Stranica 3 od 4 PrviPrvi 1234 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 101 do 150 od 185

Tema: molitva u vrtiću

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj pinguica prvotno napisa Vidi poruku
    Postalo mi je katastrofa da se nama koji smo katolici pokušava zabraniti naša vjera u javnim ustanovama (zbog toga da se drugi ne bi osijećali ugroženima). Jednostavno treba naći ravnotežu, tko moli nek izvoli tko ne moli ok.
    A meni je katastrofa da se moje djete mora prekrižiti jer mi ne idemo u crkvu i ne njegujemo doma te običaje. I šta ćemo sad?
    Mislim nitko ne brani djetetu da se prekriži ako to želi gdje god i kad god. Moja svekrva se recimo kad se vozimo autom prekriži kad prođemo pored crkve ili kapelice, ali diskretno. Na početku nisam kužila niti šta radi, a kad sam shvatila nikad nisam ništa pitala. Ne vidim zašto bi nekome trebalo nekome to zabraniti. Pa nek se prekriži tko želi, ali ako ne treba od toga raditi teatar...niti skupno organizirano "ajmo se sada svi prekrižiti prije jela".
    Definitivno mislim da van crkve i njihovih ustanova ne treba organizirano u mješanim masama gurati katoličke, muslimanske, pravoslavne niti bilo čije vjerske protokole.

To mi je kao rasprava o burki. Nikad na zelenu granu jer tolerancije nema ni sa jedne strane.

Nika avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj visnja08 prvotno napisa Vidi poruku
    pa mislim stvarno......ovoliko rasprave oko molitve u vrtiću?
    Onaj tko vjeruje, reći će da je vjeronauku mjesto u Crkvi, i u školi, i u vrtiću, zašto ne? Onaj tko kaže da je vjeronauku mjesto samo u Crkvi baš govori kako Bog postoji samo u Crkvi i nigdje više..a Bog je svuda oko nas, a ne samo u Crkvi..
    Dijete ne može samo od sebe ništa naučiti o svojoj vjeri bez da ga roditelji o tome uče.
    Ateisti su za mene apstraktan pojam, ne vjerovati u ništa. I ne znaju puno o vjeri, zapravo ne znaju ništa, jer da znaju bar malo, ne bi bili ateisti.
    Kako molitva može imati loš predznak?
    Hoće li ta djeca postati lošija radi jedne zahvale prije ručka?
    Smiješno i gotovo...

Imam potrebu osvrnuti se i ja na ovaj post, toliko netolerancije i uvreda u par rečenica...

Užasmo mi smeta kad netko kaže što će loše dijete naučiti iz jedne molitve.
    Ako ja smatram da će naučiti nešto loše tko si ti ili bilo tko drugi da mi namećeš molitvu.

Ovdje je riječ o molitvi koja je uvedena skupini djece i gdje roditelji - koji su vjernici nemaju toleranciju za ljude koji nisu vjernici ili su druge vjere. Što nam to govori, kakvi su to vjernici koji ne poštuju drugačije od sebe?!

Da, očekujem kako od vjernika tako i od ateista da budu tolerantni i da poštuju različitosti!

Što bi značila rečenica da ateisti ne znaju ništa, jer da znaju ne bi bili ateisti?
    Smješno i žalosno je jedino u tome što ne razumiješ što si rekla!

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

A kako bi izgledalo da onda teta nakon ručka ili kad već treba izvadi tepih i hop svi bosi i ajmo se klanjat, pa onda otpjevaju Hare hare...i tako redom. 100 % sam sigurna da bi roditelji katoličke djece raspalili po tome kako to nije uredu jer mi živimo u katoličkoj zemlji. A to mi je takva uvreda da nemam riječi. Jednostavno nema mjesta vjerama u vrtićima školama i javnim ustanovama. Jedna gospođa svako jutro dovede u vrtić dijete sa maramom na glavi i samo ja komuniciram sa njom i lijepo je pozdravim. Čak razmjenimo koju riječ. Na roditeljskom sastanku je do nje i lijeva i desna stolica bila prazna, i ja sam sjela do nje, a onda smo raspravljali o tome kako djecu trebamo lijepo učiti i odgajati.
    Ja ne znam čemu to vjera uči svoje vjernike, ali ako je tako vjernik ne želim postati, a to ne želim niti svojem djetetu.

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Ateisti koje ja znam su puno tolerantniji prema drugim vjerama nego što to masa vjernika zagovara u svojim vjerama...
    Uz to, masa ateista koje znam se puno više drži nekih (za njih samo životnih) moralnih načela recimo katoličke vjere, nego što ih se drži masa katolika koji dnevno mole i pohode crkvu...
    Pitam se - koja je onda svrha te vjere i pozivanja na nju kao nečeg jako dobrog i humanog što bi djeci trebalo nametnuti od malena čak i u vrtićima, ako se terorizam, nasilje, ratovi, netolerancija prema drukčijem.... vežu baš za nju
    Nisam čula da se ijedan od tako negativno konotiranih pojmova veže za ateiste i njihov način života i (ne)vjerovanja i kad oni istupe jer smatraju da imaju prava na zagovaranje svog načina života bar u istoj onoj mjeri koliko na to imaju pravo i vjernici, uvijek se polome koplja

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ma ja ne shvaćam kako dolazimo polako do toga da mi koji nebi htjeli vjeru u vrtiću (bilo čiju) polako ne smijemo ni pisnut.
    Prihvatili smo Božić, Djed Mraz je postao Djed Božićnjak...OK...farbamo jaja...OK...dozvolimo u vrtiću i predstavu jaslica i zečiće...OK...i što šta drugo što se na vrlo tih i fin način uvuklo u ustanive, i onda šta sad zbog još neke molitve radimo dramu...

Jednostavno ne i točka. Ni križ na zidu me ne smeta, ako ga svećenik u gostima i 2 časne ne počnu tumačiti. Jer kao dolaze u goste.

Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Postovi visnje08 su savršen primjer netolerancije, nametanja i nepriznavanja različitog i uopće ne želim više pratiti ovu temu dok se takvima ne podjele opomene.

NItko nije nigdje napisao da bi mu smetalo da se pored njegove djece netko prekriži ili pomoli, samo da ne žele da se na to poziva djecu od strane teta jer se nalaze u gradskoj ustanovi i nisu svi vjernici.

A izjava tipa "što može bit loše u molitvi, što će djeci bit ako se pomole" je naizgled tako banalna i kao bez loše namjere, a zapravo monstruozno netolerantna i nametljiva.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku

NItko nije nigdje napisao da bi mu smetalo da se pored njegove djece netko prekriži ili pomoli, samo da ne žele da se na to poziva djecu od strane teta jer se nalaze u gradskoj ustanovi i nisu svi vjernici.

A izjava tipa "što može bit loše u molitvi, što će djeci bit ako se pomole" je naizgled tako banalna i kao bez loše namjere, a zapravo monstruozno netolerantna i nametljiva.
    Apsolutni X

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj dorotea24 prvotno napisa Vidi poruku
    ti se valjda voliš iščuđavati i šokirati? ako voliš mogu ja još zabiberiti!
    jesam li ja rekla da je islam loš? to su valjda neke tvoje unutarnje projekcije. nisam rekla ništa osim činjenica. osim toga govorim o hrvatskoj, ne o bosni.
    Ih, ne znam 2x citirati (moram na onaj test topik). Ne volim se iščuđavati niti šokirati i stvarno to rijetko koristim, ali me ovaj tvoj post baš malo začudio, jer kako sam rekla i gore, a očito si prečitala da SE MENI ČINI DA SI REKLA NA RUŽAN NAČIN.
    Znam da se raspravlja o Hrvatskoj, nisam blesava. Živjela sam u Hr, pa sada trenutno živim u BiH odakle i jesam. Imamo isti problem, isto kao i Srbija npr. a ti prva spomenu Francusku i Njemačku i kako su oni "s njima" prošli. Hoću ti reći, tvoj taj 1. post mi je baš jako zvučao netolerantno i čak totalno diskriminirajući - mislim da nisam jedina (a opet, to je samo moje mišljenje, ne službeni stav )

Zdenka2 što je rekla o zajednicama je istina, vjerske zajednice postoje, pa time nije samo stvar pojedinca nego društva, ali kada se te zajednice ili društvo pokušaju nametnuti onda vjera jeste stvar pojedinca (jedan veliki krug tolerancije, je li ). U vrtićima molitva, a time i vjera, mi se čini nametnuta i to one većinske vjere (bilo to u Hr, BiH ili Srbiji, jer je problem isti).
    Ne bih se bunila da moje dijete jedan dan prisustvuje molitvama svih vjera u svom vrtiću ili niti jednoj.

Potpisujem Stijenu

Maslačkica avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj nenaa prvotno napisa Vidi poruku
    A kako bi izgledalo da onda teta nakon ručka ili kad već treba izvadi tepih i hop svi bosi i ajmo se klanjat, pa onda otpjevaju Hare hare...i tako redom. 100 % sam sigurna da bi roditelji katoličke djece raspalili po tome kako to nije uredu jer mi živimo u katoličkoj zemlji. A to mi je takva uvreda da nemam riječi. Jednostavno nema mjesta vjerama u vrtićima školama i javnim ustanovama. Jedna gospođa svako jutro dovede u vrtić dijete sa maramom na glavi i samo ja komuniciram sa njom i lijepo je pozdravim. Čak razmjenimo koju riječ. Na roditeljskom sastanku je do nje i lijeva i desna stolica bila prazna, i ja sam sjela do nje, a onda smo raspravljali o tome kako djecu trebamo lijepo učiti i odgajati.
    Ja ne znam čemu to vjera uči svoje vjernike, ali ako je tako vjernik ne želim postati, a to ne želim niti svojem djetetu.
    Prvi dio posta se odnosi na ono što je meni prihvatljivo i da se prakticira molitva svih prisutnih?

A ovo za pokrivenu tetu i da je ljudi izbjegavaju...cccccc....

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Onaj tko vjeruje, reći će da je vjeronauku mjesto u Crkvi, i u školi, i u vrtiću, zašto ne? Onaj tko kaže da je vjeronauku mjesto samo u Crkvi baš govori kako Bog postoji samo u Crkvi i nigdje više..a Bog je svuda oko nas, a ne samo u Crkvi.....
    ...nemoj zezat..tko ti je to rekao...mene to nisu učili.

Dijete ne može samo od sebe ništa naučiti o svojoj vjeri bez da ga roditelji o tome uče....
    slažem se...tako da tetama u vrtiću ovdje nije mjesto

Ateisti su za mene apstraktan pojam,...
    za mene recimo nisu.

Smiješno i gotovo...
    A koliko može imati dobar?
    Zar je to uvijet za siguran put u poštenje i moralan život.
    Čini mi se da se i kompletna ova poštena vlast križa pred našim očima kamerama itd. zadnjih 20 godina...a zatvori im sad otvaraju vrata...

da stvarno smješno i gotovo.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Maslačkica prvotno napisa Vidi poruku
    Prvi dio posta se odnosi na ono što je meni prihvatljivo i da se prakticira molitva svih prisutnih?

A ovo za pokrivenu tetu i da je ljudi izbjegavaju...cccccc....

Nažalost maslačkice i gore je. Žena je jako normalna, živi drugačije od nas i svi je izbjegavaju.
    Ja sam dijete iz mješanog braka, tata Bosanac, mama Istrijanka...tetka Makedonka...stric Srbin...i još jedan Nizozemac.

Za mene je vjera nešto što u mojoj glavi ne postoji, ali se poištuje. Moja baba iz bosne bila je zamotana od glave do pete i bila je sasvim normalna žena ali kad sam išla njoj na praznike u Derventu nikad mi nije dala jesti što sam htjela jer neke se stvari ne smiju jesti...moja nona iz Istre bila je kuhana i pečena za oltarom, čistila crkvu išla na izlete, bila prva pomoćnica svećeniku, a tako loša osoba. Nek mi je nona i pokojna je, ali baš je bila zločesta (poredna kako bi mi rekli).
    Ne vidim ja u vjerama ni dobre, ali ni loše poruke, jednostavno u mojem životu i životu mojeg djeteta smatram je nepotrebnom i totalnim gubitkom vremena.
    Kad naraste bude li imala nekih želja ili htjela nešto znati nek ide...ili poželi krštenje...ja ću prva stati do nje i podržati je, ali bih voljela da to ona želi, a ne da joj namećem.
    I opet nemam ništa protiv onih koji djecu krste, obrezuju (ovo ???), ili što već. Samo nek to rade u svojoj intimi ili ustanovi koja je za to predviđena. Mi smo čak porezom obavezni i prisiljeni financirati vjeru u najvećoj mjeri katoličku, a ne pita nas se da li nam je to ok. Ja bih rađe da se ti novci daju ne znam...Zagrebu da imaju još vrtića, nego da se kupuju oprave u zlatu i kaleži od dragulja, ali pk nek im i to bude...ali molit se u vrtiću neće.

Pa ako dobijem i opomenu...neće i točka.

Pcelica Mara avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Došla sam i ja postaviti ovo pitanje koje je, vidim sad, cvijeta već dva puta postavila.
    I čekam odgovor, strašno me zanima.

Inače potpisujem heretike
    A posebno ovu mikkinu rečenicu
    primjecujem nevjerojatnu dozu netolerancije kod vjernika. i zbog toga se osjecam lose, moram priznati.
    Već sam spominjala da se malo čega u životu bojim kao vjerskog fanatizma. Iz te netolerancije i uvjerenosti u vlastitu ispravnost i nepogriješivost, a često samim tim i vlastitu veću vrijednost od onih koji žive u zabludi, je poteklo toliko zla, ratova i patnje. Tako da, zaista se ponekad pitam bi li svijet bez religija bio bolji od ovog

Visnja, a možda ateisti vjeruju znanost, možda vjeruju u nešto što je moguće dokazati, u nešto što oni smatraju istinom. To ti nije palo na pamet u tvojoj isključivosti, a? Ti si zaključila samo da oni nemaju pojma o ničemu. Što je najgore, vidim da ti niti malo nisi svjesna koliko su prestrašni tvoji postovi.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Onaj tko vjeruje, reći će da je vjeronauku mjesto u Crkvi, i u školi, i u vrtiću, zašto ne? Onaj tko kaže da je vjeronauku mjesto samo u Crkvi baš govori kako Bog postoji samo u Crkvi i nigdje više..a Bog je svuda oko nas, a ne samo u Crkvi..
    Dijete ne može samo od sebe ništa naučiti o svojoj vjeri bez da ga roditelji o tome uče.
    Ateisti su za mene apstraktan pojam, ne vjerovati u ništa. I ne znaju puno o vjeri, zapravo ne znaju ništa, jer da znaju bar malo, ne bi bili ateisti.
    Smiješno i gotovo...
    ja kao vjernica moram primijetiti da ovaj tvoj post odiše ljubavlju i tolerancijom prema bližnjemu

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Mislim da je molitva odabir svakog pojedinca i isto tako se ni u vrtiću ne bi smjela provoditi bez da roditelji ispune anketu ili potpišu neku izjavu kojom dozvoljavaju vjerski odgoj. Nitko ne bi smio nametati nekom drugom svoja vjerska opredjeljenja.
    Moje je mišljenje da vjera sama po sebi nije loša (bilo koja), niti u jednoj vjeri se ne uči Ubij bližnjeg svoga... loši su pojedinci (a ponekad to preraste i masu ljudi) koji su izopačeni i u ime vjere rade zlo!

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

zarrin uopće mi se ne da s tobom ulaziti u rasprave o islamu i obrazlagati ono što sam rekla nego me samo zanima gdje si ti to zaključila kako ja smatram da je molitvi mjesto u vrtiću? ja sam se samo osvrnula na jednu nelogičnost gdje se miješaju kruške i jabuke. razvidno je da ovom problemu i ti pristupaš sa određenim predrasudama, toliko o toleranciji.
    ni meni se s tobom ne ulazi u rasprave draga moja niti me briga za tvoje obrazloženje.ti si napisala što si napisala i nisam ti ja samo ukazala da ti je post napisan s nekim negativnim predznakom.
    točno je da nisi rekla ništa o samoj temi u postu na koji sam reagirala nego iznijela svoju predrasudu.
    e sad koja bi moja predrasuda bila u ovoj cijeloj priči,nije mi baš jasno jer sam gorljivi zagovornik prava svakoga na svoje pa tako da se tvoje dijete prekriži u vrtiću, mali židov ili musliman naprave svoje a mali ateist ništa.
    ja nisam nijednu vjersku ili nac.skupinu spominjala i govorila kako je tko s kim prošao. takvo što od mene draga ne buš čula-jer naprosto tako ne razmišljam.
    fala, doviđenja.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

evo, radi dragih žena na ovom topiku, mislim da bi trebalo ispraviti mikkinu tvrdnju - samo dvije osobe su se pokazale u svjetlu netolerancije, sikapika i visnja, koje nam još nisu odgovorile na postavljeno pitanje o svom hipotetskom životu u sarajevu

nenaa, ja stvarno vjerujem da vjera uči o ljubavi i toleranciji, tako mi je to prenijela moja nona, koja je bila velika vjernica, katolkinja.
    trudila se, trudila, al mene se nije primilo onaj dio o bogu. a onaj dio o ljubavi i toleranciji, taj je, što djelomično sigurno i njoj mogu zahvaliti.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    nenaa, ja stvarno vjerujem da vjera uči o ljubavi i toleranciji, tako mi je to prenijela moja nona, koja je bila velika vjernica, katolkinja.
    trudila se, trudila, al mene se nije primilo onaj dio o bogu. a onaj dio o ljubavi i toleranciji, taj je, što djelomično sigurno i njoj mogu zahvaliti.
    Ja na to samo mogu reći da mi je drago zbog tebe, nje i toga što si naučila ako je tebi donijelo ugodnu duhovnu korist.
    Ja nisam, odnosno nekako nisam dobro povezala sa vjerom, trudim se i ja u životu, ali svoje porive za poštenjem i dobrom nisam u životu naučila kroz vjerski odgoj. Tko jest...super i dapače...to je baš lijepo, ali ne u vrtiću i javnim ustanovama.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa Vidi poruku
    s ovim se apsolutno slažem.
    kao jedan netrpeljiv, netolerantan ateist, kako vi kažete.
    dakle, djeca koja imaju naviku molitve prije jela i prije spavanja, a vidimo da ju nemaju čak ni djeca iz katoličkih obitelji, (budimo realni, od devedeset posto katolika u našoj državi, koliko ih se moli prije jela i prije spavanja, i koliko ih se moli uopće), ponavljam - nitko im nema pravo to braniti.
    i kad mi moje dijete doće s pitanjem što to oni rade, s radošću ću im dati lekciju koja će, za razliku od stavova visnje, biti puna tolerancije - to ne morate brinuti.
    kakva će biti tvoja kućna lekcija o djeci ateistima, visnja?

sikapika, da te život nanese u sarajevo, npr. kako bise osjećala da se tvoje dijete klanja? vidim da neki vjernici jednostavno ne mogu razgovarati s ateistima, pa je zato, dorotea, ovo dobar primjer. samo zato. jer više tolerancije sigurno imaju prema prirpadnicima druge vjere nego prema ateistima što je za njih valjda zlo samo.
    sikapika, molim te mi odgovori na ovo pitanje.
    Uopće mi ne bi smetalo, jer jedan je Bog, bio Alah, Bog, Buda... što li. Kao vjernica bih bila sretna da se uči zahvaliti na taj način. Djetetu bih objasnila o čemu se radi, kod kuće bismo molili naše molitve, nedjeljom išli u crkvu kao što to radimo i sada i to je to.
    Šogor mi je musliman, na žalost, nikada se nije držao svojih vjerničkih dužnosti, obaveza..., no jedno smo vrijeme moj nećak i ja prije spavanja i ručka molili kako Anđelu čuvaru i Bože, blagoslovi ovo jelo i jednu njihovu molitvu, (sad se ne mogu sjetiti kako se zove i kako ide). Dakle, stvarno me ne bi smetalo i po tom pitanju nemam ama baš nikakvih predrasuda.
    Cijenim svaku vjeru i svakog vjernika, no s druge strane ne shvaćam zadrte ljude, bilo da su ateisti, ili s druge strane vjernici.
    Moj je muž ateist, no složio se s tim da odgajamo dijete u vjeri pa je i neki dan prekrstio Mašu, sad se više ne sjećam u kojoj prilici. Uh, baš sam postala zaboravna.

tetamaja6 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

dobar dan!

vidim da se tema rasplamsala,hvala vam svima na potpori i mišljenju!

ja sam došla sa roditeljskog ,tamo sam što nisam dobila batina ,da me nitko od tih roditelja(bilo ih je 30),neće pozdraviti na ulici i da me treba biti stid,što sam nevjernik/ateist/antikrist ,da ispišem svoju djecu iz vrtića,a ravnatelj i odgajatelji.......tišina

bila je na razgovoru u vrtiću,kod ravnatelja,pročelnica za predškolski odgoj i striktno rekla ravnatelju da se djeca ne bi trebala moliti u vrtiću,no ravnatelj pod pritiskom par glasnih pojedinaca,diže ruke,pa ako ponovo pročelnica dođe,neka se obrati "roditeljima",koji su za molitvu!

tako da se od sutra moje starije dijete nastavlja moliti prije jela,a moje mlađe počinje učiti molitvu!mislim da je dovoljno stara da prihvati vjeru u svom životu,a ja ću se valjda snaći objašnjavajući joj pojmove kao što su Bog i Isus!

ako imate prijedloge i ideje,molim za pomoć!

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Prije svega molim vas da, ukoliko nemate savjete i prijedloge kako da tetamaja riješi svoj problem, ne koristite njezin topic za prepucavanje vjernici-ateisti, posebno nema potrebe za postovima punim "tolerancije", kakav je onaj visnje08.

Svatko ima pravo vjerovati ili ne, odabrati put koji će slijediti i način kako odgajati svoju djecu (kao vjernike, nevjernike, kaktuse...), RODITELJI su ti koji odlučuju, meni bi jednako bilo da teta inzistira na klanjanju/hare-hare/očenašu ako sam odlučila da svoju djecu ne odgajam u vjeri.

To što je netko ateist ne čini ga lošom osobom, ne spriječava u tome da svoje dijete odgaja u duhu tolerancije, ljubavi, poštenja, da mu usadi prave vrijednosti...

Tetamaja, nadam se da ćeš uspijeti u svom naumu, mogu misliti koliko ti praksa u vrtiću zbunjuje djecu :/.
    Posljednje uređivanje od Frida : 21.10.2010. at 20:39

Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Mislim da je činjenica da mi kao Hrvati živimo u zemlji u kojoj je preko 80 posto stanovništva izjašnjeno kao katolici. Prema tome, prihvatljivo je da katolička crkva ima udjela u školskom ustroju, odnosno u svakoj ustanovi koja se bavi odgojem djece, pa tako postoji predmet koji se zove vjeronauk, uveden u škole kako bi djecu podučio primarnoj religioznosti, katoličanstvu, koje se provodi i unutar same Crkve. Kao kćer jedne vjeroučiteljice, vjerujem da je sam predmet neizostavan i ima djece koja ga ne žele pohađati, neki ga samo slušaju jer im je zanimljiv a neki ga skrivećki uče jer im se roditelji, ponosni ateisti, protive ikakvom vjerskom odgoju. Vjera, u ovom slučaju katolicizam, izbor je svakog pojedinca. Nažalost ima slučajeva da se roditelji odupiru ulozi vjeroučitelja, ali su prvi u redu kad žele da im se djeca krizmaju, pa su onda stravično zgroženi kad shvate da je za to potrebno ići na misu i vjeronauk.
    Osobno, imam curicu koja će za dvije godine početi pohađati vrtić koje vode časne sestre. I veselim se danu kad će mi doći i ponosno pokazati koju je molitvu naučila. Molitvu prije jela. I veselim se što će biti u tom toplom okruženju vjere gdje se neće tolerirati svađa, vrijeđanje i tako dalje da ne nabrajam sve stavke neodgojene djece koju svakodnevno susrećem u parkovima za djecu. Veselim se što će mi dijete biti vjerski odgajano, da štuje BOGA, i Isusa, I Mariju i sve redom kojih se većina boji i zgraža i bježi kao muha bez glave.
    Odgajajte svoju djecu kako znate, to neće biti loša djeca jer poznajem divne ateiste, ali za Boga dragoga, pa dokle će ići ova međusobna netrpeljivost?
    Molitva znanstveno nije dokazana kao nešto što može iskvariti dijete, čovjeka, ona je čudo i iznad svih nas i onaj koji je nije upoznao nije upoznao Ljubav i nešto što se riječima može opisati.
    Podupirem molitvu u vrtiću, vjerujem kao bezazlenu i nenamjernu odluku teta ili koga god već za dobrobit djece koja su im na čuvanju.
    Oni koji su protiv, ispišite dijete, po meni odliku opravdanu samo ako je molitva prije jela njihovo dijete osakatila do besvijesti, i zaboga, dozvolite svojoj djeci da upoznaju ljepotu molitve, neka sami osjete na svojoj koži dobrobit molitve. Ali nažalost, svi koji su protiv molitve, svojem djetetu će to naturiti na nos i od svetosti molitve napravit će ljigu i zbrku jer fuj, grozno je zahvaliti Bogu na jelu kojeg imaju. Pa lijepo kupite čepiće za uši ili nek si strpaju prstiće u uho dok se ostala djeca mole.
    I prestanite se vrijeđati, uvijek nas ima i onih koji su za i protiv, to je u našoj samoj prirodi. Ovdje ima jako nepristojnih i neodgojenih ljudi, netolerancija i neznanje pršti na sev strane, a ljudi ste u zrelim godinama a nažalost većina postova ovdje na ovu temu riječi su nekulturnih, n arazini razularenih napaljenih tinejđera!
    Peace

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj tetamaja6 prvotno napisa Vidi poruku
    dobar dan!

ja sam došla sa roditeljskog ,tamo sam što nisam dobila batina ,da me nitko od tih roditelja(bilo ih je 30),neće pozdraviti na ulici i da me treba biti stid,što sam nevjernik/ateist/antikrist ,da ispišem svoju djecu iz vrtića,a ravnatelj i odgajatelji.......tišina

bila je na razgovoru u vrtiću,kod ravnatelja,pročelnica za predškolski odgoj i striktno rekla ravnatelju da se djeca ne bi trebala moliti u vrtiću,no ravnatelj pod pritiskom par glasnih pojedinaca,diže ruke,pa ako ponovo pročelnica dođe,neka se obrati "roditeljima",koji su za molitvu!

tako da se od sutra moje starije dijete nastavlja moliti prije jela,a moje mlađe počinje učiti molitvu!mislim da je dovoljno stara da prihvati vjeru u svom životu,a ja ću se valjda snaći objašnjavajući joj pojmove kao što su Bog i Isus!

to što ti se događa od strane tih roditelja je ružno i primitivno.
    moj konkretni prijedlog je ponovno se obratiti na pročelnicu ovaj put i pismeno za zahtjevom da ti se na njega pismeno i odgovori i provede službena kontrola s njihove strane u vašem vrtiću. jedino se bojim kako će sve to na kraju ostaviti posljedice po tvoju djecu na način da ćete kao obitelj u vašem vrtiću i sredini među tim roditeljima biti na neki način "persone non grate" i ostaje odluka da li se izboriti za svoje pravo ili pognuti glavu-to je na tebi.

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ateisti!
    Ne bojite se, niti jedno dijete, niti jedan čovjek nije postao vjernik zbog jedne molitve!!
    Dakle ne trebate se bojati...
    Toliko od mene, "vjerskog fanatika"

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

visnja, nije stvar u tome što će netko postati, već u tome da to nije ono što roditelj želi. kako bi se ti osjećala da tvom djetetu teta u vrtići krene s pričati da Isus nije bio sin božji već običan čovjek, da ne postoji bezgrešno začeće... Bi li ti bilo svejedno?

Možda banalna, ali malo usporedba: bi li ti smetalo da netko tvom djetetu daje meso, ako ste vegetarijanci? Neće dijete postato medožder od komadića šnicle, ali kosi se s tvojom odlukom. Jel tako?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj tetamaja6 prvotno napisa Vidi poruku
    dobar dan!

katastrofa... zbilja ne mogu vjerovati

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

prestrašno

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Da, naravno da nijedan ateist neće biti prozvan, a ja kao vjernica jesam, i zar i dalje nije dovoljna ova rečenica iz mog prošlog posta, zašto se bojati molitve kad od te iste ne mora značiti da će dijete postati vjernik??Samo će naučiti da postoje različitosti koje treba poštivati, ali ono ne mora postati vjernikom!
    Frida, ne ne bojim se da će moje dijete (ako bude vegeterijanac), postati mesojed zbog jednog komadića mesa, neka proba, a ako mu se ne svidi ne mora ga više ikad jesti, jel tako? Tako se jedan ateist ne mora bojati da će zbog jedne molitve njegovo dijete postati vjernikom.
    Moji postovi ne odišu netolerancijom, upravo netolerancija da se uopće spominje molitva u vrtiću me smeta kao vjernika.
    Ali da bi ateist shvatio o čemu pričam, jednako je kao da sljepcu objašnjavam boje..

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Da, naravno da nijedan ateist neće biti prozvan, a ja kao vjernica jesam, i zar i dalje nije dovoljna ova rečenica iz mog prošlog posta, zašto se bojati molitve kad od te iste ne mora značiti da će dijete postati vjernik??Samo će naučiti da postoje različitosti koje treba poštivati, ali ono ne mora postati vjernikom!
    Frida, ne ne bojim se da će moje dijete (ako bude vegeterijanac), postati mesojed zbog jednog komadića mesa, neka proba, a ako mu se ne svidi ne mora ga više ikad jesti, jel tako? Tako se jedan ateist ne mora bojati da će zbog jedne molitve njegovo dijete postati vjernikom.
    Moji postovi ne odišu netolerancijom, upravo netolerancija da se uopće spominje molitva u vrtiću me smeta kao vjernika.
    Ali da bi ateist shvatio o čemu pričam, jednako je kao da sljepcu objašnjavam boje..
    Ovo s vegetarijasntvom je banalni primjer, ali iz gore napisanog zaključujem da se ti nebi bunila da tvom djetetu u vrtiću svaki dan daju komadić mesa?

Kako god bilo, ja u kope, ti u špade, NIJE problem u molitvi već u tome da se na nju pozivaju djeca koja ju inače ne prakticiraju, u tome da se od strane roditelja vjernika diskriminira majka koja se drznula pobuniti protiv prakse kojoj nije mjesto u vrtiću. Jel to tolerancija?! Čudna neka, moram priznati.

Molim te, pročitaj svoju zadnju rečenicu ponovo, jel to tolerancija? Mislim da nije.

Ne želim dalje nastaviti s ovom raspravom, kako sam gore napisala, nije joj mjesto na ovom topicu, a savjeta za tetumaju nemam (već se obratila nadležnima...).

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Na žalost, nemam prijedloga , toga sam se i bojala, jer je drugačije doći o tome pričati u ZG-u.... a drugačije u nekom manjem mjestu .

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Onda nemojte dopustiti da ovakve teme uopće budu pokrenute nego ih u startu ne objavljujte.
    Svoj odgovor na tvoje banalno pitanje ne trebam dva puta pisati.
    Zadnja rečenica je usporedbe radi, tolerancija nema veze s tim.
    A kakav drugi savjet mogu dati ako nije problem u molitvi?I kako nije problem u tome?
    Molitva nije praksa koja je zakonom zabranjena u vrtiću koliko znam, dakle jedino moguće riješenje je da se dijete ako ne želi ne mora moliti, ne može biti jednostavnije nego što i je.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

tetamaja ja zaista ne mogu vjerovati. vidim da smo iz istog grada i praktički mi je nevjerovatno da se taj scenarij odigrao u našim vrtićima. jel može info o kojem vrtiću se radi na pp?
    ne znam što da ti kažem. ako kreneš u pravi rat mogla bi čak napraviti štetu djetetu, a ako pustiš....jel se radi smo o molitvi prije jela ili se još neki sadržaji uče? dakle možeš istjeravati do kraja, premjestiti dijete iz vrtića ili pustiti molitvu ako je samo o molitvi riječ. kod nas je teta jednom djecu naučila nekakvu vjersku pjesmu i meni je to bilo malo čudno iako prakticiram vjeru u fazama, vidjela sam da je i nekim drugim roditeljima koji su provjereno ateisti bilo malo čudno, ali nije se nitko bunio. otpjevao je tu pjesmu par puta i zaboravio je. nije nikakve efekte izazvala niti nuspojave, pjesma ko i sve druge.
    možda da djetetu objasniš kako neki ljudi prakticiraju molitve jer vjeruju u boga, a vi nemate tu praksu i amen. ionako će vidjeti misu na tv-u ili će čuti od nekoga, odnosno sigurno će se susresti s tim još negdje. ne moš to da zaobiđeš kod nas ni da hoćeš ili odi u centar kod glavnog pedagoga, on ti je glavni za sve osječke vrtiće. možda bi kod njega mogla dobro proć. sretno!

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

visnja, ja bih zaista želila znati da li bi jednako reagirala da netko tvome djetetu zabrani molitvu?
    mislim, nećeš postat nevjernikom ako se jednom ne pomoliš

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

A što misliš, čulo bi se do Rima.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ono što sam naučila na ovom forumu jest da se o vjeri nikad ne raspravlja... Iako, svaki put otvorim temu jer me zanima o čemu se radi, a nakon toga moram reagirati.
    Ja ne vjerujem u ateiste, vjerujem da svaki čovjek ima vjeru u nešto... u ljubav, dobrotu, nadu, sudbinu... u bilo što, nije bitno... Bitno jest kakav je čovjek iznutra a ne što je izvana. Ja sam to shvatila stoga vas molim da to shvatite i vi. Mislim da ovaj forum nikako nije za ovakve vrste prepucavanja i ponizavanja te molim administratora da ubuduće ključa takve teme odmah u korijenu jer su ponizavajuće za bilo koga ovdje. Hvala

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ateizam nije nevjera u ljubav, dobrotu, nadu, sudbinu, karmu nego "nevjerovanje" u boga.

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Naravno da neću postati nevjernikom ako se jednom ne pomolim, i naravno da se dogodi da ne odem nedjeljom na Misu, kao i da preskočim molitvu, ali to me ne čini manje vjernikom. I ne razumijem poantu tvog pitanja? Ja na svoje još uvijek nisam dobila odgovor.
    Ako ja jedan dan zaboravim na molitvu neću posati ateist, pa tako neće ni dijete zbog jedne molitve postati vjernikom, dakle čemu tolika panika ljudi moji??Čega se tako bojite?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Sve bi ti postalo jasno da netko tvom djetetu jasno rastumaci da boga nema i da ga nije bilo niti ce ga biti.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I kad mu to netko nastavi svaki dan tumaciti prije rucka.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Naravno da neću postati nevjernikom ako se jednom ne pomolim, i naravno da se dogodi da ne odem nedjeljom na Misu, kao i da preskočim molitvu, ali to me ne čini manje vjernikom. I ne razumijem poantu tvog pitanja? Ja na svoje još uvijek nisam dobila odgovor.
    Ako ja jedan dan zaboravim na molitvu neću posati ateist, pa tako neće ni dijete zbog jedne molitve postati vjernikom, dakle čemu tolika panika ljudi moji??Čega se tako bojite?
    izbjegavaš odgovor, a odgovaraš na nešto što te nitko nije pitao
    ponovit ću:
    kako bi reagirala da netko tvom djetetu ili tebi zabrani prekrižit se/pomolit van tvojeg doma/crkve?

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    kako bi reagirala da netko tvom djetetu ili tebi zabrani prekrižit se/pomolit van tvojeg doma/crkve?
    pa takva situacija je postojala za vrijeme komunizma. ne mora se za to postovljati hipotetsko pitanje.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

pa takva situacija je postojala za vrijeme komunizma. ne mora se za to postovljati hipotetsko pitanje.
    prvo - za vrijeme komunizma sam ja išla na vjeronauk od 1.osnovne do kraja srednje i nitko mi nije nigdje ništa branio
    drugo - pitala sam visnju, a ne tebe
    trece - zanima me odgovor jer je to danas pitanje hipotetsko, a visnja mi izgleda fanj mlado pa se ne sjeća komunizma

visnja08 avatar
    Datum pristupanja
    May 2009

Početno

Ja ne izbjegavam odgovor, a vi jednostavno ne znate odgovor na moje pitanje kojeg ću postaviti još jednom: čemu tolik strah od molitve ako dijete zbog molitve ne može postati vjernikom?
    Ja se ne bojim toga da bi meni netko mogao zabraniti molitvu, i moju vjeru, pomolit se uvik mogu u sebi, i na poslu, i u tramvaju, i to mi nitko ne može oduzeti ni zabraniti, i hvala Bogu što ne živimo u takvom svijetu kojeg vi uporno želite stvoriti.
    Marta....dakle ti se bojiš (kao i svi ateisti) da bi tvoje dijete moglo povjerovati u Boga?
    Moju vjeru ništa ne može poljuljati, ne mogu ni posumnjati u Božje postojanje, a vi ateisti, vjernici u ništa, u vas jedino taj strah od spoznavanja Boga postoji,zato tolika i panika oko molitve u vrtiću..

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

a četvrtog nema? šteta.
    prvo- na vjeronauk si išla u crkvu i nisi se križala, krstila na trgu ni dvofazno, a bome ni trofazno
    drugo- ovo je forum, a ne pp
    treće- nemam što za reć

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Ja ne izbjegavam odgovor, a vi jednostavno ne znate odgovor na moje pitanje kojeg ću postaviti još jednom: čemu tolik strah od molitve ako dijete zbog molitve ne može postati vjernikom?
    Ja se ne bojim toga da bi meni netko mogao zabraniti molitvu, i moju vjeru, pomolit se uvik mogu u sebi, i na poslu, i u tramvaju, i to mi nitko ne može oduzeti ni zabraniti, i hvala Bogu što ne živimo u takvom svijetu kojeg vi uporno želite stvoriti.
    Marta....dakle ti se bojiš (kao i svi ateisti) da bi tvoje dijete moglo povjerovati u Boga?
    Moju vjeru ništa ne može poljuljati, ne mogu ni posumnjati u Božje postojanje, a vi ateisti, vjernici u ništa, u vas jedino taj strah od spoznavanja Boga postoji,zato tolika i panika oko molitve u vrtiću..
    budući se trudim biti pristojna, što inače nisam, *************, jer toliko netrpeljivosti kao kod tebe dugo nije viđeno

nitko se ne boji molitve, stvar je principa
    ako ti živiš vjeru u sebi, onda ćeš i omogućiti da drugi žive u svom unutrašnjem miru, ma koliko se on ne poklapao s tvojim

a ti izbjegavaš odgovoriti sa DA ili NE na banalno pitanje, očito jer se bojiš da tvoja vjera nema kod tebe uporište dovoljno jako, pa bi svako prihvaćanje različitosti moglo kod tebe dovesti u pitanje postojanje boga
    Posljednje uređivanje od daddycool : 22.10.2010. at 09:52 Razlog: Neprikladan rječnik

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

a četvrtog nema? šteta.
    prvo- na vjeronauk si išla u crkvu i nisi se križala, krstila na trgu ni dvofazno, a bome ni trofazno
    drugo- ovo je forum, a ne pp
    treće- nemam što za reć
    mene su u školi učili jedino o dvofaznoj i trofaznoj struji, marija pomozi, ishlapilo mi
    pa ti o strujnom križanju baš puno ne znam
    ali ti si vidim poprilično potkovana po tom pitanju

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

visnja, ali zašto ne želiš shvatiti da nečije nevjerovanje u boga ima svoju suštinu i bit kao i tvoje vjerovanje i da neki ljudi sa pravom ne žele da im djeca uče vjerske sadržaje u javnoj ustanovi. meni osobno sama molitva, odnosno zahvala prije jela ne predstavlja neki problem, ali eto nekima predstavlja i to moraš poštovati jer imaju pravo na svoje neprakticiranje vjere isto ko što i ti imaš pravo na svoje prakticiranje. neka djeca u vrtiću jesu vjernici, neka nisu i zato takvim sadržajima nije mjesto u vrtiću. osim toga, postoje posebni programi i vrtići s takvim sadržajima.

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

TetaMaja baš mi je žao
    Nevjerojatno koliki strah od različitosti vlada.

I dosadna sam ali x na zadnji pasus nepristojne Magriz.

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

marta oprosti, nisam te htijela razljutiti... znam što je ateizam... nemoj mi secirati postove jer teško je išta tu napisati a da se netko ne nađe uvrijeđen, ljut, prozvan ili samo da ima osjećaj da mora reagirati... nije mi to bila namjera... Vjera je širok pojam te dalje stojim iza toga da svatko ima vjeru u nešto, isto tako i nevjeru...
    I ono što mi nije jasno kako se ne razlikuju vjernici od vjernika, vjernik nije onaj koji je non stop u crkvi, koji moli 100 krunica u tjedan dana... ili kako se kaže: vjernik se hvali kako dva dana u tjednu posti u hvalu Bogu, a više od dva puta u tjednu se svađa u kući... Vjernik je nešto drugačije od toga. Vjernik je onaj koji poštuje ljudski život, raznolikosti, koji poštuje svoje tijelo i tijelo drugih, onaj koji voli, koji ništa ne traži za uzvrat... Danas je zapravo malotko vjernik, malo tko živi po ikakvim moralnim načelima. Svi smo mi grešni, bez obzira u koga ili što vjerujemo. Zato molim vas, ne brkajte lonce i poklopce i ne stavljajte pečat na nešto o čemu ne znate puno, isto kao što ni ja ne znam o ateizmu.
    Nego, čisto iz znatiželje, imam pitanje za ateiste. Da li vjerujete u Darwinovu teoriju nastanka ljudske rase? Možda je glupo, no ova tema bi na kraju mogla otići u drugom smjeru...

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj magriz prvotno napisa Vidi poruku
    mene su u školi učili jedino o dvofaznoj i trofaznoj struji, marija pomozi, ishlapilo mi
    pa ti o strujnom križanju baš puno ne znam
    ali ti si vidim poprilično potkovana po tom pitanju
    kad hlapi ne pomaže marija nego antisklerinma daj što si toliko nabrijana, u čemu je problem?

Serpentina avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meni ne smeta zahvala ali mi smeta svako spominjanje nekoga iz Sv.Trojstva jer to onda vuče pitanja
    a moje dijete je daaaaleko premalo za učiti o tome
    radije se držim prirodnog poroda :cool:

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •