Drage dohraniteljice, imam toliko pitanja da ne znam od kud krenuti.. Dakle, imam blizance od 10,5 mjeseci koji ok jedu krutu hranu (3 obroka dnevno), ali AD iz bočice nikako! Borim se s njima i silim ih jesti što ne volim i stvarno jedva čekam da izbacimo bočicu zauvijek. Teški su 7,5 kg, ali ne silim ih toliko zbog kalorija (premda nema šanse da iz količine krute hrane koju pojedu dobiju dovoljno) nego zbog toga što bi im mlijeko još uvijek trebala biti osnovna hrana (ili?). Dojim 3X dnevno + noć, ali mislim da je količina mog mlijeka sada već dosta simbolična pa ne računam da se od toga najedu.. Ne spavaju ni po danu ni po noći, po danu eventualno jednom, ali ne predugo, a po noći spavaju od 22h do ponoći i onda počinju stalna buđenja koja traju do jutra. Oko pol 7-7 su već potpuno budni. Spavaju s nama u krevetu jer ja više nemam energije cijele noći hodočastit od kinderbeta do kinderbeta, ali ni to ne pomaže, svejedno se bude. Nemamo nikakav ritam ničega, jedino im krute obroke dajem u isto vrijeme obojici. Već sam potpuno iscrpljena od totalnog nespavanja, a i od bitke s bočicom pa bih voljela na neki način smanjiti bočicu i poboljšati noćno spavanje. Znam da se dojena djeca češće bude i da je pitanje spavanja individualno (znam dojene blizance koji od 5-og mjeseca spavaju cijelu noć!!), ali moji su već prešli svaku mjeru i moram nešto promjeniti. Evo nekoliko pitanja u vezi dohrane i (ne)spavanja: 1. Primjetila sam da dosta vas daje mliječne proizvode prije 11-og mjeseca koji je naveden u tablici..ili to ne mora biti baš tako kruto? Dolazim u napast da uvedem četvrti kruti obrok, a nemam ideje od čega bi se sastojao, jer već svega natrpam u postojeća tri, pa bi taj četvrti baš mogao biti jogurt ili takvo što, mislim si ako će više jesti po danu, možda će manje trebati po noći.. 2. Ne dajem im nikakve instant praškove i kašice, sve sama kuham, ali sad sam dobila donaciju puno žitnih kašica (ne smijem reći proizvođačaJ) na kojima piše da se smiju davati MAX 2x dnevno. Imate li ideju zašto bi to bilo tako jer su mojima od tri kruta obroka dva potpuno bazirana na žitaricama (doručak i večera), a ručak od povrća često zgusnem s prosenim pahuljicama npr., tako da ni ručak nije potpuno lišen žitarica. Mislim, žitarice su i riža i sve ostale cjelovitog zrna, i sve moguće pahuljice i instant prašci, svi grizovi, palente, etc..pa kako da to sve izbjegneš i zašto bi? Vidim da i većina vas hrani slično kao i ja.. 3. Mogla bih AD navečer napravit s instant žitnom kašicom i tako im uvalit bar neku količinu AD-a bez bočice..Kad bih uspjela uvesti četiri obroka plus tri dojenja, možda bi stvarno i mogli izbaciti bočicu.. Ima li netko tko je imao živaca čitati ovo do kraja sličnih briga da ih podijelimo????