Pokazuje rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Jaki kašalj u petomjesečne bebe

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno Jaki kašalj u petomjesečne bebe

Drage mame,
    nova sam na forumu i unaprijed se ispričavam ako slična tema postoji.
    Imam konkretan problem. Moja curica od 5mj je zadnjih par dana počela jako kašljati, upalilo joj se oko i začepio nosić. Braco nam ide u vrtić pa nam je kuća bogatija za tonu virusića. Stalno ju ljubi, mazi, šmrca...nad njom. Doduše nisam ga puno ni pokušavala zaustaviti jer isključivo dojim i mislila sam kako je mala posve zaštićena. Eto, nije.
    Bile smo kod dr koja nam je dala kapi za nos i oči i antibiotski sirup (?!). Pitala sam koliko je taj sirup nužan s obzirom da nema temperaturu i nije joj grlo upaljeno. Rekla je da ga daje zato što ti malci ne znaju ispuhati nosić ni iskašljati šljam i da ga daje preventivno da joj to sve ne sjedne na pluća, ali da mogu pričekati par dana i vidjeti kako će se sve razvijati.
    Stalno joj čistim nosić i stvarno užasi izlaze iz njega, samo sve više kašlje, a dok diše čujem kako joj svira u prsima.
    Pišite molim vas iskustva i prijedloge. Nisam joj još davala ni vodu ni čajeve. Jedino mi pada na pamet čaj od sljezovog korijena, ali ne znam smije li ga piti.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ajoj, nije joj lako.
    Što se nosa tiče:
    Kupi si onaj aspirator za izvlačenje iz nosa na usisavač, Ariana.
    Fiziološke kapi iprije i poslije redovitog čišćenja arianom...
    Možda kašlja jer joj se cijedi niz grlo, kad počistite sa tim kak spada budeš vidjela razliku...

E sad za antibiotik ne znam, veliš da joj se upalilo oko, možda ima veze sa tim i ako ju je slušala da li je bilo sve ok?

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Imam Nosefrida aspirator - jedan kraj ide u usta,a drugi u bebin nosić. Stvarno sam zadovoljna s njim, sve izvuče. I stalno s tim čistim nosić + fiziološka, ali osjetim i čujem kako ima i u grlu šljama.
    Slušala ju je jučer. Bilo je ok, tipa nije ništa čula. A danas joj sve hropće.
    Ma da, konjuktivitis. Buraz donio iz vrtića. Njemu je brzo prošlo, a njoj je baš sve naoteklo. Oko joj kapam s antibiotskim kapima.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne treba joj niti voda niti čaj. Samo što češće dojenje.
    Podigni je u povišen položaj tijekom spavanja.
    Ako joj svira u prsima nakon što joj pošteno očistiš nos morate ponovo pedijatru.
    Isto i u slučaju da plitko i brzo diše, plavi/crveni u kašlju, ako je klonula i pospana, bolno plače ili ako dobije visoku temperaturu.

Isključivo dojenje NIJE nikakva garancija da će dijete biti zdravo. Evo moja (3 mjeseca) ima već 4. virozu.
    I mi imamo bracu koji nam donosi svašta iz vrtića, spava s nama, a i obožava zasliniti seku.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Uh, bibai sad si me uplašila. Nije tako jako, ne guši se dok kašlje. Kašlje jako zrelo i kad se zakašlje trebala bi to iskašljati što ona ne zna pa proguta. I tako se vrtimo u krug.
    Jasna mi je doktoričina logika o antibiotiku, ali joj, davati ga tako malom tijelu, ne znam. Izgleda da ćemo popodne u još jednu posjetu dr.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Što se tiče tog sviranja u prsima, moje iskustvo, na žalost, nije dobro.
    Beba je bila 6 mjeseci, nakon rođendana starije curice svi smo počeli kašljati, nisam mislila da može biti ozbiljno bez temperature.
    Usput, dijete je bilo dobro volje, raspoložno, nasmijano. I tako su prolazili dani, ja sam čekala da kašalj prođe. Onda sam primijetila da se brže umara, da se prestala okretati sa leđa na trbuh, sviranje u prsima je bilo čujno i sa druge strane sobe i kada smo otišli kod doktora bio je bronhitis.

Nakon toga smo bili i na Srebrnjaku, upravo po savjetima mama sa foruma i tamo je dobila terapiju Ventolinom i pokazana mi je fizikalna terapija.
    Nakon tretmana na Srebrnjaku i početne doze Ventolina beba je ispljunula/iskašljala bijelo klupko šlajma .... nakon toga je sve krenulo na bolje. Ja sam nastavila sa fizikalnom terapijom doma, te Ventolinom sve dok nije prestala kašljati.

Bebe u tom dobu uglavnom leže na leđima, sve im se sljeva niz glo u pluća i nije za čekanje.
    Ono što je nama kasnije pomagalo, za začepljen nosić i početke kašlja je narezani crveni luk pored kreveta cijelu noć. Sutradan cijela soba smrdi kao birtija dan nakon svadbe, ali je nos svima otpušen.

Sretno

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Zaboravih reći, nama je naša pedijatrica dala antibiotik prilikom prve posjete. Ali njoj od njega niej bilo bolje, a kroz par dana je počela svakodnevno, po par puta dnevno imati krvave končiće u stolici - antiotik joj je odrao želudčić.

To mi je bilo baš teško razdoblje, ne volim ga se ni sjećati, jer činilo mi se da sve poduzimam, slušala sam pedijatricu, a nisam nikako osjećala da joj je bolje. Na kraju je i trbuščić strašno izmučio, ne znam da li je i koliko to moglo boljeti. Nisam se snašla da joj odmah dam probiotik uz antibiotik. Bila je isključivi sisavac.
    Nakon što sam pedijatrici spomenula krvave končiće rekla mi je da odmah prestanem sa antibiotikom, mislim da ga je pila 4 dana.

Poslije toga smo bili na Srebrnjaku.

Tako mala beba nema niti snage u trbušnim mišićima, niti može iz ležeće pozicije iskašljati što je muči.
    Držite je više na trbuhu, ako hoće. Treba je i ciljano lupkati po leđima i grudima, da se šlajm koji je guši odljepi.

Ali najpametnije je otići opet doktorici, ona će je ipak poslušati i postaviti terapiju na osnovnu toga što je vidi i čuje, a ne kao mi, na osnovu sopstvenog iskustva.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj šašava mamica prvotno napisa Vidi poruku
    Uh, bibai sad si me uplašila. Nije tako jako, ne guši se dok kašlje. Kašlje jako zrelo i kad se zakašlje trebala bi to iskašljati što ona ne zna pa proguta. I tako se vrtimo u krug.
    Jasna mi je doktoričina logika o antibiotiku, ali joj, davati ga tako malom tijelu, ne znam. Izgleda da ćemo popodne u još jednu posjetu dr.
    Osobno nemam problema sa davanjem antibiotika kada je on nužan i potreban (nakon testova kojima je dokazana prisutnost bakterije, a simptomi su izraženi),tj . u slučaju kada je dobrobit za dijete(izbjegavanje da se stanje još više zakomplicira pa završi na hospitalizaciji npr.) veća od eventualnog rizika. Inaće u toj dobi grlo rijetko bude upaljeno, većina bakterija se zdražava u nosu (bris nosa je zgodna stvar u toj dobi), ali problem nastaje kada simptomi budu prejaki ili se spuste na pluća.

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Tnx cure. Idemo popodne na još jedno preslušavanje pluća. Imate pravo nije za igrati se.

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Mi imamo skoro identično iskustvo iza nas...jedan dan se curica probudila sa začepljenim nosićem...čistila sam joj nosić fiziološkom i pumpicom, međutim nakon 2-3 dana je krenilo s kašljem! Isprva nismo išli kod pedice jel nije imala ni temperaturu nit je plakala...međutim nakon par dana kako nije prolazilo, odlučili smo otići ipak kod dr. Došli tamo, a naša dr. na godišnjem, pa smo dospjeli kod zamjene...ona ju pregleda i kaže da nema nikakve upale, da je to od začepljenog nosića i "prevencije" radi da nam antibiotik i bisolex kapi i 4 dana inhalacija...nakon tjedan dana terapije antibioticima (dok je terapija trajala sve je bilo super), sve opet po starom...dođemo mi ponovo kod dr. i ona nam kaže da je to sve od začepljenog nosića (naša dr se vratila s godišnjeg) i da je potrebno samo joj nosić očistiti (ephedrin kapi za nos i fiziološka), te da ako imamo inhalator da ju jednom dnevno inhaliramo - 1 ml. fiziološke i 6 kapi bisolex kapi...nakon toga sve prošlo

Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

e, da..i hroptala je od tog slajma koji nije mogla iskašljati...zapravo oni to ni ne znaju kako pa onda ili progutaju ili se to tako nakuplja...bisolex kapi razrijeđuju taj gusti sekret

Datum pristupanja
    Oct 2010

Početno

Sutradan cijela soba smrdi kao birtija dan nakon svadbe, ali je nos svima otpušen.

Bile kod dr. Doduše kod zamjene jer naša radi prijepodne. Na brzaka ju je poslušao i kaže da nije ništa, samo jača prehlada. E sad, tko bi ga znao. Ipak sam joj dala sirup, samo više ga je ispljunula nego popila. Pitat ću za Bisolex.

Commawhite avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

evo i nas s prehladom koja nikako ne prolazi. kašlje već jedno 10 dana, a to je do jučer bilo onako, 3-4 puta na dan. sad mu nos jako curi i kašlje. pred tjedan dana, dakle u periodu kad je već kašljao i bio prehlađen, bili smo na sistematskom i rekla nam je doktorica da je to sve od nosića i da ga češće usisavamo. malom muka kad čuje usisavač već
    čime liječiti ako liječiti? što da mu dam? ne bih rado kod doktora ga vodila da još ne pokupi nešto a i ne izlazi i se s njim na hladnoću.
    Posljednje uređivanje od Commawhite : 17.01.2013. at 15:54

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Citiraj Commawhite prvotno napisa Vidi poruku
    evo i nas s prehladom koja nikako ne prolazi. kašlje već jedno 10 dana, a to je do jučer bilo onako, 3-4 puta na dan. sad mu nos jako curi i kašlje. pred tjedan dana, dakle u periodu kad je već kašljao i bio prehlađen, bili smo na sistematskom i rekla nam je doktorica da je to sve od nosića i da ga češće usisavamo. malom muka kad čuje usisavač već
    čime liječiti ako liječiti? što da mu dam? ne bih rado kod doktora ga vodila da još ne pokupi nešto a i ne izlazi i se s njim na hladnoću.
    Mi takve stvari rijesavamo kapanjem maxitrola 3 x dnevno po 2 kapi i inhaliranjem sa fizioloskom ili uz dodatak Bisolvona. Maxitrol pomaze ako naotekne treca mandula pa balci ne mogu van usisavanjem nego se slijevaju u grlo.. A inhaliranje razrijeđuje sluz i olaksava njezino izbacivanje..
    Najvise ga kasalj muci po noci tj. dok lezi.. Ovako nam prođe za 3-4 dana

Commawhite avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

evo pijemo čaj od korjena bijelog sljeza i kapamo kapi od istoga i bolje mu je. Nekako sam još neodlučna da mu dam farmaceutske proizvode, al da mu nije bolje tražila bih i takvo rješenje. Inhaliranje mi zvuči kao dobra ideja u svakom slučaju

LolaMo avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2012

Početno

Da, definitvno ovisi koliko kaslje..moj je kasljao cijelu noc i nije mogao spavati od toga.. Ako nije tako jako, inhalacija fizioloskom je sasvim dovoljna..a pomaze puno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •