Draga greta!

Ne, nisi sama, i meni se slično dogodilo, a i još nekim curama koje poznajem.

UŽASNUTA SAM ŠTO SE I DALJE PONAVLJAJU OVAKVI SLUČAJEVI "loših" kbc spermiograma na štetu nas pacijentica, i zaista mi do dan danas nije jasno ZAŠTO se takve razlike dešavaju.
Evo, da ne pišem ponovo, kopirat ću par postova sa "Potpomognute u Splitu" gdje smo pisali o tome:

lukava:
Drage curke, totalni preokret ali u poz.smislu.Ovo je samo dokaz da doktori ne da griješe već i LAŽU te okreću vodu na svoj mlin i igraju se ljudskim sudbinama i raspoloženjima. MM i ja smo se već pomirili da su nam male tj.gotovo nikakve šanse da dobijemo bebu prir.putem te smo se po savjetu Vas curka i po svemu što smo pronašli po forumu odlučili ne čekati te krenuti u proces sa IFV_ICSI,i po preporuci dr.napravimo spermiogram ponovo kod njih (da ne spominjem polikliniku,pretpostavljate,razlika samo 3 dana),s nadom da će nam bar koja brojka ići gore,kada spermiogram:ODLIČAN-Normozoospermia...Nismo prvi par koji s KBC-a donosi tako loš nalaz tako nevjerodostojno i loše napravljen da je to za svaku osudu! Nama se u zadnjih tjedan dana život naopačke preokrenuo da bi sada doznali da je sve ok.Ovo pišem samo da bi ukazala ostalim parovima koji nadu traže prebirući ove tekstove da potraže i drugo mišljenje jer je praksa nažalost takva,pogotovo u zdravstvu (užasavajuća činjenica).Sram ih bilo,što si uzimaju za pravo!!! Curke svako dobro vam želim!
Denny:
Draga lukava, ne mogu vjerovat ovo što pišeš...
Nažalost, opisala si točno moje iskustvo od prije pola godine. MM je na KBC-u dobio nalaz oligoasthenozoospermija, uz vrlo čudni zbroj i postotke. Nakon što nam je potonio cijeli svijet, nalaz smo ponovili u nakon dva tjedna u Cita očekujući potvrdu katastrofe... Kad sam otvorila papir i vidila normozoospermia, skoro sam se srušila od šoka i nevjerice.
Ne može se tako popraviti u tako kratko vrijeme. Nisam više vjerovala ni Citu. A onda sam čula za još takvih slučajeva, i sve je bilo jasno. Nije moguće da nam je svima ista pokretljivost i morfologija na granici... Svi imamo istu dijagnozu, svima se pogoršalo? I onda popravilo u tjedan, dva, tri???

DRAGI DOKTORI, što se to dešava? Nije moguće da je tolika razlika u uređajima između klinika! Zašto nam otežavate i ovako tešku sitvaciju? Koji je razlog??? Ja više ne vjerujem u KBC nakon ovoga. Na moju žalost, ili sreću, više nikada tamo nećemo raditi spermiogram. Jeli to cilj? Ili da nas je sve više prisiljeno ići na IVF, ili što?

ZAŠTO SE IGRATE NAŠIM DIJAGNOZAMA???
Denny:
Cito koristi kompjuterski sistem obrade sjemena zvan SCA - Sperm Class Analyser koji automatski određuje koncentraciju, pokretljivost i parametre spermija koristeći metodu pokretnih slika (snima ih i onda algoritamski analizira). Ova je metoda neovisna o ljudskom oku i iskustvu osobe koja izrađuje spermiogram.

Manualni način obrade spermija ovisi uvelike o stručnjaku ili stručnjacima koji ga rade, o njihovom oku, procjeni i iskustvu, jer tada oni broje spermije, određuju im brzinu i morfologiju.Kad sam ja radila taj nalaz, kbc ga je radio na ovaj drugi način. Ako sada i oni rade kompjuterski, ispravite me.

Kako god bilo, provedena je usporedba ovih metoda i zaključilo se sljedeće:

- obe metode dobile su slične rezultate u volumenu i morfologiji.
- jedina veća razlika pokazala se u analizi pokretljivosti spermija, jer kompjuter je određuje automatski, a biolog mora sam, na osnovu iskustva procijeniti koji su spermiji više ili manje brzi.
- kompjuterska metoda ima prednost u tome što automatski daje puno više parametara spermija (prosječna brzina, pravocrtna brzina, usmjerenost, linearnost, itd.) što bi moglo biti važno za pravilni odabir daljnjeg tijeka lječenja.

I to je to.

Još preporučuju ako je prvi nalaz loš da se obavezno ponovi, ali nikako u razdoblju manjem od četiri tjedna.

ZAKLJUČAK:

I u Cita i na kbc-u bi trebali dobit sličan nalaz. Nikako identičan, ali sličan. Moje razlike u svim parametrima su bile drastično velike, u prekratko vrijeme. Još da napomenem da smo i prije dvi-tri godine radili spermiograme na oba mjesta, i uvik su bili dosta slični. Sve do ovog puta.