Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 51 to 89 of 89

Thread: amniocenteza

lana38 drago mi je da si svoje iskustvo podijelila s nama. Mogu misliti kolika je tvoja bol, ali vjerujem da ti je mnogo lakše kad je podijeliš s bližnjima.

ALi ima jako puno roditelja djece s posebnim potrebama koji zahvaljuju Bogu za svaki dan proveden s takvom djecom.
    Oni tu svoju djecu nisu doživjeli kao teret nego kao blagoslov.
    Ovime ne želim moralizirati, samo pokazati, da budem slikovita, da što je nekome muka, drugome je blagoslov.
    Da mamma Juanita, Božja su mjerila drugačija od ljudskih. I volja Božja nama nedokučiva. Kada sam s 35 godina htjela zatrudniti, to se nije dogodilo. Naprotiv, završila sam u bolnici zbog problema s cirkulacijom, 25 dana na infuzijama. Oprostih se tada od želje za trećim djetetom. Sada kada ga nisam planirala, dođe iznenada, nepredviđeno, neočekivano...Vjerujem da će nam donijeti blagoslov.

Pozdrav drage moje cure!

Večer svima, prvi put pišem, tek sam se registrirala...čitam Vaše postove i nekako sam odlučila podijeliti dio svojih iskustva.
    Prvo sam dijete, curicu rodila prije devet godina, tada sam imala samo 28 no zbog dviju kolegica koje su imale malene sa DS preplašila sam se i molila amnio. Neki rizik (omjer) se uvijek odredi, meni te brojke nisu ništa značile, dr. nije reagirao na nalaze ( dakle- sve u granicama normale) i ja sam dalje bila mirna. Dječaka sam rodila nakon dvije godine, jedva sam stigla disati sa živahnom malenom , a kamoli si dopustiti crne misli...nisam ni pomišljala na dodatne pretrage, sve je opet prošlo super. Sad imam 37 i jako jako želim i treće, ne osjećam se starom, znam da će mi dr. savjetovati amnio., sada me samo malo moje godine muče. Nisam više fizički toliko fit kao prije desetak g., no mirnija sam i spremnija na sve što nas čeka s malom bebicom. Vjerujem da ću opet otići u Petrovu...zanima me, drage moje, da li je koja od vas imala konkretnih posljedica tog postupka ( ne mislim na to ako je s plodom nešto bilo ), baš konkretne posljedice .Hvala, pusa.

Osoblje foruma Inesz's Avatar

Egzotična,
    dobro došla na forum.

Prvo i najvažnije : sa 37 ti nisi stara da bi imala (treće) dijete.

Jako želiš dijete i ne dopusti da netko plaši tvojim godinama.

Ranije (vjerojatno i u vrijeme dok si ti bila trudna) trudnice starije od 35 godina se rutinski slalo na amnicentezu samo radi godina. Budući da je amnio invazivna pretraga koja nosi određen postotak rizika od pobačaja usljed same pretrage (1-2%), cilj je smanjiti broj rutniskih amnicenteza i broj neželjenih posljedica tog zahvata. Danas se trudnicama preporuča amniocenteza ako uz godine postoji još neki dodatni rizik. U zadnjih desetak godina razvijaju se neinvazivne metode (biokemijske, ultrazvučne) koje nisu zamjena za amnicentezu ali bitno pridonose smanjenju učestalosti invazivnih zahvata i njihovih neželjenih posljedica.
    Važno je napomenuti da amnicenteza nije obavezna pretraga i da je trudnica ima pravo odbiti. Jedako tako ima pravo odbiti i sve druge neinvazivne pretrage.

Želim ti da čim prije ostaneš trudna, da uživaš u svojoj trudnoći i rodiš zdravo, sretno i željeno dijete.

Beti3's Avatar

egzotična, ne trebaš ići na amniocentezu ako nećeš. To je moje osobno mišljenje, rodila sam u četrdesetoj i nisam išla. Doktor mi je rekao da smo i muž i ja ispod 40 u trenutku začeća i da nema potrebe, ako ja ne želim. A nikako nisam željela.
    Meni je amniocenteza nepotreban rizik za bebu.

delitza's Avatar

Egzotična ja ću za 10-ak dana navršiti 37. Trudna sam prvi put i odbila sam amnio. Naravno da me dr slala na kombinirani probir i anomaly scan, da si smiri dušu. Moju nije trebalo smirivati, nije da mi je svejedno ali to je moja beba i bit će kako god bilo. Naravno da su svi testovi do sad pokazali da je sve ok. Uza sve dobne rizike genetika igra najveću ulogu. Slobodno odbij amnio ako ne želiš tu pretragu.

Na svom primjeru (a i primjeru podosta trudnica moje dobi) sam shvatila da velika većina doktora skače na sam spomen godina neovisno o svim ostalim faktorima. I nisam ostala iznenađena kad sam saznala koliko je žena odbilo tu pretragu.

Dakle, samo naprijed!!!

Nitenaja's Avatar

egzotična,lijepo uživaj,i ne razmišljaj o amino,godine nisu važne,dr.s emoraju ograditi.Sretnoooo!!!

zdravo mame, da vidim ima li aktivnih na ovoj temi?

Default amniocinteza zbog sumnje na DS

treba mi savjet, jako sam uplasena, imam 22god i prva mi je trudnoca, na temeljnom UZV mi je ustanovljen jedan znak za down s, treba da idem na amniocintezu, pa bi zeljela da cujem i vasa iskustva?

maca papucarica's Avatar

leky90 koliko si tjedana trudna?

Jesi li radila kombinirani probir test (uzv mjerenje nuhalnog nabora i biokemijski testovi iz tvoje krvi; radi se od 11-14 tjedna, najcesce oko 12 tt) ili ti je samo temeljem uzv pregleda ustanovljen taj "znak za down"?

Koji je to tocno znak, prepisi sa nalaza koji si dobila od dr?

Samo polako, nema razloga za paniku

Zuska's Avatar

Bila na amniocentezi i opet bih išla.
    Mislim da sam bila u 18. tjednu (bolje u 17. ili 18. tjednu kad je više plodne vode nego ranije, tako mi je dr rekao). Zahvat nije bolio, kratko je trajao, a ja sam neka 3 dana provela u laganijem ritmu ležanja i nakon toga opet ful pogon.

Prvo dijete sam rodila prije 7 godina i nisam morala prolaziti nista od navedenog. Sada imam 37 godina i prije 4 dana sam bila na amnio na Svetom duhu. Postupak je brz, ne boli, osim neugodnog osjecaja probadanja. Dosla sam u 8 i nakon pola sata cekanja i pola sata odmora nakon zahvata, u 10 sam bila doma. Sestra i doktorica Bekavac su prekrasne. Prije sam sam bila kod dr Kosa na UZV i drugo misljenje. Krvene pretrage nisam radila jer ne vjerujem u statitstiku. Sve je bilo ok al sam ipak odlucila otici na zahvat. Po struci sam toksikolog pa me dodatno sve zanima, a posto sam i ziheras i streber, nisam htjela slusat druge trudnice na forumima nego sebe i svoj osjecaj i to savjetujem i drugima u mojoj situaciji. Nazalost, danas se trudnoca iznad 35 nepotrebno uzima kao problem i htjele mi to ili ne, pritisak je veliki.

Pozdrav nakon duuugo vremena. Hvala svim mamama na odgovorima i ohrabrenjima( priznajem da Vas dalje nisam pratila...).
    Sada sam u 34 tjednu , čekamo dečkića, sve je u redu. U 13 tjednu platili smo pregled u "Suncu", tvz. papp test 3D UVZ( dovoljno da me umiri) i ništa nije ukazivalo na nešto loše tako da na amnio nisam ni išla.. svi se radujemo malome, pozdrav svima vama!

Rođen je naš sinčić, sve super, maleni je zdrava i sretna bebica

Drage moje zene, majke, kraljice!
    Po prvi puta sam na ovoj stranici, na forumu opcenito tako ako nesto fulam ne zamjerite...naravno imam problem tj.dilemu. Imam 40 g, suprug također te sam nakon napravljenog double testa koji je po rijecima moje ginekologoce "uredan ali nije sjajan" (rizik za DS 1/209, Rizik za trisomiju 18 1/1391) preporuceno mi je da napravim amniocentezu. Nemoram ni govoriti koliko me strah i toliki mi kosmar u glavi vec danima da ni sama ne znam sto odluciti. Strah je prisutan u oba slucaja jer ako odlucim ne otici hocu li izdrzati do kraja trudnoce i stalno vrtiti isti film, a ako odlucim ipak napraviti AC eeeeeee tu tek krece mojoh bezbroj pitanja sta ako...
    zato molim hladne i pametne glave da mi daju neki smijer, naravno apsolutno mi je jasno da ce odluka na kraju ipak pripasti suprugu i meni.
    Hvala Vam unaprijed!!!

spunky125's Avatar

bok, znači 33 g. kada je u 3. trudnoći došao loš kombinirani probir (rizik za down 1/6-katastrofalan nalaz) i nn 3.48-povećan, odlučili smo se na amnio da znamo. Zahvat je obavljen na sv. duhu, dr. hafner, na kraju sve uredno. Iskreno, ja nisam mogla ne znati. Da sam prošla 4 tj. pakla jesam, da sam sad posve mirna i opuštena nisam. Valjda ću se smiriti kad rodim.

evo da i ja podijelim s vama svoje iskustvo, posebno pozdrav plavom leptiru, ja imam 41 god i mi smo se odlucili na amniocentezu jer po savjetu ginekologa kombinirani test nije vjerodostojan u nasim godinama jer ce svakako pokazat rizik, zahvat posve bezbolan, al poslije toga zbilja cekaju duga 4 tjedna iscekivanja. Ipak kad je stigao nalaz i pokazao da je sve u redu zbilja san posve odahnula i evo cekamo jos dva mjeseca do dolaska zdravog malog sincica. Ali treba te bit spremni na svaki odgovor , samo pozitivno razmisljajte i sve ce bit u redu, sretno cure

Optimisticna's Avatar

Podižem temu. Moram za koji dan na amniocentezu i stalno razmišljam kako bih se mogla poštedit komplikacija koje mogu nastupit poslje amniocenteze (grčevi i bolovi). Uzimam redovitu kuru duphastona (3x1), antibiotik spiramicin (3x1),folna, danas sam si kupila šumeće tablete magnezija (protiv grčeva) na svoju ruku. Ima li još tko kakvu ideju? Mogla bih si nabavit laktogyn ili nešto slično protiv kakve upale rodnice.... ili preventivno se mazati canestenom? Šta još osim smirenosti (koje baš nekako nemam što se više bliži dan za amnio)?
    Last edited by Optimisticna; 18.08.2014 at 18:32.

sillyme's Avatar

Iskreno, ja nisam nista od toga. Otisla sam doktoru od povjerenja, opustila se i bila posve mirna tokom zahvata, nakon toga otisla doma (5 minuta autom) i odmarala dan-dva. To je bilo u cetvrtak, u ponedjeljak sam bila nazad na poslu.

Najbitnije je da zahvat prodje bez problema - da si ti mirna i da doktor ima dobru kontrolu uzv-om prilikom uvodjenja igle. Ne vidim cemu mazanje canestenom niti gdje? Magnezij valjda samo ako imas kontrakcije, ja nisam imala i nisam ga pula.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by sillyme View Post
    Iskreno, ja nisam nista od toga. Otisla sam doktoru od povjerenja, opustila se i bila posve mirna tokom zahvata, nakon toga otisla doma (5 minuta autom) i odmarala dan-dva. To je bilo u cetvrtak, u ponedjeljak sam bila nazad na poslu.

Najbitnije je da zahvat prodje bez problema - da si ti mirna i da doktor ima dobru kontrolu uzv-om prilikom uvodjenja igle. Ne vidim cemu mazanje canestenom niti gdje? Magnezij valjda samo ako imas kontrakcije, ja nisam imala i nisam ga pula.
    Identično. U obje trudnoće. Meni je dr. isto sve lijepo objasnio i rekao da je ovo najbitnije. I sve je bilo dobro oba puta. Bilo je manje neugodno od običnog gin.pregleda.

Optimisticna's Avatar

nemate pojma- od danas kao da sam druga osoba. Nije me strah toxoplasmoze, imam filig da je sve ok, ali amnio.... kad se sjetim stisne me u grlo, krenu mi suze, i krene treskavica. Ne znam zašto tako reagiram, prošla sam od spontanog u 20 tt, punkcije koljena, do ravnanja slomljenog gležnja bez sedativa. Nisu mi igle strane... Razmišljam o valerijani ili tableticama aktivin H .... mislim da je manja šteta od njih nego od ovakvog stanja.

KrisZg's Avatar

Amnio je manje neugodna od cvs-a, a on nije toliko neugodan ali ga ne bih ponavljala,radije bih amnio.
    Uzmi nesto za smirenje.

sillyme's Avatar

Ja sam doktora pitala kad ce - a on je rekao da je vec gotov. Osjetila sam sasvim mali "boc" kao da me netko vrhom pribadace malo piknuo. Vise me bolilo svako vadjenje spranja ili bodlje od jeza. Posve bezbolno, brzo i nimalo neugodno.
    Ako si toliko uznemirena popij nesto za smirenje pred sam zahvat...
    Last edited by sillyme; 18.08.2014 at 22:09.

Peterlin's Avatar

Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Amnio je manje neugodna od cvs-a, a on nije toliko neugodan ali ga ne bih ponavljala,radije bih amnio.
    Uzmi nesto za smirenje.
    X

Normabel - to ionako daju u trudnoći.

Zuska's Avatar

Bila na dvije i potpisujem Petrlin i Sillyme.

Optimisticna's Avatar

Jeste li poslje imale kakve tragove oko uboda (podljevi ili tako nešto)? koliko rupici treba da se zatvori? Ništa poslje ne kapa ili curi? Flaster ili što već ostaje suh ili malo curi? Nema sukrvice iz ranice?

KrisZg's Avatar

Quote Originally Posted by Optimisticna View Post
    Jeste li poslje imale kakve tragove oko uboda (podljevi ili tako nešto)? koliko rupici treba da se zatvori? Ništa poslje ne kapa ili curi? Flaster ili što već ostaje suh ili malo curi? Nema sukrvice iz ranice?
    Meni su stavili flaster sa gazom i jos uvijek se rupica vidi...tj. tockica od uboda. Sjecam se da je bilo malo plavo nakon.

Optimisticna's Avatar

vratili me doma. po ultrazvuku beba ok i sve pet ()ali premalo plodne vode. pa jasno 16tt i 1 dan.

Zuska's Avatar

Quote Originally Posted by Optimisticna View Post
    Nikakvi tragovi, ma kakvo kapanje ili sukrvica, to je jako tanka Igla.Rupici treba 24 sata, tako mi rekao moj gini, a malo mirovati oko 3 dana, tko moze, ja sad nisam mogla jer se curka taman razboljela. Oba puta išla sam u 18 tjednu, skoro do dedlajna, jer mi je gini rekao da je bolje prema 18tom kad ima vise plodne vode.
    Last edited by Zuska; 22.08.2014 at 10:13.

KrisZg's Avatar

Sigurno da je tanja nego za cvs,tak da ne bi trebalo nista ostati.

Optimisticna's Avatar

Amnio obavljena. Ubod fakat nije strasan. Brzinski u valjda manje od 5 minuta. Sad me malo grci (obavljeno pred 15 minuta)

Peterlin's Avatar

Dobro je!

Sad se opusti čim budeš mogla i lezi...

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Ajde jedna muka iza tebe, sad cekamo rezultate, za koliko ce biti mikrobiologija gotova?

Optimisticna's Avatar

Cca 10 dana kaze doktor. To cu tocno znati kad se mm vrati iz Zg. Nosio je uzorak u Fran Mihaljevic

Optimisticna's Avatar

evo novi info - rezultati već u srijedu.

Sani1612's Avatar

Držim fige!

Osoblje foruma spajalica's Avatar

Cekamo i nadamo se najboljem.

Optimisticna's Avatar

danas popodne imam kontrolni poslje amnio. Od amnio mi nešto čudno teče pogotovo kroz noć se nakupi, čudan vodenkast iscjedak, jedva čekam da vidim doktoricu. Inače nikakve plavice, podljeva, ili curenja iz ranice, zapravo ona se jedva vidi, nisam imala ni grčeve ni bolove. Kao zahvat, obavljena je odlično.
    Last edited by Optimisticna; 01.09.2014 at 09:18.

Optimisticna, sto ti je rekla za taj iscjedak?

Optimisticna's Avatar

nešto malo gljivica (prije amnio doktor me oprao sa jodom, teklo mi je među noge i malo me iziritiralo- mislim da je to u pitanju jer me sat vremana poslje počelo i malo svrbiti). Zatvorena sam i dobila sam gyno daktarin terapiju za sedam dana. Sve ostalo ok.

Page 2 of 2 FirstFirst 12