da ne kvotam sve, samo sam ovaj dio jer mi je on najviše digao tlak...
dakle, strašno mi ide na živce kada roditelji percipiraju i vrtić i školu kao mjesto primarnog odgoja djece. zato su nam škole pune neodgojene djece (barem škola u mome gradu - djeca koja se učiteljima obraćaju sa ej ti, ko da su skupa ovce čuvali). obitelj ima primarnu odgojnu funkciju. a ako si mislila na obrazovanje u sklopu vrtića, onda se ispričavam. nisam kriva što brkaš termine.
slijedeće što me je snervalo je činjenica da ti omalovažavaš rad medicinske sestre kroz prizmu neostvarenog roditeljstva. zašto bi ona bila bolja medicinska sestra ako je rodila 2-3-4 djece? ili lošija ako nije rodila nijedno? totalna glupost.
treća stvar je - kakav je to minimalan odgajateljski fakultet? ja sam npr. bila zadnja generacija više učiteljske. i imala sam sva prava koja mi pripadaju diplomom, izjednačena sam bila u pravima sa generacijama iza mene, koji su upisali fakultet, jer fakulteta u moje doba nije bilo. u međuvremenu sam završila doškolovanje, ali to je drugi par postola. dakle, trenutno sam nezaposlena, ali isto tako obrazovanija od svih učiteljica u mojoj školi, jer sve one imaju višu iz istog razloga iz kojeg sam je i ja imala - naprosto nije bilo visoke dok su žene studirale.
ne znam kako je to sad organizirano u vrtićkom svijetu, jesu li još na višoj ili visokoj, nije ni bitno. žene su završile onaj oblik školovanja koji je postojao u vrijeme kada su se školovale. amen.
i da završim, "najdraže" mi je, iako ne radim u struci, omalovažavanje učitelja i ostalih prosvjetnih radnika od strane apsolutno nekvalificiranog svijeta. pri tom ne mislim na to da li je osoba koja kritizira nkv, vkv, vss, všs, mislim na osobe koje se nisu nikada obrazovale u pedagoškom smjeru i koje nikada nisu iskusile kako je to biti prosvjetni radnik.
jedino me čudi što se tako zdušno, s visoka, ne kritiziraju npr. inžinjeri građevine, strojarstva, ekonomisti.... ili svi misle da smo mi neke glupačice koje ništa drugo nisu mogle završiti pa su eto, upisale pedagoški smjer?
i da svaka šuša zna naučiti djecu nečemu bolje nego što mi znamo?