Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Spermiogram u Splitu

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno Spermiogram u Splitu

Dobar dan!
    Nova sam na forumu ali htjela bih podijeliti neka svoja iskustva te posebno čuti vaša.
    Naime suprug mi je dosad 2 puta radio spermiogram u KBC SPlit i oba puta je bio izrazito loš te je dijagnoza oligoastenozospermiju. Prvi od ta dva je bio lošiji sa samo 1,1 mill/ml i sa oko 90% nepokretnih. To nas je šokiralo a posebno iz razloga što već imamo jedno dijete prirodnim putem a pokušavali smo dobiti drugo.
    Treći put mi je suprug napravio nalaz u CITO (10 dana nakon nalaza u KBC SPlit) i nalazi se dosta razlikuju. Jer po nalazu iz CITA ima samo smanjeni udio pokretljivih (nemam ovdje točne brojeve) ali ne tako loše, a broj je 21 mill/ml. Prije 10 dana broj iz KBC-a je bio 8 mill/ml. POšto se njegov nalaz nije mogao primijeniti u tako kratkom roku neki od tih nalaz iz CITA ili KBC-a je kriv.
    U KBC su me odmah uputili na potpomognutu, ali prema nalazu iz CITA ima šanse i za prirodno začeće, možda vrijedi pokušati.
    Kako je moguće da je nalaz iz KBC-a kriv?? Da li se to još kome dešavalo.
    JOš jedan je razlog zašto pretpostavljam da je nalaz iz KBC-a kriv. Ja sam zatrudnila par dana prije nego mi je suprugu izmjereno 1,1 mill /ml i onih nepokretnih 90%. A to je teoretski skoro nemoguće s tim nalazom prirodno zanijet. Nitko to ne može objasnit. NAžalost ta trudnoća je loše završila u 1. tromjesečju tako da sam sad opet na početku.
    Sad sam u pauzi nakon tog događaja, ali iako sam se spremala odmah na potpom. ne znam ni sama da li da malo pričekam s tim. Napominjem i da nismo mladi-35 god, pa nemam baš puno vremena za razmišljanje.

Eto zanima me ima li itko slična iskustva?

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Draga greta!

Ne, nisi sama, i meni se slično dogodilo, a i još nekim curama koje poznajem.

UŽASNUTA SAM ŠTO SE I DALJE PONAVLJAJU OVAKVI SLUČAJEVI "loših" kbc spermiograma na štetu nas pacijentica, i zaista mi do dan danas nije jasno ZAŠTO se takve razlike dešavaju.
    Evo, da ne pišem ponovo, kopirat ću par postova sa "Potpomognute u Splitu" gdje smo pisali o tome:

lukava:
    Drage curke, totalni preokret ali u poz.smislu.Ovo je samo dokaz da doktori ne da griješe već i LAŽU te okreću vodu na svoj mlin i igraju se ljudskim sudbinama i raspoloženjima. MM i ja smo se već pomirili da su nam male tj.gotovo nikakve šanse da dobijemo bebu prir.putem te smo se po savjetu Vas curka i po svemu što smo pronašli po forumu odlučili ne čekati te krenuti u proces sa IFV_ICSI,i po preporuci dr.napravimo spermiogram ponovo kod njih (da ne spominjem polikliniku,pretpostavljate,razlika samo 3 dana),s nadom da će nam bar koja brojka ići gore,kada spermiogram:ODLIČAN-Normozoospermia...Nismo prvi par koji s KBC-a donosi tako loš nalaz tako nevjerodostojno i loše napravljen da je to za svaku osudu! Nama se u zadnjih tjedan dana život naopačke preokrenuo da bi sada doznali da je sve ok.Ovo pišem samo da bi ukazala ostalim parovima koji nadu traže prebirući ove tekstove da potraže i drugo mišljenje jer je praksa nažalost takva,pogotovo u zdravstvu (užasavajuća činjenica).Sram ih bilo,što si uzimaju za pravo!!! Curke svako dobro vam želim!
    Denny:
    Draga lukava, ne mogu vjerovat ovo što pišeš...
    Nažalost, opisala si točno moje iskustvo od prije pola godine. MM je na KBC-u dobio nalaz oligoasthenozoospermija, uz vrlo čudni zbroj i postotke. Nakon što nam je potonio cijeli svijet, nalaz smo ponovili u nakon dva tjedna u Cita očekujući potvrdu katastrofe... Kad sam otvorila papir i vidila normozoospermia, skoro sam se srušila od šoka i nevjerice.
    Ne može se tako popraviti u tako kratko vrijeme. Nisam više vjerovala ni Citu. A onda sam čula za još takvih slučajeva, i sve je bilo jasno. Nije moguće da nam je svima ista pokretljivost i morfologija na granici... Svi imamo istu dijagnozu, svima se pogoršalo? I onda popravilo u tjedan, dva, tri???

DRAGI DOKTORI, što se to dešava? Nije moguće da je tolika razlika u uređajima između klinika! Zašto nam otežavate i ovako tešku sitvaciju? Koji je razlog??? Ja više ne vjerujem u KBC nakon ovoga. Na moju žalost, ili sreću, više nikada tamo nećemo raditi spermiogram. Jeli to cilj? Ili da nas je sve više prisiljeno ići na IVF, ili što?

ZAŠTO SE IGRATE NAŠIM DIJAGNOZAMA???
    Denny:
    Cito koristi kompjuterski sistem obrade sjemena zvan SCA - Sperm Class Analyser koji automatski određuje koncentraciju, pokretljivost i parametre spermija koristeći metodu pokretnih slika (snima ih i onda algoritamski analizira). Ova je metoda neovisna o ljudskom oku i iskustvu osobe koja izrađuje spermiogram.

Manualni način obrade spermija ovisi uvelike o stručnjaku ili stručnjacima koji ga rade, o njihovom oku, procjeni i iskustvu, jer tada oni broje spermije, određuju im brzinu i morfologiju.Kad sam ja radila taj nalaz, kbc ga je radio na ovaj drugi način. Ako sada i oni rade kompjuterski, ispravite me.

Kako god bilo, provedena je usporedba ovih metoda i zaključilo se sljedeće:

- obe metode dobile su slične rezultate u volumenu i morfologiji.
    - jedina veća razlika pokazala se u analizi pokretljivosti spermija, jer kompjuter je određuje automatski, a biolog mora sam, na osnovu iskustva procijeniti koji su spermiji više ili manje brzi.
    - kompjuterska metoda ima prednost u tome što automatski daje puno više parametara spermija (prosječna brzina, pravocrtna brzina, usmjerenost, linearnost, itd.) što bi moglo biti važno za pravilni odabir daljnjeg tijeka lječenja.

I to je to.

Još preporučuju ako je prvi nalaz loš da se obavezno ponovi, ali nikako u razdoblju manjem od četiri tjedna.

ZAKLJUČAK:

I u Cita i na kbc-u bi trebali dobit sličan nalaz. Nikako identičan, ali sličan. Moje razlike u svim parametrima su bile drastično velike, u prekratko vrijeme. Još da napomenem da smo i prije dvi-tri godine radili spermiograme na oba mjesta, i uvik su bili dosta slični. Sve do ovog puta.

Denny avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Još da nadodam, u našem postupku prije mjesec dana, MM je spermiogram i dalje ostao normozospermija.

P.S. Naravno, ima jako puno i cura kojima je sve bilo ok, spermiogrami isti i na kbc-u i u Cita, ali meni ne. Ja sam čini se "odabrana", "blagoslovljena", "ona kojoj će uspjeti iz prve", ona koja diže prosjek i nabija uspjeh klinici u kojoj se liječi.
    Neću nikad zaboraviti dijagnozu da smo "teški slučaj i jedina nada nam je ICSI..." da bi u svom prvom IVF-u dobila 12 oocita, idealan spermiogram i dvije savršene blastociste, koje su odlučile pokazati i meni i doktorima koliko smo "težak" slučaj za začeće...

Sada sam u 7. tjednu trudnoće, bez ijednog simptoma i tegobe, i mislim da će mi sjećanje na ovu temu donijeti prvu mučninu...

Zašto nam to rade, koja je svrha... ne znam, ali sve u životu jednom dođe na naplatu.

Nije mi cilj nikoga napadati niti hvaliti, samo upozoriti cure ako dobiju jako loše nalaze spermiograma da ih ponove u nekom drugom labu. Zaista je bilo slučajeva gdje se nalazi nisu podudarali, ni približno, a stres i ljutnju zbog lažno lošeg nalaza ne bih nikome poželjela.

medena8 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Citiraj Denny prvotno napisa Vidi poruku
    Nije mi cilj nikoga napadati niti hvaliti, samo upozoriti cure ako dobiju jako loše nalaze spermiograma da ih ponove u nekom drugom labu. Zaista je bilo slučajeva gdje se nalazi nisu podudarali, ni približno, a stres i ljutnju zbog lažno lošeg nalaza ne bih nikome poželjela.
    X

marilka avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Cure, ovo je odlicna tema, znate li ista o metodama koje se koriste u drugim gradovima/bolnicama? Pretpostavljam da privatne poliklinike koriste ovaj "napredniji" kompjuterski nacin, dok bolnice koriste manualni nacin? Mora li nuzno znaciti da je ovaj "napredniji" bolji odnosno precizniji od manualnog nacina? Kolika su odstupanja u tim mjerama normalna?

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Denny hvala na kopiranim postovima. Čitala sam dosta po ovom forumu ali toliko toga ima da ne možeš sve pohvatat kad si novi u ovom području.
    U svakom slučaju po obliku nalaza spermiograma koji smo dobili i to ovaj mjesec vidi se da se u Citu radi kompjuterski, po nalazu, a sam nalaz je puno detaljniji od ovoga iz bolnice, postoje i detalji o morfologiji spermija (izgledu), ne samo o pokretljivosti i broju, što na ovome iz bolnice nema.
    Iako stvarno nisam čula da se to može radit manualno, ali sad kad si to napisala onda dolazim do zaključka da se još uvijek tako radi u KBC. Jer da se radi kompjuterski izgled nalaza bi sigurno upućivao na to, a ovaj ne upućuje, već samo upućuje da je netko uzeo šprancu i upisao u kompjuteru sam brojeve na nju.
    A da ne govorim o "ljudskom" ponašanju određenog embriologa u KBC, koji je MM nakon što mu je dao nalaz samo rekao javite se za potpomognutu na odjelu i kao to je to. Nikakvog objašnjenja, a savjeta da ne govorim. MM bio šokiran.
    I sad kako ću ja ić u bolnicu na daljnje konzultacije i možda više od toga kad sam već tamo totalno izgubila povjerenje.
    Da ne duljim u svakom slučaju mi je drago što sam se uključila u ovaj forum. Još je puno toga ispred mene.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Kako se kaže:privatnik je uvijek bio privatnik.
    I savjetujem svima koji mogu i imaju novaca da idu kod privatnika.U Cito sam uvijek lipo primljena.čisto je i uredno...a nalazi od spermiograma su detaljni.svaka čast

Datum pristupanja
    Jan 2014

Početno

Pozdrav svima, vidim da je tema dosta stara, ali ocito je problem jos uvijek isti.
    Napisat cu nase iskustvo, pa mozda nekome bude od pomoci:

Ja, 83. godiste
    Supruga 84. godiste - PCO

Ginekolog trazio da napravim SG, napravljen u CITO, nalaz odlican:
    Volume: 2,5 ml
    Progressive: 43,5 % .... Napomena: sve vrijednosti uredne

Krenemo s Klomifenom, 2 mjeseca, nakon druge serije, stvori se cista 6 cm, koja je s vremenom otisla.
    Poslani smo na KBC gdje nam ginekolog zatrazi ponavljanje SG ali kod njih, kao da ovaj sa CITA ne vrijedi, a bio je star 2 mjeseca.
    Nalaz sa KBC-a.......KATASTROFA

Volumen: 3 ml
    a) brzi 3%
    b) spori 13% .... Oligoashenozoospermia
    Na konzultacijama sam dobio objasnjenje da ako pusim, pijem ili imam stresan zivot da to utjece, i plus da je
    malo bio neprofesionalan i podrugljivo pogledao na nalaz od CITA, rekao je ukratko da je njihov nalaz, rucni, vjerodostojniji od ovog,
    kompjuterskog, kojeg rade u CITA.

Odlazak kod ginekologa: Nakon letimicnog pogleda (2 sekunde) doticni ginekolog nam kaze da nema smisla probavat ista nego da odmah idemo na umjetnu oplodnju.

Ne trebam vam ni pricat kako smo se osjecali, svijet se srusio, nakon sta se supruga puca hormonima ispada da oboje imamo problem i da nas bas ne ide.
    Malo proguglamo i nadjemo ove postove i SOK !!! Pa jel to moguce??? Da se netko tako igra ljudskim sudbinama kao da smo zamorci?????????

Nakon 2 mjeseca ponovljen SG na KBC-u opet, nalaz bolji ali ne dobar:

Volumen: 4 ml
    a) brzi 9%
    b) spori 27% ......Asthenozoospermia
    Konzultacije: opet neka prica o sjedenju i grijanju jaja i da to sve utjece,bla bla bla... ne drzi vodu.

Nakon prvog loseg nalaza smo isli i u CITO, pitat sta se dogadja, kako je moguca tolika razlika u 2 mjeseca?
    Sta smo culi je bia slag na tu tortu od bullshita:

Kaze nam doktorica da nismo ni prvi, a nazalost ni zadnji s takvim problemom ??????
    Da joj je vec doslo mali miljun takvih slucajeva.
    Objasnila nam je da oni analizu rade i rucno, na monitoru imaju sliku, i kompjuter racuna svoje:
    Na kraju kompjuter izbaci 2 lista podataka, izmedju ostalog i neke podatke kao brzinu, koje oni rucno ne mogu izracunat
    sve da su Einsteini svi odreda..
    Kaze da alkohol i pusenje nebi trebali imat velikog utjecaja jer ima i narkomana koji imaju izvrstan SG (ima smisla).
    Primarni ginekolog nam je potvrdija cijelu pricu, i on zna za to da CITO ima dobar nalaz a KBC.u svi losi???

Na kraju logicnije bi bilo da CITO namjesta lose nalaze pa da navlaci na terapiju kod njih, a ne obrnuto.
    Sta KBC ima od toga, ili doticni ginekolozi???
    Mozda zele skupit iskustva i pacijenata pa u nekom trenutku otvorit privatno ili im se to i ovako placa, nemam pojma???
    Znam samo da im ne vjerujemo nista i ne mogu vjerovat da se takve stvari mogu dogadjat u danasnje vrijeme...
    Moderni dr. Mendele ?!?!?!?!?

Sorry, mozda je post malo zbrda-zdola, ali previse je toga odigrano i previse zivaca potroseno, a jos nismo ni poceli...

Imam namjeru trazit i trece misljenje, pa ako netko zna gdje bi moga napravit SG, dolazi u obzir sve od Zadra do Makarske, bia bi zahvalan na prijedlogu?

sara10 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2013

Početno

Dodger mislim da od Zadra do Makarske ne možeš nigdje napraviti spermiogram osim u Splitu. Neka me netko ispravi ako griješim, ali mislim da je to točno.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Koliko znam, i u Zd u bolnici se rade spermiogrami.

Dodger, zao mi je zbog loseg iskustva.
    I ja sam citajuci forum preko nekoliko puta naisla na svjedocanstva o losem sg u KBC, barem boljem u Cita.
    Osobno, mislim da Cito ima puno bolju i skuplju opremu, rade preko 10 godina, KBC se jos mora opremiti.

However, mislim da i taj lijecnik koji je nakon 1 nalaza sg rekao super, sve ok, nije bas ozbiljan.
    Kod mm isto normoo, ali smo sg ponovili u dva navrata kako bi bili sigurni da je ok.
    Pa nam se i opet dogodilo da je na jednom Aih bio astheno (mm je prebolio neku bolestinu).

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

dodger, kod nas ti je bila ista sitacija, ista dijanoza. ovakvo je objašnjenje - cito uzme manju količinu i napravi analizu na tom malom uzorku, a u kbc-u pogledaju cilu predanu količinu. znam da ti nije baš jasna ova razlika jer je i nama bija šok- u citu nalaz samo takav a u kbc-u gori od tvoga a ista dijagnoza. ali nakon svega šta smo ja i mm prošli sa tim spermiogramima virujen da je bija točniji ovaj u kbc-u ( radili smo ga barem 10 puta).
    lajički gledano ako je kod supruge sve u redu a tebi nalaz odličan ( gledajući ovaj u cita), zašto se onda ne prima?? ako se malo zamisliš vidiš da nešto ne štima.
    ti možeš zbog sebe otići u Analize u st ili dugopolje i ponovi nalaz.

maca papucarica avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

PCOS kod zene nije uredan nalaz.

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj maca papucarica prvotno napisa Vidi poruku
    PCOS kod zene nije uredan nalaz.
    ovaj dio mi je promaka, ali ipak mislim da je to-to što se tiče sg

mostarka86 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2012

Početno

Nama je naša dr.ginekolog predložila da idemo u Cito raditi spermiogram, jer se kod nas u Mostaru u bolnicama i privatnim klinikama radi ručno, što ona smatra lošijim odabirom, a da je kompjuterski nalaz u Citu vjerodostojniji.
    Mi smo to tako i uradili. Nalaz smo ponovili u Banja Luci u drugoj mpo klinici, i bio je sličan.

Datum pristupanja
    Jan 2013

Početno

dodger ja imam sličnu priču kao moja mostarka da ne duljim s pričom
    u Mostaru azoo... nula znači savjet dr da idemo za split i nalaz u splitu ja teška oligoastheno... tačnije 12% pokretnih ali ja sam sad u petom mj. trudnoće nakon trećeg pokušaja u citu znači da je ipak njihov nalaz bio dobar .....sretno ti šta god da odlučiš

Datum pristupanja
    Mar 2012

Početno

Citiraj bebi prvotno napisa Vidi poruku
    dodger ja imam sličnu priču kao moja mostarka da ne duljim s pričom
    u Mostaru azoo... nula znači savjet dr da idemo za split i nalaz u splitu ja teška oligoastheno... tačnije 12% pokretnih ali ja sam sad u petom mj. trudnoće nakon trećeg pokušaja u citu znači da je ipak njihov nalaz bio dobar .....sretno ti šta god da odlučiš
    bebi nije ti nalaz dobar nego si ostala trudna pomoću mpo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •