Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Čuvanje voĆa i povrĆa

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Čuvanje voĆa i povrĆa

Počeli smo sa dohranom, voće je prvo...jabuke, kruške, banane... s obzirom da imam dosta jabuka i krušaka, nešpricanih, zdravo uzgojenih željela bi sačuvati ih za daljnu upotrebu... svekrva mi došla sa savjetom da se svaka jabuka/kruška umota u novinski papir i tako skladišti u kašete... da li je netko radio i da li je uspjelo...kažu da se tako može voće sačuvati do 6 mjeseci...je li to ok? štetno možda zbog novina...ne znam...ima netko savjete?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako je voće zdravo, bez oštećenja, bez crvića i ne prezrelo, moguće je. Prostor gdje se skladišti najbolje je da je dosta hladan ali ne vlažan.
    U suprotnom bolje je napraviti neku zimnicu ili narezati na komade i zalediti.
    Za novine, nisam sigurna :/

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

I ja nebi u novine (zbog farbe). Ali možeš kupiti u papirnici onog tankog jeftinog papira sa kojim se prije u dućanu zamatalo.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

koliko sam shvatila opcija mi je narezati kruške/jabuke na komade i zalediti, pa onda kuhati i na taj način ih sačuvati? pustiti da se odmrzavaju ili direktno u vodu s obzirom da još prokuhavam voće...?
    što kad više ne budem prokuhavala? samo odmrznuti? ne gube smrzavanjem na vrijednosti? ( oprostite početniku na ovakvim pitanjima )
    ova ideja s novinskim papirom me ubija...svekrva već zamotala hrpe jabuka i krušaka u njega, a ja ne mogu naći neku baš korisnu informaciju da li je to u redu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ZO prvotno napisa Vidi poruku
    pustiti da se odmrzavaju ili direktno u vodu s obzirom da još prokuhavam voće...?
    što kad više ne budem prokuhavala? samo odmrznuti? ne gube smrzavanjem na vrijednosti?|
    direktno u vodu, pa možeš napraviti kompot ili nešto slično.
    Kasnije možeš i samo pofuriti, recimo tako radimo musle - zobene pahuljice s ostalim dodacima i nešto zaleđenog voća - trešnje, ribizli, jabuke - prelijemo vrućom vodom ili mlijekom.
    MOžeš koristiti i za kolače - u biskvitno tijesto nabacaš zaleđeno voće i odmah u pećnicu.

Vjerojatno nešto gube na vrijednosti, i mislim da ih ne možeš baš jesti isrove, samo odmrznute, ali ovako u muslijima i u kolačima uopće ne vidiš razliku.
    Na tvom mjestu, svakako bih pokušala dio voća sačuvati i na način kako radi tvoja svekrva, ali bih probala naći neki drugi papir.
    Mi imamo sve neke crvljive jabuke (njih čistimo pa radimo marmeladu ili stavljamo u led), još stavljamo u led bobice grožđa, ribizle, trešnje, kupine i baš nam dobro dođu u zimi.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hvala puno...
    MM je shvatio da bi čuvanje voća u novinskom papiru moglo biti potencijalno štetno, pa je rekao mami da ćemo dio prepakirati... riješio mene te muke uvjeravanja u nešto jer glasim za komliciranu osobu koja je preoprezna i pretjeruje, ali to je već druga tema...
    dio ću smrznuti....
    hvala na savjetima, ziher ću trebati još pomoći s obzirom da smo tek počeli...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •