Dojim pet godina i 4 meseca. Toliko dugo sam i non-stop s decom, MM i ja smo od onih koji rade od kuce. Naglasavam to jer to znaci i da nisam imala priliku da dobijam par sati dnevno bez dojenja kad bih odlazila na posao. Godinu i 3-6 meseci sam dojila i tandem.
Isidor mi sad ima 25 meseci, sisa, mnogo sisa, znate onako kako sisa dvogodisnji navucenko.
E sad, sve to sam tako htela, naravno, mogla sam ja i da prekidam i ukidam i sve, ali nisam, i ok sam s tim.
Ali.. nemam jos uvek menstruaciju, i to me prilicno frustrira.
Zasto - jer skroro svaki mesec imam PMS a ne dobijem, jer mi je koza presuva a o vagini da ne govorim, jer mi se oblik tela promenio u tom nekom "hormonskom" smislu - ranije sam imala vecu straznjicu i tanji struk, a sad je sve suprotno a drugih razloga za tako nesto nema.

Zanima me da li ima mama sa slicnim iskustvom? Da li mogu svom zdravlju da naskodim, tj. moze li se biti u laktaciji predugo i preintenzivno?

Radila sam prolaktin, cak je bio u granicama, do duse pri gornjoj, ali s obzirom na to da sam s decom dosla u lab, i sve ovo s dojenjem, ja mislim da mi je taj rezultat sasvim ok.

U 7. mesecu ove godine radila sam uzv, prema doktorovim recima endometrijum ne postoji, jajnici su sasvim mirni, bez naznaka aktivnosti, cisti i slicnog.

Iz mog dojeceg iskustva znam da ce faza Izijevog intenzivnog sisanja proci negde za pola godine, pa nisam u nekoj panici da moram da smanjujem.

Ali.. ostaje to pitanje - da li je sve ok? Kako to da proverim? Moze li se preterati?

Pri tom, tesko je (narocito ovde, gde zivim), naci i zene sa slicnim iskustvom, a jos teze strucnjake koji bi imali uopste zelju da saslusaju a naravno i njima fali iskustva.
Svi primeri koje imam su dovoljno drugaciji da ne mogu da se samo na osnovu poredjenja opustim..

Dakle, dugodojilice, ima li vas koje niste bile dobile ni nakon dve godine od porodjaja, i kako ste se osecale u toj razdoblju pre ponovnog uspostavljanja ciklusa?
Jeste li nekako kontrolisale svoje zdravlje i kako?
Kad ste na kraju dobile?
Je li bilo nekih drugih uzroka za nedobijanje menstruacije?

Jos je i dodatna tema PAPA test u ovim slucajevima, ali ne znam da li da mesam i to ovde.

Hvala unapred, na svakom iznetom iskustvu!