Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 185

Tema: molitva u vrtiću

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno molitva u vrtiću

zanimaju me vaša iskustva!

kod nas u vrtiću djeca se mole/zahvaljuju prije ručka!

vrtić nije vjerski,niti postoji vjerski odgoj u vrtići,ali su zahvalu uveli prije par godina,samoinicijativno,jer se u matičnom vrtiću to ne radi!

zanima me vaše mišljenje!

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Kod nas su se molili prije par godina i samoinicijativno (barem koliko ja znam) ukinuli.
    Mislim da vjerunauku i molitvi nije mjesto u vrtiću, ni u školi...doduše tamo i "nije obavezan".
    Priznajem da smo mi više ovako iz tradicije katolici ali svoje klince odvedemo do crkve(misu još nisu u stanju izdržat), molimo prije spavanja itd. al svejedno nisam za molitvu u vrtiću.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Kosjenka, potpis od riječi do riječi.
    Kao da sam sama napisala ovaj odgovor

Koliko znam kod nas u vrtiću se ne moli, moram baš pitati malu.

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

problemi su nastali tek kad je moj mali krenu,jer sam ja prva koja je potegnula to "bolno" pitanje!

nakon 2 godine borbe,ukinuli su to,ali s obzirom da sam u vrlo maloj sredinu,trenutno sam jedna od "omraženijih" ljudi u selu

ako me možete savjetovati kome se obratiti po tom pitanju,jer me u srijedu čeka roditeljski,gdje ću ja sjediti na optuženičkoj klupi,kontra 40 ostalih roditelja!

kako to obično biva samo je par roditelja za molitvu,a ostali prate "masu"

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Mislim da je lijepo da je katoličkoj djeci omogućeno da se mole u vrtiću prije obroka pogotovo ako takvo nešto rade i doma. S druge strane ostala djeca koja nisu takvog odgoja ne bi trebala biti prisiljena moliti se prije obroka.
    Postalo mi je katastrofa da se nama koji smo katolici pokušava zabraniti naša vjera u javnim ustanovama (zbog toga da se drugi ne bi osijećali ugroženima). Jednostavno treba naći ravnotežu, tko moli nek izvoli tko ne moli ok.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

da nek se dijete samo pomoli prije jela, ok, koje god vjere je, prekriži se i potiho izmoli svoje.
    A šta kad teta stane pred punu trpezariju i kaže hajmo svi "U ime Oca....?Jel onda pristojno da ova druga djeca čavrljaju, jedu ili da još ni ne dođu za stol?

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Nemoguče je pomiriti razlike, neki bi da se moli i zahvaljuje Bogu neki ne bi. Osobno mislim da je današnji način zahvale i molitvi uglavnom ispunjanje neke forme, rijetko kad je zaista iskreno, tako da farse radi uopče ne podržavam molitvu u vrtičima i školama.

Ali, mm je Krščanin i svaki dan se molimo prije obroka, zahvaljujemo Bogu na darovima. Moram proznat da ništa loše iz toga ne dobijam, čak u jelu puno više uživa i više ga cjenim od kad je tako. Ne znam...mislim da je to lijepo, i ako se djeci prezentira ne neki ne agresivan i ne pre - katolički orijentiran način, več više kao neki multireligiozni čin, može biti korisno. Ipak treba biti zahvalan na činjenici da svaki dan imamo ukusno i zdravo toplo jelo na stolu, jer nažaost mnogi to nemaju. Na ovaj način možda djeca postanu toga svjesnija.

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Apsolutno sam protiv i izricito bih se pobunila. Jer mi ne pripadamo nikakvoj religiji i ne zelim da moje dete praktikuje obicaje bilo koje vere....
    Jer to je organizovana molitva, nisu se neka deca sama pomolila zato sto im je to navika ili potreba (dajte, to su ipak samo vrticka deca). Kada bi tete organizovale sprovodjenje nekih dnevnih religioznih obreda za sve veroispovesti kako bi izgledao deciji dan?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

U privatnom vrtiću u koji je Lea kratko išla su nam rekli da prije ručka izgovaraju nekakvu neutralnu zahvalu na hrani (međutim kad promislim, za ateista to nikako nije bila neutralna zahvala jer se spominjao Bog) - no, uopće nije bilo tako, molio se Očenaš i to mi se nikako nije svidjelo vidjeti. I ja mislim da dijete koje ima naviku pomoliti se prije obroka nitko i ništa u tome ne sprečava - poznajem puno ljudi koji imaju takvu naviku, i to uvijek i svugdje naprave.
    Posljednje uređivanje od Mima : 17.10.2010. at 21:05

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

meni su predložili,s obzirom da je moj sin jedini,da on bude u WC dok se ostala djeca pomole

ja to nisam dozvolila,ali sam već nakon 3 dana,morala objašnjavati trogodišnjem sinu,tko je Bog i tko je Isus i kako to da oni nama ne donose hranu,nego našu hranu kuhaju mam i tata

kad sam pitala tete za savjet jer sam ostala,uputile su ne na ravnatelja ustanove,koji je predložio slikovnice vjerskog odgoja

hvala vam na potpori,skupljam snagu za borbu na roditeljskom!

Osoblje foruma blackberry avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

ja nisam katolik. moj muž je ali ne aktivan. zato je moja sveki. sad, svi zajedno živimo i nitko nikom ne smeta. takav je dogovor. nit meni smetaju njezine molitve, niti njoj neke moje. ali, ono što je meni izuzetno bitno jest da se dijete pusti na miru dok samo ne shvati pojam vjere i Boga. nema šta malo dijete moliti, a da pritom ne razumije što radi. pa to nema veze s ničim, meni naravno. oko toga smo se striktno dogovorile.
    bio je moj mrvičak i u crkvi, vidjeti si baku kako pjeva...sve on može...ali nema nepotrebnog filovanja informacijama koje nisu djetetu bliske. sve u svoje vrijeme. kud se žuri ljudima, ne razumijem.

ovo bi meni bilo strašno. zaista. i ja bi se pobunila. ja nikom ne branim vjeru...i zato isto tako branim svoje pravo da mi se ista ne nameće.
    Posljednje uređivanje od blackberry : 17.10.2010. at 21:27

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Koliko znam, u zagrebačkim državnim vrtićima toga (još) nema, a ja se nadam da će tako i ostati jer to obično završava tako... s djecom u WC-u ili izvan škole.
    Posljednje uređivanje od ina33 : 17.10.2010. at 22:23

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Ja jesam katolik (barem sam nekad bila ) i bez obzira na to mole li se djeca doma ili ne, smatram da molitvi nije mjesto u vrtiću. Ne na taj način, grupnoj, organiziranoj, svima nametnutoj.

Tko se prije jela želi prekrstiti, zahvaliti, pomoliti... vjerujem da to slobodno može učiniti. Štoviše, mislim da je to lijepa navika. Ali da se sva djeca u isto vrijeme mole, čak i ona koja (božesačuvaj) nisu Hrvati katolici - to mi je strašno.

tetamaja6, potpuno te razumijem. Teško je voditi takve bitke u malim sredinama. Još preko leđa djeteta
    Budi hrabra i sretno, kako god to odlučila riješiti.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Postalo mi je katastrofa da se nama koji smo katolici pokušava zabraniti naša vjera u javnim ustanovama (zbog toga da se drugi ne bi osijećali ugroženima).
    Tebi je jasno da je Hrvatska sekularna država? I da su i javne ustanove sekularne?

anitak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2010

Početno

Ja sam katolik i cijelu osnovnu i srednju školu sam išla na vjerunauk ,u crkvi ,naravno gdje mu je i mjesto.
    Jednostavno nemogu shvatiti kako se sada taj vjerunauk u školama nudi kao izboran predmet i kako se iz njega dobijaju ocjene koje naravno ulaze u cijelokupan prosjek.Smatram da je vjerunauku mjesto u crkvi i nigdje više!!

Mater Studiorum avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Ja bih bila jako uznemirena da se to događa u vrtiću u koji ide moje dijete.
    Mislim da pravo drugih da odgajaju svoju djecu u vjeri ne smije ugrožavati moje pravo da svoje dijete odgojim drugačije.
    Djeca predškolske dobi uče prvenstveno od okoline u kojoj se nalaze i ako svaki dan prisustvuju određenom ritualu počet će ga prihvaćati kao nešto poželjno ili normalno.

Tetamaja6, mislim da bi se prvo trebala obratiti stručnim osobama u vrtiću - pedagogu i psihologu, zatim ravnatelju "krovne" ustanove (svih područnih vrtića), a zatim pretpostavljam da je osnivač vrtića grad pa gradskom uredu za obrazovanje.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

pinguica, a što je s npr. drugim vjerama? svak će ići u WC dok drugi mole vlastitu? poznata mi je inače isključivost vjere koja je trenutno većinska u RH, tako da sumnjam da bi to prošlo da primjerice i oživi tvoja ideja.

andream avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

možda sam se krivo izrazila da ne bude zabune - pa dodajem isključivost vjernika vjere koja je trenutno većinska, da ne bude zabune...

pinguica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Ne znam, nisam pametna. Vjerujem da bi i nasilja bilo manje kada bi vjera i molitva bili uključeni u svakodnevni život djece. A opet i Crkva je danas toliko zagađena iznutra sa nekim izrodima tako da nemogu odgovorno tvrditi da bi ona uistinu doprinjela toleranciji i poštivanju među djecom.
    Sve je do te mjere izopačeno da mi je jasno zašto ljudi žele izbaciti religiju iz javnog života, ali s tim nismo ništa postigli. Samo smo još povećali međuvjersku netrepeljivost. Trabalo bi biti vjeronauka, nek se vidi da ima različitih vjera, neka djeca nauče da trebaju poštivati tuđa uvjerenja. Zašto ne bi za stolom svatko molio ili ne molio na svoj način. Nek se vide razlike i neka ih djeca nauče poštivati.
    Stvar je u tome što njihovi roditelji ne podnose i ne prihvaćaju tuđe vjere i uvjerenja i zato im je draže da se to u potpunosti ukloni iz javnog života nego da se moraju s tim nositi i naučiti svoju djecu i sebe toleranciji.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

U našem vrtiću je bio običaj da se klinci prime oko stola za ruke i kažu "dobar tek za cijeli svijet!" To mi je bilo prihvatljivo. Sve više od toga bilo bi previše.

Vrtić je državni, bili smo jako zadovoljni jer se inzistiralo na kulturi, a vjera je bila uključena minimalno, koliko je običaj u ovim krajevima (božićna drvca + šarena jaja i to je bilo to).

Sjećam se da su odgajateljice na roditeljskom pitale za dozvolu mogu li djecu uključiti u priredbu vjerske podloge (nešto s anđelima), budući da je bilo djece iz obitelji različitih vjera.

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam odgojena da toleriram i tako bih pokušala odgojiti svoje,kad bi predložili učenje o svim vjerama,pristala bih da i oni idu!

to je dio naše kulture,u našoj kući se "kiti" bor i farbaju jaja,ali poklone donosi zeko i Božićnjak!

priredbe se u našem vrtiću ne održavaju tako da tematika ne predstavlja problem!

na moji inicijativu je donesena odluka da se izgovori neka vrsta zahvale prije ručka(gdje se nije spominjao Bog),al su neki roditelji "poludili" i sad imamo roditeljski!

stav Ustanove(ravnatelja)"baš me briga,neka mole Očenaš"

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Ja bi poludila da se u vrtiću djeca organizirano mole prije ručka i imali bi roditeljski sigurno.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Stvar je u tome što njihovi roditelji ne podnose i ne prihvaćaju tuđe vjere i uvjerenja i zato im je draže da se to u potpunosti ukloni iz javnog života nego da se moraju s tim nositi i naučiti svoju djecu i sebe toleranciji.
    Osim što se u potpunosti slažem s gitom i ostalima koje su protiv, htjela bih se osvrnuti na ovu pinguičinu rečenicu koju smatram poprilično uvredljivom generalizacijom, dok istodobno govori o toleranciji .
    Ja, dakle, kao ateist, time što mislim da vjeri nije mjesto u ustanovama predškolskog i školskog obrazovanja, ne podnosim tuđe vjere i trebala bih naučiti sebe i svoje dijete toleranciji?! Ma daj, pinguice, ajd malo stani na loptu, pročitaj ponovo što si napisala i razmisli.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

I da dodam...
    Ja sam apsolutno tolerantna prema vjeri (svakoj), samo mislim da joj nije mjesto u vrtiću.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Moje mišljenje je da je vjeri mjesto svugdje, pa i u vrtiću, jer ona nije samo privatna nego i javna i zajednička stvar. Ali, bez ikakve prisile za djecu koja nisu vjerski odgojena. Nikakvo nametanje nije dobro i nije dobro da se oko toga stvaraju neke podjele među djecom.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Pinguice, oprosti, ali meni je tvoj post pun kontradikcija

Pa ovdje upravo i raspravljamo o neprihvaćanju i nepoštivanju tuđih uvjerenja te nametanja jednog uvjerenja kao jedinog ispravnog - tj. da svi trebaju moliti očenaše prije objeda, i ateisti i djeca druge vjere.
    Neka se mole oni koji to prakticiraju i doma. Ako se teta doma moli neka to čini i u vrtiću, ali tiho i za sebe.

meni su predložili,s obzirom da je moj sin jedini,da on bude u WC dok se ostala djeca pomole
    Zamislimo sad suprotnu situaciju, što bi bilo da su recimo vjernici u manjini i da im se predloži da se odu pomoliti u WC?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    Moje mišljenje je da je vjeri mjesto svugdje, pa i u vrtiću, jer ona nije samo privatna nego i javna i zajednička stvar. Ali, bez ikakve prisile za djecu koja nisu vjerski odgojena. Nikakvo nametanje nije dobro i nije dobro da se oko toga stvaraju neke podjele među djecom.
    No, to sam mislila, ali si ti to bolje napisala.
    Ne sviđa mi se organizirana molitva svih prije ručka. Ako netko ima naviku molit doma pa tako radi i u vrtiću, tu ne vidim nikakav problem.
    Posljednje uređivanje od gita75 : 18.10.2010. at 11:19

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Mene zanima da li bi vam bilo OK da vase dete u vrticu klanja podne namaz, zajedno sa drugom decom i tetama?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Ne slažem se sa Zdenkom i gitom (a gle me, malo prije je potpisah ), odnosno, prije no što se upustim dalje, molila bih Zdenku da mi objasni točno što je mislila time da je vjera javna, zajednička stvar.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj blackberry prvotno napisa Vidi poruku
    ja nisam katolik. moj muž je ali ne aktivan. zato je moja sveki. sad, svi zajedno živimo i nitko nikom ne smeta. takav je dogovor. nit meni smetaju njezine molitve, niti njoj neke moje. ali, ono što je meni izuzetno bitno jest da se dijete pusti na miru dok samo ne shvati pojam vjere i Boga. nema šta malo dijete moliti, a da pritom ne razumije što radi. pa to nema veze s ničim, meni naravno. oko toga smo se striktno dogovorile.
    bio je moj mrvičak i u crkvi, vidjeti si baku kako pjeva...sve on može...ali nema nepotrebnog filovanja informacijama koje nisu djetetu bliske. sve u svoje vrijeme. kud se žuri ljudima, ne razumijem.
    Potpis.
    I moja sveki je vjernica, i neću imati ništa protiv da djetetu prenosi svoja uvjerenja (isto kao što ćemo ja i ostali u obitelji prenositi svoja).
    Ali nije u redu nametati vjeru djeci, još k tome vrtićke dobi, i raditi podjele među njima.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

tetamaja6 imaš moju virtualnu podršku, žao mi je što nemogu i drugačije pomoći.
    ja bi se obratila pravobraniteljici; nedavno je reagirala (malo mlako doduše, ali ipak) da ravnatelji pripaze na organizaciju vjeronauka u šokama.

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Vjerujem da bi i nasilja bilo manje kada bi vjera i molitva bili uključeni u svakodnevni život djece.
    A ja vjerujem da bi i nasilja bilo manje kad vjera nebi bila uključena u svakodnevni život djece

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Apsolutno se ne slažem s time da vjera mora bit zastupljena u institucijama na službeni način, tj. da se sva djeca moraju moliti prije jela, tj. da teta na to poziva. Nikakvog problema ne bi imala da se 90% djece prekriži prije jela, a bez tetinog službenog poziva, uključivo i tete. Nadam se da nećemo uskoro i u vrtićima imat issue kao s vjeronaukom u školi i gdje s djecom koja im ne nazoče - u WC ili u dvorišta. Ili da ćemo u školi i vrtićima imat religioznu separaciju, samo bi nam to još falilo...
    Posljednje uređivanje od ina33 : 18.10.2010. at 12:45

V&NMama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da dijete ide u WC dok se ostala djeca mole ???
    Meni je to strašno, a još mi je strašnije da su na istu ideju došle odgojiteljice koje bi trebale nešto znati psihologiji djeteta, kao i o tome da je RH sekularna a i multireligijska zemlja, pa je neopravdano u javnim institucijama iste provoditi vjerske običaje bilo koje od religija. No ne čudim se previše postupcima svojih kolegica po struci, kad se sjetim nekih kolegica s faksa ..
    Ravnatelja da ne komentiram .
    tetamaja6, držim palčeve za danas, hrabro !

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Oni koji tvrde da ateisti nisu tolerantni neka se zapitaju gdje je tolerancija i poštovanje spram različitih uvjerenja ako teta u državnom vrtiću poziva na molitvu, a tko se ne moli nek ide u WC. Prestrašno!

Inače, u malo širem smislu teme, nedavno sam čitala članak o istraživanju koje je pokazalo da o različitim vjerama najviše znanja imaju ateisti. I inače, gledajući recimo u svojoj užoj i široj obitelji, među prijateljima i poznanicima, najviše poznavanja, ali i tolerancije vidim među onima koji su tzv. ateisti. Mislim da bi definitivno u škole trebalo uvesti pod obavezno upoznavanje s religijama i kulturama svijeta umjesto vjeronauka kojem je mjesto u crkvi. Živimo u svijetu koji se sve više globalizira, na očitu žalost nekih države nisu etnički "čiste" i trebamo se svi skupa naučiti poštivati tuđe i ne nametati svoje. A to nije moguće ako ne poznaješ ništa osim svoje dogme.

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sastanak je predviđen za četvrtak,puno vam hvala na podršci,ali ipak mislim da ću morati uplesti veće institucije od ravnatelja!

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

tetamaja6, svaka ti čast i drži se, ne daj se isprovocirati tuđom netolerancijom, takvi samo čekaju da te spuste na svoj nivo.

Ako, kao što neki tvrde, novinari čitaju Rodin forum u potrazi za inspiracijom, nek napišu članak o tome kako se "problem" djece koja u vrtiću ne mole rješava slanjem u WC!

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ja sam protiv molitve u obrazovnim ustanovama osim ukoliko vrtić nije katolički. Međutim, koliko god ja bila "zagrižena" na svoju stranu u našem bivšem vrtiću su tete djecu prije ručka učile zahvali i to mi je bilo apsolutno ok. Iako je "mirisalo" na moltvu prije ručka, apsolutno mi ni najmanje nije smetalo (začudo). Dapače, činilo mi se kao jedna krasna gesta od strane teta, a zahvala je išla ovako:
    U zemlji se biljke viju,a na suncu one zriju,
    drago sunce, zemljo draga,
    hvala vam za vaša blaga,
    dobar tek

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj anitak prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam katolik i cijelu osnovnu i srednju školu sam išla na vjerunauk ,u crkvi ,naravno gdje mu je i mjesto.
    Jednostavno nemogu shvatiti kako se sada taj vjerunauk u školama nudi kao izboran predmet i kako se iz njega dobijaju ocjene koje naravno ulaze u cijelokupan prosjek.Smatram da je vjerunauku mjesto u crkvi i nigdje više!!

Ovako isto i kod mene.
    Ako smo ja i masa mojih vršnjaka u doba bivše Juge bez problema mogli ići u crkvu na vjeronauk i primiti sve sakramente,ne vidim zašto to ne bi bilo moguće i danas.
    Smatram da vjeronauku nije mjesto u školama i vrtićima (osim ako isti ,naravno, nisu vjerskog predznaka).

No,vjerojatno se radi o tome da bi masa kateheta i teologa ostali bez posla u školama jer,ruku na srce, velik dio klinaca,pogotovo srednjoškolaca,ne bi išlo u crkvu na vjeronauk,jer ionako većina njih ne ide ni na misu nakon sv.potvrde.

Ovo da je u vrtiću predloženo da dijete koje ne moli prije jela ćubi u wc-u mi je ...živi užas. Za prijavu,zapravo.

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    Ja sam protiv molitve u obrazovnim ustanovama osim ukoliko vrtić nije katolički. Međutim, koliko god ja bila "zagrižena" na svoju stranu u našem bivšem vrtiću su tete djecu prije ručka učile zahvali i to mi je bilo apsolutno ok. Iako je "mirisalo" na moltvu prije ručka, apsolutno mi ni najmanje nije smetalo (začudo). Dapače, činilo mi se kao jedna krasna gesta od strane teta, a zahvala je išla ovako:
    hvala vam za vaša blaga,
    dobar tek
    Ovo mi je jako lijepo.
    Ništa se ne nameće,a prisutna je poanta cijele priče.Pametne tete!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

uopće neću iznositi svoje mišljene na temu molitve i religije u vrtiću(bilo je sličnih tema i ja rekla što mislim) ali ću itekako prokomentirati da slati dijete u wc jer se ne moli/ili nije te religije na čiji se način moli je već i za određene institucije da se pozabave tetom,ravnateljem i vrtićem!nadam se da će se takvim i sličnim slučajevima stati na kraj i ne traumatizirati/obilježavati djecu na taj način. odvratno.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj rosa prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo mi je jako lijepo.
    Ništa se ne nameće,a prisutna je poanta cijele priče.Pametne tete!
    X

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
    Ne slažem se sa Zdenkom i gitom (a gle me, malo prije je potpisah ), odnosno, prije no što se upustim dalje, molila bih Zdenku da mi objasni točno što je mislila time da je vjera javna, zajednička stvar.

Svimbalo evo ovo sam mislila (samo nisam htjela nadugo, ali sad moram kad me pitaš):

Vjernici su ljudi i građani i imaju ista ljudska i građanska prava kao i svi ostali, pa i pravo na javno izjašnjavanje i djelovanje. To pravo je zajamčeno ustavom i zakonom, a za one vjernike koji su članovi vjerskih zajednica još i Zakonom o vjerskim zajednicama koji uključuje i stavke o javnom djelovanju.

Ograničavanje vjere na područje privatnog i osobnog je ideološke prirode. Ideja o tome da je vjera isključivo osobna stvar i da pripada isključivo duhovnoj domeni potječe iz bivšeg, socijalističkog (a zapravo komunističkog) sustava u kojem je vjera bila tumačena kao isključivo privatna stvar, pa prema tome, kršćani nisu smjeli javno očitovati svoju vjeru u profesionalnoj sredini i u javnoj raspravi o različitim temama. Postojala je tendencija da se od ljudi zahtijeva da budu podijeljene ličnosti – tj. da se kao vjernici smiju očitovati i ponašati samo u privatnosti, to jest u obiteljskom i osobnom životu.

I danas je, unatoč promjenama, stav prema vjernicima velikim dijelom obilježen tom ideologijom. Unatoč posve drugačijoj zakonskoj podlozi, u medijima se sustavno promiče ideja da je „vjera privatna stvar“, a to znači da pojedinac ili vjerska zajednica ne bi smjeli u javnosti djelovati kao takvi, odnosno da im se dokida pravo na javnu riječ.

Vjerske zajednice su upravo to: zajednice i to između ostaloga i društvene zajednice; one djeluju u određenim društvima i pozvane su na javno djelovanje u tim društvima, a to se odnosi i na pojedince - vjernike. U društvu postoje različite grupacije ujedinjene nekim uvjerenjima i ciljevima – od političkih stranaka do niza tzv. nevladinih udruga i društava. Dakle, svi ti ljudi, ujedinjeni po ma kojoj osnovi, osim po vjerskoj, mogu djelovati u javnosti, samo vjernici i vjerske zajednice ne? Što ćemo npr. s kršćanski insipiranim političkim djelovanjem, odnosno brojnim europskim demokršćanskim strankama? Zatim, vjerske zajednice djeluju na socijalnom planu, na kulturnom planu – treba li i to javno djelovanje zabraniti? Treba li se pojedinac u javnosti praviti da nije vjernik? Ili se „samo“ treba podvojiti, pa vjeru ostaviti doma i u crkvi kad razmišlja o nekom društvenom, gospodarskom, kulturnom, političkom problemu?

Svoje vjerske obrede pripadnici vjerskih zajednica čine u svojim svetištima, ali vjernici su uvijek i svugdje i imaju pravo to očitovati, djelovati i ponašati se u skladu sa svojim uvjerenjima.

Što se tiče konkretnog pitanja u ovom topiku, već sam napisala svoje mišljenje, a mogu još i podvući da ne treba i ne smije se nikome nametati vjerske obrede i molitve. Kao što vjernici imaju pravo živjeti svoju vjeru, nevjernici imaju pravo živjeti svoju nevjeru. Nitko ne bi volio da mu dijete prisiljavaju na nešto što se protivi njegovim uvjerenjima. Mislim da molitva može biti prisutna u vrtiću, ali ne obavezno.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 18.10.2010. at 18:02

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Uredila sam samo slova u prethodnom poslu, jer mi se pojavio neki kurziv.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 18.10.2010. at 18:02

rosa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

,a mogu još i podvući da ne treba i ne smije se nikome nametati vjerske obrede i molitve.

. Mislim da molitva može biti prisutna u vrtiću, ali ne obavezno.
    Naravno da se ne smiju nametati vjerski obredi,jer se radi o državnoj instituciji. A ovdje se radi upravo o tome.

Da budem još jasnija kod svog stava: ja sam vjernica,ALI iz svog osobnog uvjerenja bih radije da mi je dijete u školi uči predmet zvan npr.religijske kulture ili etiku,a na vjeronauk ću ga poslati u Crkvu.

Zdenka2,na koji način bi molitva mogla biti prisutna u državnom vrtiću? Da se sazove roditeljski sastanak gdje bi se svi roditelji izjasnili pozitivno o tome? Ja ne vidim drugog načina.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj petarpan prvotno napisa Vidi poruku
    hvala vam za vaša blaga,
    dobar tek
    potpis. cak je i zahvala ista

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

I danas je, unatoč promjenama, stav prema vjernicima velikim dijelom obilježen tom ideologijom. Unatoč posve drugačijoj zakonskoj podlozi, u medijima se sustavno promiče ideja da je „vjera privatna stvar“, a to znači da pojedinac ili vjerska zajednica ne bi smjeli u javnosti djelovati kao takvi, odnosno da im se dokida pravo na javnu riječ.
    zdenka, biće da je zato svugdje prisutan svećenik, pri presjecanju svake vrpce i na svakoj priredbi i na svakom okupljanju.
    biće da zato crkva ima službeni stav oko svake stvari i svakog zakona koji se donosi.
    žalosno je da tamo gdje bi trebala imati najveći utjecaj - na duhovnost svojih pripadnika, ima najmanji. a tamo gdje ga ne bi trebala imati, ima najveći.

a kad je riječ o tome da vjernici imaju pravo na javno izjašnjavanje, naravno da je tako.
    i da nitko nema pravo zabraniti djetu u vrtiću da se pomoli prije jela i prije spavanja.
    kao što nitko nema pravo tjerati moje dijete da se moli, klanja namaz i što već.

i dobro se zna što znači sekularna država. to NE znači da vjernik nema pravo javno izražavati svoju vjeru.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

pobrkali su se lončići: da se teta vjernica prije svog gableca(ako ga jadne stignu i imati)prekriži i pomoli ili neko dijete koje je tako odgajano doma je jedna stvar i ok je, no da se molitva jedne vjere uvodi svima u gradskom vrtiću prije jela je druga stvar.
    mislim da je razlika očita.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

meni samo nije jasno odkud vam namaz i kako vam je palo na ideju da uspoređujete namaz sa kršćanskom molitvom ovdje u hrvatskoj gdje je muslimana zabilježeno tek šačica ljudi i to službeno tek negdje prije pedesetak godina.
    osim toga mentalni sklop i filozofija življenja islamskog svijeta je potpuno drukčija od naše, tako da vam takve usporedbe ne piju vodu. a pogledajte samo njemce i francuze kako su prošli s njima.

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    meni samo nije jasno odkud vam namaz i kako vam je palo na ideju da uspoređujete namaz sa kršćanskom molitvom ovdje u hrvatskoj gdje je muslimana zabilježeno tek šačica ljudi i to službeno tek negdje prije pedesetak godina.
    osim toga mentalni sklop i filozofija življenja islamskog svijeta je potpuno drukčija od naše, tako da vam takve usporedbe ne piju vodu. a pogledajte samo njemce i francuze kako su prošli s njima.
    nisam se mislila miješati, ali ovo mi je previše
    Toliko o općepoznatoj međuvjerskoj toleranciji!
    Islamska vjera je priznata u RH isto kao i katolička. Pogledaj samo svečane sjednice Sabora pa ćeš uvijek vidjeti i predstavnike Islamske zajednice kao i predstavnike ostalih vjerskih zajednica.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •