Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: porodiljni kod kratkih ugovora o radu

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno porodiljni kod kratkih ugovora o radu

Što kad žena radi pod ugovorima na mjesec dana? I tako već godinu dana? Da li bi imala pravo na porodiljni ako se odluči na trudnoću? radno mjesto je takvo da bi morala otvoriti bolovanje odmah na početku jer je fizički jako težak posao. Što ako bi otišla na bolovanje? kako bi to onda išlo s tim ugovorima? Poslodavac joj jednostavno ne produži (ima li pravo to raditi?) ili kad se otvori bolovanje ugovori više ne znače ništa? Bi li imala pravo na porodiljnu naknadu? Prosvijetlite nas!

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

koliko ja znam ako se radi o ugovorima na određeno vrijeme - kad istekne onda je istekao... to je to...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

svaka žena koja je državljanka RH i ima hrvatsko zdravstveno osiguranje ima pravo na porodiljnu od minimalno 1600 kn. dakle, toliko sigurno ima.

na nekakvu veću porodiljnu imala bi pravo ako je zaposlena u kontinutitetu minimalno 12 mjeseci, ili s prekidima minimalno 18 mjeseci. dakle, ako nema prekid staža, bez obzira što su ugovori na mjesec dana, i ako je zaposlena minimalno 12 mjeseci - može dobiti porodiljnu negdje u visini prosjeka plaća.

ako bi otišla na bolovanje ili na porodiljni, poslodavac joj ne mora produžiti ugovor.

ali porodiljnu od 1600 ku ima sigurno i u bilo kojem slučaju

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

zahvaljujem na odgovorima

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa Vidi poruku
    svaka žena koja je državljanka RH i ima hrvatsko zdravstveno osiguranje ima pravo na porodiljnu od minimalno 1600 kn. dakle, toliko sigurno ima.

na nekakvu veću porodiljnu imala bi pravo ako je zaposlena u kontinutitetu minimalno 12 mjeseci, ili s prekidima minimalno 18 mjeseci. dakle, ako nema prekid staža, bez obzira što su ugovori na mjesec dana, i ako je zaposlena minimalno 12 mjeseci - može dobiti porodiljnu negdje u visini prosjeka plaća.

ako bi otišla na bolovanje ili na porodiljni, poslodavac joj ne mora produžiti ugovor.

ali porodiljnu od 1600 ku ima sigurno i u bilo kojem slučaju
    Ovo više ne vrijedi. Moraš imati 12 mjeseci radnog staža bez prekida.
    Govorim iz iskustva jer sam imala 3 godine radnog staža sa jednim mjesecom prekida i nije mi se priznalo

Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj martinela prvotno napisa Vidi poruku
    Ovo više ne vrijedi. Moraš imati 12 mjeseci radnog staža bez prekida.
    Govorim iz iskustva jer sam imala 3 godine radnog staža sa jednim mjesecom prekida i nije mi se priznalo
    Htjela sam se nadovezati na Lutonjicu kad je spomenula "s prekidima minimalno 18 mjeseci"

mare- avatar
    Datum pristupanja
    May 2010

Početno

odgovoriti ću samo sa osvrtom na radno pravo:
    ugovor o radu na određeno vrijeme prestaje istekom vremena na koje je sklopljen. (čl.104.t.2.ZoR-a, NN 149/09)
    također, ukoliko se radi o ugovoru o radu na određeno vrijeme( bez obzira koliko trajao )- okolnosti poput olovanja, trudnoće, korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta ne sprječavaju prestanak ugovora o radu sklopljenog na određeno vrijeme, istekom vremena za koje je sklopljen ugovor o radu.(čl.71.st.3.ZoR-a, NN 149/09)
    a što se tiče ostvarivanja prava na naknadu, to su cure gore odgovorile.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Znači, ako žena radi u kontinuitetu godinu dana u nekoj firmi u kojoj joj svaki mjesec produžuju ugovor, i ako ostane trudna, ode na bolovanje, ovisi o njihovoj dobroj volji oće joj na bolovanju produživati ugovore ili ne. Ako ne produžuju ugovore, ona spada na porodiljni od 1600 kn, isto kao da je nezaposlena majka? Trudnica nije na nijedan način zaštićena? Bolovanje ili komplikacije idu na teret države ili firme?

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    1.Znači, ako žena radi u kontinuitetu godinu dana u nekoj firmi u kojoj joj svaki mjesec produžuju ugovor, i ako ostane trudna, ode na bolovanje, ovisi o njihovoj dobroj volji oće joj na bolovanju produživati ugovore ili ne.
    2.Ako ne produžuju ugovore, ona spada na porodiljni od 1600 kn, isto kao da je nezaposlena majka?
    3.Trudnica nije na nijedan način zaštićena?
    4.Bolovanje ili komplikacije idu na teret države ili firme?
    1.upravo tako
    2.da
    3.nije (bila bi zaštićena da ima ugovor na neodređeno...ovako kad istekne ugovor papa)
    4.države

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Još nešto me zanima. Ako ode na trudničko bolovanje (ne znam kako se to zove, to bi bilo bolovanje ne zbog komplikacija nego zbog posla koji je za trudnicu neizvediv) , koliku plaću dobiva? Jel i to ovisi o duljini zaposlenja ili nema veze?

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja sam bila u takvoj situaciji o kakvoj pričaš i sad sam na bolovanju i naknada mi je obračunata prema prosjeku plače, imala sam zadovoljena oba uvjeta koja je Lutonjica spomenula, ali kad mi počne porodiljni (znači od onih 45 dana prije poroda) dalje mi naknada bude kao nezaposlenoj
    osobi oko 1600 kn. Evo toliko iz mog iskustva!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Zašto? Firma ti nije htjela produžiti ugovor?

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

mislim da bi se moglo moje pitanje uklopiti u ovu temu... ako sam zaposlena na odredjeno u drzavnoj firmi i u trenutku mojeg izbivanja (recimo zbog rodiljnog dopusta) otvara se mjesto na neodredjeno, postoji li kakva sansa da me to mjesto ne zaobidje? ili je jedini nacin prekid rodiljnog i javljanje na to radno mjesto? radno mjesto je profesor u skoli. sati su moji samo se ugovor godisnje obnavlja, zadovoljstvo je obostrano. u najdivnijim slucajevima stvar funkcionira tako da onaj koji je vec dugo na zamjenama, visku sati (ali na odredjeno), i poslodavac je zadovoljan njime, dobije radni odnos na neodredjeno kad se za to ukaze mogucnost. no, sto ako sam bas tad odsutna?

lukab avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

koliko ja znam - skola mora raspisat natjecaj za to radno mjesto, a ti se na taj natjecaj moras javiti dakle moras bit u stanju preuzet tu nastavu... e sad, dal postoji neka mogucnost da se recimo ti javis, odradis mjesec dana pa se vratis na porodiljni (to mozes ako si na drugih 6 mjeseci porodiljnog ali ce ti se porodiljna naknada smanjiti na minimalac) ili tako nesto... razmisli... bilo bi super kad bi si mogla tako nesto sloziti
    to bi recimo meni palo na pamet...

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa Vidi poruku
    Zašto? Firma ti nije htjela produžiti ugovor?
    mene pitaš? meni su odmah rekli da radim do kraja isteka ugovora, a ugovor je bio na mjesec dana! Na pitanje za stalni radni odnos su se nasmijali i rekli da u ovo doba nema šanse.
    I da mene je recimo jako pogodila činjenica da ja nakon tolko odrađenog u komadu budem imala porodiljnu naknadu ko da sam bila cijelo vrijeme nezaposlena-to me je posebno pogodilo! A komentar na poslu i na mirovinskom /zdravstvenom(kak se več zovu) je bio u stilu da kaj se bunim pa bar budem nešt dobivala!
    Još uvijek me užasno to ljuti kad se sjetim...al dobro, kaj sad-htjela sam dijete pa sam morala biti spremna na to
    A inače naknada za komplikacije ide na teret države, firma ne daje ni kune za radnicu kad je na komplikacijama ili porodiljnom-to je sigurno!

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne kužim takve ljude, pa zar bi oni nešto izgubili da su ti samo nastavili produljivati ugovore dok si na bolovanju ili porodiljnom, kad ionako ne ide ništa na njihov teret. Ne znam, meni je još rano za ikave planove, tek imam pozitivan test. Imam korektnog šefa i mislim da će me pokušati zaštititi, nadam se da će biti susretljivi.

big milky mum avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ni ja ne kužim, pogotovo jer kad bi se ja vratila s porodiljnoga taman jedna kolegica ide u mirovinu-poklopilo bi se, al eto, politika firme!

Nadam se da budeš imala više sreće
    Čestitam na pozitivnom testiću

sarasvati avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

Citiraj lukab prvotno napisa Vidi poruku
    koliko ja znam - skola mora raspisat natjecaj za to radno mjesto, a ti se na taj natjecaj moras javiti dakle moras bit u stanju preuzet tu nastavu... e sad, dal postoji neka mogucnost da se recimo ti javis, odradis mjesec dana pa se vratis na porodiljni (to mozes ako si na drugih 6 mjeseci porodiljnog ali ce ti se porodiljna naknada smanjiti na minimalac) ili tako nesto... razmisli... bilo bi super kad bi si mogla tako nesto sloziti
    to bi recimo meni palo na pamet...
    da, bilo bi super kad bi se to tako nekako poslozilo.
    nisam trudna, ali razmisljam mozebitnim razvojima situacije jer jedna kolegica ce ici mozda u mirovinu za godinu i pol... i tak, zbrajam i oduzimam.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja čekam odgovor iz firme ali sumnjam da će bi produživati ugovore. Što ako to ne naprave? Ja odem na bolovanje, oni mi ne produže ugovor i onda? Idem na zavod za zapošljavanje?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •