Bilježim se na ovu temu (imam četvrtaša i trećaša).

Našeg četvrtaša i cijeli njegov razred već sad učiteljica priprema na samostalnost - moraju imati bilježnicu u koju zapisuju što je za domaću zadaću (ne po diktatu nego samoinicijativno - bravo za učiteljicu). To mi se čini solidnom pripremom za peti razred.

Inače, nemamo problema za sada (do sada je dobio samo jedan minus zbog zaboravljene zadaće iz matematike). Obično sam napiše zadaće, osim drugog stranog jezika. Mi ponekad pregledamo, ponekad namjerno propustimo. Dijete ponekad traži pomoć, češće ne. Za učenje ga ipak treba podsjetiti, ali za to se u 80% slučajeva brine učiteljica, koja napomene kad ih očekuje ispitivanje ili provjera znanja.

Još jedna napomena - ista učiteljica napomenula je na roditeljskom sastanku kako je četvrti razred lagan u usporedbi s trećim i petim. Ja ne bih brinula previše da moje dijete počne donositi četvorke (to je također dobra ocjena) ali bih diskretno obratila pažnju na to koliko dijete stvarno zna. To je često važnije od ocjene.

Peti razred je velika promjena, pogotovo ako sastav razreda nije isti kao četvrti razred. Tu je ponovno u pitanju adaptacija kao kod prvašića: novi razredni kolege, novi nastavnici, novi sustav predmetne nastave, tako da je rano za paniku, ali pravo vrijeme za informacije kod razrednika i po potrebi ostalih nastavnika.