Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Amniocenteza u Vinogradskoj

Datum pristupanja
    Mar 2007

Post Amniocenteza u Vinogradskoj

Sve sam bliže odluci da ću otići na amniocentezu (36 godina, druga trudnoća, rezultat kombiniranog probira 1:222). Imam termin u Vinogradskoj pa ma zanimaju iskustva onih koji su pretragu obavili tamo.
    Može li se tražiti u Vinogradskoj da se uzorak šalje u Postojnu?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

huh

ja sam odradila amniocentezu

kad dobijes rezultat to vise nije pobacaj nego prijevremeni porod. radjas dijete koje nakon poroda umre

u hr ne obavljaju pobacaj u dobi od 22 tjedna nego ces morati ici van (zene iz hr masovno dolaze u nizozemsku, ima klinika blizu mene)

u hr ti amniocentezom koliko ja znam rade samo DS i spinu bifidu a sve to mozes viditi i na dobrom ultrazvuku a rizik je namnji. u hr amniocenteza ima jako veliki postotak gubitka ploda. imas cak podatke da je 3-5 izgubljenih trudnoca na 100 obavljenih amniocenteza

jel znas sto sve gledaju na genetici nakon amniocenteze?

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zanimalo me je iskustvo na Vinogradskoj.
    Jesi li ti to radila tamo?
    Meni je rečeno da se amnicentezom ustanovljuje DS kao i stotinjak drugih kromosomatskih bolesti.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj tito prvotno napisa Vidi poruku
    Sve sam bliže odluci da ću otići na amniocentezu (36 godina, druga trudnoća, rezultat kombiniranog probira 1:222). Imam termin u Vinogradskoj pa ma zanimaju iskustva onih koji su pretragu obavili tamo.
    Može li se tražiti u Vinogradskoj da se uzorak šalje u Postojnu?
    Što to nije dobar rezultat probira? Obzirom na dob ?

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ne testira se na stotinu bolesti. Moglo bi se u teoriji, ali se radi samo na DS, a za spinu bifidu nisam sigurna.
    Ukoliko postoje u obitelji druge bolesti tada bi se moglo testirati na zahtjev , ali isključivo samo ako liječnik preporuči.
    Možeš nazvati Rebro ,zavod za metabolizam i genetiku, pa pitati na što se trenutno rutinski obrađuje uzorak.
    ovo je zgodna brošura http://www.eurogentest.org/blocks/le...iocentesis.pdf

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Tito, kod iskusnog doktora i ako nema nekih rizičnih faktora za amniocentezu (nedektirane upale, krvarenja u trudoći, povijest gubitaka trudnoće) gleda se što je veći rizik - da se radi o kromosomopatiji ili da će doći do komplikacije uslijed amnio. Ja sam svojedobno podatke da jedna u 200 žena pobaci uslijed amnio (znači, rizik je 1:200), a onda se to sravnjuje s drugim rizicima (kod mene je bio test doublea 1:80)), pa je zaključeno da je taj rizik višekratno veći od rizika od RACZ. Naša odluka je bila ići na RACZ, premda postoje brojne bolesti koje se ne mogu na RACZ detektirati i premda je kombinirani bio 1: tisuću i nešto.

Sve je proteklo glatko, bezbolno nikakvih komplikacija, rezultat iz Postojne dočekali smo za 8 ili 9 dana, ali to je išlo preko Pol. Vili, ne znam da li bi se dalo organzirati tj. bi li bilo volje i organizacijskih mogućnosti (uputnice, bolnička birokracija itd.) da se uzorak nosi u Postojnu ako RACZ ide u "državnom aranžmanu".

To je nešto što ti i TM ili TP morate progruntati između vas dvoje - na što ste spremni, koji rizici su vam manje zamislivi, čemu ste kao par skloni (UZV može detektirati brojne anomalije, ali koji put i ne, kombinirani je točniji od doublea, ali je statistički test, amnio nosi svoje rizike i smatra se invazivnom pretragom itd).

Sretno, ma što odlučili!
    Posljednje uređivanje od ina33 : 22.10.2010. at 13:37

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ina33, dobar dan. mislim da te se sjećam s potpomognute i da je jedna curica sretno stigla na svijet!!! Moja je prva trudnoća bila IVF na VV (Vita se rodila 2008.), a sad sam zatrudnijela prirodno.
    hvala svima na odgovorima, moram se zgruntat ovaj vikend, jer mi je termin u pon. inače uzv (anomaly scan) je uredan. tražila sam drugo mišljenje kod dr kod kojeg sam radila uzv u prvoj trudnoći i on smatra tj. njegova je preporukla napraviti tu pretragu. naime rekao je i da je preporuka da žene iznad 36 ne rade double, triple, i komb.probire, već direktno amnio.
    čak sam išla i po genetski savjet na Rebro i liječnik tamo isto preporuča (ma, znam da je njima kriterij samo dob) ali ja sam njega bila shvatila da se radi test i na stotinjak drugh bolesti, tako mi se čini da je rekao (ili sam ga ja krivo shvatila), zvat ću zavod na rebru.
    odluka će u konačnici biti moja, lomim se....

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ovako je kod mene bilo - teško ostvarena trudnoća (argument protiv amnio); dobar anomaly (argument protiv amnio); dobar kombinirani (argument protiv amnio); dob 38 (argument za amnio); double 1:80 (argument za amnio). Bili smo kod dr. Kosa na savjetovanju, toplo ti ga preporučam, ne gura par niti u jednom smjeru (ali, zaista), nego objasni paru što što znači i koji su rizici. Sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u nl tek iznad 36 ide CVS ali...

prije nego sto stvarno odlucis da li ces uzi u rizik pretraga stvarno sama sa sobom istjeraj na cistac da li bi stvarno isla u prekid trudnoce i stvarno saznaj sto mogu naci i u kojem roku. nama su lovili marker kromosom (nadjen kad sam radila CVS) i na kraju sam jedino imala u glavi da bih isla u prekid da je recimo bio u igri neki poremecaj tipa staklene kosti ili teska ostecenja srca. na kranu ni za to nisam bila sigurna da bih mogla prekinuti trudnocu

doktor koj je obadva puta uzimao uzorak je pred amniocentezu bjesnio na ekipu sa genetike da su neozbiljni sto guraju sa tim

svaka dodatna pretraga u labosu poskupljuje pretragu i imaj crno na bijelo sto sve gleedaju prije nego sto odlucis sto ces

da li te doktor pitao sto mislis o prekidu trudnoce u slucaju da je DS ili spina bifida (drugo koliko ja znam hr ne radi)? sto ces ako ti uniste trudnocu i ispadne da je beba ok?

drzi se

(ja da ostanem sad trudna sa 44 ne bih u ludilu ponovila takve pretrage)

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

cure, puno hvala
    moje drugo mišljenje je bilo u Viliju kod dr. Kosa. lijepo je sa mnom popričao, ali on preporuča, nitni ne nagovara niti ne odgovara...

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Meni je taj pristup od Kosa odgovarao. Da ponovno ostanem kojim čudom trudna, vjerojatno bih ponovila amnio, ali to svako stvarno sa sobom mora razriješiti - svaki par ponaosob - ja sam isto dosta vagala, ali mislim da bih u nevjerojatnoj novoj trudnoći ponovila svoj hodogram, iako mi te odluke nisu bile lake (mislim da bi mi sad bile lakše, prvi put sam se jako prepala jer je teško bilo naći pozitivno iskustvo oko amnio, barem na Rodi, plus je kao glavni članak-svjeodčanostvo bio hajlajtiran onaj harlekin sindrom tj. kad čak niti nalaz amnio nije jednoznačan, Kos mi je objasnio da je to jako rijetko). Do iskustava sam, u pravilu usmenom predajom, više-manje.

Evo danas u JL isto članak pun kontradiktornosti kad se ide na amnio, kad ne, svaka bolnica navodno vozi svoju priču pa to uzrokuje dodatnu nesigurnost u pacijenata.

Sretno!

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

S treće strane, pročitala sam jedan članak na nekom srpskom forumu, sada je na forumu rs, neke dr. iz Kanade kako izgleda njihov (kanadski) prenatalni skrining i nešto naziva "Integrirani prenatalni skrining u 2007). i jako mi se svidio njen stav, pomogao mi je u odlukama, ona je imala malo čvršći stav kada pacijenta uputiti na amnio. Meni je pomoglo u mojim odlukama, ali svako je drugačiji, nekoga će možda odbiti.

Evo ti ga ovdje, just in case:

http://www.doktor.rs/forum/ginekolog...07-t10486.html

Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

odradila sam pretragu prošli tjedan, odmirovala, hvala Bogu dobro je, bila mi je to teška odluka. sada idemo dalje, možda bih bila mirnija da mi kontrola štitnjače nije pokazala pre pre prevelike razine hormona... ali prebacujem se na hashimoto i hipotireozu u trudnoći.. hvala svima.... usput, ipak sam bila na Sv Duhu

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •