Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Koliko je svakodnevna rutina važna?

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno Koliko je svakodnevna rutina važna?

Imam jednu dilemu oko boravka u jaslicama, pa me zaniima šta vi mislite. Ako ima neko sa sličnim iskustvom, još bolje.
    Stvar je u tome što ja nemam fiksno radno vreme. Npr jedne nedelje ću raditi od 11h do 17h, jedne od 7h do 13h, ima nedelja, a većina je takva, kada mi radno vreme varira od dana do dana. MM s druge strane ima fiksno radno vreme od 7h do 15h. Znam da bi za moje mače najbolje bilo da ima isti raspored svakog dana, a to je jedino moguće ako bi je tata stalno dovodio i odvodio iz jaslica, a sa druge strane mi je bezveze da ja npr sedim kući do 10h, a da je ona u jaslicama od 7h. Žao mi je što moramo da se razdvajamo kad ja idem na posao, ne želim da to vreme još produžavam. Takođe pošto nemamo drugu opciju za čuvanje, ako se razboli neko mora da odsustvuje sa posla, pa sve mislim, što je manje u jaslama manje su šanse da pokupi neki virus. S druge strane još od ranije sam primetila da ona najbolje funkcioniše kada živi po istom ritmu iz dana u dan. MM se takođe plaši da bi ona mogla da omrzne jaslice ako je jednog dana pokupimo u 16h, a drugog u 14h jer će shvatiti da možemo da dodjemo i ranije, pa zašto to ne činimo svaki dan.
    Dakle da li biste dete vodili svaki dan u isto vreme u jaslice po cenu da provodite manje vremena sa njim, ili biste trampili rutinu za više vremena sa detetom?
    Da li je iko uopšte bio u ovakvoj situaciji?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne bih vodila ranije ako ne moram , nit bih kupila kasnije ako ne moram (ili ne želim).

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Ne bih vodila ranije ako ne moram , nit bih kupila kasnije ako ne moram (ili ne želim).
    isto ovako.
    shvatit će ona da kad radiš da je onda u jaslicama.
    jedino bih ja pazila da kolko tolko poštuješ rutinu jaslica, u smislu obroka, spavanja i tako - da te ne mora čekati sama do dva, a svi već spavaju. onda bih ju pokupila kad se probudi.

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Ja ih vodim ovisno o smjeni. Nekad usred tjedna imam slobodan dan pa ostanu doma.

Doma imamo isti raspored jela i spavanja i mislim da je to bitno.

Dok se vratim iz popodnevne, kćer već spava, tako da ju taj tjedan ne bih niti vidjela kad bih ih vodila uvijek u 06:15 kako mi odgovara samo jedan tjedan u mjesecu.

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

kad radim popodne vodim ga u 9, doručkuje doma. Ne bih ga ostavila duže kod kuće jer sam primjetila da se, nakon što je zbog bolesti bio doma 5 dana, teže opet naučio ostati. Jako mi nedostaje ali mislim da bih u suprotnom napravila još gore.
    Vidi sama kako bi bebač reagirao.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

ja bi ju pokupila svaki dan u isto vrijeme ali bi ju dovela nekad ranije nekad kasnije, ovisi o smjeni. neće joj biti problem ako nekad dođe puno kasnije od ostale djece ali s obzirom da joj je rutina važna možda bi joj bilo teško da nikad ne zna dal će mama doći brzo ili za osam sati, mislim da bi se moglo dogoditi da te cijelo vrijeme očekuje i zaviruje na hodnik da vidi dal si možda već došla. ja bi ostavila tati nek ju pokupi svaki dan u isto vrijeme, tak da i ona zna da može računati na to. al ne bi ju odvodila u sedam ako ne moram, bilo bi mi žao buditi ju
    moja kćerkica recimo ne mari za rutinu pa ju odvodimo i dovodimo prema željama i mogućnostima nekad mi, nekad dede i bake, nekad ranije, nekad kasnije.
    kaos je naša furka.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

moji odlaze s ocem pa su jedan dan u 7.30 a jedan u 9.00 u vrticu, ali ja ih kupim uvijek u isto vrijeme oko 16.00. ono sto je bitno da klincima da u vrtic dodju kad pocinje njihova rutina, dakle ne iza 9, ,jer tad ulaze u nesto sto se pocelo dogadjati, a oni se ponekad tesko prikljuce. sto se tice ranijeg odlaska, ili treba ih odvesti prije rucka, ili prije spavanja. ali to je vec neko napisao.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i kod nas tete traže da djeca dođu do 9, kad započnu aktivnosti, da dijete ne "padne s marsa".

što se podizanja tiče, na porodiljnom sam dolazila u 14:30, odmah nakon spavanja, pa sam na kraju čula da se on želi popodne igrati s prijateljima na dvorištu. ali to vrijedi za starije vrtićarce, ne za jasličarce kojima je mama potrebnija od igre.

ako joj ujutro kažete da će "danas doći tata nakon spavanja i užine" ili "danas mama nakon ručka", brzo će ona to usvojiti. samo pripazi kako ćete posložiti spavanje - ne znam koliko je curka stara i koliko joj je važno da se nakon ručka odmori.

na tvojem mjestu, ja bih je dovodila do 9 i odvodila kako vam taj dan odgovara, poštujući njezin ritam obroka i spavanja.

/moja djeca dolaze u vrtić u 7:30 i, iako to ima svoju prednost jer neko vrijeme imaju tetu samo za sebe, grozno je što ih često moram izvlačiti iz kreveta i bacati iz kuće - zašto to raditi ako ne moraš./

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim da je bitno doći do 9 i pustiti da tamo odspava. A prije 9 i nakon spavanja, ovisno o mogućnostima.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

da dodam, naše tete ne dozvoljavaju upade nakon 9. Osim, naravno, ako ste bili kod doktora, upali u gužvu i sl. Ali planski konstantni dolasci nakon 9 nisu dozvoljeni. Tada djeca već doručkuju, počeli su aktivnosti, imaju neki ritam i ova upadanja ih poremete. One kažu da je vrtić institucija s programom, a ne čisto čuvalište, ja se s njima slažem i to poštujem.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja stvarno ne bih vodila računa o rutini i vrtićkom rasporedu kod tako malog djeteta, nego bih vodila dijete u vrtić kad moram, radi čuvanja. Veća djeca su drugo - oni već imaju neke programe u vrtiću (npr. moja sada radi predškolske zadatke pa je ostavljamo duže jer to rade nakon ručka).

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a kako će dijete prihvatiti vrtić kao svoju, poznatu i sigurnu sredinu ako ćeš je ostavljati tamo samo kad baš moraš, radi čuvanja?

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja stvarno ne bih vodila računa o rutini i vrtićkom rasporedu kod tako malog djeteta, nego bih vodila dijete u vrtić kad moram, radi čuvanja. Veća djeca su drugo - oni već imaju neke programe u vrtiću (npr. moja sada radi predškolske zadatke pa je ostavljamo duže jer to rade nakon ručka).
    to uopće nije dobra ideja, po svim vrtićkim psiholozima koje sam dosad čula. Njima treba sigurnost, osjećaj da je odlazak u vrtić nešto "njihovo"-potreba da znaju kad se tamo dolazi, što se radi, kad se odlazi. Vrtić nije čuvalište na koji sat niti igraonica, nego mjesto di naša djeca na kraju provode većinu vremena. Teta je više s njima nego pola nas. Ja poštujem njih, njihov ritam...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Pa neće dijete biti u vrtiću pola sata dnevno svaki treći dan, nego će možda jedan tjedan dolaziti u vrtić u deset sati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pa neće dijete biti u vrtiću pola sata dnevno svaki treći dan, nego će možda jedan tjedan dolaziti u vrtić u deset sati.
    to se u 90 posto vrtića ne smije. To uznemirava i drugu djecu.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

krumpirić, pratimo se postovima. LOL

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    to uopće nije dobra ideja, po svim vrtićkim psiholozima koje sam dosad čula. Njima treba sigurnost, osjećaj da je odlazak u vrtić nešto "njihovo"-potreba da znaju kad se tamo dolazi, što se radi, kad se odlazi. Vrtić nije čuvalište na koji sat niti igraonica, nego mjesto di naša djeca na kraju provode većinu vremena. Teta je više s njima nego pola nas. Ja poštujem njih, njihov ritam...

A ja mislim da je njihov ritam tu radi cijele grupe i teta, a ne radi pojedinog djeteta, i mislim da pojedinom djetetu više koristi provesti sat vremena više sa mamom ili tatom nego dolaziti svaki dan u vrtić u isto vrijeme. Posebno kad se radi o maloj djeci, o jaslicama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    to se u 90 posto vrtića ne smije. To uznemirava i drugu djecu.
    Eto, u našem se smije, samo se treba najaviti.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A ja mislim da je njihov ritam tu radi cijele grupe i teta, a ne radi pojedinog djeteta, i mislim da pojedinom djetetu više koristi provesti sat vremena više sa mamom ili tatom nego dolaziti svaki dan u vrtić u isto vrijeme. Posebno kad se radi o maloj djeci, o jaslicama.
    slazem se

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

meni su postovi od Ivy i krumpiric poznati i mi tako funkcioniramo. i ja smatram da vrtic nije samo cuvaliste i da ne treba tamo dolaziti kako nama pase, vec kako vrtic funkcionira.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Niti ja ne mislim da je vrtić samo čuvalište, i mislim da treba poštovati ritam vrtića.
    Ne mislim da dijete treba dovoditi u vrtić bilo kada, ili ga odvoditi, nego mislim da treba poznavati vrtićki raspored i njemu prilagoditi odlaske/dolaske. Dakle, ne mislim da treba doći po dijete usred ručka.
    Na primjer - MM je prije po dijete išao nakon ručka, a sada ide u vrijeme kad djeca završavaju sa predškolskim zadacima; a sve to u dogovoru sa tetama.

Ali mislim i to da se vrtić i tete trebaju prilagoditi i potrebama djeteta i obitelji - i ne slažem se da je za dijete čija mama na primjer radi popodne bolje da je uvijek od 7 u vrtiću, pa niti od devet, nego mislim da je za to dijete bolje i korisnije da provede što je više vremena moguće sa mamom. (na kraju krajeva, ako nije tako ono onda ne vidi mamu cijeli dan)

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Pitanje je bilo za jaslice, ne za vrtić. Moji imaju 1 i 2 godine.

U dogovoru s tetama, taj jedan tjedan u mjesecu dolaze kasnije. Meni su tete rekle da pristaju na to pod uvjetom da ih doma ne puštam da spavaju dugo jer će tad odbijati spavati kad i drugi i svima poremetiti odmor (navodno, neke mame koje su doma su bile malo ljenije za dići se pa su morale uvesti i ta pravila). Moji se ionako dižu rano i mi držimo do rasporeda, a doma ih ostavljam jer punih tjedan dana ne bih vidjela dijete od godinu dana osim za jutarnje spremanje za vrtić (stariji me dočeka budan).

Mi dođemo na aktivnosti. Mlađa ionako samo baulja okolo i premala je za neki konkretan rad, a stariji se bez problema pridruži crtanju ili čime se već bave. Dođu oko 10 h. Mogla bih ih dovesti do 11, što se tiče mog rasporeda, ali primjećujem da ako doma počnemo neke konkretnije aktivnosti ili ako odemo u park, stariji počne kenjkati kako neće u jaslice, već hoće ostati sa mnom pa je 10 h neka granica do koje on može shvatiti da je duže s mamom doma, a onda ipak mora na druženje s tetama i prijateljima u jaslice i nema drame.

Za vrtić vrijedi pravilo o dolasku do 9 zbog aktivnosti.

IvanaR, pričaj s tetama, objasni im situaciju i onda promatraj dijete. Tete su velikom većinom za dogovor. Nekad pravila određuje ravnateljica pa ćeš možda morati i do nje, ali uvijek prvo tete one će te uputiti dalje.

Mi ne dolazimo po djecu u isto vrijeme jer svakako radimo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mima, naravno da je biti s mamom vrlo važno. Samo što je naš stav o općoj dobrobiti različit. Ja mislim da teti nije lako funkcionirati u 20ak različitih ritmova i da to, na kraju krajeva, ima utjecaja i na našu djecu.
    Mali primjer je nevjerojatan plač i nemir koje uzrokuje situacija kad oni kreću spavati, a po nekog dodje mama, baka..to ih skroz poremeti, odgodit zaspivanje, pa su cendravi, umorni...
    i tako, sto sitnica.
    Zato se kod nas ni ne smije dovoditi i odvoditi dijete kako kome šune, teta će te poslati natrag.
    Vrtić je institucija sa svojim pravilima, to zvuči hladno, znam, a ja sam uvjerena da je rezultat dužeg iskustva i da ima svoje razloge.
    Tako sam smatrala da je adaptacija u vidu drugi dan ostavi dijete uz kratak pozdrav hladna, al su mi dva primjera pokazala da su kratki i oštri (nježni, naravno) rastanci tisuću puta pametniji od mljackanja, ljubakanja i grljenja na odlasku.
    Ako nemaš priču jedan na jedan i nemaš izbora, vrtić s razlogom funkcionira po nekim pravilima.

KayaR avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2009

Početno

Ja radim 4 dana nedeljno-2 pre i 2 popodne.
    Jos uvek sam na bolovanju,a mala(22 meseca)je krenula na adaptaciju pre 2 nedelje.
    Za sada je vodim kako tete kazu.
    Kada pocnem da radim vodicu je od ujutro do iza spavanja danima kada sam na poslu prepodne,i od rucka pa dok je ne uzme tata oko 16h danima kada sam popodne.
    vec sam dogovorila s tetama da ce tako biti,i one se slazu samo ako ne remetimo njihov dnevni red.
    Smatram da je za tako malo dete izuzetno vazno da jedan deo dana provede s majkom,i nezamislivo mi je da se ne vidimo po 12-13 sati.
    Raspored je cele godine isti,i mala ce se na to sigurno navici.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam sigurna da je najjednostavnija situacija za hendlanje tetama da svi rade isto; ali mislim da takva situacija nije najbolja za djecu. U grupi od 20 djece sigurno nema 20 različitih rasporeda, jer najveća većina nas ipak radi standardno uredsko radno vrijeme, nego iz takve grupe možda iskače 3-4 djece sa drugačijim potrebama.

MM je čitavu prošlu godinu dolazio po dijete upravo u vrijeme kad druga djeca idu na spavanje i, po njegovom iskustvu, to nije uzrokovalo baš nikakve probleme. Uostalom, ne spavaju sva djeca, grupa je mješovita, i djeci je potpuno normalno da jedni rade jedno a drugi drugo.

I općenito me ova priča podsjeća na spavanje djece u vrtiću - sigurno da je najjednostavnije da svi spavaju, i recimo djecu može smetati i to da moraju spavati a druga djeca ne moraju (MM-a je lani jedna curica došla pitati kako smo mi uspjeli da Lea ne spava); ali da li je to dobro za djecu? Ja mislim da to nikako nije dobro. Uz samo malo više uloženog truda može se postići da djeca koja to ne žele ne moraju spavati (u našem vrtiću se i to tako radi).

bijelko avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ne slažem se da je za dijete čija mama na primjer radi popodne bolje da je uvijek od 7 u vrtiću, pa niti od devet, nego mislim da je za to dijete bolje i korisnije da provede što je više vremena moguće sa mamom. (na kraju krajeva, ako nije tako ono onda ne vidi mamu cijeli dan)
    nažalost kod nas je tako. ovaj tjedan smo proveli skupa nekih 9 sati. duša me boli što je tako, ali kao što sam već rekla, još je gore reagirao kad par dana nije išao u jaslice pa morao opet krenuti. tete traže da ga dovedem do 9, tad idu u šetnju ili što već. pošto nemam izbora, moram tako

IvanaR avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Uf sad mi je lakše kad vidim da nas ima još sa promenljivim radnim vremenom!
    Kod nas u jaslicama dete treba da se dovede do 10h jer posle tog vremena predaju spiskove ko je došao, zbog obračuna cene za taj mesec. To mi potpuno odgovara jer retko kad krećem na posao posle 10h. Trudim se da se držim približno istog rasporeda jela i spavanja kao i u jaslicama, čak i kad ona ne ide zbog bolesti. I naravo da pazim na njihov raspored i ne dolazim u sred spavanja i sl. E sad što se nekih aktivnosti tiče, oni su mlađa jaslička grupa i nemam utisak da tete sprovode bilo šta unapred planirano vežbanje, pevanje i sl. a i niko mi nije do sad prigovorio da nešto prekidam. Mada čak i da je tako čini mi se da je manja šteta da banemo u sred nečega nego da ona dolazi npr 2 sata ranije samo da bi od početka ispratila nešto.
    Nadam se da će ovo varijabilno dovođenje i odvođenje funkcionisati i dalje za nas i da se neće buniti zašto neki dan ide ranije, a neki kasnije.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •