Results 1 to 41 of 41

Thread: hiperstimulacija!!!

Ordep's Avatar

Default hiperstimulacija!!!

14 dana sam uzimala decapeptyle, u međuvremenu sam dobila stvari,jucer bila na uvz dr kaže da je dobro i dao mi inekcije fostimon(kaže da je to slično kao i gonal F, dao mi ih je 20 komada i da svaki dan , od sutra koristim ujutro po dvije inekcije fostimona i navećer pola decapeptyla i tako od sutra pet dana pa da dođem na kontrolu da vidimo kako folikuli napreduju.
    Rekao mi je da se svaki dan važem, pa ako primjetim da sam se počela debljat naglo da ga zovem pa da će smanjit dozu, jel to znači ako se počmem debljat naglo da dolazi do hiperstimulacije i može li se bar malo ta užasna hiperstimulacija smanjiti nekako npr. pit puno tekućine ili nešto slično?
    i još jedno pitanje , doduše nije vezano za ovo ali nadam se da nećete zamjeriti , a vezano je za decapeptyl , dobila sam uz decapeptyl normalno menstruaciju, ali danas mi je 9 dan i još ima krvi, nije jako ali ima na ulošku onako srednje pa ne znam jel to ok?jel to može biti zbog tih inekcija,sva sam nekako u panici , a doktor mi je daleko pa ako možete pomagajte u doktora sam opet naručena 26.02

šaljem vam svima velikiii

Za HS znam da treba piti puno tekucine, a sto se tice decapeptyla ja sam imala isto krvarenje od njega, tj. vise ono smedjkasto brljavljenje. Prestalo je kad sam pocela sa stimulacijom.

Vjerujem da ce ti se za HS javiti netko sa malo vise informacija.

rozalija's Avatar

I ja sam od decaptaptyla kada sam dobila mengu imala krvarenje punih 10 dana,ali prestalo je zato se ne brini draga, sve je to ok, bar je meni moj MPO doktor tako rekao.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~ da ovaj postupak donese malu bebicu vašoj obitelji.

Nemoras se draga vagati. Pij jako puno vode i cim skuzis da nemozes piskiti, da tesko dises i da ti je trbuh jako napuhnut pravac bolnice. Samo polaki, biti ce sve ok

Ordep's Avatar

hvala drage moje danas sam uzela dvije inekcije i prošlo je dva ipo sata i stomak mi je već napuhan :? :? pa sad više nisam pametna, nije valjda od te dvije inekcije već poćelo dolazit do hiperstimulacije :? uh

vikki's Avatar

Ja sam krvarila do 9. dana u stimulaciji (gonal+suprefact), dr. R. (Vili) mi rekao da je to zato što estradiol nije dovoljno porastao (bila je samo jedna js, oplođena i vraćen zametak). Savjet dr.-a nakon tog iskustva je da se ide uz stimulaciju ali bez supresije (suprefacta).

opusti se, nije moguće. Pripremi se da ces biti napuhnuta cijelo vrijeme, da ce te vjerovatno boluckati i probadati, no sve je to normalno. Ja sam svaki put izgledala kao da sam u cetvrtom mjesecu trudnoce, pa ipak nikada nisam dobila hiperstimulaciju(znala sam se napuhnuti od same supresije i prije Gonala). Pij puno tekucine i samo lagano, bez panike. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~za uspjeh

pčelica2009's Avatar

Ja sam imala hiperstimulaciju i vjeruj mi znat ćeš jer onda ne možeš prekrižiti noge od stomaka,plitko disanje,oteknuti zglobovi,prsti i tekućina ne ide van.Zatim slijedi infuzija po dvije boce danima i svako jutro vađenje krvi dok se tijelo ne očisti.Sada pri svakim stimulacijama pijem 2l vode dnevno.

Ordep's Avatar

danas je ok , malo me drob bolucka, malo sam umornija nego inače al ok je , danas sam primila još dvije inekcije fostimona, i navećer me čeka pola decapeptyla.26.02 mi je pregled pa će dr.odlučiti koliko još treba stimulacije.

meni je moj protokol malo čudan sve u svemu : ovako doktor rekao , 24 dana od stvari počela sam koristiti decapeptyl, koristila sam ga 14 dana, u međuvremenu normalno i točno u dan dobila stvari, i došla na kontrolu 8 dan ciklusa, dr rekao da još tu većer i sljedeći dan uzimam samo decapeptyle, pa onda po dvije ampule ujutro fostimona za stimulaciju i navećer pola decapeptyla sljedećih 5 dana pa da dođem kod njega na kontrolu. to će mi tad biti 15 dan ciklusa (ciklus traje 28-29 dana), buni me jedino ako još budem morala uzimat ljekove za stimulaciju par dana , pa štopericu, pa punkcija , pa čekati za vratiti embrije 3-5 dana doći će već skoro vrijeme da dobijem ponovno pa sad više ne kužim ništa :? :? ispada da će mi vratit embrije i da ću za 2,3 dana morat dobit menstruaciju. kad upitam dr. on kaže ne brini se, pa valjda zna šta radi ali meni je to malo nerazumljivo.
    oprostite na malo dužem postu , ali cijela sam u tome, tako bih htjela da uspije ovaj put

Ordep u kojoj klinici si u postupku? Drzimo fige za lijepu betu

Ordep's Avatar

ja sam ti u postupku u institutu fur homonstorungen wechselbeschwerden und kinderwunsch, kod univ.prof.dr.med. Wolfganga Urdl u Grazu. nisam čula ništa od nikoga o njemu, a do njega sam došla sasvim slučajno

Ordep's Avatar

maxime

rozalija's Avatar

Ordep ~~~~~~~~~~~~~~ za uspijeh u Grazu, da ovaj put bude mali bebač.

marči's Avatar

evo imaš tu nešto više o hiperstimulaciji

http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...perstimulacija

pčelica2009's Avatar

Ordep-ja sam čula za tu kliniku-zanima me koliko je cijena ivf?Može privatna poruka molim te ako ne može javno?

Pepita's Avatar

Hospitalizirana sam radi jake hiperstimulacije (Klomifen). Jajnici su mjerili 10x10. Strogo ležala zbog opasnost od preokretanja jajnika :/
    Drugi mjesec od stimulacije bilo gore nego prvi.
    Strogo mirovala, dizala se samo na WC, pila tekućine što više...

Ono što je najbitnije kod HS da se prate jajnici ultrazvukom.

Ordep's Avatar

pčelice poslala sam ti pp.
    držim se još uvije ok, u srijedu navečer putujem u graz kod dr. pa ćemo vidjeti gdje smo
    svima

Quote Originally Posted by Ordep
    to će mi tad biti 15 dan ciklusa (ciklus traje 28-29 dana),
    I mene malo buni sto te narucio tek 15 dc ali valjda covjek zna sta radi.Vjerojatno ces tada dobiti stopericu pa punkcija 17dc? :? A da ga ipak nazoves?Mozda se zabunio ili ga mozda nisi dobro razumjela?ne bih da te plasim ali i meni je to malo cudno.Drzim fige u svakom slucaju.

A mozda ti se bas ovaj ciklus produzio pa zato no ne bi bilo zgoreg ipak nazvati.

Ordep's Avatar

ma ja sam njemu 100 puta objasnila koji mi je dan, kad trebam ponovno dobit, razumim engleski tako da nema zabune, još sam ga zvala 100 puta da ga opet priupitam sve ispočetka pa on non stop ponavlja isto, a valjda zna šta radi, ja sam počela stimulaciju tek 8 dana ciklusa što me užasno buni, ali on je dr. a vidit ćemo ishod, nadam se da će biti veliki +

Tayra's Avatar

Ordep potpisujem sve što ti je Ruzica vec napisala! Ja bih ga definitivno nazvala jer i meni je 15 dc malo kasno.

Jesi li ikako išla na folikulometriju do sada, znaš li koliko imaš folikula, koje su veličine ????

Meni su ciklusi 30-32 dana pa sam štopricu primila 14DC jer su folikuli dovoljno narasli, dobili smo 24 js ali i hiperstimulaciju iako sam primala supresiju. Blago naginjem na PCO iako imam redovite ovulacije i cikluse ali eto malo su produženi!

Doduse nisam citala iskustva s te klinike pa pricam napamet.Naravno da svi ovdje vibramo iz petnih zila da bude veeeliki plus a ti nam pisi sve detalje protokola da mozemo usporedjivati.
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tayra's Avatar

Ako si stimulaciju pocela primati 8dc onda ok, ides na pregled nakon sedam dana stimulacije. Ja sa stimulaciju pocela primati 3DC, a na prvoj folikulometriji bila 10DC, 14DC primila štopericu.

Tayra's Avatar

Ordep, u svakom slučaju puno ~~~~~~~~~~~~~~~ i sretno!

Ordep ako te frka cekati do UZVa u Grazu, zakazi si UZV kod privatnog gina ili odi do bolnice ...

rozalija's Avatar

Quote Originally Posted by Ordep
    ma ja sam njemu 100 puta objasnila koji mi je dan, kad trebam ponovno dobit, razumim engleski tako da nema zabune, još sam ga zvala 100 puta da ga opet priupitam sve ispočetka pa on non stop ponavlja isto, a valjda zna šta radi, ja sam počela stimulaciju tek 8 dana ciklusa što me užasno buni, ali on je dr. a vidit ćemo ishod, nadam se da će biti veliki +
    Draga moja ja ti mogu reći iz svog iskustva prilikom ICSI stimulacija menopurom je otpočela tek 6 DC i ja sam sama bila zbunjena kod sviju većinom počinje ili 3 DC ili čak 1 DC a kod mene 6 DC, bila sam pravo zbunjoza ali ipak vjerovala sam da doktor zna šta radi. Zadnju injekciju menopura primila sam 14 DC, štoperica bila 15 DC navečer, punkcija 17 DC a transfer 19 DC. Na kraju je sve ipak ispalo ok, nije bilo hiperstimulacije, dobijeno 13 JS od kojih se oplodilo 12 ali nije bilo sreće.

Čak je još jedna naša forumašica imala istu situaciju kao i ja i čeka kraj 3 mjeseca da zagrli svog malog . Mislim da trebaš vjerovati doktoru, sigurno on zna šta radi.
    Sretno draga moja i iz sveg ti želim da ovaj postupak bude dobitni.

pčelica2009's Avatar

Ordep hvala na informaciji i želim ti sve naj :D

Ordep's Avatar

menstruaciju dobila 13.siječnja.2009-konzultacije s dr.koji kaže s decapeptylom počmi 05.02 tj.24 dan ciklusa

koristila sam ih 14 dana (12.02 dobila menstruaciju) i 19.02 bila na pregledu-dr.rekao nastavi danas i sutra uzimat decapeptyle, a zatim 21.02 koristi dvije ampule fostimona( slično gonal f) ujutro i pola decapeptyla navećer i tako do 25.02 i naručio me 26.02 da vidi kako to napreduje.

pitala sam ga da li da u međuvremenu odem kod svog soc.ginekologa, našto mi je odgovorio da nema potrebe da će bit dovoljno da 26.02 dođem kod njega na kontrolu (to će bit 15 dan ciklusa), samo je napomenuo da pazim na težinu jer ako primjetim da se težina od danas do sutra povećala da mu se odmah javim pa da će smanjit dozu i možda me poslat kod gin. za sad je sve ok.

pčelice a gdje si ti čula za tu kliniku i šta si čula? ovje nema ništa o tom?

nadam se da će ti uspiti gdje god odlučila otići
    rozalija draga
    maxime, tayra, ružica sb, pepita,rotty, vikki, gugi, marči~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

pčelica2009's Avatar

Bilo je u nekim novinama pa sam to izrezala (a isječak dala bratiću koji isto ide na mpo a živi u Frankfurtu-to mu je nekako bliže).Čitala sam da imaju psihološku pomoć,individualan pristup(kao kod svakog privatnika), ma ono-izgleda mi kao klinika iz bajke.Da,imaju i visok postotak uspješnosti.Nadam se da ćeš pridonijeti ovom postotku

Quote Originally Posted by pčelica2009
    Bilo je u nekim novinama pa sam to izrezala (a isječak dala bratiću koji isto ide na mpo a živi u Frankfurtu-to mu je nekako bliže).Čitala sam da imaju psihološku pomoć,individualan pristup(kao kod svakog privatnika), ma ono-izgleda mi kao klinika iz bajke.Da,imaju i visok postotak uspješnosti.Nadam se da ćeš pridonijeti ovom postotku
    Super! I ja se nadam tvom udjelu u povecanju postotka uspjesnosti.

Ordep's Avatar

Pozdrav, dame. Vidim da je tema vec postara, ali dosta su mi pomogli i vasi savjeti. Pravo sam se bila prepala, jer sam dosta citala kako se ta hiperstimulacija moze iskomplicirati! Isla sam na postupak potpomognute oplodnje i sve je proslo ok. Dr. je svakodnevno provjeravo jajnike i folikule i proslo je bez hiprs.cak su bili nedovoljn stimulirani, pa smo dobili jako mali broj stanica, ali sve je proslo uspjesno Beta je bila veeeeeeelikaaaaa i na uzv se u 7 tj. vidio plod, srce kuca i napokon smo sretni...... Medjutim, sada imam nekakvu zakasnjelu reakciju i velike jajnike potpuno prekrivene cistama velicine 4-5cm (15tak cisti po jajniku). Nigdje nisam procitala da je netko imao tako puno cisti i to u trudnoci, ali osim sto mi je stomak malo buknuo vec 10 dana nakon ET, nemam drugih simptoma
    Sada me strah kako ce to sve zavrsiti, hoce li pucati i moze li to uzrokovati neke probleme kod ploda? Ako je tko imao slicno iskustvo, voljela bih da mi javi sta me ceka .

ina33's Avatar

Snjeza, pretpostavljam da si pitala i svog MPO-ovca da komentira taj UZV nalaz. Hipierstimulacija se, vrlo često, neće ni vidjeti nego tek nakon transfera - znači, ne ovo prije, nego poslije. Tj. onaj tko ti vodi trudnoću je morao reći kako mu to izgleda, koliki su jajnici i dati uputu za ponašanje. Ovako, na suhu "veliki su" teško je išta reći. JOš samo jedan info - jesi li PCOS, tj. jel' ti to dg i koliko ti je godina, stimulacija je bila ova naša, hrvatska, mala, ili neka vani - prava, velika -Maribor itd?

Ima hiperstimulacija koje se povuku brzo, i unatoč trudnoći, ima ih takvih da se mora bit na intenzivnoj, tako da drži se onoga što ti je rekao dr. koji te gledao na UZV (a nadam se da je to bio tvoj MPO-ovac, naime, ako je bio koji socijalac ili privatnik koji se s MPO-om nije susretao, tipa neko manje mjesto, on možda neće to sve skupa skužit, ako nije nikad hiperstimulaciju vidio i vidio kako se ona "ponaša" kod više pacijentica).

Dakle - u slučaju dvojbe, skeniraj taj nalaz, šalji svom MPO-ovcu i moli ga za upute o ponašanju i sljedećoj kontroli (ako to nije jedna te ista osoba).

Po plod vjerojatno neće imat neke posljedice, ali hiperstimulacija, ako je gadna, može dovest i do životne ugroze (voda na plućima, ako se dobro sjećam), jedna cura koju znam je bila par tjedana na intenzivnoj, jedna par mjeseci u bolnici čuvala trudnoću, a većina prođe "lišo", stvar se smiri, e, sad, u kojoj si ti kategoriji, to može reći samo MPO-ovac koji te vodio.

Neko grubo pravilo - ako te boli (trudnoća ne boli), ako ne možeš mokrit, ako ti je vrlo napuhan trbuh - znak ti je da miruješ i javiš se nekom ko se u to kuži da on točno procijeni što i kako.
    Last edited by ina33; 02.05.2011 at 13:42.

ina33's Avatar

Što ti je dr. rekao na te ciste... otići će ili? Mislim, nije to tako neuobičajeno, ali češće, ako dobro shvaćam, su manje. Koliko su povećani jajnici? Meni su znali bit povećani, ali nisu nikad išli preko 5 cm, ako se dobro sjećam (rubni mikroc. jajnici koji su u mladosti isto znali hiperstimulirat, uvijek nakon transfera).

Kao sti je Ina 33, opisala hiperstimulacija je zapravo najgora za zene koje ostanu trudne, jer se pod utjecajem hormona nastavljaju razvijati se one sitne jajne stanice u jajnicima uz povecanje jajnika, dolazi do nakupljanja tekucine u organizmu, zato je poslije transfera vaganje preporucljivo, a kod zena koje su imale puno jajnih stanica i obavezno, ako se pocme dobivati na tezini vise od 1kg dnevno, mora se potraziti ljecnicka pomoc. Da bi se reakcija ublazila treba piti min 2-3 l.vode dnevno i jesti masu proteina, obavezno 1-2 kuhana jaja dnevno i drzati probavu pod kontrolom, sve ovo izgleda kao nemoguca misija, al je to navodno najbolji i jedini lijek, da bi se izbjegle velike komplikacije i dugo lezanje u bolnici.

ina33's Avatar

I još jedan waiver - ma kakvi vam jajnici bili u mladosti (PCOS, mikrocistični), ma koliko vam folikula punktirali (i preko 20), u dobi 40+ "hiper" (povećani jajnici, ciste) se često smanji čim prođe par dana, tj. nema neke opasnosti za strah od hiper.
    Last edited by ina33; 02.05.2011 at 15:50.

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    I još jedan waiver - ma kakvi vam jajnici bili u mladosti (PCOS, mikrocistični), ma koliko vam folikula punktirali (i preko 20), u dobi 40+ "hiper" (povećani jajnici, ciste) se često smanji čim prođe par dana, tj. nema neke opasnosti za strah od hiper.
    Ina ovo zvuci jako dobro,posto sam imala 21 jajnu stanicu na zadnjoj punkciju i hrpu malih koje su ostale u jajnicima i dobila na znanje od moga ljecnickog tima, da budem jako oprezna sa simptomima, jer je sansa za HS jako velika, a u dobi sam od 40+, ali nemam PCOS...nadam se da si u pravu i da ce me reakcija zaobici ukoliko sam trudna, cemu se jako nadam

ina33's Avatar

Ja na isto dobila od mog liječničkog tima (Vlaisavljević, Maribor) statement da se moji jajnici ne mogu hiperstimulirati - bilo je malo teže 3 d nakon punkcije, ali sve se smirilo prije transfera peti dan (prestao osjećaj zatezanja dok sam hodala i sjedila, koji je trajao 2 dana).

U mlađim danima je to znalo trajati tipa i 10-tak dana.
    Last edited by ina33; 03.05.2011 at 21:33.

Dragi svi, imam par pitanja u vezi prekinute stimulacije radi moguce hiperstimulacije. Radi se o dugom protokolu (Decapeptyl 3mg + Gonali 15 dana). Policisticni jajnici oduvijek . Na pocetku stimulacije uredne vrijednosti estradiola, LH, progesterona i AMH. Doc je gonale nakon 5-tog dana stimulacije prilagodjavao prema visini estradiola. Radi visoke vrijednosti estradiola 9.-ti dan doc ukida gonale, ali nastavljamo pratiti estradiol. Deseti dan stimulacije estradiol jos raste do 5028 pg/mL, da bi sljedeci dan pao na 1931 pg/mL. Doc je rekao da taj nagli pad nije dobar i prekinuo stimulaciju. Je li nagli pad estradiola znaci da su se folikule prestale razvijati? Ima li sanse da u ovom ciklusu ipak imam ovulaciju sa mozda vise jajnih stanica (nada umire posljednja ). Mogu li to znati na temelju eventualnog UZV? Trenutno imam sve simptome PMS-a...

patuljchica's Avatar

marcelina, ne mogu ti dati neki mudri savijet, jer ne znam puno o HS, ali mogu s tobom podjeliti moje iskustvo.
    supresija decapeptyl 3,75 - 2-16 dan ciklusa
    stimulacija: prva tri dana 3xgonal, sljedećh 5 dana 2xgonala+menopur, 9. dan stimulacije - opća panika - estradiol 8000 !!! (dobila 2gonala+menopur+hmmmm - zaboravila naziv, uglavnom neki supresiv).
    Moj protokol propisan mi je u Pragu za postupak PGD-a. U zg opća panika - izbrojili 20ak folikula, ali sve 13-14mm, nedovoljno za štopericu. Preporučuju prekid stimulacije i "ispucavanje" svih folikula.
    U dogovoru s dr. u Pragu ipak ne pristajem na ponuđenu varijantu i odlazim u Prag.
    11. dan od početka stimulacije (s time da 10 i 11 dan nisam dobila terapiju) dobivam štopericu, a 13.og dana imam punkciju. Imam 25 folikula od kojih smo dobili 25 js, od čega 20 jako dobrih, 2 malo manje i 3 morfološku neispravne.
    Na kraju nije došlo do HS.
    Nakon punkcije sam primila dozu infuzije, cijelu stimulaciju, i sve do bete pila sam po 4,5L vode dnevno, sada sam smanjila na 3L. prvih 10 dana od punkcije pila sam svaki dan po 1 visokoenergetski napitak bogat proteinima. I puno mirovala.
    Desni jajnik mi je na dan transfera bio 10 cm velik, ali već 4dnt smanjio se na 7 i red alert za HS je ugašen na stanje pripravnosti.
    Rezultat vidiš u potpisu.
    Sretno!
    Last edited by patuljchica; 08.05.2011 at 17:40.

Patuljchice, thx na odgovoru! Zelim ti glasnu, veselu i busmastu bebu . Mozda kod tebe nije bilo ovog naglog pada estradiola kao kod mene.