Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: Anemija kod dojenčeta

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno Anemija kod dojenčeta

Bok.
    Mame čije su bebe anemične ili su bile, koje su simptome imale?
    Ja sam u komi, mislim da mi je Sarić anemična. Dohranu je prihvatila tak tak, u usporedbi s bratom nikako, pojede koju žlicu, al ne može se to po meni nazvat obrocima. Nervozna mi je nekako, mislim da i bljedunjava, umorna, a loše spava, taman se hvalila kak je zaspala u 9, i evo u pol tri buđenje i sad do 5 sam se borila s njima ( probudi i malenog ). Premorena sam više, i naravno žao mi je nje najviše. Sutra idem do pedijatrice vadit željezo.
    Nakon koliko se vašima stanje popravilo uvođenjem željeza?
    Ajde pliz odgovorite.
    Hvala

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Zašto misliš da joj fali željeza?
    Moje su obje bljedunjave (na mamu) i stalno nas svi pitaju jesmo li anemične, a nismo. Sari je željezo bilo u granicama normale zadnji put kad smo kontrolirali, a Luciji nisam ni kontrolirala, a željezo ne uzima (pedica nam nije ni spomenula)..

Možda malecku nešto drugo muči, prehlada, zubić pa je zato nervozna..

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Iskreno voljela bi da je faza bilo čega, sve bi mi bilo draže od bilo koje dijagnoze pa makar to bila samo anemija.
    Napisala sam... Prehlađena nije, a zubić lako moguće da je, ima samo 4.
    Već sam prije nekih mjesec dana mislila da joj fali zeljezo il nešto pa sam kupila Prenatal ( al dosta puta zaboravila popit )....
    Nemam pojma, a blijeda je, zapravo svijetla, al može se dobro zarumenit. Mihi je tamnoput uvijek bio. Ne jede baš puno dohrane, a ni na cici nije baš pretjerano puno puta preko dana. Ne znam, evo spava konačno pa idem i ja jer mi glava puca.
    Vidit ćemo sutra, koma mi je pikat ju, a aaaa, vrištala bi...
    Posljednje uređivanje od mihim : 27.10.2010. at 10:11

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Cekaj, koliko je staro dete?
    Mi smo, nazalost, pristali da Nadji vadimo krv sa nekih 9 meseci i imala je nizak hemoglobin. Kazem nazalost zato sto nas je ta informacija vise psihicki izmaltretirala nego sto smo nesto postigli. Da, imala je nesto nizi hemoglobin, da to ima vecina dojene dece, potrosila je zalihe, mleko usporava apsorpciju gvozdja, slabo je prihvatala dohranu. Ali mislim da je to sve OK. Uglavnom dobila je ferrum lek sirup, od njega nije mogla da kaki, par puta ga je povratila, namucili smo se sa davanjem sirupa, pa se osula od vitamina C koji je dobila da pije uz sirup, onda smo se trudili da ne sisa sat vremena pre i posle uzimanja sirupa sto je isto bila agonija.... Namucili smo i sebe i nju i odustali. I vremenom joj se krvna slika popravila bez ikakvih dodataka, ona je negde oko 1.5 godine konacno prihvatila dohranu, pocela je da jede meso, i doktorka nas stalno hvali kako je ks odlicna i kako je eto sirup sve resio. A ona ga nije popila ni pola flasice (trebala je tri).

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

eto i mene ovo zanima..moja malecka ima tri mjeseca a eto volila bi kad bi joj falilo zeljeza da to znam..i mislim da sam davnih dana negi citala da se to moze uociti i po svijetloj boji djetetovih usnica?neznam dali je to tocna informacija...

klaudija avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Mislim da je točna.. sjećam se da je jedna žena u bolnici( nakon poroda) toliko bila problijedila, usnice postale boje kože, doktor je odmah prepisao željezo.. Vjerojatno to vrijedi i kod djece..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Mi smo imali problema s niskim željezom, pogotovo kod mlađeg sina (rođen nekoliko tjedana ranije). Preparate željeza je jako teško podnosio u dobi od godine dana. Budući da sam još dojila, ja sam počela uzimati željezo. Ne mogu reći da li se zbog toga stanje popravilo, ili zbog dohrane (riba, meso, kasnije slanutak, svježe voće radi c-vitamina).

Preparati željeza uzimaju se dugo duuugo (po tri mjeseca), moja djeca su se teško na njih navikavala (proljevi, crna stolica) pogotovo u početku. Kreće se s manjom količinom sirupa (Legofer sam im davala) pa se to postupno povećaava. Mlađi je 2 zime uzimao željezo, stariji samo jednu. Kasnije se stanje popravilo, uglavnom zbog prehrane. Budući da sam i sama iskusila kako je teško uzimati preparate željeza, gledala sam da im to nadoknadim baš kroz hranu. Ako pedijatar preporuči željezo, treba izdržati terapiju do kraja.

Bitno - ako je dijete bilo bolesno (viroza, neka bakterijska upala) i nedajbože na antibioticima pa kontroliraš željezo kratko iza bolesti, može se pokazati da je jako nisko. To je moje zdravoseljačko iskustvo. Samo provjeriš ponovno nakon mjesec dana (kad se dijete oporavi) i velika je vjerojatnost da će se željezo nešto popraviti. Sretno!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 27.10.2010. at 12:08

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anemije nisu tako česte ali ako jest anemija može biti opasna.
    Preventivno uzimanje željeza, na žalost, je često i također opasno pogotovu za malu djecu jer višak željeza nepotrebno opterećuje jetru i bubrege. Također puno manje je iskoristivo od recimo željeza iz majčinog mlijeka kojeg ima puno manje ali je puno više iskoristivo.

Nizak hemoglobin ne znači istovremeno i anemiju i može se korigirati na vrijeme prehranom.
    Također, moram naglasiti da dojena djeca nakon poroda imaju dosta željeza za prvih šest mjeseci (što je opet povezano s rezanjem pupčane vrpce ranije ili kasnije) i da postoje posebne tablice za dojenju djecu i nisu iste kao za odrasle osobe što nam se često nameće iz laboratorija.

Boja kože lica ne znači baš ništa većina nas je bljedunjava i skroz normalnog željeza. Naravno postoje simpotomi koji mogu ukazivati na anemiju ali onda svakako treba ići na vađenje krvi.

Razina hemoglobina se može odrediti vađenjem krvi iz prstića (brzo i jednostavno pogotovu za malu djecu), a željeza iz vene, barem je tako do skora bilo.

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Citiraj mihim prvotno napisa Vidi poruku
    Iskreno voljela bi da je faza bilo čega, sve bi mi bilo draže od bilo koje dijagnoze pa makar to bila samo anemija.
    Napisala sam... Prehlađena nije, a zubić lako moguće da je, ima samo 4.
    Već sam prije nekih mjesec dana mislila da joj fali zeljezo il nešto pa sam kupila Prenatal ( al dosta puta zaboravila popit )....
    Nemam pojma, a blijeda je, zapravo svijetla, al može se dobro zarumenit. Mihi je tamnoput uvijek bio. Ne jede baš puno dohrane, a ni na cici nije baš pretjerano puno puta preko dana. Ne znam, evo spava konačno pa idem i ja jer mi glava puca.
    Vidit ćemo sutra, koma mi je pikat ju, a aaaa, vrištala bi...
    Željezo koje ti uzimaš jako malo ide u mlijeko, pa to baš nema neke svrhe.

Bljedunjavost ništa ne znači. Moj A. bio je 8,5 mj. isključivo dojen, ne blijed nego bijel, a željezo i hemoglobin su mu bili visoki kao u odraslog muškarca. Jedini način da provjeriš je krvna slika.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Bili kod ped... Kad smo došli rekla je - ok, vidit ćemo kks - , ali nakon što ju je pregledala... rekla je da je zdrava, predivna bla,bla i mala mudrica koja provodi svoju volju i da ju ne treba pikat bez veze, pitala sam još jednom, al rekla je da pustim dijete na miru.
    To je za sad to.
    Hvala svima na odg...

Nimrod avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Mom sinu je hgb prije ljeta bio 109. (Doktorica nas je poslala je joj je bio blijed.) A sve ostale vrijednosti na papiru u normali.
    Dobili smo Legofer, na koji je reagirao - osipom. Alergičan na benzoat (konzervans).

Dohranu smo uveli s 7,5 mjeseci, jede sve kao lud. Davala sam mu ciklu, breskve, piletinu, brokulu, šljive, borovnice, kupine. (Između ostaloga).

Prošli tjedan smo vadili krv, hgb 100.
    Pedijatrica nam je na putu - usavršava se - pa ćemo tek u utorak čuti kaj ona veli.
    Inače je veseo i prpošan, zamjena pedijatrice je rekla da ga ona nikad ne bi poslala na pregled željeza jer joj uopće ne izgleda anemično.

Ali da, bili smo bolesni, i uzmali neke antib. kapi a ja kokoš nisam znala da ne treba ići gledati željezo nakon bolesti.
    Koliko da čekam prije no što ga opet testiram?

Od tri obroka koja ima, dva su sa žitaricama - je li istina da se zbog nih željezo manje apsorbira?
    Posljednje uređivanje od Nimrod : 29.10.2010. at 14:03

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

jedan od simptoma manjka željeza je da je dijete izrazito mirno. ti očito nemaš taj problem. za dohranu je malo rano, a bome i za pikanje. inače željezo koje majka uzima ne ide kroz mlijeko do bebe. kad kreneš s dohranom davaj bebi što više žitarica (primjerice proso koji je bogat željezom), no ja se na tvom mjestu ne bi brinula

Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

[QUOTE=Nimrod;Od tri obroka koja ima, dva su sa žitaricama - je li istina da se zbog nih željezo manje apsorbira?[/QUOTE]

ne. upravo suprotno. većina žitarica je izrazito bogata željezom

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

ako grešim, neka me neko ispravi, ali mislim da dohrana ne može baš da pomogne po pitanju anemije.
    hoću reći, beba koja, u najboljem slučaju, sa 6 meseci odmah i potpuno prihvati dohranu, jede jako, jako male količine hrane... ako prihvati žitarice odmah, to je prava sreća, ali mislim da uglavnom to ne ide tako lako. većina dojene dece ne prihvata dohranu ni do pune godine. koliko ta mikronska količina hrane može zaista da utiče na ks i anemiju?
    možda grešim, kažem opet...

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Prava anemija je ozbiljno stanje. Ne govorim tada o nešto nižem (fiziološki) hemoglobinu od normala.
    Ako postoji anemija tada se mora naći uzrok zbog čega. Nije jedinu uzrok premali unos željeza (iako je najčešći), možda fali i B12 vitamina, možda dijete ima problema sa iskorištavanjem unesenog zbog nezrelosti probavnog sustava, možda postoje mikrokrvarenja u probavnom traktu pa je pojačani gubitak...
    O pravoj anemiji najbolje je konzultirati hematologa.
    Što se tiče dohrane: Žitarice i povrće imaju željeza ali je ono teško iskoristivo, isto tako kalcij iz mliječnih prozvoda ometa resorpciju.
    Nekako optimalan obrok za iskorištavanje je meso (sa povrćem i maslinovim uljem), bez žitarica. I svježe voće između obroka. Ako se uzimaju žitarice , pogotovo sa mlijekom neka to bude zaseban obrok.

mala nada avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Šta nikako niste vadili krv?
    Pitam jer naša ped.kad beba ima 6 mj.šalje na vađenje krvi.
    Mi tada vadili i sve uredu,srećom jer sam ja uvijek sem u trudnoći bila anemična.Curka nije ni a rekla kad ju je bocnula.Bila sam ponosna na nju.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ja sa zdravim sinom nikada nisam vadila krv preventivno. To je različita praksa pedijatara.

eleniel avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

mi nismo išli na vađenje krvi, a dečak ima punih 11 meseci. ni ja nisam za preventivno vađenje...

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Mihi je prvi i jedini put vadio krv iz prstića sa 2,2 god i to samo leukociti su rađeni čini mi se. I pošto dr. misli, tj. uvjerena je da Sarić samo provodi svoju volju rekla je da ju ne pikamo bez veze....
    Sirius mislim da sam negdje pročitala da smo kod iste ped, a možda sam i pobrkala... Dr. Ivanović

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj mihim prvotno napisa Vidi poruku
    Mihi je prvi i jedini put vadio krv iz prstića sa 2,2 god i to samo leukociti su rađeni čini mi se. I pošto dr. misli, tj. uvjerena je da Sarić samo provodi svoju volju rekla je da ju ne pikamo bez veze....
    Sirius mislim da sam negdje pročitala da smo kod iste ped, a možda sam i pobrkala... Dr. Ivanović
    Nismo. Ali niti jedna od dvije koje smo imali ne vadi preventivno .

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Dobili smo preventivno ferrum lek sa mjesec dana bez vađenja krvi, preventivno "jer je dijete ranije rođeno" (u 34TT), nakon pregleda kod neuropedij.napisala je molim krvnu sliku i korekciju unosa željeza. Vadimo krv na prstić i kaže naš pedijatar da je željezo ok, pretp. hemoglobin i na to kaže: pojačat' ćemo dozu na 10kapi 2 puta na dan jer dobro napreduje i dobio je na kilaži.

I sad ja nisam pametna: što ćemu željezo ako je nalaz u redu? Dakle stalno se povlači ta riječ: preventivno

trampolina avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

T. nije uzimala željezo niti na hemoglobin malo manji od 100 (ne sjećam se više ostalih vrijednosti, ali isto su bile niske), preporuka i neonatologa i neuropedijatra i naše pedijatrice kojoj beskrajno vjerujemo je bila češća kontrola - znala je vaditi krv otprilike dva puta tjedno. Kod nas je sve to bilo kao posljedica AB0 imunizacije.

mona avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

meni je kćer imala izuzetno nisko željezo ( kada smo krenuli u pretrage bilo je 76 )
    pedijatrica joj je prepisala željezo,ništa se nije događalo pa smo završili kod hematologa
    tamo su joj našli da ima povišenu razinu feritina ( zalihe željeza u organizmu )
    hematolog ju je skinuo s oralnog željeza i samo kontrolirao stanje vađenjem krvi svakih 10 dana
    nikakvu dijagnozu nikada nismo dobili niti objašnjenje zašto je tako
    nakon cca 2 god sam ja odustala od posječivanja klaićeve svaki tjedan jer stvarno nije bilo smisla
    kada je krenula dohrana stanje se malo popravilo samo po sebi
    sada povremeno provjerimo željezo i dalje je nisko ali ne tako jako
    inače ona je normalna,aktivna curica kojoj ništa ne fali,normalno jede,raste

Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

I naša pedica kao pedica Male nade, šalje preventivno bebe na kks sa 6 mjeseci. Zovu samo ako nalaz nije uredan, za OK stanja samo spreme nalaz u karton.
    I mi smo se nedavno zabrinuli za željezo, jer meso baš i ne jedu (za razliku od sve druge hrane). Obzirom da su nam dječaci rumeni, živahni i veliki, nismo išli u daljnje provjere.

superx avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Moj mali je bio onako granično anemičan imao je dosta nizak hemoglobin i dobili smo ferum lek i pio ga nekih 4 mj i onda se stanje smirilo i nikada više nije imao problema s tom kuc,kuc. Samo da napomenem da je on jeo kao smuk i jeo je sve što mu je ponuđeno i nakda mu nije bilo dosta (mamin sin)
    Mala je baš bljedunjava i dobivala je jako malo na težini od rođenja, jela nikada nije ništa mrzila je sve i okretala glavu. Spavala je cijele noći nije tražila cicu, ja sam bila uvjerena da je anemična ali kada smo izvadili krv kks je bila savršena. Zaključili smo da je ona na tatu blijeda i mršava i takva je i danas.

LeFlaneur avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Ako je majka anemična i dojenče je.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj LeFlaneur prvotno napisa Vidi poruku
    Ako je majka anemična i dojenče je.
    Moze neka referenca za ovu tvrdnju?

LeFlaneur avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

Citiraj BusyBee prvotno napisa Vidi poruku
    Moze neka referenca za ovu tvrdnju?
    Naša pedijatrica tako tvrdi i nema razloga da joj ne vjerujem, jer ja oduvijek imam problema sa sideropeničnom anemijom (manjak željeza). Odrasli dobivaju željezo iz hrane, a dojene bebe bi trebale iz mlijeka. Ako majka nema dovoljno željeza, kako bi bilo u mlijeku? Možda sam u krivu, ali meni to zvuči sasvim logično...

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Svaki doktor je prica za sebe, moje dijete ima uredno zeljezo i opet nam je rekao da ga mora piti

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj LeFlaneur prvotno napisa Vidi poruku
    Naša pedijatrica tako tvrdi i nema razloga da joj ne vjerujem, jer ja oduvijek imam problema sa sideropeničnom anemijom (manjak željeza). Odrasli dobivaju željezo iz hrane, a dojene bebe bi trebale iz mlijeka. Ako majka nema dovoljno željeza, kako bi bilo u mlijeku? Možda sam u krivu, ali meni to zvuči sasvim logično...
    Možda bi trebalo dati mlijeko na analizu željeza pa vidjeti o kojoj količini željeza se radi (npr. kod majki koje imaju anemiju).

Naime, majčino mlijeko ima vrlo malo željeza, s razlogom - jer više od toga nije ni potrebno.
    Iskoristivost je najveća moguća u odnosu na bilo kakav nadomjestak ili krutu hranu i savšeno (uz zalihe iz razdoblja trudnoće) pokriva sve potrebe punih 6 mjeseci (nakon kojih se pretpostavlja da dijete počinje uzimati i krutu hranu).

Ono što može biti problem jest zaliha koja se stvara tijekom trudnoće koja ne može (možda u nekim slučajevima) biti optimalna upravo zbog anemije mame.

Ono što, ipak, najviše utječe na anemiju je prokleto rezanje pupčane vrpce prije vremena. Jer upravo zbog toga djeca mogu biti anemična. Znači...ne dajte da režu pupčanu vrpcu prije nego odradi što treba .

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

mene je iznenadila pedica na zadnjoj kontroli. rekla je kako S. treba na vadjenje krvi, evo sada se ne daje preventivno zeljezo kao kad je L. bila mala (sto je mene zbunilo jer L. nisam nikad davala zeljezo niti sam joj vadila krv), vec prvo kontroliramo krvnu sliku, a posto S. dobiva malo manje od normale na kilazi, mozda je to razlog.
    istina, s time me malo pecnula, jer nisam proucavala povezanost slabijeg dobivanja na tezini iskljucivo dojene bebe i anemije, no nekako mi se ne ide jer svi idu, kao razlog.
    imam vec mjesec dana uputnicu.
    no kad je pocela s dohranom, uvela sam joj proso koje je bogato zeljezom.

isto tako, moja KKS je bila odlicna u trudnoci (iako mi je to misterija ), KKS mi je ok sada, a pupcana je prerezana nakon pulsiranja.
    Posljednje uređivanje od leonisa : 29.11.2012. at 09:57

Tatjana123 avatar
    Datum pristupanja
    May 2012

Početno

Cure i nama je pedica preporučila uzimanje željeza (1ml- 1x)Jedino mi je malo čudno da nakon 2,5 mjeseca od nalaza krvi ona tek sada kada smo bili na redovnom cjepljenju spominje nalaze koje je trebala javiti na vrijeme da nisu ok (inače zovu telefonski ako nešto nije u redu).
    Beba sada ima 5 mj. Brine me još i to da je malac u 3 tjedna dobio samo 200g, tj.1300g u 2,5 mjeseca.Primjetila sam zadnjih par dana da je razdražljiv i stalno pospan, budan je samo kad treba sikit.dnevno je budan sveukupno možda 3 sata.
    Nakon dva mjeseca iscrpnog dojenja, stalnih zelenih i sluzavih stolica ( uspijeli smo se izvući sa prekrasnom školskom stolicom dojenje i dalje muka,a sad nas je još i željezo snašlo.
    Molim nekoga tko ima kakva iskustva s manjkom željeza i pospanosti kod tako malih bebica!
    Posljednje uređivanje od Tatjana123 : 16.12.2012. at 00:21

anasti avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2012

Početno

moj dečkić pije željezo od svog 6. mjeseca, tad mu je hb bio 120, pa 116, pa zadnji 106, na što je dr povećala dozu na 2 x 2,5ml..
    jedno vrijeme smo tako i davali ali kakao je dosta tvrdo, pa smo prestali s tom drugom dozom i nastavili davati jednom..
    sad ne znam da li smo pogriješili, on meso i povrće baš ne prihvaća, nekad i pojede ali većinom brlja.. voće sve voli..
    brinem se da mu neće željezo još više pasti a sve se nadam da će projesti meso malo bolje..
    da napomenem da su mu nokti dosta lomljivi, nervozan ni umoran baš i nije osim kad ga zubići muče, i dosta je aktivan!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •