Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 50 of 89

Thread: amniocenteza

Default amniocenteza

curke bok,
    od danas sam i ja član ovog foruma pa vas ovim putem sve pozdravljam.
    Na početku bih vam rekla moj problem pa vas molim za pomoć.
    U 19 sam tjednu trudnoće i prije 2 tjedna su mi ustanovljene na mom malom bebaču dvije ciste promjera 3,8 i 2,8 mm, nakon toga sam napravila double test i rezultat je loš 1/488 na dob i onaj najvažniji 1/35.Inače UZV mi je sve ok osim te dvje ciste.
    Danas sam bila kod svog ginekologa u Poliklinici Vili i naručena sam na amniocentozu u utorak 13.12. i užasno sam preplašena jer se bojim nalaza.
    Ako netko od vas ima neke informacije molim pišite.
    Unaprijed zahvaljujem.

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Ne znam što bih ti rekla, osim da vam želim da sve bude ok...
    Ono što je najbitnije, kada će ti nalazi biti gotovi?

Navodno u Postojni(?? - pogledaj po pretražniku) su nalazi gotovi za 10 dana.

Dodač, ja ću te samo pozdravit i zaželit dobrodošlicu!

Nadam se da će se naći koja cura koja će znati utješiti te, te pomoći ti svojim savjetom.

Cure,

molim Vas, ako ikoja zna sličan slučaj, a da je nalaz amnio bio i više nego dobar-pišite!

hvala

zrinka's Avatar

koliko ja znam, ovih par cura sto su isle na amnio, nalaz je bio ok

val, u cemu je problem? jesi isla na amnio?

Default amniocinteza

Nije obavljena još amnio 13.12 u utorak.

Ali me zanima da li itko zna kakav sličan slučaj kao što sam navela na početku?!.

Draga Dodolina,

samo hrabro ( znam da je to lako reći ).
    Krvni testovi su dosta neprecizni, pogotovo ako se obavljaju u kasnijoj trudnoći, tako da bez obzira na loše rezultate vjerovatnost je ogromna da je sve u redu.
    Što se tiče postupka, nije tako strašno, ne boli, više bi to opisala kao neugodu.
    Rezultati se dosta dugo čekaju cca. 4 tjedna.
    Ukoliko nešto nije u redu obavijeste te u roku 10 dana od zahvata.
    Slušaj svoje srce, tvoje je pravo i odbiti amniocentezu.
    Miluj mrvicu i želim ti puuuuuuno sreće

Default amnicinteza

Hvala ti puno na podršci i ja se nadam da će biti sve ok.

Dodolina

Mom kumčetu utvrđena cista u 5.mjesecu intrauterinog života, iznad trtice...
    Trudnoća kontrolirana u Petrovoj i porod obavljen tamo. Kad se beba rodila prebacili je na Rebro i operirali cistu koja je tada bila velika čak nekih 15 cm...ne sjećam se više točno!
    Njezini roditelji su bez obzira na sve, odbili raditi r-ACZ!

U to vrijeme sam tražila pomoć za njih i znam da u Klaičevoj bolnici ima neka doktorica koja ima više saznanja o ovakvim slučajevima, ali se više ne sjećam ničega konkretno jer moji kumovi nisu htjeli kontaktirati s njom nego su se prepustiči vđenju trudnoće u Petrovoj!

mojem malom bebaču su ustanovljene dvije ciste na mozgu što mnogi kažu da je česta pojava i nestaje do 28 tjedna trudnoće.

Dodolina

Ja sa radila double test i rezultati su bili o.k.Posle toga radila tripl test koji je pokazivao 1/50 rizik,ali ne za godine(32),već onaj mnogo važniji.Po savetu lekara da radim amniocintezu odlazim u Jevremovu gde sam i išla na ICSI i BEZBOLNO I BEZ IKAKVOG NE UGODNOG OSEĆAJA radim.
    Rezultati su mi bili gotovi za dve nedelje:nosim zdravu mušku bebu.
    Srećno!

ivory's Avatar

Dodolina, ako ti je ovo neka utjeha, mojoj prijateljici su rekli da joj beba ima vodenu cistu na mozgu i preporučili joj da pričeka do sljedečeg ultrazvuka (išla je kod Latinke). Nije radila amnio, a na sljedečem UZV ciste više nije bilo. Doktorica je to objsnila time što mi svi u tijelu imamo po nekoliko cista koje se pune i pucaju, a da to ni neznamo, pa tako i bebe. Sada curica ima godinu dana i prekrasna je!

Default amnicinteza

Hvala vam puno svima sada mi je malo lakše.

Pozdrav Dodolina

p.s. ako još netko ima kakvu priču neka javi

držim fige da sve bude ok

Rianea

Ja sam cekala nalaz 6 tjedana (prije manje od 2 god), a sad vidim da se ceka 2 tjedna, to je nesto po novom????

Default amniocinteza

Navodno se čekaju nalazi oko 3 - 4 tjedna.
    Vidjeti ćemo....
    Sad samo moram biti strpljiva i moram misliti pozitivno da će sve biti ok.
    Sutra u 9 ujutro idem na amnio...

Glede cista stvarno neznam sličnih slučajeva ali za double test ti mogu pouzdano reći da je test potpuno nepouzdan. Njegova namjera je da detektira jedno bolesno dijete po cijeni da na to jedno bude obuhvaćeno 64- ro zdravih. Dakle, na test utječe između ostalog i dob djeteta što je potpuno nepouzdano jer je gotovo nemoguće utvrditi točnu starost. Primjerice ako pogriješite za jedan tjedan rezultati su čista katastrofa.
    Nemoj se uopće uzrujavati a ja ti predlažem da napraviš taj test samo zato da možeš mirno spavati i uživati u svom djetetu.

Sretno

Default amniocinteza

curke bok...
    evo javljam se da sam ok poslije amniocentoze, sve je proteklo ok.
    Bila sam u Poliklinici Vili kod dr.Kosa i malo me umirio jer sam i jučer bila na kontroli pa sam ga pitala da li se može downov sindrom vidjeti UZV I STVARNO ME JE DETALJNO PREGLEDAO , od srca, krvnih žila, nosne kosti , čeljusti, bubrega ..ma sve..i potapšao me i rekao da mogu mirno spavati..
    Naravno ja ne vjerujem dok ne dobijem nalaze ..
    A da i dvije cistice u mozgu koje su bile u 18 tjednu su nestale...
    Sad samo moram čekati nalaze amnio...

Pozdrav Dodolina

Drago mi je da je sve prošlo super!

Super da te on pregledao. On je dobar liječnik.

Default amniocentoza

Hvala vam curke još samo da dođu ti nalazi od amniocentoze jer ne vjerujem ništa dok ih ne dobijem...
    Dr. Kos koliko sam i ja čula dobar liječnik tako da mi je barem malo olakšao kad me je uzv pregledao (sve detaljno) i sve je kako treba biti..

Ally's Avatar

I ja sam u petak bila kod dr. Kosa na pregledu. Bebicu je stvarno detaljno pregledao UZV, i suprug je bio sa mnom.

Default amnicinteza

Curke bok,
    samo da vam javim da sam danas dobila nalaz od amniocinteze i sve je u redu..
    nikad više si ne bih priuštila tolike strahove koje sam prošla u ovih mjesec dana..
    i sigurno više nikad ne bih išla na sve to (double test pa onda amnio)

Pozdrav Dodolina

Tek sad ovo vidim. Moj Lovro je imao dvije ciste na mozgu koje su se kasnije povukle. A doktorica mei je rekla da to nije razlog radi kojeg bi me poslala na amniocentezu.

zrinka's Avatar

Default Re: amnicinteza

Quote Originally Posted by dodolina

Pozdrav Dodolina
    drago mi je da si dosla do istog zakljucka kao i neki ovdje
    a jako jako mi je drago da je sve ok

Default Re: amnicinteza

Quote Originally Posted by zrinka
    Quote Originally Posted by dodolina

Pozdrav Dodolina
    drago mi je da si dosla do istog zakljucka kao i neki ovdje
    a jako jako mi je drago da je sve ok
    Evo, ja sam nova na ovom forumu. Imam lijepe blizance, sina i kćer od 13,5 godina i prije dva mjeseca dogodila mi se trudnoća. Kao što se nikako nisam mogla odlučiti na pobačaj, jednako tako ne mogu se odlučiti na amniocentezu, iako je doktor jako, jako preporučuje zbog mojih 39 godina života. Inače, MM se slaže sa svime što odlučim...a meni neki unutrašnji glas kaže odlučno: NE!!!
    Iako, razumijem sve trudnice koje su se na to odlučile, lijepo je bezbrižno provoditi dane trudnoće.
    A opet, mislim, 100% postoji samo u matematici, u životu ne, niti amniocenteza ne garantira u potpunosti, uvijek se može realizirati i 0,001%. Ponekad sam luda od razmišljanja i kombinacija, a sve to obilno potpomognuto hormonima koji mi ne idu u prilog. Trudna sam 10 tjedana. Ima li na forumu žena koje su rodile zdravo dijete s četrdeset?
    Pozdrav svima od Ljiljane! :shock:

mamma Juanita's Avatar

Ljiljana, dobro došla .
    Ima li na forumu žena koje su rodile zdravo dijete s četrdeset?
    Ja ih znam par van foruma.

Mayaa's Avatar

moja pomajka rodila prvo sa 40

imala je optimističnog doktora koji ju je ohrabrivao da će biti sve u redu, to mi se čini najvažnije; da se ne opterećuješ.
    uostalom, beba sa 40 će te itekako pomladit :D

Hvala cure, budući da moj doktor nije optimističan, ove vaše lijepe riječi podrške daju mi nadu da će sve biti u redu. Vjerujem da će me beba pomladiti i da će unijeti mnogo radosti u našu obitelj.
    Pozdrav svima od Ljiljane!

zrinka's Avatar

mene je moja mama rodila u 39.toj
    ne fali mi nista a ona kaze kako ju je ta zadnja trdnoca skroz pomladila

yasmin's Avatar

moja mama je rodila mog brata u 43. godini, živog i zdravog.

marta's Avatar

MM dida je rodjen kad mu je mama imala 49 godina. I jos je ziv, ima skoro 90.

Ne bojte se. U nekim drugim zemljama, gdje se na trudnocu gleda normalnije, "starije" trudnice se ne plase amniocentezama.

Sanjica's Avatar

Ja u 38. treće, moja susjeda sa 42. rodila sedmo i ima još masa primjera.... Meni su isto glupa ta plašenja zbog godina, svaki doktor koji se imalo razumije u tu problematiku posvjedočiti će da se djeca sa DS rađaju i kod vrlo mladih majki. Osobno poznajem samo jednu ženu koja je rodila dijete s DS i to sa 23. godine, nakon toga još dvije zdrave curice - znači dok je bila starija.

Amnio može eliminirati nekih pedesetak oboljenja kod djece, uglavnom genetskih odnosno kromosomskih, postoji još masa različitih oštećenja koje se ne mogu otkriti tom pretragom.

Jedino i najvažnije je da ti raščistiš sama sa sobom šta bi učinila da napraviš tu pretragu i da ti kažu lošu dijagnozu? Ako je tvoj stav da bi to dijete svejedno rodila, onda ti nije vrijedno riskirati i ugrožavati sadašnju trudnoću.

I ako te doktor ne upozori, znaj da imaš pravo potpisati i odbiti tu pretragu. Nije rutinska i ne mora se raditi. Na nju se ide na preporuku liječnika, a odluka je tvoja.

Quote Originally Posted by Sanjica
    Jedino i najvažnije je da ti raščistiš sama sa sobom šta bi učinila da napraviš tu pretragu i da ti kažu lošu dijagnozu? Ako je tvoj stav da bi to dijete svejedno rodila, onda ti nije vrijedno riskirati i ugrožavati sadašnju trudnoću.
    Ma, potpuno si u pravu Sanjice i to je ono što me muči. Možda bih mogla i učiniti prekid trudnoće ako bi nalaz bio loš (svašta je čovjek u stanju učiniti u afektu i nepromišljeno), ali ono što sigurno znam da bi me savjest nakon toga uništila.
    U svakom slučaju moram svjesno prihvatiti rizik od otprilike 1% - toliki je rizik da beba ne bude zdrava, a otprilike je jednak rizik od pobačaja zdravog djeteta zbog učinjene amniocenteze. Mislim da bi mi puno teže bilo ovo drugo - taj rizik neću prihvatiti i zato ću vjerojatno amniocentezu odbiti.
    U svakom slučaju cure, osjećam se mnogo, mnogo bolje zbog vaše podrške. U posljednjih mjesec dana stalno sam mislila o tome kako sam jedina koja bi bila u stanju odbiti tu štetnu pretragu i nisam mislila da će mi itko pružiti toliko potrebnu podršku u tome.
    Pozdrav od Ljiljane!

Osoblje foruma mamma san's Avatar

Prvo dijete sam rodila sa 37 g., sada imam 39,5 i nadam se trudnoći kroz narednih godinu dana....

Ja imam 38 godina. U februaru sam bila na AC. Otkrivem je DS kod bebe i odlučila sam se za prekid trudnoće, ako inače nisam baš netko tko odobrava pobačaj. Ali doktori su mi rekli, da najviše što bi bebica postigla, bio bi nivo 4 godišnjeg djeteta, ako bi postigla največi moguči razvoj. Pored toga bi imala oštečeno srce i probavni sustav. Pa vas ja sada pitam, zašto bi moja bebica morala sve to trpjeti i mučiti se cijeli život? Prije 14 dana razgovarala sam sa jednon ženom, čije je dijete imalo oštečen probavni sustav i ona je rekla, kad bi prije u trudnoči znala, da je tako, sigurno ne bi zadržala dijete. Njezin sin je živio godinu i 4 mijeseca. U toj dobi ni jedan dan nije bio kod kuće, samo u bolnici. Napravljeno mu je 11 operacija, imao je i mentalnih poremečaja. Nakon svih tih muka je ipak umro. Žena mi je rekla, da uopče nisu imali normalan život. Da su svaki dan bili samo u bolnici i sretni, ako je to dijete uopče nešto pojelo i da poslije nije povračalo. Zar vam se ne čini, da je u tom sličaju ipak bolje, da se dijetetu uskrate muke, dok se još i ne rodi.
    Vjerujte mi, da mi nije bilo ni malo lako odlučiti se za prekid trudnoče, ali kad malo bolje razmisliš, ipak vidiš... AC nije tako opasna, kao što se priča, samo se treba pridržavati doktorovih uputa. Ako se kaže 3 dana ležanja i odmaranja, onda je to stvarno 3 dana ležanja. Ako ponovo zatrudnim, opet ću iči na AC. I sva sreča, što su sada omogučene takve pretrage.
    LP

thalia's Avatar

Mene užasavaju moje godine, grozno , a ovo mi je prva trundoća, rodit ću s 34. Nadam se drugome s 36. I tih 36 me straši zbog AC i zbog rezultata i zbog toga što ne znam što bih sama sa sobom u slučaju lošeg nalaza...

Ponekad me opterećuje trudnoća jako, ispričavam se, možda ovo mogu svaliti na hormone. Nadam se da ste me shvatile.
    Ipak, ranije trudnoća nije dolazila u obzir, tako da sam tu gdje jesam.

Ma ništa, brinem se zbog stvari u dalekoj budućnosti, oprostite na uzurpaciji topica, samo sam to htjela izbaciti iz sebe.

lana38, žao mi je što si takvo nešto uopće morala proći!

Teta Eta's Avatar

godine nisu prepreka. pisem jednom rukom jer u drugoj drzim svoju Annu koja danas navrsava dva mjeseca. puno sam pisala o amnio na ovom forumu, pa vjerojatno znate da nisam bila na amniocentezi a rodila sam sa 41 godinu. i planiram jos probati zatrudniti... jos ne znam da li cu drugi put ici na amniocentezu, odluka ce ovisiti o drugim nalazima procjeni sto je za moju bebu i mene u u tom trenutku najbolje. savrsenog odgovora nazalost nema!

sretno svima...

mamma Juanita's Avatar

Otkrivem je DS kod bebe i odlučila sam se za prekid trudnoće, ako inače nisam baš netko tko odobrava pobačaj. Ali doktori su mi rekli, da najviše što bi bebica postigla, bio bi nivo 4 godišnjeg djeteta, ako bi postigla največi moguči razvoj. Pored toga bi imala oštečeno srce i probavni sustav.
    Lana, kako možaš biti tako sigurna u točnost takve procjene?
    Pa pogriješe u procjeni bebe na UZV i preko 500 g.
    Dogodi se da se ženu pošalje na kiretažu, pa drugi liječnik utvrdi da se embrij normalno razvija, ima takvih slučajeva i na forumu.

Djeca sa DS imaju svoje specifičnosti, ali ovo da su na nivou 4-godišnjeg djeteta ne stoji.
    Lana, žao mi je i za tvoje iskustvo, kao i za iskustvo tvoje poznanice.
    ALi ima jako puno roditelja djece s posebnim potrebama koji zahvaljuju Bogu za svaki dan proveden s takvom djecom.
    Oni tu svoju djecu nisu doživjeli kao teret nego kao blagoslov.
    Ovime ne želim moralizirati, samo pokazati, da budem slikovita, da što je nekome muka, drugome je blagoslov.

DS otkriven je sa amniocentezom, ne samo sa UZ. A rezultat AC nalaza je siguran 99,99%. Nije bilo nikakve greške na pretragama. Ja jednostavno nisam osoba, koja bi mogla mirno gledati, kako se moje dijete muči sa raznim bolestima i operacijama, koje na kraju i nemaju nekakav rezultat poboljšanja zdravstvenog stanja kod dijeteta. Zašto bi moralo dijete, koje nije ništa krivo trpiti cijeli život?

mamma Juanita's Avatar

AC nalaz može ukazati samo na prisutnost DS, a ne stpanj njegove izraženosti i/ili koja oštećenja organa dijete može imati.

Zašto bi moralo dijete, koje nije ništa krivo trpiti cijeli život?
    Želiš reći da roditelji koji odluče roditi dijete sa DS osuđuju dijete na trpljenje? Ne mislim da djeca sa DS trpe, meni ne izgledaju uopće nesretna. Mislim da više trpi fetus nad kojim se obavlja pobačaj, samo to ne vidmo.
    A bolest može pogoditi svakoga, djeca sa DS su samo statistički više sklona nekim bolestima od drugih.

Indi's Avatar

Ljiljana moje dvije susjede su obje u isto vrijeme ostale trudne, jedan je imala 44, a druga čini mi se da 42-43....obje su rodile kćer, sad već cure, tako uživaj i ne brini se

Indi's Avatar

E, a sad se sjetih moje poznanice koja je u 50. rodila. Nikad se nije udavala, otišla u inozemstvo i zatrudnila, klinac sad ima oko 5 godina. I kakav je to doktor koji te obeshrabruje, pa tek ti je 39, još si mlada....

Ja sam svoj fetus rodila normalnim putem i curica je bila cijela. To se radi kasno, oko 20. tjedna trudnoče i više se ne radi kao pobačaj, nego porod. Dobila sam umjetne trudove itd... Djevojčica se več "rodila" mrtva. Na UZ su bila vidljiva sva oštečenja organa, čak se je vidjelo, da beba ima spljoštenu glavu, nije joj bila okrugla. Ne znam zašto bi morala, da još 4,5 mijeseca čekam, da se rodi dijete, koje nije imalo izgleda za normalan život. Ako bi ju stavila u neki dom, onda je opet ne bi imala, kao što ju nemam ni sada. Samo što sada znam, da ne trpi i ne moram razmišljati, kako oni ljudi postupaju s njom, koji brinu o njoj.

Indi's Avatar

lana38, žao mi je što si to morala proživjeti, bebica je sad na dobrom mjestu sigurno.

Hvala ti Indi! Jako mi je bilo teško, kada sam sve to proživljavala. Sada sam tek malo došla k sebi psihički. A moja mala curica je sada i bdije nad nama svima. Ja uopče ne odobrvam pobačaj, ali kada su mi rekli, šta je sve oštečeno, jednostavno nisam imala snage, da ju zadržim. Samo bi ju čekalo puno operacija i muka.

Indi's Avatar

lana38, ni ja ga ne odobravam, ali niti ne osuđuje...bilo bi dobro da se nekako oprostiš od nje,...da je pustiš: možeš i direktnim obraćanjem joj, to doista pomaže. Želim ti brz oporavak, i sretnu sljedeću trudnoću.

Page 1 of 2 12 LastLast