Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: matične stanice

debelari

Početno matične stanice

pozdrav svima
    zelim pohraniti maticne stanice u privatne svrhe pa me zanima ako ima netko tko je vec pohranio svoje matične stanice izvan hrvatske jer je to ovdje lagano nemoguca misija. malo sam gledala po netu banke koje se bave time ali ne pise nista konkretno tipo koga kontaktirati i kako organizirati prijevoz od rodilista do banke-ona ideja dhl-om mi se bas i ne svida...

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Najbolje da se prvo raspitaš u rodilištu u kojem planiraš roditi jer (bar kad sam ja rađala) neka rodilišta ne vade krv iz pupkovine. Ja sam donirala i rekli su mi da samo ispunjene obrasce (sa tranica Zaklade Ane Rukavine) donesem i da će oni obaviti sve ostalo. Ako u tvom rodilištu vade krv iz pupkovine znat će ti reći i koje opcije imaš.

Mingola avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj janiczsa prvotno napisa Vidi poruku
    Najbolje da se prvo raspitaš u rodilištu u kojem planiraš roditi jer (bar kad sam ja rađala) neka rodilišta ne vade krv iz pupkovine. Ja sam donirala i rekli su mi da samo ispunjene obrasce (sa tranica Zaklade Ane Rukavine) donesem i da će oni obaviti sve ostalo. Ako u tvom rodilištu vade krv iz pupkovine znat će ti reći i koje opcije imaš.
    i ja sam pri porodu donirala krv iz pupkovine, na isti način kao što si opisala: donesla sam ispunjene formulare, a ostalo su sve obavili u Petrovu.
    Zanima me da li su te nakon toga nazvali ili nekako kontaktirali. Mene nisu, a volila bi znati bilo šta o tome, da li su tipizirali uzorak ili u njaboljem slučaju uspijeli ga iskoristiti za nekoga.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

zna li netko kakva je procedura oko ovoga u splitskom rodilištu???

L&L0809 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

ne razumijem zasto bi u hrvatskoj to bila nemoguca mislija? kad sam trebala 2.put roditi, raspitivala sam se oko doniranja umbilikalne krvi i čuvanja u privatne svrhe, odgovor na rebru (gdje se to kod nas radi) je bio da je razlika samo u plaćanju (čuvanje u privatne svrhe se onda plaćalo cca 15000kn), potpisivanju ugovora ako želiš čuvati u privatne svrhe (doniranje je anonimno), te prijevozu krvi iz pupkovine od rodilišta do rebra (opet ako čuvaš u privatne svrhe). dakle, samo bi taj prijevoz mogao biti problematičan, ali ako radjas u zagrebu, ni to nije problem. najbolje je pogledati http://www.kbc-zagreb.hr/klinike_i_z...i_iz_pupkovine i njih nazvati. mislim da bi trebali imati i svoje centre diljem hrvatske organizirane gdje netko blizak rodiljama moze donijeti krv iz pupkovine i da se onda iz tih centara krv salje na rebro.
    za slanje uzoraka u inozemne banke, moje frendice koje su to radile, imale su muza u rodilistu, kad su uzeli krv, dali su je suprugu i on je autom vozio u banku (jedino postoji neko vremensko ogranicenje u kojem se krv mora dostaviti u banku nakon prikupljanja tako da su je pohranile u grazu, zbog blizine). samo sto ja osobno mislim da se to bas i ne smije.

S2000 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

ali nisu zabranili pohranu u inozemstvo za privatne svrhe?
    Mingola, nazovi zakladu pa ce ti reci. Oni ne zovu, jer im je to oduzima vrijeme, ali oni koji nazovu njih dobiju info.

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

ja sam rodila prije evo sad će biti dve godine i htjeli smo pohraniti za privatne svrhe i razmišljali o inozemstvu i tada je taman donesen zakon kojim se zabranjuje prenošenje matičnih stanica preko granice rh tako da ni bolnice ne će uzimati stanice ako vide da nisu formulari i kutija koju moraš donijeti,sa rebra gdje je u rh banka matičnih i za privatne svrhe.
    tako da-rebro,tamo smo na kraju i mi pohranili

Datum pristupanja
    Oct 2009

Početno

Rodila sam 11.6. drugo djete, i htjela sam pohranit stanice u Grazu u institutu Cellavie. Naime, 2009. sam to učinila za svoju prvu curicu. Kada sam nazvala Cellavie u 5. mjesecu, rečeno mi je da to više ne mogu učiniti jer u Hr postoji zakon o zabrani izvoza krvi i krvnih derivata. I prije je postojao taj zakon i tada je samo bio problem da si morao odvest stanice do Slo gdje bi ih prihvatio predstavnik instituta, ali sada ni to više nije moguće jer su oni zbog pristupanja u neke europske integracije obvezni pohranjivati stanice samo iz legalnih izvora.

Eto to je moje iskustvo. Mi smo nakraju morali pohraniti u Zagrebu, što me poprilično naljutilo. Neznam da li postoji neki institut u Europi koji bi pohranio naše stanice (sumnjam) i to sve zbog ovog glupog zakona.

Nuktemeron avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno Umnjaci kao izvor matičnih stanica!

Zašto se gnjaviti s matičnim stanicama kod poroda, kad se nalaze u umnjacima?

pogledajte:

Umnjaci sadrže vrijedne rezervoare tkiva za stvaranje matičnih stanica. Mekana pulpa unutar zuba sadrži stanice poznate kao mezenhimalne stromalne stanice, slične onima u koštanoj srži.
    Za većinu ljudi, umnjaci predstavljaju smetnju. Međutim, nova japanska studija objavljena u časopis Journal of Biological Chemistry pokazuje da umnjaci sadrže vrijedne rezervoare tkiva za stvaranje matičnih stanica. Mekana pulpa unutar zuba sadrži stanice poznate kao mezenhimalne stromalne stanice, slične onima u koštanoj srži. Međutim, za razliku od koštane srži, do zubne pulpe je lako doći, posebno do umnjaka, koje većina ljudi ukloni.
    Japanski su znanstvenici zbog ovog otkrića već nagrađeni brojnim nagradama diljem svijeta, a broj donora umnjaka raste iz dana u dan, ne samo u Japanu već i u SAD-u. Matične stanice izvađene iz pulpe umnjaka pokazala se u se jednako učinkovite kao i one iz koštane srži.

lady.x avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

U Srbiji je to dosta jednostavno (samo kosta debelo - 1800eura). Potpise se ugovor sa firmom (jedna preko koje gotovo svi daju), a na njima je sve - papirologija, transport, analize... Daju vam kit koji sa sobom nosite u porodiliste i obevestite ih kad krenete kad da dodje njihov kurir po uzorak. Jedino sto mena svaka bolnica jos uslove da uzima maticne c.
    Sad mene buni nesto, kod nas nema zabrane ostavljanja u inostrane banke (uzme se samo neka dozvola ministra zdravlja), ali sta ako se ta zabrana uvede a vama zatrebaju celije - da li ce onda biti zabranjeno da te svoje uvezes?
    Posljednje uređivanje od lady.x : 26.10.2010. at 15:40

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

ja sam kontaktirala krio banku u madarskoj i posrednika za cryo save u bosni i navodno nema nikakvih prepreka za " izvoz" maticnih stanica. sam iz slovenije dobila odbijenicu za maticne stanice iz pupkovine ali su mi ponudili mogucnost pohrane stanica iz mlijecnih zubi.
    vasa iskustva i informacije koje dobivam me poprilicno zbunjuju.
    kakva su iskustva iz rijeckog rodilista

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •