hajde trebam sve od a do Ž kak speči kom ad buta , rebra+prsa u pečnici da bude fino i hrskavo. Pod hitno!
hajde trebam sve od a do Ž kak speči kom ad buta , rebra+prsa u pečnici da bude fino i hrskavo. Pod hitno!
Nedavno sam pekla, isto tako komad, ali nisam ja solila, tako da ne znam koliko ide točno soli.
Dakle, posoljeni komad sam ubacila u rolu (malo dublji protvon), stavila pokraj malo masti i podlijala vodom, par dcl, tek toliko da pokrije dno.
Stavila sam na visoku temperaturu cca 250 stupnjeva.
Ostavila da se lijepo zažari s jedne strane, svaki čas sam ga polijevala s tom tekučinom ispod i dolijevala vode, ako bi sva isparila.
Onda sam ga okrenula na drugu stranu da se zažari, opet polijevala.
Kad je korica hrskava i žarka, a nije još gotovo (pikneš s vilicom na par mjesta, da vidiš da li izlazi sukrvica), smanjiš vatru, možeš i malo pokriti folijom.
ja ne pokrivam folijom jer onda korica ne bude hrskava...dakle meso dobro posušiti ubrusom i nasoliti, mast u tepsiju i na cca 180 stupnjeva 2-3 sata ovisno o komadu. povremeno posipam pivom.
Ovako - odojak i drugo meso za pečenje soli se dan unaprijed. Količinu soli odrediš tako da vagneš meso i izračunaš 2-2,2% težine - to ti je količina soli koju treba utrljati.
Daklem, ako je komadina 5 kg teška, 2% je 100 g - 2,2% je 110 g.
Ja odojka i svinjetinu solim sa 2,2% soli, a perad (npr. puricu) sa 2%.
Ako pečem but, obavezno kožu zarežem oštrim nožem na kvadratiće, da sol prodre do unutarnjeg dijela. S donje strane također zarežem uz kost, da se ispeče kako treba.
Kad se odojak preko noći nasafta u soli, treba odliti tekućinu koju je ispustio i svakako obrisati kožu da na njoj ne bude soli i tekućine. Mesnatom dijelu ne smeta, ali na koži će se stvoriti ružni mjehuri.
U pleh od pećnice stavim malo ulja (odojak će sam ispustiti mast, ne stavljam dodatno) meso isto premažem sa sasvim malo ulja i obavezno u pleh stavim 1-2 kisele jabuke, raspolovljene, koje će ispuštati tekućinu, pa nastane fini saft koji meso čini lakše probavljivim. Pećnicu zagrijem na 225oC (može manje za turbo pećnice s ventilatorom) i udri! Peče se 2,5-3 sata (debeli but i dulje, a rebrima treba puno manje). Provjeriš tako da ubodeš oštrim tankim nožem uz kost. Ako curi sukrvica - udri još 15 minuta i tako nekoliko puta. Foliju ne stavljam, vrag odnio, aluminij nije nešto što mi treba u organizmu, radije ribam pećnicu.
I još nešto - odojak pije pivo! Na ovu količinu 4-5 kg meni obično ode limenka od 3 dl. Zalijevam ga cijelo vrijeme pečenja, relativno često - na po 15 min.
Kad je gotov, pustim ga da se ohladi u pećnici (otvorenoj za prst - uglavim kuhaču) i režem tek kad se ohladi barem na temperaturu tijela, inače se raspada.
sam da javim da je odojak bil dobro pečen za cca 2,5 sata na 140 u turbo žar kombinaciji. podljevan samo s vlastitim sokom.
Ima li netko još kakav savjet? Ide li na odojka kakva marinada tipa med, senf, limun ili to nije meso za takve igrarije? Kad ubaciti krumpir i kako da bude baš kako treba, da ima hrskavu koricu, a da nije presuh? Kakvo bi još povrće mogla ubaciti unutra? Vidi li se iz moje potrage za savršenim odojkom da mi na ručak dolaze svekar i svekrva?
Odojka možeš zalijevati pivom i to ide ok zajedno.
Prilog (krumpir, povrće,...) bih obavezno radila posebno, nikako ne bih da se peče uz odojka. Mislim da odojak ima prespecifičan miris za tako nešto. Barem meni.
Uz odojka meni ide odlično krumpir salata, grah salata, francuska salata,...
Evo, samo da javim da je sve prošlo dobro, odojak je bio super pečen i sočan, a korica kako treba. Nisam imala pivu pa sa podlijevala samo sa masnoćom od odojka, a stavila sam ipak i krumpir unutra, narezan na krupnije komade i bio je odličan. Meni je pečeni krumpir najukusniji dio pečenke pa mi je bilo žao propustiti.
a nakon koliko si stavila krumpir? i mi ga volimo s tim umakom kad jedemo topli odojak
I....što su rekli sveki i svekar?![]()
moram samo reći da što god se usudila napisati pod ovim topicom, ne prihvaćajte od mene nikakav savjet.
moj prvi i jedini odojak pečen u pećnici pripremljen je na sljedeći način:
polusmrznuti dio odojka sam strpala u pećnicu, apsolunto zanemarivši pokrivanje s folijom
nakon cca 45 minuta nesnosnog smrada i dima iz kuhinje, primjetila sam dvije stvari:
1. odojak je bio skoro crn ...nda...tamno siv
2. još uvijek je bio smrznut
tada sam užasnuto, prekrila odojak sa nekom folijom i stavila ga dalje peći
ne sjećam se soli
pive se sjećam, no ne znam u kojem dijelu filma
kad se je ispekao, oljuštila sam kožu i još malo ispod
kad se dosolio i servirao uz francusku salatau (nisam je ja radila), i ako ste bili jako gladni, bio je dobar.
to je to.
od tad, kupujem odojak. sa one vrtilice od otvorenog roštilja.
uuups, ja sam mislila da krumpiru treba puno manje vremena!
Nije da ne kuham, ali ove stvarčice iz pećnice nisu moj fah. (osim kolača,ali to nije to)
Hvala Bogu na Forumu![]()