Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12
Pokazuje rezultate 51 do 58 od 58

Tema: tko je odgovoran za dijete-ovo moram podijeliti s vama

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj lasada prvotno napisa Vidi poruku
    Moje je mišljenje da dok je dijete u vrtiću ima da ih vrtić odgaja, a kad je kod kuće odgajaju roditelji.
    Pod rijeć odgoj mislim na ( učenje što dijete već uči i i gra se u vrtiću ako već ide u vrtić a ne da je tamo zato što mora biti).
    Pozdrav
    da ne kvotam sve, samo sam ovaj dio jer mi je on najviše digao tlak...

dakle, strašno mi ide na živce kada roditelji percipiraju i vrtić i školu kao mjesto primarnog odgoja djece. zato su nam škole pune neodgojene djece (barem škola u mome gradu - djeca koja se učiteljima obraćaju sa ej ti, ko da su skupa ovce čuvali). obitelj ima primarnu odgojnu funkciju. a ako si mislila na obrazovanje u sklopu vrtića, onda se ispričavam. nisam kriva što brkaš termine.

slijedeće što me je snervalo je činjenica da ti omalovažavaš rad medicinske sestre kroz prizmu neostvarenog roditeljstva. zašto bi ona bila bolja medicinska sestra ako je rodila 2-3-4 djece? ili lošija ako nije rodila nijedno? totalna glupost.

treća stvar je - kakav je to minimalan odgajateljski fakultet? ja sam npr. bila zadnja generacija više učiteljske. i imala sam sva prava koja mi pripadaju diplomom, izjednačena sam bila u pravima sa generacijama iza mene, koji su upisali fakultet, jer fakulteta u moje doba nije bilo. u međuvremenu sam završila doškolovanje, ali to je drugi par postola. dakle, trenutno sam nezaposlena, ali isto tako obrazovanija od svih učiteljica u mojoj školi, jer sve one imaju višu iz istog razloga iz kojeg sam je i ja imala - naprosto nije bilo visoke dok su žene studirale.
    ne znam kako je to sad organizirano u vrtićkom svijetu, jesu li još na višoj ili visokoj, nije ni bitno. žene su završile onaj oblik školovanja koji je postojao u vrijeme kada su se školovale. amen.

i da završim, "najdraže" mi je, iako ne radim u struci, omalovažavanje učitelja i ostalih prosvjetnih radnika od strane apsolutno nekvalificiranog svijeta. pri tom ne mislim na to da li je osoba koja kritizira nkv, vkv, vss, všs, mislim na osobe koje se nisu nikada obrazovale u pedagoškom smjeru i koje nikada nisu iskusile kako je to biti prosvjetni radnik.
    jedino me čudi što se tako zdušno, s visoka, ne kritiziraju npr. inžinjeri građevine, strojarstva, ekonomisti.... ili svi misle da smo mi neke glupačice koje ništa drugo nisu mogle završiti pa su eto, upisale pedagoški smjer?
    i da svaka šuša zna naučiti djecu nečemu bolje nego što mi znamo?

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    da ne kvotam sve, samo sam ovaj dio jer mi je on najviše digao tlak...

dakle, strašno mi ide na živce kada roditelji percipiraju i vrtić i školu kao mjesto primarnog odgoja djece. zato su nam škole pune neodgojene djece (barem škola u mome gradu - djeca koja se učiteljima obraćaju sa ej ti, ko da su skupa ovce čuvali). obitelj ima primarnu odgojnu funkciju. a ako si mislila na obrazovanje u sklopu vrtića, onda se ispričavam. nisam kriva što brkaš termine.

?
    pa zar nisu to odgojno - obrazovne ustanove? ustvari, vrtić je ustanova za predškolski odgoj, zar ne?
    i ja se slažem s lasadom, bome dok je dijete u vrtiću, vrtić odgaja to dijete. a ko će drugi? roditelji koji nisu tu?

ako nemaju obrazovnu funkciju, a ni odgojnu, onda što je vrtić? čuvalište djece?
    pinky, mislim da ti omalovažavaš struku.

s ostatkom posta se slažem...

Pinky avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

apsolutno ne omalovažavam. vrtić i škola imaju sekundarnu odgojnu funkciju. nikako primarnu. dakle, nadogradnju kućnog odgoja.

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Citiraj Pinky prvotno napisa Vidi poruku
    vrtić i škola imaju sekundarnu odgojnu funkciju. nikako primarnu. dakle, nadogradnju kućnog odgoja.
    apsolutno potpisujem!!!

primjeri iz škole u kojoj radim:

naš zadatak kao nastavnika je zapisivati opažanja o učenicima (ne mislim samo na njihovo znanje nego i ponašanje i slično) u dnevnik određenog razreda i na problem ukazati razredniku. on nadalje zove roditelje na razgovor i zajedničko rješavanje problema. i onda dobiješ pacijente od roditelja sa izjavama: "aha, a dal ima nekih problema?" (nakon što si mu pola sata objašnjavao kako se njegovo dijete ponaša) ili "pa kaj, ja sam u njegovim godinama bio puno gori..."
    eto, i sad vi meni recite tko bi trebao odgajati to dijete? škola? razrednik koji ih u razredu ima 30? a ono - vi ste plaćeni za to - mi posebno diže živce
    da se razumijemo - smatram da nastavnici i odgajatelji mogu ukazati na problem i ponudit zajedničko rješavanje ali da će ga oni odgajat dok roditelji peru ruke jer u podnaslovu škole piše "odgojno-obrazovna institucija"
    a što se tih stručnih službi tiče - naša škola ima 1200 učenika i jednog psihologa, pedagoga, logopeda i defektologa - i dalje premalo (izračunajte si koliko je to učenika po osobi...). nemaju sva djeca problema ali sve više ih ima potvrde da su po "prilagođenom programu" (to je suvremeni naziv za zločestu i neodgojenu djecu - čast izuzetcima) a većina njih je apsolutno u stanju pratiti normalan program ali su preneodgojena i previše prepuštena sebi da bi uopće normalno funkcionirala.
    meni takvi ljudi dižu tlak i ne mogu si zamisliti da bi moje dijete npr. dva mjeseca ne išlo u školu a da ja to ne znam i slično... užas...

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Potaknuta ovom temom pitala sam tetu u vrticu u koji ide moj mladji sin da koliko roditelja od tih 28 djece koliko ih ide u tu grupu pita tete kako im je prosao dan? Je li bilo kakvih problema? Kako se njihovo dijete ponasalo taj dan?

Rekla je da nas je mozda dvoje ili troje koji to radimo, ostali vecinom uzmu dijete i kazu dovidjenja.
    Ako roditelje ne zanima ne moze teta za njima trcati i govoriti im o stvarima koje ih ocito - ne zanimaju.

Isto tako i u skoli, meni se jos nije desilo da sam dosla po svoje starije dijete u skolu a da nisam pitala kako im je prosao dan.
    Ne trazim detaljne izvjestaje, ali u dvije recenice se moze sazeti sama bit.
    Ili je bilo ok ili je bilo konflikata i ukratko kakvih, da mogu sa svojim djetetom porazgovarati o tome.

To je zadaca svakog roditelja.
    Ne mogu reci da me ne zanima kako se moja djeca ponasaju kada su u odgojno obrazovnim ustanovama.
    Zanima me i uvijek ce me zanimati.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Samo da (zaista čudno za mene ) potpišem Pinky, već sam jednom, dva ili stoidva puta na ovom forumu pisala o tome, međutim nije zgorega ponoviti.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Marsupilami prvotno napisa Vidi poruku
    Rekla je da nas je mozda dvoje ili troje koji to radimo, ostali vecinom uzmu dijete i kazu dovidjenja.
    Ako roditelje ne zanima ne moze teta za njima trcati i govoriti im o stvarima koje ih ocito - ne zanimaju.
    Ko što ima svakakvih roditelja, tako moramo priznati ima i svakakvih teta s kojima je komunikacija, najblaže rečeno, otežana. U ovih 5 godina i 2 djece, imali smo puno teta (odokativno 11 - u jaslicama su ih svaki promijenili svake godine, a i u vrtiću se mijenjalo), tako da moram priznati da nije svaka bila baš voljna za razgovor, pa je meni to stalno ispitivanje s vremenom postalo, onak, najblaže rečeno blesavo, što naravno ne znači da me ne zanima ako mi se s djetetom nešto događa što bih trebala znati, ali vjerujem da tete znaju prepoznati nezainteresirane roditelje i one koji ne žele biti dosadni.
    I meni su tete rekle da osim nas i još 2-3 roditelja, ostali nikada ne sudjeluju u nekim akcijama (donošenje materijala za likovni npr., cvijeća za dan planeta zemlje, plodova jeseni itd.), a da ima jako puno i takvih koji nikada ne donose niti maramice, salvete ili čaše, pa čak i onih koji uvijek zaborave platiti predstave, pa kako onda od njih očekivati i bilo kakvu suradnju po nekim drugim pitanjima.
    Posljednje uređivanje od Stijena : 25.10.2010. at 11:53

lasica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj MarijaP prvotno napisa Vidi poruku
    Ja kucam i kucam na vrata, a nitko ne otvara. Dijete ima skoro 2.5 god i ne izgovara pola abecede. A i ono što izgovara je katastorfa. Stručnjaci (više logopeda, pedagogice i sl.) s kojima sam pričala mi se redovito izruguju i komentari su tipa dajte mu do riječi pa će propričati ili pa pričajte s njim (zvala sam razne institucije da provjerim kakva je procedura za dolazak).
    ovo je stvarno sramota.još ima vremena za vas,ali ako želiš nije rano za konzultacije.možeš u svaku bolnicu na uputnicu (daje ti je pedijatar,samo "digneš frku" da si zabrinuta),ne moraš čekati suvag.vinogradska i sv. duh u zagrebu imaju solidnu obradu.a privatno bih ti jedino preporučila ilonu posokhovu.

Stranica 2 od 2 PrviPrvi 12

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •