brkaš lončiće
jedno je kopča a drugo takozvane "točke".
imamo dvije vrste pojasa po kriteriju "točaka", pojas s dvije i pojas s tri točke. pojas u dvije točke je pojas koji nam prelazi samo preko kukova dok je pojas u tri točke onaj koji se sastoji od dijela pojasa koji nam ide preko kukova i drugog dijela koji nam ide preko ramena (kao kod vozača i suvozača).
e sad, neki pojasevi u tri točke imaju dvije kopče koje se obje moraju zakopčati kako bi pojas imao svoju funkciju i to su obično pojasevi u sredini stražnje klupe.
sve sjedalice se montiraju s pojasom u tri točke ali neki modeli dozvoljavaju u iznimnim situacijama kada nemate izbora, montažu i pojasom u dvije točke.
evo, provjerili smo u knjižici. 3 točke na sva 3 sjedala odostraga.
ono što mene najviše muči je to što mislim da neće biti dovoljno mjesta da se zagura još jedna AS. trenutno su sjedalice raspoređene tako da je u sredini slobodno mjesto i kad se dogodi da trebamo povesti još nekoga, jedva se tu stisne jedna S/M guza...
zna li netko, postoji li neki uži modeli AS?
baš sam malo gledala i MC Rodi...dosta je i ona široka gore?
Thnx na odgovoru. U međuvremenu smo uspjeli iskopati i drugu kopču iz krova automobila, što znači da ipak imamo kopčanje u tri točke. I uspjeli smo zgurati tri AS u auto, čak ni ne izgleda tako jako loše.
Ne, Mazda je dvosjed. U drugi auto.
Daddycool, zar ne postoji samo kopčanje u dvije točke pojasom kad ide po dijagonali preko tijela, znači ne preko bokova??? Ne vjerujem da se ijedna sjedalica može sigurno kopčati na taj način. A ja sam dugo bila uvjerena da naš auto ima samo takvo (dijagonalno) kopčanje u 2 točke, dakle krov - sjedalo. Čak i u uputstvima se navode modeli s takvim kopčanjem i modeli s kopčanjem u tri točke. Hvala Bogu, kasnije je mm razvukao cijeli taj pojas iz krova i skužio da je druga kopča zakopčana u krov duboko u utoru.
Koliko znam, ne postoji. Taj pojas ne bi niti imao smisla jer funkcija donjeg bedrenog pojasa je da te zadrži u sjedalu a funkcija prsnog je da prevenira pomicanje torza i glave u smjeru kretanja vozila. U slučaju da nema bedrenog pojasa prilikom sudara donji dio tijela leti prema naprijed i ako se prsni pojas na zakoči cijelo tijelo izlijeće za donjim dijelom. Ukoliko se pak prsni pojas ipak zakoči najvjerojatnije će doći do ozbiljnih ozljeda vrata i glave ako ne i do goreg scenarija. Često trudnice, u namjeri da zaštite nerođeno dijete, pojas koriste tako da sjednu na bedreni dio pojasa i vežu samo preko sebe prsni dio, a u biti na taj način samo umanjuju upotrebljivost pojasa i upravo ugrožavaju dijete koji žele zaštititi.
Modeli s kopčanjem u dvije točke koji se navode u uputstvima odnose se na pojaseve koji imaju samo bedreni dio, a ne samo prsni dio pojasa.
jučer smo bez imalo problema smjestili 3 AS u MM-ovu Opel Zaphiru
redoslijed je bio Romer Kidfix (15-36), Romer King (9-18), Romer Kidfix (15-36)
javim kad probamo s yarisom
Pozdrav svima,
Imam pitanje za daddycool, a slično je svemu gore navedenom. (I jako mi je žao što nisam mogla doći na nedavno testiranje AS u Zagrebu!)
Ja također imam problem s tri autosjedalice u autu, točnije kombiju Mercedes Vitu. To samo po sebi ne bi bio problem jer je on prostran, ali središnje sjedalo ima pojas s dvije točke vezanja, pa je problem koju sjedalicu staviti na to mjesto. Sjedalice su slijedeće:
Pierre Cardin 0-13 za bebu koja će se roditi;
Brevi Grand Prix T2 za dečka od 2 godine i 12 kg;
Belleli Giotto 1/2/3 za dečka koji ima 4 i pol godine (listopadu puni 5) i 17 kg.
Kako vidim općenito nije namijenjeno da se sjedalice montiraju na mjesta s 2 točke vezanja, ali ako nemamo izbora? Razmišljala sam staviti bebu u jajetu na prednje sjedalo (uz isključene zračne jastuke) dok najveći dečko ne bude dovoljno star za vezivanje s pojasem s 2 točke (njegova AS je kombinirana pa se može skinuti naslon da ostane samo buster). Znam da je bolje da je dijete otraga, pa mi se čini da je možda ipak bolje da najstarijeg stavim u sredinu, samo s busterom, nego da beba bude naprijed, ali ne znam je li to već moguće? Koje je najbolje rješenje? Postoji li opcija da se jaje stavi u sredinu na mjesto s dvije točke vezanja, jer sam i za to čula?
Hvala unaprijed!
prvo treba proučiti upute sjedalica da se vidi da li se koja od njih smije montirati pojasom u dvije točke (pretpostavljam da je booster najvjerojatnije moguće potrijebiti sa pojasom u dvije točke). također treba pročitati u uputama vozila da li se uopće sjedalica smije postaviti na sredinu stražnje klupe. ako su moguće sve kombinacije onda odluku morate donijeti vi. statistički, oba mjesta na stražnjoj klupi su sigurnija od prednjeg sjedala a najsigurnije mjesto je sredina stražnje klupe. osobno sam skeptičan prema fiksiranju jajeta s pojasom u dvije točke jer ono nema kopču koja bi taj pojas zakočila. nažalost vi vjerojatno imate isti problem i sa Brevicom jer one isto više ne dolaze sa kopčom a njena metalna konstrukcija obično jako klizi po sjedalu.
Skoro kao sto daddycool pise...
Ako kod niti jedne od sjedalica ne pise da se moze koristiti u dvije tocke, onda je nasa preporuka da to i ne cinite. Druga stvar je vasa realnost. Ako nemate izbora, morat cete sami odlucit sto i kako. Opcija da stavite jaje na prednje sjedalo (s iskljucenim zracnim jastukom) je u skladu s uputama proizvodaca (vjerojatno, provjerite upute) i zakonom ali onda cete morati petu osobu uguravat na srednje mjesto, preko sjedalica sa strane. Booster nikako ne koristiti s pojasom u dvije tocke!
Medutim, ako ces gledat koja sjedalica je sigurnija s pojasom u dvije tocke pojasa od ostalih, onda je to jaje. Pojas u dvije tocke ima samofiksirajucu kopcu (kad zategnes pojas, on se nece otpustiti; radi po principu avionskog pojasa) i cak u tome prednjaci od pojasa u tri tocke.
U sudaru sjedalica hoce ici naprijed i, kad je zakoci donji dio pojasa (ili sami pojas u slucaju pojasa s dvije tocke), ona se pocne rotirati prema naprijed.
U slucaju jajeta, jaje ce se zarotirati prema naprijed ali ako je postavljeno ispravno (s naslonom pod kutem od oko 45 stupnjeva i dobro zategnuto da se ne mice), vjerojatno se nece zarotirati vise od petnaestak stupnjeva, sto je dovoljno da djetetova glava, vrat i trup ostanu poduprti i zasticeni naslonom (ali to ti ne mogu garantirati ako je u uputama da se mora koristiti s pojasom obmotanim oko naslona sjedalice jer on mozda u tom slucaju sluzi da rotacija ne prode tu tocku - ovisi o dizajnu sjedalice). Jos jedna prednost je ta da najranjivije dijete stavljas na najsigurnije mjesto u autu.
U slucaju sjedalice u kojoj se dijete postavlja u smjeru voznje, sjedalica ce se takoder pocet rotirati, a s njom i dijete, s tim da u ovom slucaju djetetova glava je slobodna i jedino sto je drzi na ne poleti previse je pojas koji drzi dijete preko ramena (zato pojas treba biti dobro zategnut - da se ne moze ustipnut po duljini trake). Sto se sjedalica vise zarotira prema naprijed, to je polet glave veci. Takoder, djeca u sjedalicama u smjeru voznje su tipicnije teza od djece koja su u sjedalicama suprotno smjeru voznje te u sudaru djeluju jace na sjedalicu, time pojacavajuci rotaciju.
Vezanjem sjedalice u smjeru voznje pojasom u tri tocke dobivamo dodatnu pomoc u smanjivanju te rotacije kroz gornji dio pojasa koji ide kroz dio naslona i djeluje na naslon, smanjujuci rotaciju. Ako se ona veze pojasom samo u dvije tocke, gubi se ta "pomoc".
Al ovo su samo neki aspekti sjedalica, sudara i pojaseva. Ono sto je definitivno je to da sto god da napravite, ako nije u skladu s uputama proizvidaca sjedalice i vozila, ne mozete imati garanciju da su djeca najsigurnija koliko mogu biti. Ono sto se nama cini logicno mozda u stvarnosti nije i jedino na sto se mozemo osloniti su upute proizvodaca koje su zasnovane na testiranju sjedalica i zadovoljavanju sigurnosnih standarda.
Nisam kod nas vidjela booster koji se smije vezati pojasem u dvije točke.
Hvala svima na odgovorima!
Ako bismo se vodili isključivo uputama proizvođača, jaje bi moralo ići naprijed na sjedalo suvozača, jer niti jedna od mojih sjedalica nije predviđena za vezanje s pojasem s dvije točke.
No, s druge strane nije mi drago da je beba naprijed s obzirom na sigurnost te pozicije.![]()
Trebas vodit racuna o tome da, iako je prednje mjesto najnesigurnije od svih drugih, dijete u pravilno postavljenoj autosjedalici na prednjem sjedalu je sigurnije nego dijete nepravilno vezano na straznjem.
U svakom slucaju, kompleksna odluka :/