Citiraj LeFlaneur prvotno napisa Vidi poruku
Naša pedijatrica tako tvrdi i nema razloga da joj ne vjerujem, jer ja oduvijek imam problema sa sideropeničnom anemijom (manjak željeza). Odrasli dobivaju željezo iz hrane, a dojene bebe bi trebale iz mlijeka. Ako majka nema dovoljno željeza, kako bi bilo u mlijeku? Možda sam u krivu, ali meni to zvuči sasvim logično...
Možda bi trebalo dati mlijeko na analizu željeza pa vidjeti o kojoj količini željeza se radi (npr. kod majki koje imaju anemiju).

Naime, majčino mlijeko ima vrlo malo željeza, s razlogom - jer više od toga nije ni potrebno.
Iskoristivost je najveća moguća u odnosu na bilo kakav nadomjestak ili krutu hranu i savšeno (uz zalihe iz razdoblja trudnoće) pokriva sve potrebe punih 6 mjeseci (nakon kojih se pretpostavlja da dijete počinje uzimati i krutu hranu).

Ono što može biti problem jest zaliha koja se stvara tijekom trudnoće koja ne može (možda u nekim slučajevima) biti optimalna upravo zbog anemije mame.

Ono što, ipak, najviše utječe na anemiju je prokleto rezanje pupčane vrpce prije vremena. Jer upravo zbog toga djeca mogu biti anemična. Znači...ne dajte da režu pupčanu vrpcu prije nego odradi što treba .