Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: tko je odgovoran za dijete-ovo moram podijeliti s vama

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno tko je odgovoran za dijete-ovo moram podijeliti s vama

eto,svi već znaju da radim kao odgajatelj. imali smo prvi roditeljski sastanak ove godine,i roditeljima po stoti put rekli da imamo cijeli stručni tim na raspolaganju,koliko su važne individualne informacije s nama, s psihologom ako treba van radnog vremena gdje možemo u miru i tišini porazgovarati o djetetu......ali da inicijativa krene od njih, da nam se obrate u vezi bilo kakvog straha,problema...(naravno da idu i na našu inicijativu ako uočimo problem)

u to se javlja jedna mama,napaljena,ljuta,čangrizava:ma šta vi tu pričate,ja kao roditelj ne snosim nikakvu odgovornost,ja nisam kriva šta moje dijete ne zna reći slovo r, sustav je kriv, sustav je zakazao, vi svi samo pričate, ja sam glupa,ja sam valjda loš roditelj, ali sustav je odgovoran za moje dijete, sustav je odgovoran.......i tako nekoliko puta.

i ja i moja kolegica i svi ostali roditelji smo u prvi čas ostali bez riječi,minuta šutnje

onda je rasprava krenula ali ne želim duljiti

zanima me jesam li živjela u zabludi pa bi trebala svoje dijete prepustiti SUSTAVU ili je ovo ipak loš primjer

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

pa, ne znam.
    što se desilo?
    ova tvoja zadnja rečenica mi nije pitanje koje bi se trebalo postaviti nakon ovog što si prethodno napisala u postu.
    naravno da dijete ne bi trebala prepustiti sustavu, a i šta to uopće znači? dati dijete u ustanovu?
    ne razumijem baš, morati ćeš malo pojasniti, ako očekuješ neku suvislu raspravu

sanjaneo avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

prestani kritikovati svaki post i iz njega izvlačiti loše stvari, poante i podpoante. daj se opusti. ovo je trebalo biti samo jedna zanimljiva opaska kakvih sve roditelja ima.

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

za dijete su apsolutni odgovorni roditelji a ne sustav, a diejte je slika i prilika onoga što se događa kod kuće

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja bih joj rekla, draga gospođo, pa odvedite onda dijete u dom pa će onda biti potpuno u rukama sustava.

Nemam više dlake na jeziku u takvim situacijama.

Obično kad krenu sa paljbom, pitam jel vi takvim tonom razgovarate i sa svojim liječnikom/šefom itd ? ne ? čudno ....

Idemo iz početka, zamislite da sam ja vaš liječnik/šef ili liječnica/šefica pa preformulirajte zadnju rečenicu ....

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

apsolutno

bebelina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Odgovornost je definitivno na roditeljima , a kad oni zakazu trebao bi reagirati sustav , ali kod nas to jos nekeko ne funkcionira.A takvih je roditelja , bojim se , sve vise i treba ih sto prije pospremiti tamo di im je i misto i to bas onako kako maria71 kaze.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

sanjaeo - u vrtiću u koji su išla moja djeca takve su roditelje redovito upućivali stručnoj službi. Ne mora odgajatelj sve sam rješavati....

Istinabog, naš vrtić je imao dobro ekipiranu stručnu službu. A ja bih ovoj majci rekla - pa dobro, ako je sustav odgovoran za vaše dijete, onda da nazovemo CZSS?

-----

Dopuna: Sad vidim da je maria71 napisala u biti istu stvar.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.10.2010. at 15:53

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

bez ikakve sumnje odgovorni su roditelji, ali....

ono što mene čudi je da se sustav nikad ne krene baviti tim problematičnim roditeljima kako bi zaštitili djecu od neodgoja. puno puta ostanem šokirana nekim izjavama roditelja koji ustanove tipo vrtić i škola, pa čak i razne slobodne aktivnosti doživljavaju kao spas za svoje slobodno vrijeme.

kada su roditelji aktivni i žele poboljšati svoje roditeljstvo - otvoreni su za svaki razgovor, rado će se obratiti stručnjacima, ostalim roditeljima, literaturi,.....uvijek nekako mislim da bi stručnjaci trebali imati tu moć da prodru do onih roditelja koji se nisu u stanju nositi sa ulogom u kojoj su se našli, osvještavati njihovu odgovornost i mogućnosti u odgoju djeteta.

htjela sam reći da odgajatelji i stručne službe imaju mogućnost identifikacije takvih roditelja i djelovanja na njih, i stoga mislim da bi morali nešto poduzimati ukoliko odgovornost prema svom pozivu.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

nisam uopće tražila neke poante nego mi nije bilo jasno.
    ne znam zašto takva reakcija, mogla si mi samo malo pojasniti
    npr. zašto mama misli da je sustav zakazao radi toga što njeno dijete ne zna reći r?
    možda je žena izluđena od ustanova, institucija - svega. sustava.
    ako sustav može zakazati u drugim segmentima, možda je zakazao i tu?
    jel to nemoguće?
    ideja da bi sustav trebao biti odgovoran za našu djecu je besmislena. ali valjda bi za nešto i sustav trebao preuzeti odgovornost. jer, čemu onda taj sustav?

a.k. avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ja isto mislim da je roditelj odgovoran za svoju djecu, ali isto mi se cini da je ta mama zbog neceg isfrustrirana, mozda je bas to sto njeno djete ne zna reci r frustrira, a ne moze sama poduzeti nista pa krivi sustav. No moje je misljenje kad vec dodje do nekog problema da ne treba traziti krivca nego treba poduzeti sve da se problem rijesi. A vecina ljudi ipak voli naci krivca ili bar skinuti krivicu sa sebe

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

To je vjerojatno jedna od onih mama koja je rodila da zadovolji formu i sad očekuje da joj svi drugo odgajaju dijete i budu odgovorni osim nje!
    Znaš onu, muko moja pređi na drugoga!
    Roditelji su odgovorni za svoje dijete u potpunosti. Tete su odgovorne za ono što se dijetetu događa dok je u vrtiću.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja ne razumijem ovo "..ali da inicijativa krene od njih"

Što to znači, da vrtićki logoped neće raditi sa djetetom koje ne zna reći R ako roditelji to ne iniciraju ??

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Uf, što je ta mislila kad je odlučila imat djecu pojma nemam, al sustav definitivno nije odgovoran za njeno djete!

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    Ja ne razumijem ovo "..ali da inicijativa krene od njih"

Što to znači, da vrtićki logoped neće raditi sa djetetom koje ne zna reći R ako roditelji to ne iniciraju ??
    hoće. samo je vrtićki logoped jedan na hrpu djece, a ima djece s puno većim problemima od neizgovaranja R. Meni je nevjerojatno da roditelji čije dijete ima problem, prepuste instituciji da taj problem rješava umjesto njih.
    I taj i svakakve druge probleme.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Kako je to teklo? Neko je njoj od sturčnih rekao da je problem da dijete ne zna u toj dobi reći r pa da zašto se ne javi? A ona je očekivala da ju je neko, ako misli da je to u toj dobi problem, trebao na to upozoriti? Ili? Ja, isto, u biti ne kužim taj post. Normalno da je za dijete odgovoran roditelj, ne sustav, ali ne kužim baš to stila kakvih sve roditelja ima (možda bih skužila, da znam tu ženu)...

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

I meni je nevjerojatno da roditelji prepuste instituciji da rješava problem, ali to nije bilo moje pitanje - pitanje je što znači da stručni tim djeluje na inicijativu roditelja (kasnije vidim da ipak djeluje i sam ako uoči problem).
    (roditelj zaista ne mora biti svjestan da je u nekoj dobi nešto problem npr.neizgovaranje glasa R)

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ma, čekaj, nije mi jasno - tipa onda primijeti roditelj da dijete u nekoj dobi (kojoj?) ne izgovara r i dođe logopedu i on je opterećen hrpetinom drugih s bitnijim problemima i što onoda da radi - ide privatno? Ja u biti ovaj primjer sa slovom "r" uopće ne kužim... Možda je žena mislila ako mi nitko ne kaže da nije u toj dobi problem, valjda nije, nije htjela ispast "freak", znajući da ima drugih s većim problemima, tj. valjda je računala neću ići radit ljudima gužvu, upozorit će me ako nešto nije ok? Ne znam niti ja što to točno i konkretno u slučaju tog "r" znači "na vlastitu inicijativu" :/. Što je žena propustila napraviti i kada? Iako, ako se ide u detalje, prepoznat će se ta osoba pa bolje ne. Ali, da kužim što se točno misli pod "vlastitom inicijativom" - bojim se da ne kužim.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja mislim da autorica teme misli isto što i ja
    Dijete ima problem koji roditelji
    a) ne prepoznaju
    b) ignoriraju-često i ovo

Vrtićki logoped prepozna problem, uputi roditelje, uzme dijete "pod svoje" i radi s njim. Međutim, ako je problem R, ne da dijete nije jedino-nego je jedno od stotinu pod jednim logopedom. Tako da radi prerijetko.
    Ako ne ode roditelj dodatno preko uputnice/privatno-lako je moguće da se problem neće riješit. I onda roditelj krivi instituciju.
    ?!
    mislim da je u tome stvar.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A možda roditelji nisu uspjeli doći do logopedske terapije niti na uputnicu niti u vrtiću pa se zato ljute i kažu da je sustav zakazao.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

malo je ovo sve zbunjujuce, reakcija te mame je cudna, ali mi ovdje nemamo uvid u cijeli kontekst.

Kako bi roditelj jednog djeteta mogao znati koja je krajnja dobna granica kada bi dijete moralo znati izgovoriti R?
    Djeca su razlicita, neko dijete ce to moci ranije neko kasnije, ali koja je to dobna granica kada mozemo reci "ovdje postoji problem, dijete mora logopedu"?

Nije li to posao odgajatelja i stucnog tima da ukazu roditelju na problem i upute ga kuda da ode s djetetom?
    Nije privatnik jedina opcija, a i sam vrticki logoped nije dovoljan.
    Postoje institucije koje se bave tim problemom (Suvag npr) a u sustavu su HZZO-a.

Istina, ova prica sa "sustav je odgovoran" je cista glupost, reakcija je svakako neprimjerena, ali opet, ne poznamo tu mamu, neznamo sto je sve prosla i zasto je reagirala tako kako je.
    Mozda je samo u afektu izabrala krive rijeci, sto je mislila pod "sustav" zna samo ona ocigledno

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Meni je sustav (vrtički i školski) zakazao gotovo u 100% slučajeva kad god sam bilo što očekivala , ili čak tražila od njega.
    Tako da gotovo u pravilu su djeca i roditelji prepušteni sami sebi, puno puta čak i previše nego to bi trebali . Vrlo često sustav i educirano osblje ne prepozna problem dok on ne počne(doslovno ) vrištati.
    Osim toga , mislim da većina sudionika koji pišu na ovom forumu malo previše živi u uvjerenju da su svi roditelji informirani/angažirani/solidnih primanja kao većina ove forumske populacije. Moje iskustvo je takvo da je realnost u Hrvatskoj ipak nešto drugo.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Ja se apsolutno slažem-samo mislim i da informiranost i dostupnost informacija ne znači automatski da roditelj primjeti/promatra/reagira.
    Hrpa neinformiranih roditelja osjeti da nešto nije u redu i pita. Tako da ovdje ne obitava nikakva viša vrsta roditelja.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa Vidi poruku
    Ja se apsolutno slažem-samo mislim i da informiranost i dostupnost informacija ne znači automatski da roditelj primjeti/promatra/reagira.
    Hrpa neinformiranih roditelja osjeti da nešto nije u redu i pita. Tako da ovdje ne obitava nikakva viša vrsta roditelja.
    Ja nisam mislila da na forumu obitava neka nadvrsta, ali većina roditeljske populacije ne razmišla i ne propituje kao ova forumska populacija. To je samo činjenica, nikakva osuda. I zbog toga bi sustav trebao bolje reagirati, informirati, upućivati,poticati roditelje.

lasada avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Da se osvrnem na temu;
    Pročitala sam postove, npr. ovdje vrtić na Plitvicama bi trebalo zatvoriti.
    A sustav ( vrtićki), kao da ga nema.
    Zato moju Laru čuvaju baka i djed a ne vrtičke tete.
    Prvo, djeca su smještena u vlažnom prizemlju stabmene zgrade, dalje imamo 4 tete od kojih je u grupu od 1-3 godine
    (djeca sa pelenama i bez) - jedna medicinska sestra koja nema svoje djece i loše brine o nbjezi djece ( ostvalj djecu predugo u pelenama - izvor / vidjela sam svojim očima), - grupu od 3 - 6 godina vodi druga teta ima ekonomsku školu ali je pred otkazom jer nema odgajateljsku ,
    u drugoj smjeni su dvije tete sa odgajateljskom ali onom minimalnom, znači nemaju fakultet.
    Ja sam bila na razgovoru tamo za posao za čistačicu i nije mi se svidjelo kako postupaju sa djecom jer imaju oko 40- tak djece ukupno.
    Nije mi se svidjelo što čistačica mora djeci kuhati kad je njihova vrtička kuharica mjesec dana na godišnjem i za to nisam još za sada pristala na to.
    Kad ih upitam zašto je to tako kažu da nemaju uvjete i izvlače se na vrtički sustav.
    Evo, nikoga ne špotam samo moje dijete tamo neće kročiti pa da kad padne da ga teta zgrabi i kaže; pa u p.m. ne mogu niti popušiti cigar zbog tebe.- to je meni rekla teta iz vrtića sa kojom sam ja prilično dobra a i ona se ne slaže sa njihovim sustavom.
    Obzirom da ovdje roditelji rade u smjenana i svakako po potrebi odvoze svoju djecu u vrtić.
    Moje je mišljenje da dok je dijete u vrtiću ima da ih vrtić odgaja, a kad je kod kuće odgajaju roditelji.
    Pod rijeć odgoj mislim na ( učenje što dijete već uči i i gra se u vrtiću ako već ide u vrtić a ne da je tamo zato što mora biti).
    Pozdrav
    Posljednje uređivanje od lasada : 18.10.2010. at 10:23

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Lasada, kakve veze ima što teta za prvu grupu nema svoje djece?
    Što bi sve tete trebale obavezno biti i mame ili...?
    Meni je u tvom primjeru problematičan nedostatak potrebne naobrazbe kod teta i neadekvatan prostor, ali ovaj komentar o neimanju svoje djece je stvarno suvišan.

Sanjaneo, nemam što komentirati, ima svakakvih roditelja, nažalost. Nadam se da je spomenuta mama u tom trenu bila ljuta na neku ustanovu, dugu proceduru ili sl. pa je spominjala sustav. Valjda je svjesna da je dijete njeno, a ne od sustava.
    I stvarno, pojasni nam malo ovo sa slovom r. Ni moja ga mala još ne može reći, da krivim sustav?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj sanjaneo prvotno napisa Vidi poruku
    prestani kritikovati svaki post i iz njega izvlačiti loše stvari, poante i podpoante. daj se opusti. ovo je trebalo biti samo jedna zanimljiva opaska kakvih sve roditelja ima.
    Reakcija mame kakva je u prvom postu opisana svakako je više nego čudna.
    S druge strane i ova reakcija sanjeneo mi je čudna.
    I da, ne znamo kontekst nego samo očito vrlo pristranu i površnu interpretaciju pa ne znam kakva bi se rasprava mogla povesti?

A ja bih rekla da je za dijete odgovoran prvenstveno roditelj, ali i sustav u nekim segmentima. Jer ako svoju djecu svakodnevno nekom povjeravamo, očekujemo s te strane veliku odgovornost, zar ne?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj ana.m prvotno napisa Vidi poruku
    To je vjerojatno jedna od onih mama koja je rodila da zadovolji formu i sad očekuje da joj svi drugo odgajaju dijete i budu odgovorni osim nje!
    Roditelji su odgovorni za svoje dijete u potpunosti. Tete su odgovorne za ono što se dijetetu događa dok je u vrtiću.
    POTPISUJEM!
    upravo sam to i sama mislila napisati. je, ja sam mama, a za dijete mi se nek brine tko stigne.
    znam za slican primjer mame: jedan par ima dva sina. tata ih ujutro dize u pola 8 i vozi u vrtic. mama dolazi s posla prije pola 5 i ne ide u vrtic po djecu "jer se ona mora odmoriti". klinci cekaju tatu do pola 6 -6 kako kada da ih pokupi iz vrtica, a mama doma cese ..... i tako svaki dan.

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa Vidi poruku
    u drugoj smjeni su dvije tete sa odgajateljskom ali onom minimalnom, znači nemaju fakultet.
    Oprosti koja je minimalna škola za odgajatelje??

Postoji samo trogodišnji odgajateljski stručni studij na Učiteljskom fakultetu, nakon kojeg se dobiva zvanje odgajatelj djece predškolske dobi..

Tu je isključivo sustav kriv što faks za liječenje životinja traje 5 godina, a za odgoj djece samo 3. Ali djeca su valjda manje bitna.. I nemojte za sve krivit odgajatelje..
    Posljednje uređivanje od klaudija : 18.10.2010. at 13:16

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

X

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj klaudija prvotno napisa Vidi poruku
    Oprosti koja je minimalna škola za odgajatelje??

Postoji samo trogodišnji odgajateljski stručni studij na Učiteljskom fakultetu, nakon kojeg se dobiva zvanje odgajatelj djece predškolske dobi..

Tu je isključivo sustav kriv što faks za liječenje životinja traje 5 godina, a za odgoj djece samo 3. Ali djeca su valjda manje bitna.. I nemojte za sve krivit odgajatelje..
    Prije fakulteta je bila pedagoška škola, nakon toga fax u trajanju od 2 godine i trenutno od 3 godine. A druga stvar su vrtićke/jasličke grupe u Hrvatskoj u kojima je 20+ djece na jednu tetu. Usporedbe radi, u Austriji su 4 tete na osmero djece u jaslicama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Stvarno mi nije jasno kako možete donositi ovakve zaključke, a uopće pojma nemamo o čemu se radi i zašto je žena ovako reagirala.

Ja sam vukla dijete logopedu na preglede od prve godine pa mi je kad je trebalo ispravljati R rečeno da nema mjesta na terapijama, a logopedinja u vrtiću mi je rekla da ona mora raditi sa jako puno djece. Da nisam imala novaca platiti privatnog logopeda (a ne radi se o malim novcima, logoped sa djetetom mora raditi najmanje jednom tjedno) da li bih ja onda imala pravo reći da je sustav kriv što moje dijete ne zna reći R?

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj annie84 prvotno napisa Vidi poruku
    Prije fakulteta je bila pedagoška škola, nakon toga fax u trajanju od 2 godine i trenutno od 3 godine. A druga stvar su vrtićke/jasličke grupe u Hrvatskoj u kojima je 20+ djece na jednu tetu. Usporedbe radi, u Austriji su 4 tete na osmero djece u jaslicama.
    e pa u tome i je problem, ja se divim kako i stignu sve što trebaju napraviti.. naravno da ima i onih koje šalju u p.m. zbog kave ili koječega drugog, ali na takve reagirajte.. Nažalost, vidjela sam na svoje oči strašna postupanja prema djeci, ali ipak ima puno više prekrasnih odgajatelja koji dobrom organizacijom stignu apsolutno sve..

A o roditeljima da ne pričam.. Za nečiju djecu sigurno je odgovoran sustav, pa takvi djecu dovedu u vrtić sa punom noćnom pelenom da teta stavi čistu.. Strašno!! ima nažalost puno gorih stvari na koje bi sustav trebao reagirat..

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

krumpirić, mene zanima taj tvoj stav.
    dakle, ako roditeljstvo zakaže, i to ne mislim zakaže u pravom smislu riječi, pa da dijete završi u ustanovi npr. nego u nekom od segmenata, sustav ne treba preuzeti odgovornost za ništa - i dijete je u banani.

evo, mene zanima da li se odgajatelji u vrtićima smatraju odgovornim za bilo što, za bilo koji segment svoga djelovanja?
    da li se logopedi smatraju odgovornim za nešto?
    ili psiholozi u vrtićima?
    da li se učitelji smatraju odgovorni za npr. znanje djece?

nemojte shvatiti kao provokaciju, samo ozbiljno pitam, tema je u stvari jako zanimljiva - odgovornost sustava, ako se maknemo od iščuđavanja oko neke tamo mame koju ne poznajemo. a i na filozofskom smo kutku.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Mislim da će se javiti Peterlin i napisati nešto puno ljepše nego što bih ja mogla - u smislu suradnje jednih i drugih, a ne gledanja preko puškometa - mama je ovakva/onakva, kako je to mogla izjaviti; sustav je onakav/ovakav.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Cvijeta, mene isto ponekad iznenađuje stav da su roditelji odgovorni za sve.
    Naš jedna crtica iz sustava:
    Ja sam znala da će naše drugo dijete biti bolesno, naš stariji sin je išao u vrtić u to vrijeme. Ja sam donijela (mjesec dana prije poroda) ovjerene papire od javnog bilježnika u kojima je pisalo tko može podizati dijete dok sam ja u bolnici i inozemstvu sa mlađim.
    Tražila sam razgovor sa tetama i stručnim timom (pedagog i psiholog), objasila situaciju, rekla da je stariji brat upućen u situaciju i pripremljen na činjenicu da će sestra biti bolesna , operirana i mama odsutna nakon poroda. Pripremljen koliko šestogodišnje dijete može biti. Zamolila sam za podršku i intervenciju ako bude potrebno.
    Kada sam rodila nakon tri tjedna cijelodnevnih boravka u hrvatskoj bolnici, malena i ja smo otputovale u inozemstvo na nekoliko tjedana...M. je počeo doživljavati krize, bio je tužan ,zabrinut ...MM je molio psihologicu da malo razgovara sa njim o njegovim osjećajima...nisu imali vremena. Tete su svakodnevno počele prigovarati zbog njegovog ponašanja , da bi njihovo riješenje problema bilo da on par dana ostane kod kuće. Pa sa kim , za boga miloga, MM je morao raditi nakon što je iskoristio tri tjedana dopusta? MM je tada izvadio dijete iz vrtića i vodio ga sa sobom na službeni put tri dana. Ako uzmemo u obzir da je on po struci vozač kamiona , bio je to zanimljiv izlet (imao je popisno montiranu sjedalicu u kamionu). Toliko o sustavu i njihovoj pomoći...
    Posljednje uređivanje od sirius : 18.10.2010. at 14:04

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Teško je raditi s ljudima!
    Ta žena ima problem, sa sobom, djetetom, dragi Bog zna čime.
    Jel bolesna, jel samo premorena, jel pukla taj dan, oko te teme, ili sustavno puca iz tko zna kojeg razloga - ne znamo, ali mislim da njezina teza - sustav je odgovoran za moje dijete - uopće nije predmet rasprave. Preludo.
    Ako teme za raspravu ima - onda je kako se približiti toj ženi, ili što napraviti za nju, ili kako joj pristupiti da joj se olakša shvaćanje roditeljske uloge, i time pomoći djetetu. Možda joj ponuditi da priča sa logopedom, psihologom, pa da se kroz razgovor vidi što je i kako je? Ne znam.
    U svakom slučaju - Sanjaneo, sretno u radu!

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ina33 prvotno napisa Vidi poruku
    Mislim da će se javiti Peterlin i napisati nešto puno ljepše nego što bih ja mogla - u smislu suradnje jednih i drugih, a ne gledanja preko puškometa - mama je ovakva/onakva, kako je to mogla izjaviti; sustav je onakav/ovakav.

Nemam što dodati. Zaista jest tako - i roditelji i sustav trebaju imati isti cilj, a to je dobrobit djeteta. Bez suradnje tu nema kruha, a to se obično slomi gdje ne treba - na leđima djece.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Kada sam rodila nakon tri tjedna cijelodnevnih boravka u hrvatskoj bolnici, malena i ja smo otputovale u inozemstvo na nekoliko tjedana...M. je počeo doživljavati krize, bio je tužan ,zabrinut ...MM je molio psihologicu da malo razgovara sa njim o njegovim osjećajima...nisu imali vremena. Tete su svakodnevno počele prigovarati zbog njegovog ponašanja , da bi njihovo riješenje problema bilo da on par dana ostane kod kuće. Pa sa kim , za boga miloga, MM je morao raditi nakon što je iskoristio tri tjedana dopusta? MM je tada izvadio dijete iz vrtića i vodio ga sa sobom na službeni put tri dana. Ako uzmemo u obzir da je on po struci vozač kamiona , bio je to zanimljiv izlet (imao je popisno montiranu sjedalicu u kamionu). Toliko o sustavu i njihovoj pomoći...
    pa ja se slažem s tobom, ne govorim suprotno. Sustav je tu da pomogne, ti si napravila svoj dio, sustav je zakazao u svojem dijelu. A sustav su dobri/loši pojedinci.
    Ni opcija prepuštenosti samom sebi niti prepuštenost sustavu nisu ispravne opcije. Suradnja je jedina ispravna opcija.
    Ne mislim ja da je roditelj pale sam na svijetu, o kojem ovisi čitava djetetova budućnost. Ali isto tako ni roditelj koji npr. ne dolazi na roditeljski sastanak, ne može očekivati pomoć sustava kad se pojavi problem. Karikiram, al valjda me se kuži.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
    Osim toga , mislim da većina sudionika koji pišu na ovom forumu malo previše živi u uvjerenju da su svi roditelji informirani/angažirani/solidnih primanja kao većina ove forumske populacije. Moje iskustvo je takvo da je realnost u Hrvatskoj ipak nešto drugo.
    Ne mogu govoriti o konkretnom slučaju, jer o njemu imamo premalo podataka, no općenito govoreći, potpisujem Sirius.

Nisam jednom doživjela da roditelji zaista smatraju da "peru ruke" od svog djeteta i cjelokupne odgovornosti koju snose u vezi njega nakon što ga upišu u vrtić ili u školu.

Prije par godina imala sam priliku razgovarati s majkom tada sedamnaestogodišnjeg dečka koji se dva mjeseca nije pojavio u školi (!), za to je vrijeme s kolegama iz razreda pijančevao po parkićima, vrlo vjerojatno su se i drogirali (škola ne smije napraviti test za drogu bez roditeljske dozvole, a roditelji dozvolu nisu htjeli dati!) i bili su na rubu da ih se izbaci iz škole.

Uglavnom, majka nije bila ljutita ni na dijete (mišek njezin mali, povuklo ga je loše društvo -> njezine riječi) niti na sebe (zašto bi netko očekivao od nje da provjerava ide li dijete u školu ili, još gore, prolazi s njim gradivo - pa zato ga je i upisala u školu, da se ne mora ona, nego netko drugi baviti time! -> također njezine riječi), nego isključivo nastavnike. Oni su nezainteresirani, bahati, bezobrazni alkoholičari koji ne znaju što bi i kako bi s djecom (-> i opet njezine riječi).

Tata tog dečka sasvim je hladnokrvno objašnjavao kako "klinci danas ništa ne čitaju, nego samo prepišu lektiru s interneta i nemreš tu niš napravit".

Roditelji sami svoju ulogu svode na pružatelje krova nad glavom i toplog obroka. Sva druga briga o djetetu (intelektualna, odgojna, pa čak i emotivna) prepuštena je "onima koji su za to plaćeni".

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

sanja, postoje, valjda takvi roditelji. ne valjda, nego - sigurno.
    ako postoje takvi roditelji, onda postoje i takvi nastavnici i takvi odgajatelji i takvi logopedi i takvi psiholozi.

a vidiš, ovaj tvoj primjer. to što je ona svoju ljutnju usmjerila na krive adrese i što je bez premca loš roditelj, ne umanjuje činjenicu da dijete nije DVA mjeseca bilo u školi. to i je po meni primjer neodgovornosti škole i stručnih službi škole.
    kako se moglo dopustiti da dijete dva mjeseca ne dolazi u školu?

znam slučaj kad su stručne službe jedne škole itekako opravdale svoju stručnost i angažirale se onda kad to roditelji radi ovih ili onih razloga nisu bili u stanju.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    a vidiš, ovaj tvoj primjer. to što je ona svoju ljutnju usmjerila na krive adrese i što je bez premca loš roditelj, ne umanjuje činjenicu da dijete nije DVA mjeseca bilo u školi. to i je po meni primjer neodgovornosti škole i stručnih službi škole.
    kako se moglo dopustiti da dijete dva mjeseca ne dolazi u školu?
    Naravno, slažem se s tobom da je škola ovdje u potpunosti zakazala. Ali zakazali su i roditelji, a da bi opravdali svoj nemar, prebacuju cjelokupnu odgovornost na školu.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

A škola na roditelje.

Kod mene je u osnovnoj školi jedan inače jako dobar dečko i vrlo dobar učenik PAO RAZRED a kasnije se saznalo da mu je mama bila bolesna i u bolnici, da se tata ne brine o njima, i da se on brinuo sam o sebi i o mlađem bratu (radilo se o nižim razredima OŠ, a sve se događalo u vrijeme samoupravnog socijalizma).

I tko je tu lud, ta mama koja nije ništa rekla u školi, ta škola i učiteljica koji se nisu zapitali što se događa sa tim djetetom??

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mima, u situacijama u kojima se svi odriču odgovornosti, dolazi do problema.

Dio odgovornosti neupitno snosi škola i sustav u cjelini, a dio bez ikakve sumnje roditelji. Treba se znati suočiti i nositi sa svojom odgovornošću bez njezina prebacivanja na druge.

Ja si zaista vrlo teško mogu predočiti obiteljski život i komunikaciju u obitelji u kojoj roditelji ne znaju (ne primjećuju) da im dijete dva mjeseca ne ide u školu i da svakodnevno dolazi kući pripito.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ja sam danas tražila jaknu učeniku 3 razreda.

Nije moj posao ni odgovoronost ,ali dijete je malo , zaplakano i trebal omu je pomoć, ja sam imala pauzu i eto.

Potrebno je da svi malo izađemo iz svojih okvira koliko možemo.

P.s. svi su u mojoj školi tkavi, zato svi padaju u nesvijest kad dođu k nama, kako to da imamo tak odobru djecu (oš )

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Komentirati reakciju te mame izvađenu iz konteksta i više je nego nezahvalno, ali čitajući npr. postove mama autistične djece (na jednom drugom topicu) i koliko im treba vremena, surfanja, obijanja raznorazličitih vrata....svega, u ovom našem vrlom sustavu da bi došli do jedne jedine šture informacije, a da ne kažemo ispravne dijagnoze li nedajbože terapije, da na vrijeme pomognu svom djetetu - nisam nimalo iznenađena.
    Sve mi se čini da bih i ja isto tako reagirala da mi se dogodilo nešto slično, a onda bi netko sa strane tko nije imao posla s našim vrlim stručnjacima isto mogao komentirati kako očekujem da mi sustav odgaja dijete.
    Posljednje uređivanje od Stijena : 18.10.2010. at 16:32

sunca avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj Sanja prvotno napisa Vidi poruku
    Mima, u situacijama u kojima se svi odriču odgovornosti, dolazi do problema.

Dio odgovornosti neupitno snosi škola i sustav u cjelini, a dio bez ikakve sumnje roditelji. Treba se znati suočiti i nositi sa svojom odgovornošću bez njezina prebacivanja na druge.

Ja si zaista vrlo teško mogu predočiti obiteljski život i komunikaciju u obitelji u kojoj roditelji ne znaju (ne primjećuju) da im dijete dva mjeseca ne ide u školu i da svakodnevno dolazi kući pripito.
    mene upravo čudi tvoje iščuđavanje nad tim roditeljima i problematičnim obiteljskim situacijama. svima nam se u momentu može svašta dogoditi i da iz idealnih obitelji postanemo ruine.
    ljudi svoju nemoć izražavaju na najrazličitije načine - depresijom, bahatošću, agresijom, ignoriranjem,..... ali uvijek je problem u njihovoj nemoći da se bore i svladavaju probleme koji im se svakodnevno nađu na putu.
    to što bi netko trebao moći je idealizirano, a što je stvarno netko u mogućnosti je sasvim nešto drugo.

Sanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sunca prvotno napisa Vidi poruku
    mene upravo čudi tvoje iščuđavanje nad tim roditeljima i problematičnim obiteljskim situacijama. svima nam se u momentu može svašta dogoditi i da iz idealnih obitelji postanemo ruine.
    ljudi svoju nemoć izražavaju na najrazličitije načine - depresijom, bahatošću, agresijom, ignoriranjem,..... ali uvijek je problem u njihovoj nemoći da se bore i svladavaju probleme koji im se svakodnevno nađu na putu.
    to što bi netko trebao moći je idealizirano, a što je stvarno netko u mogućnosti je sasvim nešto drugo.
    Odakle ti ideja da se iščuđavam?

Ako nije bilo jasno, ponovit ću: tvrdim da roditelja koji funkcioniraju na način da cjelokupnu brigu o svojim potomcima prepuste tzv. sustavu u našem društvu ima mnogo više nego na ovom forumu, koji ni po čemu nije realna slika roditeljstva u Hrvatskoj.

I ne slažem se da se takva obiteljska havarija može dogoditi "u momentu". Da bi došlo do tog stupnja nebrige, potrebno je naslagati popriličan broj momenata jedan do drugoga. Rekla bih, dugogodišnji niz.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

ana?
    ovako generalizirati, bez poznavanja događaja...
    strašno
    Posljednje uređivanje od magriz : 22.10.2010. at 13:10

MarijaP avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Mima prvotno napisa Vidi poruku
    A možda roditelji nisu uspjeli doći do logopedske terapije niti na uputnicu niti u vrtiću pa se zato ljute i kažu da je sustav zakazao.
    X

Teško je komentirati navedeni slučaj kad nemamo sve informacije.

Ja kucam i kucam na vrata, a nitko ne otvara. Dijete ima skoro 2.5 god i ne izgovara pola abecede. A i ono što izgovara je katastorfa. Stručnjaci (više logopeda, pedagogice i sl.) s kojima sam pričala mi se redovito izruguju i komentari su tipa dajte mu do riječi pa će propričati ili pa pričajte s njim (zvala sam razne institucije da provjerim kakva je procedura za dolazak).

Otkrila sam da imam rođakinju logopedicu pa ju naganjam po vjenčanjima i sprovodima za bilo kakav savjet.

Ima i dosta knjiga na temu pa se ima i što za čitati i mi smo si dosta i tako pomogli.

Pedijatar tvrdi da dijete mora napuniti 2,5 god da bi mogao dati uputnicu za dalje - e, to je izvor moje frustracije. Ako se dijete muči sa preko 15 slova, onda bi trebao moći dobiti uputnicu i ranije.

Mi stvarno puno radimo s njim i napredak je očit, ali spor i on sam kuži da ima problema i vidi da mu se djeca obraćaju, a on samo spusti glavu jer ih ne kuži ili ne zna odgovoriti.

Do vrtićkog tima nisam još stigla jer sam tek sad saznala da se kod njih ide bez uputnice, a stalno su mi bolesni pa ću vidjeti da li će ga oni htjeti uzeti prije tih famoznih 2,5 god.

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •