Trina prvotno napisa
Ne znam na koje dijete se odnosi tvoja priča, ovo rođeno 2007. ili 2008. Znači ili 2 ili 3 godine. To su premala djeca, većina njih ne zna pokazati osjećaje na drugačiji način nego plakanjem ali roditelj zna. Ipak je razlika kad ti desetogodišnjak pravi scenu ili dijete od 2,3 godine. Kako bi ja reagirala? Uzela bi ga k sebi, rekla da ne želim da se tako ponaša jer smo mi ljudi nagrađeni darom govora i mi razgovaramo. O svemu. I kad smo sretni i kad smo ljuti. Zato ne dozvoljavam deračinu. Onda bi ga grlila i ljubakala i čitavu priču okrenula na zahebanciju. Tako radim sa svojim 4-godišnjakom i tako sam radila kad su starija djeca bila mala. Ali jasno mi je da nisu sva djeca susretljiva niti će sva djeca slušati što im se govori. Zato te u jednu ruku razumijem, bila si ljuta i bijesna a napravila si ono za što si znala da će upaliti, ti najbolje poznaješ svoje dijete. Ali ignoriranje je okrutno, tužno i zato ga nikad ne primjenjujem. Ali baš nikad. Ja radije vičem i urlam iako ni to nije ok riješenje.
Ovo što se spomenulo prije, jeli u redu iskazivati osjećaje pred djecom..moje mišljenje je..pa naravno da je u redu pokazivati osjećaje. I ljutnju i sreću i tugu..sve je to život. Mi smo možda malo temperamentiji ljudi i kod nas je sve uvijek glasno. Koji put pretjeramo u kreveljenju, uživljavanju u igru na vrlo glasne načine a koji put ja pretjeram i u vikanju. Ali opet, meni je to ljudskije od ignoriranja. Baš ovih dana smo se ja i muž posvađali baš gadno. Inače se uvijek ispucamo do kraja kod tih naših svađa, naglas se izgovori sve što se u tom trenutku misli ali ovaj put je on bio toliko ljut na mene da nije razgovarao samnom par dana. Uopće. Nije mi se obraćao ni približavao. Iako sam ja "jača" u našem braku, žešća i, on bi rekao divljakuša, ovo me ubilo. Osjećala sam se ko govno na kvadrat, ko bezvrijedno malo biće koje nije vrijedno niti par rečenica. To je trajalo dok sam ti odgovarala na onaj post i palo mi napamet kako se jedno maleno dijete može osjećati kad se mama odnosi tako prema njemu kad je mene ovakvu to baš povrijedilo.
A možda i pretjerujem.