Results 1 to 13 of 13

Thread: Jaaaako dugačak post na temu hranjenja i (ne)spavanja

Default Jaaaako dugačak post na temu hranjenja i (ne)spavanja

Drage dohraniteljice, imam toliko pitanja da ne znam od kud krenuti.. Dakle, imam blizance od 10,5 mjeseci koji ok jedu krutu hranu (3 obroka dnevno), ali AD iz bočice nikako! Borim se s njima i silim ih jesti što ne volim i stvarno jedva čekam da izbacimo bočicu zauvijek. Teški su 7,5 kg, ali ne silim ih toliko zbog kalorija (premda nema šanse da iz količine krute hrane koju pojedu dobiju dovoljno) nego zbog toga što bi im mlijeko još uvijek trebala biti osnovna hrana (ili?). Dojim 3X dnevno + noć, ali mislim da je količina mog mlijeka sada već dosta simbolična pa ne računam da se od toga najedu.. Ne spavaju ni po danu ni po noći, po danu eventualno jednom, ali ne predugo, a po noći spavaju od 22h do ponoći i onda počinju stalna buđenja koja traju do jutra. Oko pol 7-7 su već potpuno budni. Spavaju s nama u krevetu jer ja više nemam energije cijele noći hodočastit od kinderbeta do kinderbeta, ali ni to ne pomaže, svejedno se bude. Nemamo nikakav ritam ničega, jedino im krute obroke dajem u isto vrijeme obojici. Već sam potpuno iscrpljena od totalnog nespavanja, a i od bitke s bočicom pa bih voljela na neki način smanjiti bočicu i poboljšati noćno spavanje. Znam da se dojena djeca češće bude i da je pitanje spavanja individualno (znam dojene blizance koji od 5-og mjeseca spavaju cijelu noć!!), ali moji su već prešli svaku mjeru i moram nešto promjeniti. Evo nekoliko pitanja u vezi dohrane i (ne)spavanja: 1. Primjetila sam da dosta vas daje mliječne proizvode prije 11-og mjeseca koji je naveden u tablici..ili to ne mora biti baš tako kruto? Dolazim u napast da uvedem četvrti kruti obrok, a nemam ideje od čega bi se sastojao, jer već svega natrpam u postojeća tri, pa bi taj četvrti baš mogao biti jogurt ili takvo što, mislim si ako će više jesti po danu, možda će manje trebati po noći.. 2. Ne dajem im nikakve instant praškove i kašice, sve sama kuham, ali sad sam dobila donaciju puno žitnih kašica (ne smijem reći proizvođačaJ) na kojima piše da se smiju davati MAX 2x dnevno. Imate li ideju zašto bi to bilo tako jer su mojima od tri kruta obroka dva potpuno bazirana na žitaricama (doručak i večera), a ručak od povrća često zgusnem s prosenim pahuljicama npr., tako da ni ručak nije potpuno lišen žitarica. Mislim, žitarice su i riža i sve ostale cjelovitog zrna, i sve moguće pahuljice i instant prašci, svi grizovi, palente, etc..pa kako da to sve izbjegneš i zašto bi? Vidim da i većina vas hrani slično kao i ja.. 3. Mogla bih AD navečer napravit s instant žitnom kašicom i tako im uvalit bar neku količinu AD-a bez bočice..Kad bih uspjela uvesti četiri obroka plus tri dojenja, možda bi stvarno i mogli izbaciti bočicu.. Ima li netko tko je imao živaca čitati ovo do kraja sličnih briga da ih podijelimo????

Mima's Avatar

Ja bi im na tvom mjestu davala mlije bez bočice tj. radila bih tako da zgusnem mlijeko pahuljicama - ja sam to radila sa rižinim instant pahuljicama, i u to bih dodala voće i povrće, i takav joj je zapravo bio svaki obrok. Zašto, zato što je odbijala bočicu i znam koja je to muka. Također sam uvela jogurt ranije nego što je to bilo po tablicama, i onda je za jedan obrok jela jogurt - to me spasilo, neću zaboraviti njenu sreću i zadovoljstvo kad je probala jogurt.

6,841

Ja sam rano dala jogurt, i to je bilo prvo što je A. htio jesti. Obični čvrsti jogurt (i dan-danas ga obožava). To je bilo s njegovih 8,5 mjeseci. Tako možeš zamijeniti 1 mliječni obrok.

Kupusic's Avatar

Draga UdavDave, sad kad sam pročitala tvoj post, zasramila sam se sama sebe jer sam mislila da ja imam problem s nespavanjem. S tim da je kod mene jedno dijete u pitanju!!!

Apropo jogurta, ja bih pokušala i prije vremena ako tvoja djeca do sada nisu imala nikakve alergijske ili druge reakcije na ostalu hranu, te ako obiteljski nemate alergija na mliječne proizvode.
    U protivnom, bilo bi me strah.

Što se tiče 4. obroka. Jesi li razmišljala možda da im još ne uvodiš 4. već da zamijeniš redosljed obroka, tj da ih ranije podojiš, a neposredno prije spavanja ponudiš onaj 3.kruti obrok?

Moja bubica isto za bočicu ni čuti. Probali smo sve moguće vrste.
    Probaj im, kako Mima kaže, u adaptirano dodati malo rižinih pahuljica, griza i sl, pa im daj na žličicu.
    Stvarno ne vidim razloga zašto ne bi jeli žitarice više od 2puta dnevno. S tim da ja, nemam pojma zašto, vodim računa jedino o tome da, ako ponovljeno dajem žitarice, drugi put dam žitarice bez glutena. Npr. ako je za doručak dam malo pšeničnog griza, onda ću kasnije radije umiješati malo prosa ili rižinih pahuljica.

Ja sam skužila da je mojoj curici sisa po 5,6,7 puta na noć postala normala (ima 8 mjeseci i 9 ipo kila!!! ), tako da smo uveli taj kruti obrok neposredno pred spavanje + malo sisanja i par noći slušanja kako plače.
    Za sad su iza nas tri noći za redom sa samo jednim podojem i spavanje do 8,9.

Sretno!

Kupusic moja princeza je na vaganju sa 7 mj. imala 9 i po kila
    ali imamo isti problem kao i vi. sto se tice stalnog budenja..zaspi oko 9 i onda se probudi za pola sata i tako se budenja nastavljaju sve dok mi ne dodemo u krevet i onda se do jutra budi jos negdje 2-3-4-5 puta kako kada. jedina razlika je sto ona jos ne prihvaca dohranu. pojede svega 2-3 male zlicice i to uz nagovaranje.
    zanima me sto joj ti das prije spavanja?
    i ja razmisljam o metodi da je malo pustim da place jer ovo prelazi svaku mjeru...mislim da joj treba negdje postaviti granicu. zanima me koliko je veceri to kod tebe trajalo da je plakala? znam da nece biti lako ali mislim se malo pomalo..mozda u pocetku da je pustim koju minutu pa sve duze i duze..umjesto da trcim svaki put kad zaplace.

Hvala svima na savjetima i iskustvima, evo da vas izvjestim kako napredujemo.. Dakle, prije 2 dana smo uveli tri promjene: 1. večera im je ta nesretna instant kašica od prosa napravljena s AD, nakon toga ide još samo dojenje bez bočice 2. ne dojim po noći, što god bilo ne dobivaju cicu prije 6,7 ujutro nebi li shvatili da nema papanja po noći i 3. kad se po noći bude, napravim im bočicu (po noći ju hoće) ali sa dvostruko razrijeđenim AD, s ciljem da postupno prijeđemo na vodu tj. što manje kalorija i tako opet njima u glavama izbacimo noćna hranjenja. Rezultati: prvu noć 3 buđenja, od kojih su prvi put samo ušuškani dalje u san, a drugi i treći put uspavani razrijeđenim AD-om, drugu noć samo 2 buđenja!!! E sad, NEMA NIKAKVE ŠANSE da povjerujem da su te instant žitne kašice samo mljeveno proso kao što piše..jer do sada je sve što su navečer jeli imalo daleko veću kalorijsku vrijednost (više AD-a, griz koji je isto ugljikohidrat i još dojenje) i ovo sve skupa nema nikakve logike.. Inače kašica je od proizvođača na čijim proizvodima općenito djeca krasno spavaju i rijeđe jedu.. Ja sam jako zadovoljna i iznenađena postignutim, i bez obzira što nisam sretna što ih s tim hranim naravno da ću nastaviti jer sam napokon spavala!!! Ali stvarno me fascinira što su to "najbenignije" kašice dotičnog proizvođača, kao bez ičeg dodanog, hipoalergeno, lagano, za djecu već od 4 mjeseca starosti.. Pa kaj bi onda bilo da im dam onu aromatiziranu i zašećerenu iz staklenke, koja je kao "za dobar san"??? Spavali bi dva dana? Sad kad sam im dala to smeće za jesti, malo sam se opustila i s ostalim (daaleko manjim) "smećima", pa su tako dobili kukuruzni kruh, blitvu koja je ubrana prije nekoliko dana i jogurt koji nažalost za sad ne prihvaćaju. Što se tiče "puštanja da se isplaču", i to sam probala, ali završilo je užasom, plaču samo sve jače dok više ne možeš slušati (ja ih jednom pustila duže od pol sata, prvi i zadnji put!!), ali to je vjerojatno individualno, možda bi neka djeca odustala

moj ima nepunih 10 mj. jede tri kruta obroka na dan, ali je alergičan na ad (nudila sam mu samo kao dio gotovih kupovnih kašica - one što se mješaju s vodom) tako da osim mog mlijeka ne prihvaća ništa drugo. jogurt i ostalo mliječno mu ne mislim davati prije 1. godine (možda i kasnije). budi se 7-8 puta na noć, svaki put sisa i da, teško mi je...ali vjerujem da neće tako biti do njegovog 18. rođendana. pa ipak je još mali. a puštanje da plače? 1. mislim da bi se moj razbudio i ostatak noći proveo u tulumu, 2. ako plače valjda mu nešto ne valja, pa ja ne puštam da plače

Moja 9-mjesečna beba se tako zadnjih mjesec-dva stalno budila. Pije AD ujutro i navečer uz tri kruta obroka od kojih je jedan mliječna kašica. onda smo prešli na viši broj tj. jače mlijeko i počela je bolje spavati. Ja isto nisam znala kako da si to objasnim osim da je bila gladna. iako, ne kužim što to onda stavljaju unutra da tako djeluje?? No, ipak mislim da nije toliko stvar u klopi nego u zubima i fazi.
    UdavDave, tebi je vjerujem još puuuuno teže jer ih ima dvoje. Nažalost, nemam neki savjet, samo sam htjela reći da suosjećam i da će sigurno biti bolje vrlo skoro.
    Samo jedno, ovo s razrijeđenim mlijekom nisam sigurna koliko ti je pametno. Moj nećak se bio navukao na čaj koji mu je mama davala jer nije htjela da više sisa po noći i budio ju je za guc tekućine svakih sat vremena do svoje treće godine...

6,841

Viši broj nije "jače" mlijeko, samo je manje prilagođeno, tj. sličinije je kravljem mlijeku.

nisam to znala. pretpostavila sam da je jače jer je gušće. čitala sam sastojke i sve mi se činilo isto jedino je u jednom škrob od krumpira, a u drugom škrob od nečeg drugog (ne sjećam se sad).

Moji više ne žele jesti tu odvratnost od instant kašice tako da im sad za večeru opet dajem pirov ili pšenični griz s dodatkom AD-a. A bude se različito svaku noć..jučer su se prvi put probudili tek u 4!! To me veseli jer ako ako postoje takve noći, možda im se učestalost poveća i postepeno počnu bar malo spavati.. to mi je ulilo nadu za dalje.. strpljen spašen Što se zubiju tiče, evo sad su im izbile gornje jedinice, ali ja ni sa donjim ni sa gornjim nisam primjetila neku promjenu u hranjenju/spavanju/ponašanju, tako da mislim da ih to ne muči previše..samo više sline, al to stvarno nije problem.

Kupusic's Avatar

Quote Originally Posted by anyia View Post
    i ja razmisljam o metodi da je malo pustim da place jer ovo prelazi svaku mjeru...mislim da joj treba negdje postaviti granicu. zanima me koliko je veceri to kod tebe trajalo da je plakala? znam da nece biti lako ali mislim se malo pomalo..mozda u pocetku da je pustim koju minutu pa sve duze i duze..umjesto da trcim svaki put kad zaplace.

Kod nas se na kraju pokazalo da ova metoda nema smisla.
    Neću ti ni reći koliko nam je bilo užasno slušati ju kako plače. Strašno!!! Još se grizem zbog toga.

Ako ikako možeš izbjegni to. Po mom iskustvu nije dobro ni za dijete ni za roditelje. Majke mi imam traume sad.

Trenutno pokušavamo s "no cry sleep metodom" pa ćemo vidjet.
    Ako nam ne upali ni to, odustajemo

Cure, ja sam mojoj curici uvela prije spavanja mliječnu kašicu na žličicu prije više od mjesec dana. Ona super to popapa i stvarno bi trebala biti sita čitavu noć, ali to nije slučaj. Zaključila sam da ta naša noćna buđenja nemaju nikakve veze sa gladi!

joj znam..nisam ja za to definitivno! pustila sam je plakati 2 minute i to je sve glupa metoda ..
    snalazimo se nekako i valjda je tako normalno

evo je sinoć prvi put prespavala cijelu noć. ali mislim da je razlog tome što smo za vikend bili na putu pa je bila jaako umorna ..vidit ćemo ....