ok, prvo disklejmer, samo iznosim svoje viđenje i svoje iskustvo, naravno, sa svojim djetetom
J je imao takve ispade, pa i nakon šeste godine. nisu bili prečesti, ali ih je bilo.
nikad nisam tražila njihov uzrok. jel gladan, jel umoran, jel previše gledao televizije, jel je ljubomoran na sestru...
zato što mi se činilo da je prevelik da se radi gladi dernja i ima tantrum.
dala sam mu do znanja da je to jednostavno, šta god da mu je - neprihvatljivo ponašanje.
a i nismo obitelj (ja nisam takva jednostavno) s tom strukturom dana, ne znam, u subotu odemo ujutro na pjacu, na kavu i dok dođemo doma je već 2 popodne, a ručak još u vrećici. al dobro, nismo nikad baš ono gladni, gladni - samo malo gladni

dakle, pustili bi ga da odernja svoje, u svojoj sobi, čak bih viknula da ako se misli derati da se ode derati u svoju sobu da ga ne moramo slušati.
ako je bilo u autu, isto bi njegovo deranje izazvalo moju (najčešće) ljutu reakciju. ne s razumijevanjem. kao, jadan on, gladan je.
mislim, teško je ostati priseban u takvim situacijama, meni barem, i dok je bio manji, kod tih žešćih tantruma, ali sam u sebi mantrala da ne poludim do kraja.
kad bi došao sebi onda bi se pomirili i zagrlili i razgovarali o tome zašto se derao. i zaboravili na deranje svi zajedno
sad mi je najveći problem što se M kad ima napad bjesnila hoće grliti sa mnom

i to je smiri u sekundi.
a mene neopisivo nervira, i ne mogu si pomoć kolko me nervira. i nekako svaki put kad je grlim imam neki osjećaj da krivo radim, i da ju ne bi trebala grliti. al je opet grlim.
kod J je bilo drugačije - J ne daj bože da mu se približiš, ma ni obratiš dok je u fazi bijesa. i to mi je, iako je tantrum duže trajao, puno lakše bilo za podnosit