), istina, ne puno, ali mislim da je za nju sasvim dovoljno).
Osim toga, pročitala sam da većina uzročnika bolesti treba željezo za svoj rast pa ljudi s povećanom razinom željeza imaju češće infekte (knjiga Oprez, ovo je zdravo).
Istina, M. je prilčno sitno dijete, ali dobro jede, živa je, vesela, zdrava (nedavno je imala začepljen nosić, ali nije dugo trajalo i rješavali smo pumpicom).
Glupo mi je trpat joj taj sirup (koji btw, navodno otvara apetit) ako jede raznoliko i zdravo oko čega se zaista trudim.
Pedica me uopće nije ni pitala što mala jede nego mi je samo rekla da kupimo taj sirup.
E sad, da li joj onda davati D vitamin svaki dan ili svaki drugi?