Pokazuje rezultate 1 do 21 od 21

Tema: stitnjaca

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno stitnjaca

koji su simptomi poremecaja rada stitnjace?
    da li zadebljani vrat moze znaciti da nesto nije u redu?

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ak misliš na gušu - da.

ostali simptomi (ovisi je li riječ o hiper ili hipotireozi):
    ubrzani metabolizam (mršavost) ili usporeni metabolizam (sklonost debljanju)
    ubrzan rad srca, poteškoće disanja kod recimo trčanja ili penjanja uz stepenice
    opadanje kose
    hladne i/ili znojne ruke
    letargija, umor, pospanost, depresija ili pak pretjerana nervoza i živčanost
    nagle promjene raspoloženja
    ...

simptomi su dosta "općeniti" pa ih ljudi često pripisuju raznim drugim stvarima (pod stresom sam, neispavana sam, malo sam sporija/ depresivnija osoba i sl.), a možeš ih imati sve, ili nijedan, ili jedan (ja npr. sam samo imala nagle promjene raspoloženja i periode depresije i nije mi padalo na pamet da to ima veze sa štitnjačom, mislila sam da sam takva osoba...)

najbolje je izvadit hormone za početak, pa vidjet

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ak misliš na gušu - da.
    ne mislim na gusu. cisto na primjedbe (npr. zdravstenih djelatnika-poznanika) da mi je vrat malo deblji, i da li imam problema sa stitnjacom
    ja npr. uopce ne mislim da mi je vrat deblji 8)

ne nalazim se u navedenim simptomima (osim zivcanoce, ali to nekak ne racunam u bolest , vise umor, previse posla a premalo vremena itd)

kakve hormone, i jel dosta uputnica dr. opce prakse

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne nalazim se u navedenim simptomima (osim zivcanoce, ali to nekak ne racunam u bolest , vise umor, previse posla a premalo vremena itd)
    pa to ti je ono što sam gore rekla, simptomi su takvi da ih većina ljudi pripisuje poslu, umoru i sličnom, a kad ono, nikad ne znaš...

za početak treba ti uputnica doktora opće prakse na tsh, t4,t3.
    a pretrage možeš i privatno obaviti u većini laboratorija.

e da, ja nemam debeli vrat, nego nekako izbočeni jednjak, ali, nekim čudom, to uopće nema veze s mojom štitnjačom nego imam takav vrat... znači, to ti ne mora ništa značiti

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

emily, ja mogu reci da nisam nikad imala nikakve simptome, ili bar su bili takvi da nisu nuzno povezani sa stitnjacom a vec jako jako dugi niz godina se lijecim....

bez vadjenja hormona i pregleda u specijaliste (preprocam vuk vrhovec), za sto ce ti uputnicu dati lijecnica opce prakse, ne mozes nista znati....

nadam se da je sve ok

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    usporeni metabolizam (sklonost debljanju)
    ubrzan rad srca, poteškoće disanja kod recimo trčanja ili penjanja uz stepenice
    opadanje kose
    hladne i/ili znojne ruke
    letargija, umor, pospanost, depresija ili pak pretjerana nervoza i živčanost
    nagle promjene raspoloženja
    ...

najbolje je izvadit hormone za početak, pa vidjet
    Ja imam sve ove simptome. Sad me bas strah. Koje hormone da idem da izvadim? Najvise me plasi sto sam ja do skora bila "skolski" primer smirenosti, a sad ne mogu da se prepoznam.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Sorry, videla sam da ste vec naveli koje hormone. Zanemarite moje pitanje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sandras, nemoj biti uplašena, nije to ništa strašno! to je dosta čest poremećaj.

AKO i imaš poremećaj štitnjače, jedino što čovjeka malo šokira jest to da je terapija uglavnom doživotna, ali se brzo navikneš na to.

i uopće mi nije teško popiti svako jutro jednu tableticu, kad i ja i svi oko mene primjećuju velike promjene na bolje i u mom zdravlju i u mom ponašanju

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj je savjet da ne trazite "uputnicu za hormone", vec uputnicu za specijalisticki pregled i pretrage.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citat:

pa to ti je ono što sam gore rekla, simptomi su takvi da ih većina ljudi pripisuje poslu, umoru i sličnom, a kad ono, nikad ne znaš...
    da, bas to, razmisljala sam jucer i danas o tome
    definitivno sam zadnjih par mjeseci umornija i zivcanija (bolje receno: imam kraci fitilj) nego inace

ici cu po uputnicu ovih dana

cure, hvala na info

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Emily,

ja samo ovdje nova po postovima ali sam registrovana od 2003 pa vas samo onako krisom citam.
    Ovog ljeta sam radila nalaze stitne zljezde pa mogu podjeliti iskustva. I meni se desvalo da budem umorna ili kako to kazes kratkog fitilja jos cure na poslu kazu da imam malu gusu pa se ja zaputim po uputnicu. Radila sam hormone nalaz OK. UZV nalaz OK. Scintigrafiju nalaz OK. Zakljucak, blaga gusa ali bez poremecaja funkcije, a umor i sve to - blaga anemija. Tako da se netrebas brinuti moze da bude nista, ali isto tako moze da bude i svasta. Samo da te upozorim ukoliko ti budu htjeli raditi neki nalaz koji zhatijeva ubrizgavanje joda probaj da izbjegnes jer se nakon toga trudnoca ne moze planirati godinu dana (jodu treba toliko da se resorbira u tijelu) ili ako si trudna morala bi ici na abortus. Sretno i javi sta je bilo.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Za početak se uvijek rade i UZV štitnjače i hormoni (barem bi tako trebalo). I još jedan važan simptom je osjećaj 'knedle u grlu' koji traje neko vrijeme, uz pojačano lupanje srca.

luce2006 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Citiraj emily prvotno napisa

ne mislim na gusu. cisto na primjedbe (npr. zdravstenih djelatnika-poznanika) da mi je vrat malo deblji, i da li imam problema sa stitnjacom
    ja npr. uopce ne mislim da mi je vrat deblji 8)

kakve hormone, i jel dosta uputnica dr. opce prakse
    ista stvar sa mnom.. primjedbe, neki simptomi itd
    hormoni su u redu (odes kod svog doktora opce prakse po uputnicu) a bila san i na uzv privatno i dr mi je rekla da to moze jednostavno bit stvar konstitucije (tj rasporeda masnih naslaga na vratu) a sad koliko joj je vjerovat, ne znan..
    je li pored ovih simptoma mrsavis iako jedes dosta ili se debljas iako jedes malo (ovo ti je jedan od vodecih simptoma)?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemojte od dr opce prakse traziti samo uputnicu za hormone, kao sto je ivarica vec rekla, trazite uputnicu za lijecnika specijalistu jer on moze 'dobro' procitati nalaz i dati primjerenu terapiju ako je potrebna, a nekad se zna dogoditi da vam terapija treba iako nalazi budu ok.....sve zavisi od vrste poremecaja, radi se i uzv stitnjace i punkcija i scintigrafija.....ali to odreduje lijecnik specijalist, ili endokrinolog ili lijecnik nuklearne medicine....

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

e da, i ako postoji poremećaj, onda to rješavajte kod specijalista!!!

(nedavno je jednoj curi s foruma liječnik opće prakse prepisao terapiju za štitnjaču, što je stvarno šokantno :/ )

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moju hormoni su bili skroz ok, a operirala sam stitnjacu zbog tumora. zato kazem da treba traziti specijalistu.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ivarica, i meni su uvijek bili ok hormoni
    ali cvorovi su tu
    i operacija
    i opet cvorovi....i lijek cijeli zivot
    i ok je, samo redovito kontrolirati

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ivarica, i meni su uvijek bili ok hormoni
    ali cvorovi su tu
    i operacija
    i opet cvorovi....i lijek cijeli zivot
    i ok je, samo redovito kontrolirati
    Kakvi su kod tebe cvorovi. Kod mene je dijagnoza prije 3-4 godine bila "hladni cvorovi". Hormoni su bili ok, ali ja vec 3-4 godine nisam isla na kontrolu. Preselila se u Austriju, pa odmah dosla jedna trudnoca, druga... tako da moram. A stvarno me strah jer se bas, bas vidi.
    Zrinka, je li se kod tebe primijeti stitnjaca?
    Meni trenutno svak zivi kaze "au, jel to imas problema sa stitnjacom"?
    Operacija mi ne gine, jer ja nikad nisam cula da se nekom smanjila sama od sebe.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

snorki, ne primjeti se i nije se nikad primjecivala
    ali, ja sam ju prije 6 godina operirala, tako da mi je ostalo samo 1/3 stitnjace
    do nedavno se vidio rez, sad se vise ni on ne vidi

imala sam i hladne i vruce cvorove, vise se ni ne sjecam.....
    jako puno cvorova, i jedan je bio sumnjiv pa sam ga morala ukloniti...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

MM nije imao apsolutno nikakve simptome,a u pitanju je bio karcinom štitnjače.
    fala bogu pa se nije "previše" proširilo.uglavnom,njegov rez je od desnog uha pa do lijevog ramena.

moja preporuka vam je da svaku sumnju otklonite kod liječnika.
    bolje je puhati i na hladno

TIGY avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Ja sam tek nedavno pronašla da imam povišen TSH i na UZV mi je ustanovljena limfomatozna struma.
    Pijem tablete Euthyrox od 50 mg i ovo mi je prvi ciklus sa tom terapijom i malo mi se pomakao,
    zapravo, inače su mi ciklusi 28-31 dan, ovaj je bio čak 33. , a imam i poteškoće pa se bojim nuspojava,
    u ponedjeljak idem na kontrolu hormona ako mi se stanje ne popravi: povraćam, slaba sam jako,
    temperaturu nemam, ali me jako boli glava i sve me boli u mišićima ruku i nogu, mislim da nije viroza.

No, imam pitanje:

kako je moguće da sam cijelo vrijeme dobro podnosila terapiju (pijem već od 10.11.),
    a sad, točno pred mengu, ovakva situacija i "bura hormona", jel netko imao sličan slučaj ?! :?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •