Kod nas TV i komp. kao "uslužne naprave" djeci skoro da i ne postoje, samo vikendom ujutro crtici (prije mise

), za praznike, i tu i tamo pokoji film petkom navečer ako je baš po njihovom formatu. No, ako prije nije sve sređeno sa zadaćom (to višesatno klaćenje nad školskim obavezama opisala sam u jednoj drugoj temi

) nije negledanje TV-a kazna nego logična posljedica neobavljena posla.
Ono - "ah, šteta, da si sve obavila na vrijeme, gledala bi TV, više sreće i truda drugi put!"
No, nisam zapravo to htjela reći nego komentirati ovo s ekipom.
To mi se čini
ključno u svemu.
Nije najveći problem jedan problematičan pojedinac u školi, agresivan, zapostavljen u odgoju, ili grupica takvih cura (što smo već spominjali).
Generalno, to jest problem ako je trend u porastu, ali uvijek ih je bilo i uvijek će biti.
Čini mi se još bitnijim da sva ona druga djeca budu toliko čvrsta da ne budu "sljedbenici", da se stvori uvijek u svakom razredu kritična masa njih koji će znati reći NE (užasno je teško znati reći NE nekome psihički jačem od sebe, manipulatoru).
Tu je velika uloga roditelja, učitelja, cijele škole, da stvore ozračje u kojemu se ona djeca koja po svojoj prirodi i odgoju nisu problematična, neće bojati suprotstaviti, stvoriti grupicu koja će nekoga zlostavljanog obraniti, a ne koja će se u slijepom strahu, poslušnosti ili jednostavno vjerovanju da je onaj agresivniji/a zapravo cool - prikloniti jačemu.
Ne mislim samo na fiz. nasilje, mislim na ruganje, izolaciju, zlostavljanje preko FB-a, SMS-a., što zna biti jednako užasno.
Svi oni slogani "reci NE" ovome ili onome nisu bezveze, jako je teško reći ne, i odraslima šefu na poslu, a kamoli ne djeci kojoj je mišljenje vršnjaka najbitnije na svijetu i koji se nikako ne žele izdvajati.
Zato im i mi doma trebamo dopustiti to NE, neka se izraze, nakon argumenata neka poslušaju, ali što su veći, treba ih što više uvažavati (makar samo riječima razumijevanja, kao, kužim te ja, samo ti reci,(no roditeljska ipak treba biti zadnja

) .
E, sad, kako toliko osnažiti djecu, ako ih se već trudimo odgojiti da su tolerantna i miroljubiva, da ne postanu sljedbenici ili ignoranti nečeg posve suprotnog?