Citiraj sirius prvotno napisa Vidi poruku
Moje mišljenje da u pubertetu dolazi do izražaja onaj raniji odgoj koji im je usađen, povjereje u dijete i mogućnost djeteta da se obrati roditelju ako treba. Naravno, i neke razumne granice. Očekivati da dijete ne izlazi nakon 22 sata i bude npr. jedini u svom društvu koji to ne čini meni nije realno.
Ali to sam ja.
Nisi samo ti. Jer, ne samo da bi bio/bila jedini/a nego vecina starijih tinejdzera izlazi van tek oko 22h.

Takodjer i sama sam misljenja (a i cula sam isto od vise autoriteta) da se odgoj dogadja do 10., najkasnije 12. godine zivota, nakon toga roditelj na dijete utjece (i sudjeluje u odrastanju) na sasvim drugaciji nacin nego do tada.

Samo kratka crtica, necu daviti s njime... Juul je cak rekao da je adolescencija vrijeme u kojem roditelj koji je dobro obavio posao odgoja djeteta, moze mirno sjediti u fotelji i uzivati u obavljenom poslu.
Kaze da dijete do adolescencije treba roditelja koji "sve zna", ima iskustvo i znanje i rjesava probleme. U pubertetu dijete treba sparing partnera, nikako sveznajuceg roditelja koji ce nepozvano nametati svoje misljenje i ocekivati da se svaki njegov savjet slijepo poslusa.