Pokazuje rezultate 1 do 24 od 24

Tema: makrobiotički recepti

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno makrobiotički recepti

ah!
    dobila sam savjet da bih trebala prijeći na makrobiotičku prehranu (zbogom moji čvarčići, špekići...) i sada sam na sto čuda...
    ne trči mi se odmah kupovati posebnu knjigu s receptima jer se bojim da ću tamo naići na recepte tipa: pomiješajte đinđuli-hošćuli s ćušku-žljašom... a ja bih, barem za prvo vrijeme, htjela moći prepoznati namirnicu koju trebam kupiti...
    eto...

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ja ću te spasiti! evo krećem u akciju-ovo će biti jedan od dužih topica..
    moja frendica s posla je makrobiotičarka i mi smo sve uspjele uz nju nešto naučiti i probati-npr.juhu od bundeve, sejtan (ne znam kako se to sve točno piše, al šta ma veze), tofu, beskvasni kruh, karobelu (e to je prava stvar za tebe!),itd..
    sve ću ti od nje prepisivati, a ostale forumašice će te doslovce zatrpati

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Srecom ima makrobiotickih cokolada

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Meni je makrobiotička hrana super - ukusna, lagana, zdrava... ali da bi se tako hranila moraš planirati tjedni meni, inače si cijeli dan u kuhinji.
    Dobra knjiga za početak ti je Hrana za život (mala, paperback, mislim da je ispod 100 kn) imaš savjete za postupni prelazak, recepte, tjedne menije...
    Ja bi bila zakleti makrobiotičar da imam doma kuharicu (osobu, ne knjigu). Ovako i dalje jedem ćevape i fileke, ali isto kad netko drugi skuha - ubila se prije tjedan dana na poslu, kolegica donijela lonac od 10 litara, kuhala ih 2 dana.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ako ti je savjetovano da na makrobiotiku pređeš iz zdravstvenih razloga, onda je pravi način otići kod makrobiotičkog savjetnika koji će ti izraditi plan prehrane, reći koje namirnice trebaš izbjegavati a kojima dati prednost, preporučiti ljekovite pripravke koje trebaš uzimati. Jer, makrobiotička prehrana za nekoga tko ima neki zdravstveni problem i 'obična' makrobiotička kuhinja nije ista stvar.

Sve to možeš napraviti u Makronovi u Ilici 72. Oni će tražiti da prvo prođeš jedan vikend-seminar (zaboravila sam kako se točno zove) na kojemu se prvi dan uči o osnovama makrobiotike a drugi da je radionica makrobiotičkog kuhanja. Nakon toga možeš imati individualno savjetovanje sa voditeljem Makronove Zlatkom Pejićem, i on će ti izraditi ovakav plan kakav sam gore napisala.

E sad, sve to poprilično košta, i seminar, i savjetovanje, a bome i namirnice i pripravci kakve će ti on preporučiti.

Npr. ovdje spomenuta Carobela je jako fina stvar, ali pitanje je smiješ li je ti konzumirati ako je, naravno, u pitanju neki zdravstveni problem.

Ja sam makrobiotikom pokušala liječiti miome i imala sam jedan prilično rigorozan režim prehrane - bez slatkog, bez kruha i bilo kakvih pšeničnih proizvoda, bez pržene i pečene hrane, a uz cijeli niz čajeva, dodataka hrani, čajevima od shiitake gljiva itd. Miome izliječila nisam, tj. nisu nestali, ali nisu se niti povećavali. Ali - uspjela sam ostati trudna.

Makrobiotička kuhinja je, inače, veganska - znači isključuje meso, jaja, mlijeko i mliječne proizvode. U iznimnim situacijama (trudnoća, djeca, starije osobe) može uključivati ribu. Jako je zahtjevna, i vremenski i financijski.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mima, pp

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

pridruzujem se savjetu mamazike.
    kuharica avelin kushi je za pocetak malo naporana, ali "hrana za zivot" od boban-pejic je odlicna i mislim okusom prilagodenija nasem nepcu, a i manje dogmaticna i bolje prilagodena nasen tempu zivljenja (sve u makronovi, odnosno bio&bio)
    osim toga mozes probati hranu (cisto da se naviknes )u makronovinom zdravljaku i ona je super. i nakon obroka si lagan kao perce.
    ja bih tamo jela svaki dan da sam u zagrebu. najm, njam.

mamazika, ja ti se ne opterecujem sa perfekcionizmom (pogotovo ako imas kuharicu od kushi - svaki rucak-tri sata u kuhinji) pa tako jedan dan imamo miso juhu, tofu sa tikvica i porilukom u woku, a drugi dan ricet sa spekicem.

apricot, ako nisam indiskretna, ti to mjenjas zbog zdravstvenih problema?
    tuzno, tuzno, nema vise milke od 300 grama.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Što se tiče literature, ova knjiga Hrana za život Jadranke i Zlatka Pejića je odlična za steći ideju o tome što je makrobiotika. Postoji i kuharica Aveline Kushi, a i na netu možeš pronaći stranice poznatih makrobiotičkih kuharica - npr. Christina Pirello ili Wendy Esko (samo upiši u Google).

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mima ti si potpuna na makrobiotskoj prehrani, ili samo djelomicno.
    ako jesi, kako uspjevas to vremenski uskladiti.
    mislim ako radis izvan kuce - ne znam da li radis ili neß

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

evo ti dva super linka, imaju jako finih makrobiotickih recepata i imaju popis najbitnijih makrobiotickih namirnica. imas i kod nas makronovu i sirion, ima za kupiti kuharica, namirnica...sve sto ti treba da bi presla na makrobiotiku. imas makronovino izdanje "velika makrobioticka kuharica" od aveline kushi, u njoj imas savijete kako postepeno krenuti u makrobioticku prehranu, takodjer detaljno objasnjenje svih namirnica...

mislim da je dobar postepeni prijelaz, npr. prvo u prehranu uvedes smedju rizu i ostale zitarice koje makrobioticari preporucju i toga neka ti bude 50-60% u prehrani. onda odes u ducan i kupis ovih nekih osnovnih namirnica pa pomalo pocnes eksperimentirati s njima, i tako ti se postepeno promijeni ukus...ne znam jel sam dobro objasnila.

http://kushi.yourwebinfo.com/webinfo...ite=3&page=288

http://www.macrobiotics.co.uk/recipes.htm

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

apri, sve što ti je mima preporučila i rekla je ustvari ono što moja kolegica konzumira-pritom mislim na cjelokupni način života. Ona je prošla i tečaj kuhanja kod Jadranke Boban Pejić i razne druge seminare.
    Ako ti može kako pomoći, samo pucaj..

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Ja bi bila zakleti makrobiotičar da imam doma kuharicu (osobu, ne knjigu).
    I ja

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ja bih išla na njihovu blagdansku radionicu kuhanja, ali ako je sve uglavnom makrobiotika, nisam sigurna da mi treba jer doma to baš neće proći

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja više uopće nisam na makrobiotici, i ne znam kako bih bila jer je priprema hrane stvarno zahtjevna. Ja sam sada na smrznutim štruklima i tortelinima :/ ali, evo, što više Lea i mi jedemo zajedno to se više trudim kuhati zdravije i za nas - ali ne makrobiotički. Ja sam bila na makrobiotičkom tretmanu jer sam htjela riješiti zdravstveni problem, iako sam i prije toga jela poprilično makrobiotički, ali ne striktno. Mislim, u tp vrijeme sam si za doručak, prije posla kuhala miso juhu i palentu; sad juhu skuham jednom tjedno.

branka - blagdanska radionica je jako zanimljiva, ali želiš li to pripremiti kod kuće morat ćeš kupiti svu silu (skupih) namirnica.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

u bio-bio dućanima ima kupiti instant miso juhice (razne varijacije: s tofuom, wakame algama i slično). i nije skupo. pakiranje 5 vrećica je 30-ak kn. ja ih papam u uredu za ručak.
    jesam malo skeptična s obzirom da se radi o instant/ prahu, ali bolje to nego masni burek iz obližnje pekare (kad želim jesti "zdravo" )

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja se eto trudim kuhati makrobiotički i pritom se ne opterećujem sa detaljistikom, i super mi ide.
    Kuham dva obroka dnevno, doručak i ručak + još kaj je ostalo od prethodnog dana.... stvar je dobre organizacije i naravno volje.
    Meni je to vrijeme u kuhinji relaksacija i fakat uživam u svemu (pranju namirnica, sjeckanju, kuhanju...)
    Prošla sam oba dijela škole kuhanja u Makronovi i povremeno odem na neku od radionica - tek tolko da mi da nove ideje....
    MM je totalno protiv, ali Irma obožava i kad vidim kako dobro napreduje i kako je ustvari fokusiranija od druge djece - uživam.
    No daleko od toga da sam neka militantna makrobiotičarka....

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

mara, kakve dorucke kuhas?
    miso juhu za dorucak? kakvu?
    pitam, jer bih u ovo zimsko vrijeme i ja presla na tople dorucke, najvise zbog curice, jer u vrticu bas ne jede puno (a i nije hrana koju ja smatram optimalnom), a do navecer kada ja skuham, dug je dan.
    daj neke recepte, molim te.

white_musk avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

ja imama makrobiotički dan u sedmici i meni je to sasvim dovoljno.Ne bih se mogla stalno tako hranit.Inače nastojimo jesti zdravo i uravnoteženo, ali da mora biti makrobiotički način, nemora.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Ja sam vec godinama vegetarijanka,i kad sam otkrila makrobiotiku,odmah sam prepoznala da je to ono pravo za mene..Volim tu jednostavnost i svetost koju kroz takav nacin prehrane osjecam.
    Jako bih voljela kada bismo izmjenjivali recepte,i jos vise kad bi nam Maro otkrila neke stvari koje si naucila na seminarima,a koje smatrash da bi nama,mamama dobro dosle.
    Imash neke recepte za kasice,za dohranu malene djece,sem onoga sto pise u "prirodno i zdravo za bebe i djecu"?

bila bih ti zahvalna,a vjerujem i druge mame, kad bi to podjelila s nama :D

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Evo pošto se topic zove Makrobiotički recepti jednog blagdanskog recepta za juhu - sa Makronovine blagdanske radionice

BIJELA JUHA OD GRAHA

šalica bijelog graha
    6 šalica vode ili temeljca
    2-3 žlice zobenih pahuljica
    0.5 šalice cvjetića cvjetače
    0.5 šalice kockica korabe
    komadić kombu alge

sol ili bijeli miso za začiniti
    mladi luk za posipanje
    naribana svježa cikla za ukras (sok)
    začini - zavezati u komadić gaze:
    komadić kore celera, peršina, korica limuna,lovorov list

grah se preko noći namoči, prokuha se i baci prva voda, doda se temeljac, zobene pahuljice i kombu alga pa se kuha 40-ak minuta. KAd je skoro gotovo doda se povrće i začini u gazi pa se kuha još 10-15 minuta. Izvadi se vrećica i kombu alga, izmiksa se i još kratko prokuha. Začini se sa (vrlo malo) soli ili bijelim misom. Može se dodati i malo umeboshi octa (tj. zakiseliti juhu). Kad se servira u tanjure po vrhu se stavi malo ciklinog soka i posipa se nasjeckanim mladim lukom.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj mara prvotno napisa
    ja se eto trudim kuhati makrobiotički i pritom se ne opterećujem sa detaljistikom, i super mi ide.
    Kuham dva obroka dnevno, doručak i ručak + još kaj je ostalo od prethodnog dana.... stvar je dobre organizacije i naravno volje.
    Meni je to vrijeme u kuhinji relaksacija i fakat uživam u svemu (pranju namirnica, sjeckanju, kuhanju...)
    Prošla sam oba dijela škole kuhanja u Makronovi i povremeno odem na neku od radionica - tek tolko da mi da nove ideje....
    MM je totalno protiv, ali Irma obožava i kad vidim kako dobro napreduje i kako je ustvari fokusiranija od druge djece - uživam.
    No daleko od toga da sam neka militantna makrobiotičarka....
    Evo ja imam pred soboj još jedno izdanje makrobiotike, tek izlazi i moram priznati da osim što pomalo već navikavam svoje doma na takvu kuhinju, sad sam totoalno oduševljenja time što čitam. Primjerice kako se zapravo s hranom povezujemo s prirodom, podižemo razinu energije i iscjeljujemo se.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mima, bila si na toj blagdanskoj radionici?
    ja sam mislila ići, ali sam ipak odustala jer mi je bilo preskupo, a da bih eventualno samo za sebe doma to kuhala.

kak je bilo?

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

branka, bila sam na blagdanskoj radionici prije dvije godine. Bilo je zanimljivo, meni su te radionice kuhanja uvijek odlične. Skuhala sam sve sa radionice za Božić (ručak + kolače) i sjećam se da sam potrošila malo bogatstvo dok sam kupila sve namirnice.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja sam se već prijavila za ovu u 12 mj. ali sam bila na listi čekanja jer je bio jako velik interes. na kraju su ipak održali i drugu, ali nisam išla. MOrala bih se malo više upoznati s time, meni se načelno sviđa, iako vjerojatno nikad ne bih prešla skroz na makrobiotiku, ali mislim da nema šanse da bih to uspjela progurati doma

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •