Pozdrav svima, vidim da je tema dosta stara, ali ocito je problem jos uvijek isti.
Napisat cu nase iskustvo, pa mozda nekome bude od pomoci:

Ja, 83. godiste
Supruga 84. godiste - PCO

Ginekolog trazio da napravim SG, napravljen u CITO, nalaz odlican:
Volume: 2,5 ml
Progressive: 43,5 % .... Napomena: sve vrijednosti uredne

Krenemo s Klomifenom, 2 mjeseca, nakon druge serije, stvori se cista 6 cm, koja je s vremenom otisla.
Poslani smo na KBC gdje nam ginekolog zatrazi ponavljanje SG ali kod njih, kao da ovaj sa CITA ne vrijedi, a bio je star 2 mjeseca.
Nalaz sa KBC-a.......KATASTROFA

Volumen: 3 ml
a) brzi 3%
b) spori 13% .... Oligoashenozoospermia
Na konzultacijama sam dobio objasnjenje da ako pusim, pijem ili imam stresan zivot da to utjece, i plus da je
malo bio neprofesionalan i podrugljivo pogledao na nalaz od CITA, rekao je ukratko da je njihov nalaz, rucni, vjerodostojniji od ovog,
kompjuterskog, kojeg rade u CITA.

Odlazak kod ginekologa: Nakon letimicnog pogleda (2 sekunde) doticni ginekolog nam kaze da nema smisla probavat ista nego da odmah idemo na umjetnu oplodnju.

Ne trebam vam ni pricat kako smo se osjecali, svijet se srusio, nakon sta se supruga puca hormonima ispada da oboje imamo problem i da nas bas ne ide.
Malo proguglamo i nadjemo ove postove i SOK !!! Pa jel to moguce??? Da se netko tako igra ljudskim sudbinama kao da smo zamorci?????????

Nakon 2 mjeseca ponovljen SG na KBC-u opet, nalaz bolji ali ne dobar:

Volumen: 4 ml
a) brzi 9%
b) spori 27% ......Asthenozoospermia
Konzultacije: opet neka prica o sjedenju i grijanju jaja i da to sve utjece,bla bla bla... ne drzi vodu.

Nakon prvog loseg nalaza smo isli i u CITO, pitat sta se dogadja, kako je moguca tolika razlika u 2 mjeseca?
Sta smo culi je bia slag na tu tortu od bullshita:

Kaze nam doktorica da nismo ni prvi, a nazalost ni zadnji s takvim problemom ??????
Da joj je vec doslo mali miljun takvih slucajeva.
Objasnila nam je da oni analizu rade i rucno, na monitoru imaju sliku, i kompjuter racuna svoje:
Na kraju kompjuter izbaci 2 lista podataka, izmedju ostalog i neke podatke kao brzinu, koje oni rucno ne mogu izracunat
sve da su Einsteini svi odreda..
Kaze da alkohol i pusenje nebi trebali imat velikog utjecaja jer ima i narkomana koji imaju izvrstan SG (ima smisla).
Primarni ginekolog nam je potvrdija cijelu pricu, i on zna za to da CITO ima dobar nalaz a KBC.u svi losi???

Na kraju logicnije bi bilo da CITO namjesta lose nalaze pa da navlaci na terapiju kod njih, a ne obrnuto.
Sta KBC ima od toga, ili doticni ginekolozi???
Mozda zele skupit iskustva i pacijenata pa u nekom trenutku otvorit privatno ili im se to i ovako placa, nemam pojma???
Znam samo da im ne vjerujemo nista i ne mogu vjerovat da se takve stvari mogu dogadjat u danasnje vrijeme...
Moderni dr. Mendele ?!?!?!?!?

Sorry, mozda je post malo zbrda-zdola, ali previse je toga odigrano i previse zivaca potroseno, a jos nismo ni poceli...

Imam namjeru trazit i trece misljenje, pa ako netko zna gdje bi moga napravit SG, dolazi u obzir sve od Zadra do Makarske, bia bi zahvalan na prijedlogu?