Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Molim pomoć

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno Molim pomoć

Pozdrav

prije mijesec dana rodila sam djecaka, otac nije upisan u rodni list, imene sada zanima na koj nacin ja dokazujem da sam samohrani roditelj, tj sto trebam napraviti ili kome se trebam obratiti da bi "dobila" status samohranog roditelja?
    oprostite ako postoji ta tema, ali ja je nisam uspjela naci.

unaprijed hvala

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

mislim da bi se trebala obratiti centru za socijalnu skrb u gradu u kojem zivis, jer ces i onako prvo preko njih kasnije moci ostvarivati neka svoja prava. Pitaj ih sto trebas napraviti i sto mozes od njih dobiti.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Kolko ja znam , jedini dokaz za sad ti je rodni list djeteta i tvoj rodni list iz kojeg se vidi na nisi udana. Tako će biti sve dok se u rodni list ne upiše otac. Ako se upiše otac onda moraš dobiti rješenje da je dijete na skrb povjereno tebi.
    A ako se udaš ili zasnuješ izvanbračnu zajednicu, više nećeš imati status samohranog roditelja.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj s3ja prvotno napisa Vidi poruku
    Kolko ja znam , jedini dokaz za sad ti je rodni list djeteta i tvoj rodni list iz kojeg se vidi na nisi udana. Tako će biti sve dok se u rodni list ne upiše otac. Ako se upiše otac onda moraš dobiti rješenje da je dijete na skrb povjereno tebi.
    A ako se udaš ili zasnuješ izvanbračnu zajednicu, više nećeš imati status samohranog roditelja.
    al to ne znači da je samohrani roditelj.

niti to ima veze sa bračnim stanjem

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

al to ne znači da je samohrani roditelj.

niti to ima veze sa bračnim stanjem

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

u Zakonu o socijalnoj skrbi:

"Samohranim roditeljem smatra se roditelj koji nije u braku i ne živi u izvanbračnoj zajednici, a sam skrbi za svoju djecu".

Dakle, ako se naknadno udaš ili zasnuješ izvanbračnu zajednici (s nekim ko nije otac djeteta) više se ne smatraš samohranim roditeljem.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

s3ja., ovo je tako nejasno u praksi.. Ja nisam u braku i ne zivim u izvanbracnoj zajednici, ne primam nikakvu alimentaciju od BM ali ne mogu dobiti status samohranom roditelja, negdje su mi rekli da je to zato jer je otac upisan u rodni list pa imam od koga ( teoretski ) potrazivati alimentaciju, a na drugim mjestima mi pak uopce nisu mogli objasniti sta je to samohrani roditelj.

Bilo bi super da netko napise tocan postupak iz svog iskustva ako je dobio taj status. Mislim da kao samohrani imas neke olaksice na cijenu vrtica i kasnije za skolu, pa bi informacija dobro dosla i meni!

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Svi stručnjaci koji se bave poslom u kojem imaju dodira sa samohranim roditeljstvom, vjerujem da će se složiti da nigdje ne postoji dovoljno jasna definicija istog.
    A koliko ja znam, ne postoji nikakav postupak u kojem bi se sticao taj status, ne postoji nikakvo rješenje u kojem bi pisalo: ta i ta ima status samohrane majke i da ti onda tim rješenjem ostvaruješ okolo nekakva prava. Uostalom, "status" samohranog roditelja nije stalna kategorija. Kao što sam već spomenula, ti se uvijek možeš ponovno udati.
    Postoji rodni list djeteta, tvoj rodni list, presuda suda.
    Mene u vrtiću nisu tražili ništa osim presude suda u kojoj piše da dijete živi samnom i da se ocu određuje alimentacija...
    Ako želiš "socijalnu pomoć" dovoljno je priložiti rodni list djeteta (kojem očinstvo nije utvrđeno), svoj rodni list, ostale činjenice se utvrđuju neposrednim očevidom....Ako je otac upisan u rodni list, uvijek moraš prvo od njega (obveznika uzdržavanja) tražiti alimentaciju, tek onda možeš tražiti socijalnu pomoć. Moraš tamo priložiti dokaz da si pokrenula postupak prema ocu za alimentaciju, i tada ćeš moći ostvariti nekakva materijalna prava u Centru.

Stvarno mislim da nema nekog posebnog postupka za "dobivanje" tog statusa.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Dakle, ako se naknadno udaš ili zasnuješ izvanbračnu zajednicu (s nekim ko nije otac djeteta) više se ne smatraš samohranim roditeljem.
    A tko i kako provjerava izvanbračnu zajednicu pa na osnovu toga roditelj gubi status "samohrani"?

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne znam, meni je to samo po sebi razumljivo. Kad bih osnovala izvanbračnu zajednicu, imala partnera koji voli i brine se i za moje dijete, živimo zajedno...ne bi se više deklarirala kao samohrana mjaka niti bi tražila neka prava po tom "statusu".

U nekim situacijama, izvanbračnom se zajednicom smatra ona u kojoj partneri žive barem 3 godine, ili manje ako imaju zajedničko dijete. Ne znam točno, da ne iznosim krive podatke...

Vjerojatno daješ nekakvu izjavu na zapisnik pod materijalnom i kaznenom odgovornošću...Pa svjedoci...

Ripcord avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Kad je uopće ikome provjeravan status samohranog osim u slučaju nekakvih sudskih rasprava? Ja sam recimo rodila 2000., s ocem sam prekinula vezu tijekom trudnoće, a on se normalno prijavio kao otac kad se dijete rodilo. Do prošle godine, do kada sam bila solo s malim, nisam nigdje nikad trebala dokazivat da sam samohrana roditeljica - recimo za vrtić sam automatski dobila onu manju cifru za plaćanje. Nisam htjela nikad ić prijavljivat dijete na socijalno, jer što god mi mislili jednom kad ti dijete obilježe kao socijalni slučaj, to ostaje dugo kao neki biljeg, ja sam radije se ubijala studirajući, radeći i ne imajući ni za kavu nego da se u to dovedem. A nikad nisam ni alimentaciju tražila jer sam uvijek mislila da bi on trebao imat osjećaj da dijete treba od nečega živjet. Nažalost, nije to baš shvatio, mogu nabrojat koliko puta tijekom 9 godina se sjetio da dijete ne živi od zraka, al eto kad sam bičica tvrdoglava, ne mogu si pomoć :D

Btw, isto tako sad nigdje nisam posebno prijavila da dijete više ne živi samo sa mnom (trebala bi malom promijenit adresu, kao i sebi, znam to), ali kažem, to mi je i tako jedino nešto značilo u vrtiću.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Imam jedno pitanje na temu samohranog roditelja pa molim za pomoć sa odgovorom. Majka sedmogodišjeg muškog djeteta nije udata, dijete je od rođenja priznato od strane oca. Rodni list je upotpunjen imenima i prezimenima obaju roditelja. Dijete nosi očevo prezime. Otac i majka su živjeli zajedno u vanbračnoj zajednici do djetetove četvrte godine. Unatrag tri godine više ne žive. Majka živi sama sa djetetom u stanu od oca djeteta jer je takav dogovor majke i oca djeteta, međutim otac ne živi sa njima već u drugom stanu u kojem nije prijavljen, jer je još uvijek prijavljen na adresi stana u kom žive majka i dijete. Majka je zaposlena i živi sama sa svojim djetetom. Po rastanku dvaju roditelja dobrovoljni dogovor između majke i oca je da otac uplaćuje iznos od 1500 kuna na tekući račun majke djeteta, kao pomoć oko troškova djeteta odnosno života. Majka do danas nije tražila nikakav status samohranog roditelja jer je to dosada smatrala nepotrebnim. Međutim, obzirom da otac djeteta ipak živi svoj život , pa i sa drugim ženama te traži svoju drugu budućnost, te stoga i ne brine se fizički svakodnevno o djetetu, odnosno ne sudjeluje kompletno u njegovom odgoju i odrastanju, majka je odlučila da radi svoje i djetetove sigurnosti, zatraži pravni status za sebe da bude samohrani roditelj, što bi joj znatno olakšalo i daljnje financijske troškove a naravno i povlastice za daljni odgoj odnosno obrazovanje djeteta. Kakva je procedura i kakve su mogućnosti dobivanja takvog statusa odnosno jednoroditeljske skrbi nad djetetom sa zakonskim pravima koje uključuju i obvezu oca djeteta. Nadam se da sam bila jasna. Unaprijed zahvaljujem.

s3ja avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Larisa, vidim da ti se nitko nije javio s odgovorom već dosta dugo. Smatram da je ovaj problem dosta kompleksan i da bi bilo najbolje kad bi se ta majka obratila stručnoj osobi, najbolje u Centru za socijalnu skrb.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •